Τα εκρηκτικα ομολογα της Ουκρανιας,η αμερικανιδα υπουργος οικονομικων της και οι επιλογες της Ρωσιας.



Η Ρωσία διαθέτει ένα ισχυρό χρηματοπιστωτικό όπλο μαζικής καταστροφής, μέσω του οποίου θα μπορούσε να υποχρεώσει την Ουκρανία να χρεοκοπήσει ακαριαία – ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου, με κεντρικό στόχο την Ευρώπη
«Ενώ βιώνουμε μία απίστευτη τρομοκρατία της Ελλάδας, με μία πανίσχυρη επίθεση των διεθνών κερδοσκόπων, οι οποίοι προσπαθούν να υποχρεώσουν τους εγχώριους μικρούς μετόχους στο ξεπούλημα των μετοχών τους,έτσι ώστε αφενός μεν να τις αγοράσουν οι ίδιοι σε εξευτελιστικές τιμές, αφετέρου να απαξιώσουν όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς επίσης τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων, μία άλλη δύστυχη χώρα, η Ουκρανία, ευρίσκεται επίσης στο μάτι του κυκλώνα – αποτελώντας τη διελκυστίνδα των αντιπαραθέσεων της Γερμανίας και των Η.Π.Α, με τη Ρωσία.
Ευτυχώς για την Ευρώπη, ένας μεγάλος αριθμός Γερμανών διανοουμένων προσπαθεί να εμποδίσει την καγκελάριο, από το να ξεκινήσει έναν καταστροφικό τρίτο παγκόσμιο πόλεμο – συγκεντρώνοντας υπογραφές διαμαρτυρίας. Την ίδια στιγμή, ορισμένα λογικά ΜΜΕ της χώρας την κατηγορούν για επέμβαση στα εσωτερικά της Γαλλίας, με παράδοξους τίτλους, όπως το «σκασμός κυρία Merkel» (πηγή) – ο οποίος προφανώς δεν ταιριάζει στον πολιτισμό της Γερμανίας.
Μέσα σε όλη αυτή την παγκόσμια αναταραχή, η οποία απειλεί να προκαλέσει μία τεράστια καταιγίδα στον πλανήτη, με απρόβλεπτα επακόλουθα, αυτό που απαιτείται επειγόντως στη χώρα μας είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής – η συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων σε κάποια βασικά θέματα, αφού διαφορετικά θα καταρρεύσει ολόκληρη η Ελλάδα» (ΒΒ).
***
Το αργότερο στο τέλος του επομένου έτους, αυτός που θα μπορούσε να γελάσει τελευταίος θα ήταν ενδεχομένως ο πρόεδρος της Ρωσίας - η χώρα του οποίου υφίσταται μία κατά μέτωπο σφοδρή οικονομική και χρηματοπιστωτική επίθεση εκ μέρους της Δύσης, των Η.Π.Α. και της ΕΕ υπό την ηγεσία της Γερμανίας, παράλληλα με τη χειραγώγηση της τιμής του πετρελαίου, το οποίο αποτελεί την Αχίλλειο πτέρνα της.
Η αιτία είναι το ότι διαθέτει ένα είδος «χρηματοπιστωτικού όπλου», το οποίο θα έπρεπε να φοβάται κυρίως η Ευρώπη – ενώ αυτός φαίνεται πως ήταν ο λόγος, για τον οποίο έστειλε η υπερδύναμη μία ειδική στο θέμα υπήκοο της, ανώτατο στέλεχος μίας αμερικανικής κρατικής επενδυτικής τράπεζας, η οποία ανέλαβε τη θέση του υπουργού οικονομικών (finance minister) της Ουκρανίας.
Υπενθυμίζουμε πως ο υπουργός εθνικής οικονομίας της χώρας είναι επίσης ξένος πολίτης και τραπεζικός επενδυτής, ο οποίος έλαβε την υπηκοότητα με την ίδια γρήγορη διαδικασία, όπως η παραπάνω αμερικανίδα.
Περαιτέρω, η Ουκρανία ευρίσκεται ήδη σήμερα στα όρια της χρεοκοπίας – αφού το νόμισμα της έχει καταρρεύσει, το ΑΕΠ της περιορίζεται δραματικά, ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί στα ύψη (γράφημα), ο χρυσός της κεντρικής της τράπεζας έχει «μεταναστεύσει» στις Η.Π.Α., ενώ τους επομένους μήνες θα κληθεί να πληρώσει ποσά της τάξης των 10 δις $, τα οποία αδυνατεί να καλύψει

Η Ευρώπη βέβαια έχει βοηθήσει τη χώρα, εξοφλώντας τους απλήρωτους της λογαριασμούς φυσικού αερίου, απέναντι στην Gazprom – έχοντας εμβάσει πρόσφατα 500 εκ. €, από το συνολικό πακέτο των 1,6 δις € που έχει εγκρίνει ως βοήθεια. Εν τούτοις, το ποσόν αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί ως σταγόνα στον ωκεανό, όταν τα «εκρηκτικά ομόλογα» που έχει εκδώσει η Ουκρανία καταστούν ληξιπρόθεσμα, στα τέλη του 2015.
Αναλυτικότερα, πριν από ένα περίπου έτος η Ουκρανία, έχοντας μεγάλη ανάγκη χρηματοδότησης των αναγκών της, πούλησε βιαστικά ομόλογα σε Ρώσους επενδυτές. Όπως έγινε σήμερα γνωστό, τα ομόλογα αυτά υπάγονται σε ξένο Δίκαιο – γεγονός που σημαίνει πως η κυβέρνηση της χώρας δεν μπορεί να αλλάξει μονομερώς τους όρους και τις προϋποθέσεις τους.
Εξετάζοντας τώρα κανείς αυτά τα ομόλογα, διαπιστώνει μία περίεργη ιδιαιτερότητα – μία «ρήτρα αδυναμίας πληρωμής», όπως θα μπορούσε να ονομασθεί. Σε αυτήν ακριβώς τη ρήτρα, την οποία ευχόμαστε να μην έχουν τα ελληνικά ομόλογα που προέκυψαν από το PSI,  οφείλεται ο χαρακτηρισμός τους ως «εκρηκτικά, θανατηφόρα ομόλογα».
Ειδικότερα, εάν η Ουκρανία καθυστερήσει την πληρωμή ή δεν μπορέσει να εξοφλήσει μία επιχείρηση, στην οποία η Ρωσία έχει την πλειοψηφία των μετοχών, τότε η Ρωσία μπορεί να απαιτήσει την άμεση εξόφληση όλων αυτών των ομολόγων.
Με ένα απλοϊκό παράδειγμα, η παραπάνω υποχρέωση μπορεί να συγκριθεί με την αντίστοιχη ενός ιδιοκτήτη ακινήτου, ο οποίος δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τα χρέη του, να πληρώσει τους λογαριασμούς του δηλαδή - με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η πιστοληπτική του ικανότητα.
Στην περίπτωση αυτή η τράπεζα, στην οποία έχει υποθηκεύσει το ακίνητο του, μπορεί να απαιτήσει την άμεση πληρωμή ολόκληρου του ενυπόθηκου δανείου του - ακόμη και αν έχει πληρώσει μέχρι τότε εμπρόθεσμα τις ληξιπρόθεσμες δόσεις και τους τόκους του.
Με βάση τα παραπάνω, η Ρωσία μπορεί να ζητήσει επίσης την πληρωμή των ομολόγων, εάν το δημόσιο χρέος της Ουκρανίας υπερβεί το 60% του ΑΕΠ της – με αποτέλεσμα, εάν «εκραγούν» τα συγκεκριμένα ομόλογα, να υποχρεωθεί η Ουκρανία να πληρώσει ένα ποσόν της τάξης των 16 δις $, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών.
Σε μία τέτοια περίπτωση, η Ουκρανία δεν θα μπορούσε να αποφύγει τη χρεοκοπία, οπότε θα έπρεπε να ενισχυθεί από την ΕΕ – ουσιαστικά από εκείνες τις χώρες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να την δανείσουν, όπως κυρίως η Γερμανία.
Συνεχίζοντας, αν και το δημόσιο χρέος της Ουκρανίας ως προς το ΑΕΠ της είναι ακόμη πολύ χαμηλό (γράφημα), η ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών της, ιδίως δε η κατάρρευση του νομίσματος της, θα μπορούσε να το εκτινάξει απότομα στα ύψη – δίνοντας τη δυνατότητα στη Ρωσία να επιβάλλει τους όρους της.

Σε κάθε περίπτωση, οι Η.Π.Α. φαίνεται πως προετοιμάζονται ήδη για τη χρεοκοπία της Ουκρανίας, θέλοντας να διασώσουν ότι μπορεί να διασωθεί – πριν από όλα, τον υπόγειο πλούτο της χώρας. Έτσι έχουν δρομολογήσει ορισμένες ενέργειες, οι οποίες τεκμηριώνουν ποιός ακριβώς κυβερνάει την Ουκρανία – μία εκ των οποίων είναι ο διορισμός της υπουργού οικονομικών, παρά τις αντιδράσεις του πρωθυπουργού της χώρας.
Η καινούργια υπουργός, έχοντας εργασθεί σε ένα αμερικανικό κερδοσκοπικό κεφάλαιο, μετά την απασχόληση της στο αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών, γνωρίζει πολύ καλά πως να εξασφαλίζει τα τελευταία «φιλέτα» μίας χώρας, υποψήφιας να χρεοκοπήσει. Ακριβώς για το λόγο αυτό πήρε την ουκρανική υπηκοότητα σε χρόνο μηδέν, έχοντας τη δυνατότητα να διατηρήσει παράλληλα και την αμερικανική, για δύο χρόνια – τα οποία πιθανότατα δεν θα χρειαστεί, για να φέρει εις πέρας την αποστολή που της ανατέθηκε.
Για λόγους ασφαλείας διορίσθηκε υπουργός εθνικής οικονομίας ένας υπήκοος της Λιθουανίας, τραπεζικός, μέτοχος μίας σουηδικής επενδυτικής εταιρείας, με σπουδές στις Η.Π.Α., ο οποίος διατηρεί στενές επαφές με την υπερδύναμη. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τον καινούργιο υπουργό Υγείας, ο οποίος κατάγεται από τη Γεωργία, έχοντας σπουδάσει στις Η.Π.Α., εργασθεί στον ΟΗΕ, καθώς επίσης στο υπουργείο Εργασίας και Υγείας της Γεωργίας – διατηρώντας πολύ καλές σχέσεις με τις Η.Π.Α.
Εναντίον του διορισμού τριών ξένων στα υπουργεία της Ουκρανίας ,δεν αντέδρασε έντονα μόνο η αντιπολίτευση της χώρας, αλλά και η κυβέρνηση – χωρίς όμως αποτέλεσμα, λόγω των μεγάλων πιέσεων που ασκήθηκαν από τις Η.Π.Α., οι οποίες ουσιαστικά κυβερνούν τη χώραενώ οι λογαριασμοί πληρώνονται από την Ευρώπη. Σε περίπτωση δε χρεοκοπίας της, οι αμερικανοί έχουν με τον παραπάνω τρόπο πολύ καλύτερη πρόσβαση στα περιουσιακά της στοιχεία, με τους Ευρωπαίους να υφίστανται όλες τις ζημίες.

Η επόμενη κίνηση της Ρωσίας   

Περαιτέρω η Ρωσία, έχοντας ανακοινώσει ήδη την πρόθεση της να δημιουργήσει ένα εναλλακτικό σύστημα συναλλαγών (Swift), με στόχο να ανεξαρτητοποιηθεί εντελώς από το μονοπωλιακό αμερικανικό, παράλληλα με τη σταδιακή μείωση των πληρωμών της σε δολάρια, σκοπεύει πλέον να το ξεκινήσει πρόωρα – στις 15 Δεκεμβρίου, αντί μετά από έξι μήνες, σύμφωνα με τον αρχικό της προγραμματισμό.
Σύμφωνα λοιπόν με το ρωσικό τύπο (πηγή), τα τεστ θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα, με τη συμμετοχή οκτώ τραπεζών – οι οποίες θα δοκιμάσουν το νέο τραπεζικό σύστημα συναλλαγών σε εθνικό επίπεδο. Εάν πετύχει, η Ρωσία θα ανεξαρτητοποιηθεί από την κυριαρχία των δυτικών χρηματοπιστωτικών αγορών – ενώ η κεντρική της τράπεζα ανακοίνωσε πως το εναλλακτικό σύστημα θα λειτουργεί από τις 15 Μαΐου του 2015.
Ολοκληρώνοντας, ο βασικός τρόπος λειτουργίας του νέου συστήματος θα είναι ο ίδιος με τον υφιστάμενο – έτσι ώστε να είναι συμβατός για τις τράπεζες, οπότε να μην χρειάζεται η αλλαγή του λογισμικού τους.
Φαίνεται λοιπόν πως οι δυτικές κυρώσεις, καθώς επίσης η επίθεση στο πετρέλαιο, έχουν αναγκάσει τον κ. Putin να εντείνει το βηματισμό του – γεγονός που ίσως εξελιχθεί σε μπούμερανγκ για τη Δύση και το δολάριο, το οποίο κινδυνεύει να χάσει την παγκόσμια ηγεμονία του.
Υστερόγραφο:
 Σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά των FT, ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας παρακάλεσε το Ρώσο συνάδελφό του να καθυστερήσει τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις του απέναντι στην Ουκρανία, ύψους 3 δις $ – γεγονός που εάν δεν συμβεί, η χώρα θα χρεοκοπήσει άμεσα.
Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ ανακάλυψε μία «τρύπα» 15 δις $ στα οικονομικά της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να απαιτείται η κάλυψη της – επί πλέον των 17 δις $ που της έχει δανείσει τον Απρίλιο το ταμείο. Εν τούτοις, τα κράτη-μέλη του ΔΝΤ δεν φαίνονται πρόθυμα να προσφέρουν νέο δάνειο στην Ουκρανία, αφού δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο. Όπως φαίνεται δε, η Ουκρανία δεν μπορεί να πληρώσει πλέον το στρατό της, ενώ πολύ δύσκολα χρηματοδοτεί τα συνεχώς αυξανόμενα ελλείμματα της.
Το αποτέλεσμα της παραπάνω ανακάλυψης του ΔΝΤ ήταν η απότομη πτώση της τιμής των ομολόγων των ετών 2017-2023 μεταξύ -4,5% και -7%, η οποία σημαίνει πως οι αγορές υπολογίζουν τουλάχιστον με μία διαγραφή χρέους, εάν τελικά αποφευχθεί η χρεοκοπία.

Σημείωση

Υπενθυμίζουμε από παλαιότερο κείμενο μας τα εξής: Η επίθεση που έχει δεχθεί μέχρι σήμερα η Ρωσία, μέσω της Ουκρανίας, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, είναι πρωτοφανής – αφού η Δύση κατάφερε
(α)  να ανατρέψει πραξικοπηματικά τη νόμιμα εκλεγείσα ουκρανική κυβέρνηση, κυρίως με τη βοήθεια ακροδεξιών και νεοναζιστικών «πυρήνων της φωτιάς» (μέχρι τότε η Ρωσία δεν είχε δείξει καμία επιθετική διάθεση), εγκαθιστώντας έναν δικό της (Η.Π.Α.) «μυστικό πράκτορα» στην εξουσία,
(β)  να εισβάλλει στα εσωτερικά  ζητήματα της Ουκρανίας, με «πολιορκητικό κριό» τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Πολωνία – οι υπουργοί εξωτερικών των οποίων υπέγραψαν μία συμφωνία που δεν τηρήθηκε ποτέ (άρθρο), καθώς επίσης
(γ)  να επιβάλλει το ΔΝΤ, το οποίο θα δρομολογήσει πιθανότατα μέτρα ανάλογα με αυτά της Κύπρου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα (δήμευση καταθέσεων κλπ.) – όπως συμπεραίνεται από έκθεση της Deutsche Bank.
Σε γενικές γραμμές φαίνεται λοιπόν πως η Δύση δεν διστάζει να πατήσει eπάνω σε πτώματα, όταν πρόκειται για δικά της γεωπολιτικά οφέλη – γεγονός που είδαμε
(α)  στο Ιράκ, η εισβολή στο οποίο ήταν αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα των λαών, ενώ είχε στηριχθεί σε δήθεν ανακαλύψεις χημικών όπλων,
(β)  στο Πακιστάν, με δολοφονικές αεροπορικές επιθέσεις (Drones) εναντίον υποθετικών τρομοκρατών και επαναστατών,
(γ)  στην Υεμένη, στη Σομαλία, στη Λιβύη και σε πολλές άλλες χώρες της Αφρικής, στις οποίες ελάχιστα ΜΜΕ αναφέρθηκαν,
(δ)  στο Κόσσοβο, όπου αναμίχθηκε επίσης η Γερμανία σε έναν παράνομο πόλεμο, όσον αφορά τα διεθνές δίκαιο, φροντίζοντας να αναγνωρισθεί ως ένα ανεξάρτητο κράτος – με το ΝΑΤΟ να ευρίσκεται ακόμη στην περιοχή κοκ.
ΠΗΓΗ   http://www.analyst.gr/2014/12/10/ekriktika-thanatifora-omologa/
11-12-2014
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:
http://projectantisystem.wordpress.com/2014/12/11/%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CE%BA%CF%81%CE%B7%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CE%BF%CF%85%CE%BA%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B1%CE%B7-%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CF%81/