ΙΣΠΑΝΙΑ:Κυνηγοί σκανδάλων σε μια κρίση-προϊόν απάτης

(...)
Υπάρχουν υπεύθυνοι, έχουν όνομα και επίθετο. 
Θέσαμε στόχο μας κάτι πραγματικά μοναδικό: 
να τους κατονομάσουμε, να τους πάμε στη Δικαιοσύνη δίνοντας τέλος στην ατιμωρησία και να πάρουμε πίσω τα λεφτά που μας έκλεψαν
(...)
Θέλουμε να δώσουμε τέλος στη διαφθορά και να καθιερώσουμε συστήματα δημοκρατικού ελέγχου των θεσμών από τους πολίτες. Είναι εφικτό; Αν δεν το επιχειρήσουμε, δεν θα το ξέρουμε, γι’ αυτό και δίνουμε τη μάχη και το κάνουμε με επιτυχία. Οσο για τον τελικό στόχο, είναι η ευτυχία. Ευτυχία να μπορέσουμε να ζήσουμε σε έναν κόσμο πιο δίκαιο. Οχι μόνο γιατί είναι ηθικά καλύτερος. Αλλά γιατί σε έναν πιο δίκαιο κόσμο χρειάζεται να πασχίζεις λιγότερο για να είσαι ευτυχής. Η κρίση έκανε τον κόσμο δυστυχή - χάνουν τη δουλειά τους, τα σπίτια τους, στερούνται και τα βασικά γιατί αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία πλούτισαν ξεδιάντροπα κλέβοντάς μας. Και αυτό που λέμε είναι ότι ως κοινωνία των πολιτών δεν πρέπει να επιτρέψουμε να κάνουν ό,τι θέλουν. Αν υπήρχε περισσότερη δικαιοσύνη και λιγότερη ατιμωρησία, θα ήταν πιο εύκολο να έχουμε δουλειά και στέγη, να έχουμε σεβασμό και αξιοπρέπεια.

Simona Levi  

'' Θέλουμε να δώσουμε τέλος στη διαφθορά και να καθιερώσουμε συστήματα δημοκρατικού ελέγχου των θεσμών από τους πολίτες, λέει χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του δικτύου πολιτών ''


Η Σιμόνα Λέβι, εκπρόσωπος του δικτύου πολιτών X.NET., στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφ.Συν», περιγράφει γλαφυρά τα απλά βήματα οργάνωσης, τους μηχανισμούς και τις συνέργειες που επέτρεψαν σε μια μικρή ομάδα ακτιβιστών να αποκαλύψει τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς στην Ισπανία.

Η Ισπανία συγκλονίζεται από την αποκάλυψη διαδοχικών σκανδάλων διαφθοράς με την κυβέρνηση σε θέση άμυνας (αφού στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ενέχονται σε σχεδόν όλα) να καταγγέλλει την αρνητική δημοσιότητα ως καμπάνια δυσφήμισης «από μεμονωμένα περιστατικά». «Πρόκειται για εξαιρετικά καλές ειδήσεις αυτές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Γιατί επιτέλους σημαίνουν το τέλος μιας εποχής ατιμωρησίας. Και το καλύτερο: γιατί όλα αυτά τα έχει αποκαλύψει η κοινωνία των πολιτών που πήρε την κατάσταση στα χέρια τους. Oλες οι υποθέσεις διαφθοράς που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην δικαιοσύνη, εκτός ίσως από δύο, κινήθηκαν και στοιχειοθετήθηκαν από ομάδες πολιτών που είναι και ενάγοντες» αντιτείνει η Σιμόνα Λέβι, εκπρόσωπος του δικτύου πολιτών Χ.net. Συλλογικότητα που δημιουργήθηκε το 2008 με κύριο στόχο την ελευθερία και ουδετερότητα του ίντερνετ, την ελεύθερη κυκλοφορία των πληροφοριών και την οnline δημοκρατία, το X.net συναντήθηκε με το κίνημα των αγανακτισμένων, ανέπτυξε καινοτόμες καμπάνιες, δημιούργησε πρωτοπόρα ψηφιακά εργαλεία και ανοίχτηκε σε συνεργασίες με ειδήμονες και δημοσιογράφους για να δώσει όνομα και επίθετο στους υπεύθυνους της κρίσης. Με πρώτους τους υπόδικους σήμερα τραπεζίτες Μιγκέλ Μπλέσα και Ροντρίγκο Ράτο, προέδρους αντίστοιχα της ιδιωτικοποιημένης Caja Madrid και της χρεoκοπημένης Bankia. Η κατάρρευση της τελευταίας οδήγησε την κυβέρνηση Ραχόι να προσφύγει στην τρόικα για ένα πακέτο «διάσωσης» του τραπεζικού τομέα από το οποίο το 50% πήγε στην Bankia.

Γιατί ένα δίκτυο για την ελεύθερη κυκλοφορία της πληροφορίας επιλέγει ως επίκεντρο της δράσης του την αποκάλυψη της διαφθοράς;

Για εμάς η ανοιχτή πρόσβαση στην πληροφορία, άρα και στον έλεγχο των θεσμών, αποτελεί εχέγγυο δημοκρατίας και την καλύτερη στρατηγική κατά της διαφθοράς. Γιατί η διαφθορά; Είμαστε κομμάτι του κινήματος των Αγανακτισμένων (15Μ) για μια κρίση που δεν είναι κρίση αλλά οργανωμένη απάτη. Γι’ αυτήν υπάρχουν υπεύθυνοι, έχουν όνομα και επίθετο. Θέσαμε στόχο μας κάτι πραγματικά μοναδικό: να τους κατονομάσουμε, να τους πάμε στη Δικαιοσύνη δίνοντας τέλος στην ατιμωρησία και να πάρουμε πίσω τα λεφτά που μας έκλεψαν. Στην πρώτη επέτειο του 15Μ (κινήματος των αγανακτισμένων), τον Μάιο του 2012, λανσάραμε την καμπάνια 15MpaRato, καλώντας τους πολίτες να προσφέρουν οποιαδήποτε πληροφορία θα μπορούσε να στοιχειοθετήσει κατηγορίες εναντίον του πιο ορατού από αυτούς τους υπεύθυνους: του Ροντρίγκο Ράτο, πρώην υπουργού Οικονομικών των κυβερνήσεων Αθνάρ, πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ και πρώην προέδρου της Bankia, της τράπεζας που δημιούργησε τη μεγαλύτερη μαύρη τρύπα στην ισπανική οικονομία. Και τα καταφέραμε: σήμερα η υπόθεση Bankia βρίσκεται στη Δικαιοσύνη και ο Ράτο είναι υπόδικος.

Η πιο πρόσφατη καμπάνια του X.net για να αποζημιωθούν οι πολίτες για τα λεφτά που τους έκλεψαν: «Κάνε αγωγή στην Bankia. Το πιο αποδοτικό χρηματοπιστωτικό προϊόν της αγοράς (*) Αρχικό κεφάλαιο επιτόκιο 4% | 

Πώς καταφέρατε να συγκεντρώσετε τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία ώστε να γίνει δεκτή η προσφυγή σας;

Χάρη στην κινητοποίηση των πολιτών. Είχαμε θέσει ως προθεσμία για τη συγκέντρωση των στοιχείων έναν χρόνο, αλλά συγκεντρώθηκαν σε έναν μήνα. Απλοί πολίτες, εξαπατημένοι μικρομέτοχοι και άνθρωποι που είχαν πρόσβαση σε κρίσιμα έγγραφα άρχισαν να μας στέλνουν έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του Χ.net, ενώ οι ομάδες εργασίας που έχουμε στήσει τα επεξεργάζονταν σε πραγματικό χρόνο. Κάναμε το πρώτο πολιτικό crowdfunding της Ισπανίας και σε 24 ώρες συγκεντρώσαμε σχεδόν 20.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα και στις 14 Ιουνίου του 2012 προσφύγαμε στη Δικαιοσύνη κατά του Ράτο και του Δ.Σ. της Bankia. Αυτή ήταν μόνο η αρχή, γιατί οι πολίτες συνεχίζουν να μας στέλνουν πληροφορίες. Ετσι, έφτασαν στα χέρια μας και 8.000 μέιλ του Μιγκέλ Μπλέσα, του πρώην προέδρου της Caja Madrid, που αποδεικνύουν σειρά από απάτες, ανάμεσά τους και τις «μαύρες πιστωτικές» 87 συμβούλων που «έφαγαν» 15 εκατ. ευρώ και από τους οποίους οι 57 είχαν προταθεί από κόμματα και συνδικάτα: 28 από το ΡΡ, 15 από το PSOE, 4 από την Ενωμένη Αριστερά και 10 από συνδικαλιστές. Και έτσι προσφύγαμε στη Δικαιοσύνη και κατά του Μπλέσα και των διαπλεκόμενων συνεργατών του. Ηδη ο Ράτο υποχρεώθηκε να καταβάλει εγγύηση 3 εκατ. ευρώ και ο Μπλέσα 16 εκατ.!

Είστε μια μικρή ομάδα ακτιβιστών, ένα «αντάρτικο της επικοινωνίας» όπως αυτοαποκαλείστε. Πώς πείσατε τους πολίτες που κατείχαν κρίσιμες πληροφορίες να σας εμπιστευτούν;

Κατ’ αρχάς δεν το κάναμε μόνοι μας, αλλά με δικτύωση με άλλα κινήματα, όπως το 15Μ, η Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Κόμματος Χ και πολλές συλλογικότητες. Επειτα γιατί συγκεκριμενοποιήσαμε στόχους, κατονομάσαμε υπεύθυνους. Και τρίτον, γιατί τα αποδεικτικά υπήρχαν αλλά ο κόσμος δεν εμπιστεύεται τις αρχές ξέροντας ότι αυτοί που μας λεηλατούν δεν θα δώσουν τέλος στη λεηλασία. Εμάς μας εμπιστεύτηκαν γιατί δεσμευτήκαμε ότι μαζί θα κάνουμε αυτό το βήμα και θα τους πάμε στα δικαστήρια. Και γιατί διασφαλίσαμε την ανωνυμία τους ώστε να αποφύγουν πιθανές διώξεις αναπτύσσοντας ειδικά ψηφιακά εργαλεία και περιβάλλοντα ασφαλείας στα οποία μπορούν να καταθέτουν στοιχεία. Δημιουργήσαμε μια πρωτοπόρα πλατφόρμα, το BuzonX, μια ηλεκτρονική θυρίδα εξαιρετικής ασφάλειας. Τα στοιχεία που κατατίθενται κατευθύνονται πρώτα σε μια υποθυρίδα στην οποία έχουν πρόσβαση μόνο δημοσιογράφοι, μέλη ή συνεργαζόμενοι μαζί μας, ώστε να διασφαλίσουμε την πλήρη προστασία της πηγής. Επειτα αυτοί μας τα κοινοποιούν και μαζί με τις ομάδες ειδημόνων που δημιουργήσαμε (ορκωτών λογιστών, φοροτεχνικών, επιθεωρητών, νομικών) κάνουμε μια πρώτη αποτίμηση των στοιχείων και αποφασίζουμε ποια έχουν δικαστικό ενδιαφέρον ώστε να διερευνηθούν περαιτέρω και ποια μπορεί να διοχετευτούν στα μίντια ώστε να ενημερωθεί η κοινή γνώμη. Χάρη σε αυτή τη δουλειά η κοινωνία των πολιτών έχει οδηγήσει στη Δικαιοσύνη δεκάδες υποθέσεις διαφθοράς: από το σκάνδαλο της οικογένειας Πουχόλ (προέδρου της Καταλονίας επί 23 χρόνια) με το μαύρο χρήμα που έκρυβε σε φορολογικούς παραδείσους έως τα σκάνδαλα στον βασιλικό οίκο, εναντίον του οποίου θα προσφύγουμε τον Γενάρη.

Ολες αυτές οι υποθέσεις που ξεσκεπάζετε τι αποκαλύπτουν για τη διαφθορά στην Ισπανία;

Επιβεβαίωσαν αυτό που τόσο καιρό καταγγέλλουμε: ότι η διαφθορά είναι ένα σύστημα λειτουργίας και διαχείρισης κι όχι μεμονωμένα περιστατικά. Οτι υπάρχει ένα πλέγμα εδραιωμένης διαπλοκής και πλουτισμού, στο οποίο ηγείται το Λαϊκό Κόμμα αλλά μετέχουν και η ηγεσία του PSOE, μέλη της Ενωμένης Αριστεράς και εργατικών συνδικάτων. Οτι οι τρεις τελευταίες κυβερνήσεις μας, δύο του ΡΡ και μία του PSOE, ήταν απλώς εκτελεστές ενός μαφιόζικου σχήματος διαφθοράς που είχε στόχο τον πλουτισμό των πλειοψηφικών κομμάτων, των πελατειακών τους «υποχρεώσεων» και των ηγεσιών τους. Οσο για το κυβερνών ΡΡ -το αναγνωρίζει πλέον και η Δικαιοσύνη-, είναι μια μαφία που συστηματικά επαναλαμβάνει το ίδιο εγκληματικό modus operandi σε πολλές τοπικές οργανώσεις της: ιδρύματα, δάνεια, επενδύσεις σε ακίνητα, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή.

Θα δικαιωθείτε τελικά για τις δύο μεγάλες προσφυγές σας; Θα μπουν φυλακή ο Ράτο και ο Μπλέσα;

Είμαστε σίγουροι πως θα τιμωρηθούν. Οχι γιατί έχουμε το δικαστικό σύστημα με το μέρος μας. Αντίθετα, όταν καταθέσαμε τα πειστήρια που είχαμε συγκεντρώσει, δύο φορές οι δικαστές αρνήθηκαν να τα δεχτούν ως αποδεικτικά στοιχεία. Αλλά ήταν τέτοιο το βάρος τους και τόση η πίεση που ασκήθηκε από τα κινήματα των πολιτών και από τη στρατηγική μας επιλογή να δημοσιοποιούμε στοιχεία μέσω του Τύπου, που τελικά τα δέχτηκαν. Είναι τόσο δύσκολο πλέον να αποφύγουν την τιμωρία που το ίδιο το Λαϊκό Κόμμα τούς αποκηρύσσει: θα αφήσουν να πέσουν κάποιοι για να εκτονωθεί η οργή, αλλιώς θα πέσουν όλοι. Πιστεύω ότι ο Ράτο και ο Μπλέσα θα πληρώσουν. Αλλά εμείς θέλουμε να πέσουν πολλοί ακόμη. Οι Αγανακτισμένοι το λέγαμε πριν από τρία χρόνια πως τελειώνει το διεφθαρμένο σύστημα του δικομματισμού PSOE - Λαϊκού Κόμματος. Δεν μας πίστεψαν. Αλλά όπως είπε ο Γκάντι: «Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν και στο τέλος νικάς».

Κερδίζετε τις μάχες. Θα νικήσετε τον πόλεμο της διαφθοράς; Αυτός είναι ο τελικός στόχος;

Θέλουμε να δώσουμε τέλος στη διαφθορά και να καθιερώσουμε συστήματα δημοκρατικού ελέγχου των θεσμών από τους πολίτες. Είναι εφικτό; Αν δεν το επιχειρήσουμε, δεν θα το ξέρουμε, γι’ αυτό και δίνουμε τη μάχη και το κάνουμε με επιτυχία. Οσο για τον τελικό στόχο, είναι η ευτυχία. Ευτυχία να μπορέσουμε να ζήσουμε σε έναν κόσμο πιο δίκαιο. Οχι μόνο γιατί είναι ηθικά καλύτερος. Αλλά γιατί σε έναν πιο δίκαιο κόσμο χρειάζεται να πασχίζεις λιγότερο για να είσαι ευτυχής. Η κρίση έκανε τον κόσμο δυστυχή - χάνουν τη δουλειά τους, τα σπίτια τους, στερούνται και τα βασικά γιατί αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία πλούτισαν ξεδιάντροπα κλέβοντάς μας. Και αυτό που λέμε είναι ότι ως κοινωνία των πολιτών δεν πρέπει να επιτρέψουμε να κάνουν ό,τι θέλουν. Αν υπήρχε περισσότερη δικαιοσύνη και λιγότερη ατιμωρησία, θα ήταν πιο εύκολο να έχουμε δουλειά και στέγη, να έχουμε σεβασμό και αξιοπρέπεια.

Ποια είναι

Γεννημένη στην Ιταλία και πολιτογραφημένη Ισπανίδα, της έδωσαν το όνομα Σιμόνα από τη Σιμόν ντε Μποβουάρ. Κληρονόμησε το κριτικό πνεύμα και τη διεισδυτική σκέψη από τους γονείς της -έναν εξέχοντα ιστορικό και μια φροϊδική εθνολόγο- αλλά και τους συγγενείς της συγγραφείς Πρίμο Λέβι και Κάρλο Λέβι. Σκηνοθέτις, ηθοποιός και χορεύτρια, σπούδασε σκηνικές τέχνες στο Παρίσι και συνδυάζει τη διεύθυνση του κέντρου «πολιτιστικής αγκιτάτσιας» Conservas με τις ιδιότητές της ως μέλος του κινήματος 15Μ (Αγανακτισμένοι), ιδρυτικό μέλος της ομάδας X.net και συντονίστρια του δικτύου πολιτών Κόμμα Χ. Συγγραφέας πολλών δοκιμίων, ανάμεσά τους το «Τεχνοπολιτική, ίντερνετ και μετ-εξέλιξη: Η σημασία των ψηφιακών δικτύων στο κίνημα των αγανακτισμένων 15Μ», σύνθημα ζωής της είναι μια φράση που άκουγε πάντα από τους γονείς της: «Αν κάτι δεν σου αρέσει, αναρωτήσου γιατί». Οσο για το τι εκπροσωπεί, απαντά αποφασιστικά: «Ενα λόμπι πολιτών που θέλει να αλλάξει τον τρόπο που ασκείται η δημοκρατία».

08.12.2014 
 Χριστίνα Πάντζου
http://www.efsyn.gr/arthro/kynigoi-skandalon-se-mia-krisi-proion-apatis





ΣΧΕΤΙΚΑ

1.
http://xnet-x.net/en/filtraciones

[ Xnet is a group of activists working since 2008 in fields related to: online democracy (participation mechanisms and citizen control of power and institutions); the advocacy of a neutral and free Internet; the free circulation of culture, knowledge and information and the defence of citizen journalism for the right to know, inform and be informed; the technical, communications and legal fight against corruption; and the technopolitics understood as the practice of networking and taking action for empowerment, justice and social transformation.


Originally, this project was born in 2008 under the name EXGAE, focusing on free culture and the defence of citizens against abuses from copyright monopolies; work which continues to this day, getting actively involved in analyzing and struggling against secret free trade negotiations, and defending the use of the Internet as a tool to improve the quality of democracy and against civil rights cutbacks from the powers that be and the enemy governments of the Internet in a Post-Snowden world.

At Xnet, we firmly believe that the right to free information does not exist to protect media corporations, but to protect journalists and citizens. For this reason we work so the citizens can send information useful for the detection of corruption cases possible. Without the help of citizens, the fight against SGAE would not have had a good ending, or the 15mparato lawsuit would not have moved forward against Bankia’s board of directors and the preferred participations scam. Throughout all these experiences we have developed a system which includes activists, lawyers, journalists, inspectors specialised in the tax system, advisers to protect the informants and to deal with the information coming from their leaks, and citizen journalism. In addition we promote the legislative standardization of frameworks which protect this right, taking the Icelandic IMMI as inspiration, and weaving international nets to fight in favour of the rights of the citizens across the globe to know.
Not only we live surrounded of corruption, we live sorrounded of information too. Every element that we need to build a citizen survilleance network to control our institutions and fight agains corruption are out there.
All the information needed is out there and is often, not only legal, but also public, we only need the correct way to get it to the specialists who know how to use it to act both mediatic and legally.
This tool is the XMailbox [BuzónX].

All information is first treated by a team of journalists and then by a team
legal.
 

If you have any key information on cases of corruption which could be taken to the courts or the media, we provide you with a team of journalists and lawyers and in collaboration with the experience of 15MpaRato and the Anticorruption Commission of the X Party and the mechanisms so that it can be leaked through our secure and anonymous mailbox.
The e-mail address is: equipoprensa@openmailbox.org ]

2.
Who we are:
http://xnet-x.net/en/quienes-somos

3.
http://xnet-x.net/en/blog

4.