Κλασικό ιταλικό σινεμά: Vittorio De Sica: ''Umberto D.''(1), Vittorio De Seta:''Banditi a Orgosolo''(2)

1. 

Vittorio de Sica : ''Umberto D.'' 
- ''Ότι μου αρνήθηκαν οι άνθρωποι''. 
Υπότιτλοι στην ελληνική γλώσσα.




Το «Ότι μου αρνήθηκαν οι άνθρωποι» του Ντε Σίκα είναι γνωστό την Ελλάδα κυρίως με τον πρωτότυπο ξένο τίτλο του «Umberto D.»
Μετά τον αγαπημένο «Κλέφτη των ποδηλάτων» και το επιτυχημένο «Θαύμα στο Μιλάνο», ο Vittorio De Sica υπογράφει μια ιδιαίτερη, εντελώς προσωπική ταινία, τον “Umberto D.”· μια συγκινητική, ανθρώπινη ταινία για έναν συνταξιούχο, τον Ουμπέρτο Ντομένικο Φεράρι (Κάρλο Μπατίστι),έναν πρώην δημόσιο υπάλληλο, που παρότι σε όλη του ζωή υπήρξε συνεπής και αξιοπρεπής, είναι πια πάμπτωχος, χωρίς οικογένεια.Ο Ουμπέρτο έχει για παρέα μόνο το μικρό πανέξυπνο σκυλί του, καθώς όλοι οι «υπόλοιποι» έχουν δουλειές, οικογένειες, δικά τους προβλήματα. Στον Ουμπέρτο δεν φτάνουν τα λεφτά να πληρώσει για στέγη. Έτσι ,αναγκαστικά, πουλάει σε γνωστούς και αγνώστους ό,τι αντικείμενα έχει για να βγάλει κάποιο έξτρα παραδάκι Η περηφάνια του δεν τον αφήνει να ζητιανέψει. Η μόνη προοπτική του, στον άκαρδο κόσμο που τον περιβάλλει,είναι ο θάνατος...Έτσι θα φτάσει στο έσχατο όριο, αλλά ο σκύλος τελικά θα του δείξει ότι κάνει λάθος. 
Ο καθηγητής στο επάγγελμα Carlo Battisti πρωταγωνιστεί στον ομότιτλο ρόλο, δίνοντας μια συγκινητική ερμηνεία, σ` αυτήν την ταινία που σημειωτέον είναι και μια από τις αγαπημένες του Martin Scorsese. Σημειώστε και το πόσο επίκαιρη παραμένει η ταινία, βλέποντας την εναρκτήρια σεκάνς με τους συνταξιούχους να κατεβαίνουν σε πορεία και τους αστυνομικούς να τη διαλύουν και μετά συγκρίνεται αυτήν την εικόνα με το σήμερα.
Το φιλμ ανηκει στις μεγάλες ταινίες του Ιταλικού νεορεαλισμού και όπως ο «Κλέφτης ποδηλάτων» γυρίστηκε με ερασιτέχνες ηθοποιούς (ο πρωταγωνιστής είναι καθηγητής φιλόλογος). Επίσης, συν-σεναριογράφος του είναι ο Τσέζαρε Τσαβατίνι που συνυπογράφει τον «Κλέφτη ποδηλάτων». Εστιάζει στην δυσκολία επιβίωσης στη μεταπολεμική Ιταλία που βγήκε από τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο, ηττημένη και κατεστραμένη, χωρίς καμμία μέριμνα για τους ανήμπορους Ιταλούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ:
1.''Umberto D.''
2.Umberto d. (1952) -EIKONEΣ





2. 

Vittorio De Seta:''Banditi a Orgosolo''
-''Οι ληστές του Οργκόζολο''.
Υπότιτλοι στην αγγλική γλώσσα



Από τους καλύτερους ντοκιμαντερίστες στην ιστορία του ιταλικού σινεμά, ο σικελός Βιτόριο ντε Σέτα (1923 - 2011), με την πέρα για πέρα προσωπική δημιουργία του «Οι ληστές του Οργκόζολο» περνά θριαμβευτικά στο χώρο της μυθοπλασίας (είναι ο παραγωγός, ο σκηνοθέτης, ο σεναριογράφος, ο μοντέρ και ο διευθυντής φωτογραφίας της). Αφηγείται την ιστορία του Μικέλε (Μικέλε Κοσού) ενός φτωχού βοσκού ο οποίος απομονωμένος με το κοπάδι του στο Οργκόζολο της Σαρδηνίας, θα κατηγορηθεί αδίκως για τη δολοφονία ενός καραμπινιέρου. Δεν παραδίδεται στην αστυνομία γιατί ξέρει ότι δεν θα γίνει πιστευτός και θα φυλακιστεί. Κρύβεται στα άγρια βουνά της περιοχής, μαζί με το κοπάδι πρόβατά του και τον μικρό του αδερφό του. Η ανατριχιαστικά ρεαλιστική αυτή ταινία που καταγράφει βήμα βήμα την μετατροπή ενός αθώου ανθρώπου σε παράνομο κέρδισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Βενετίας

ΣΧΕΤΙΚΑ: