Τώρα οι Τούρκοι ζητούν διάλογο με την Αίγυπτο του Σίσι…


Άρχισαν οι τουρκικές κυβιστήσεις στο θέμα των σχέσεων με την Αίγυπτο, αφού μετά τις προσβολές που ακούγονταν από το στόμα του αμετροεπή Ερντογάν, οι εξελίξεις έχουν προβληματίσει την Άγκυρα, με αποτέλεσμα οι πιο ψύχραιμες φωνές να καλούν για ταχεία αποκατάσταση των σχέσεων με τη χώρα του Νείλου, αν και στα διπλωματικά παρασκήνια η φημολογία θέλει το Κατάρ να έχει αναλάβει μεσολαβητική πρωτοβουλία, μετά τη δική του μεταστροφή…

Από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός της Ελβετίας, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, πραγματοποίησε άνοιγμα προς την Αίγυπτο, αποκαλώντας την «ραχοκοκαλιά» της Μέσης Ανατολής, ζητώντας Άγκυρα και Κάιρο να συζητήσουν για να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, παρότι επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει ποτ το στρατιωτικό πραξικόπημα.
«Θέλω να υπογραμμίσω», είπε ο Νταβούτογλου, «η Αίγυπτος είναι η ραχοκοκαλιά της περιοχής. Η σταθερότητα της περιοχής αντέχει, όσο η Αίγυπτος είναι σταθερή. Θα υπάρχουν προβλήματα στην Αίγυπτο εάν η Αίγυπτος αντιμετωπίζει προβλήματα. Αυτός είναι ο τρόπος που σκεπτόμαστε. Είτε το αποδέχονται είτε όχι», ήταν η ακριβής διατύπωση του Νταβούτογλου, μιλώντας ενώπιον αραβικού κατά πλειοψηφία ακροατηρίου.
Επειδή όμως γνωρίζει καλά ότι στην Τουρκία κουμάντο κάνει ο Ερντογάν ο οποίο δεν μετρά ιδιαίτερα τα λόγια και τις πράξεις του αφού αντιδρά συνήθως με το θυμικό, ο Νταβούτογλου φρόντισε να προσθέσει: «Η Αίγυπτος μπορεί να βρει σταθερότητα εξασφαλίζοντας την ελεύθερη βούληση του λαού της χώρας».
Υπενθυμίζεται, ότι οι δυο χώρες απέσυραν εκατέρωθεν τους πρεσβευτές τους το 2014, εξαιτίας της έντασης που είχε συσσωρευτεί λόγω της ανατροπής του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι που υποστηριζόταν από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, από το στράτευμα και τον σημερινό πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

24-1-2015

ΠΗΓΗ
http://www.defence-point.gr/news/?p=121087