ΤΟΥΡΚΙΑ-ΕΡΕΥΝΑ: Το προφίλ του λαού της.

 




Στοιχεία -σοκ για το επίπεδο της ζωής στην Τουρκία προκύπτουν από πρόσφατη έρευνα κοινής γνώμης ( γκάλοπ) που διεξήγαγε η εταιρεία Ipsos KMG για λογαριασμό της τουρκικής εφημερίδας Posta αναφορικά με τις στάσεις και τις προτιμήσεις των Τούρκων, που μεταξύ άλλων αποδέχονται την λογοκρισία (60%), το χαστούκισμα της γυναίκας (20%), κλπ κλπ.


Σύμφωνα με την έρευνα η οποία έγινε σε δείγμα 15.953 ατόμων άνω των 14 ετών από τις 7 περιοχές της Τουρκίας το προφίλ του τουρκικού λαού συντίθεται από τα εξής στοιχεία: 

-Το 84% του πληθυσμού λέει ότι το καλύτερο πράγμα που κάνει για να περάσει η ώρα του είναι "μπροστά στην τηλεόραση".
- Σχεδόν το ήμισυ των ερωτηθέντων παραδέχθηκε ότι δεν έχει κάνει ποτέ κάποιου είδους αθλητική άσκηση, ακόμα και περπάτημα.
-Το 96% του πληθυσμού της Τουρκίας δεν έχει πάει ποτέ στην Όπερα ή σε παράσταση χορού
-Το 80% δεν έχει πάει ποτέ στο θέατρο
-Το 73% δεν έχει πάει ποτέ σε συναυλία
-Το 56% δεν έχει πάει ποτέ στο σινεμά
-Το 56% δεν ακούει ποτέ μουσική
-Το 29% δεν ακούει ποτέ ραδιόφωνο
-Το 45% δεν διαβάζει βιβλία
-Το 29% δεν διαβάζει εφημερίδες
 

Σύμφωνα με την έρευνα, το 1/3 του πληθυσμού της Τουρκίας δεν ακούει ραδιόφωνο και δεν διαβάζει εφημερίδες. Τα 2/3 δεν έχουν μπει ποτέ σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ενώ ποτέ δεν έχει συνομιλήσει (chat) από το διαδίκτυο και τα 3/5 δεν έχουν παίξει ποτέ παιχνίδια από τον υπολογιστή. Το 68% του πληθυσμού δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο. 

Η έρευνα καταδεικνύει ότι το 60% των ερωτηθέντων δεν ενοχλούνται από την απαγόρευση στα ΜΜΕ ενώ το 61% δεν ενοχλείται από τους περιορισμούς που επιβάλλονται στο διαδίκτυο. 

Περίπου ο μισός πληθυσμός της Τουρκίας δεν έχει ταξιδέψει ποτέ (ούτε μονοήμερη εκδρομή), οι μισοί εξ αυτών δεν έχουν κάνει ποτέ διακοπές στην Τουρκία και το 94% εξ αυτών δεν έχει κάνει ποτέ διακοπές στο εξωτερικό. Παρόλα αυτά, το 39% επισκέπτεται τα σπίτια μελών της οικογένειας ή φίλων τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Το 38% δεν πάει ποτέ τις οικογένειές τους για φαγητό σε εστιατόριο.  

Επίσης ο μισός πληθυσμός της Τουρκίας δεν ξέρει την περιοχή του και τη  χώρα ενώ η τηλεόραση είναι το μόνο μέσο που τους βοηθάει να γνωρίσουν διαφορετικούς ανθρώπους και διαφορετικούς πολιτισμούς. 

Το 84% του τουρκικού πληθυσμού βλέπει τηλεόραση στον ελεύθερό του χρόνο, το 65% εκ των οποίων βλέπει ενημερωτικές εκπομπές ενώ το 41% προτιμά να βλέπει τηλεοπτικά παιχνίδια. Οι μισοί περίπου του δείγματος παραδέχονται ότι ποτέ στη ζωή τους δεν έχουν κάνει κάποιου είδους αθλητική άσκηση ενώ το 71% χαρακτηρίζουν τον εαυτό τους συντηρητικό και ότι ακολουθούν τις επιταγές της θρησκείας. Το 60% των ερωτηθέντων γυναικών φοράει την μαντήλα ενώ το 46% των ανδρών δήλωσαν ότι είναι πολύ σημαντικό για αυτούς η σύζυγός τους να φοράει την μαντήλα.  

Τέλος ένας στους πέντε άνδρες θεωρεί αποδεκτό ο άνδρας να χτυπά την γυναίκα στο πρόσωπο ενώ το 18% των γυναικών συμφωνεί με αυτήν την  πρακτική. Το 69% των ανδρών θεωρούν ότι η γυναίκα θα πρέπει να λάβει την άδεια του συζύγου προκειμένου να εργαστεί ενώ το 57% των γυναικών συμφωνεί με την άποψη αυτή. Το 70% του πληθυσμού θεωρεί ότι θα πρέπει να επιτρέπεται στις γυναίκες να φορούν την παραδοσιακή μαντήλα στα Πανεπιστήμια ενώ το 57% θεωρεί ότι θα πρέπει να επιτραπεί η μαντήλα και στο δημόσιο τομέα.

Δείτε και τα αναλυτικά γραφήματα όπως τα παρουσίασε η ''Ηurriyet Daily News'':
 
Details of the Ipsos KMG survey, titled ‘Guide to Understanding Turkey,' were published in daily Posta.
A recent survey about the lifestyle and attitudes of Turkish people has revealed intriguing results, with a large majority of people – 84 percent – saying that the best thing they do to pass the time is "watching TV." Almost half of respondents admitted that they never do exercise, even walking. 


The survey, which was conducted by the Ipsos KMG Research and Consultancy Company with almost 16,000 people across Turkey and published in daily Posta, also revealed that 96 percent of Turks have never seen an opera or ballet in their lives.








ΠΗΓΕΣ:
1. http://www.hurriyetdailynews.com/turkish-peoples-profile-revealed-in-new-survey.aspx?PageID=238&NID=76485&NewsCatID=341
2.http://www.onalert.gr/stories/ayti-einai-i-tourkia-pou-fovomaste/39798