Γιατί η μη υποστήριξη στην Ελλάδα; ‘Η απλά είναι ανόητοι;



Το είπε ο (Κύπριος υπουργός Οικονομικών) Χάρης Γεωργιάδης το πρωί στο ΡΙΚ και το επανέλαβε κι ο Πρόδρομος Προδρόμου (του ΔΗΥΣ) το μεσημέρι στον Αντέννα. Ότι δεν κατάλαβαν ποιο είναι το αίτημα της Ελλάδας, που πρέπει να στηρίξει η Κύπρος. Κι αυτό από μόνο του προκαλεί ανησυχία.

Αν η Κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα δεν κατάλαβαν και δεν ρώτησαν να μάθουν, τότε τις μας έλεγαν όλες τις προηγούμενες μέρες (το επανέλαβε προχτες κι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για πολλοστή φορά) ότι θα στηρίξουν την Ελλάδα σε όλα τα Γιούρογκρουπ και όπου χρειαστεί. Όμως είναι χειρότερα τα πράματα, διότι αυτά που έλεγε ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Προδρόμου, τα έλεγε ταυτόχρονα στις Βρυξέλλες και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκαγκ Σόιμπλε.

«Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε πως δεν είναι σαφές τι επιδιώκει η Ελλάδα» (ΚΥΠΕ, 16:52). Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι πόσα καταλαβαίνουν αυτοί που μας κυβερνούν, διότι μπορεί να είναι και ζήτημα εγκεφάλου, αλλά ότι συμφωνούν και ταυτίζονται απόλυτα με τον Σόιμπλε, με τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από τις χειρότερες αποφάσεις για την Ελλάδα και πίσω από αυτό, που ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, έγραψε μετά το Γιούρογκρουπ στους New York Times, κάτω από τον σαρκαστικό τίτλο «η Αθήνα πρέπει να καταστραφεί», ότι δεν μπορεί να εξηγήσει τι κάνουν οι υπουργοί του Γιούρογκρουπ, «υποθέτω ότι είναι πιθανό πως είναι απλά ανόητοι».

Οι δικοί μας για να μη δείχνουν ανόητοι, δηλώνουν ότι έχουν την ίδια αντίληψη με τον πανέξυπνο Σόιμπλε και δεν κατάλαβαν το αίτημα της Ελλάδας. Και μάλιστα, μιλώντας σαν να είναι εκπρόσωπος του Γιούρογκρουπ (εξάλλου, όπως είπε ο Ντάισελμπλουμ, όλοι οι υπόλοιποι 18 υπουργοί της Ευρωζώνης και ο δικός μας, δηλαδή, έχουν απόλυτη συναίνεση απέναντι στην Αθήνα), εξήγησε ότι τώρα «η ευθύνη της λήψης των αποφάσεων βρίσκεται πλέον στην πλευρά της ελληνικής Κυβέρνησης». Δηλαδή, ούτε εκβιασμό αντιλήφθηκε, ούτε αμφισβητεί την εντιμότητα της ενέργειας να επιδοθεί τελεσίγραφο προς την Ελλάδα, ανάλογο του ιταλικού τελεσιγράφου προς τον Ιωάννη Μεταξά το 1940: «Η Ιταλική Κυβέρνησις ζητεί από την Ελληνικήν Κυβέρνησιν όπως δώσει αυθωρεί εις τας στρατιωτικάς αρχάς, τας αναγκαίας διαταγάς ίνα η κατοχή αύτη δυνηθή να πραγματοποιηθή κατά ειρηνικόν τρόπον. Εάν τα ιταλικά στρατεύματα ήθελον συναντήσει αντίστασιν, η αντίστασις αυτή θα καμφθή διά των όπλων και η Ελληνική Κυβέρνησις θα έφερε τας ευθύνας αι οποίαι ήθελον προκύψει εκ τούτου».

Ο Χάρης Γεωργιάδης θεωρεί δικαιολογημένη και ορθή την προφανή επίδειξη ισχύος και επικυριαρχίας (ίνα η κατοχή πραγματοποιηθή κατά ειρηνικόν τρόπον) πάνω σε μια χώρα, που ζητά χρόνο από τους εταίρους της για να βρει λύσεις στις ανθρώπινες τραγωδίες που αντιμετωπίζει. Διότι εμείς, αυτό καταλάβαμε ότι είναι η πρόταση της Ελλάδας που πρέπει να στηρίξει η Κύπρος. Να της δοθεί χρόνος και χώρος να κινηθεί και να μην την εξοντώσουν στις 28 Φεβρουαρίου, που λήγει το υφιστάμενο πρόγραμμα ώστε να υποβάλει προτάσεις που θα αντιμετωπίζουν την ανθρώπινη κρίση, που προκάλεσε η πολιτική αυστηρής λιτότητας. Που όπως είναι γνωστό δεν την αμφισβητεί μόνο η Ελλάδα, αλλά και εκατοντάδες ειδικοί σε όλη την Ευρώπη.

«Από το να της δώσουν περισσότερο χώρο, προτιμούν να τη δουν (την Ελλάδα) να οδηγείται σε χρεοκοπία και πιθανότατα εκτός ευρώ, έτσι ώστε η οικονομική της κατάρρευση να αποτελέσει μάθημα και σε όποιον άλλο σκέφτεται να ζητήσει οικονομική ανακούφιση», έγραφε ο Πολ Κρούγκμαν, για να καταλήξει ότι είναι απλά ανόητοι.

February 19, 2015  
Του ΑΡΙΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:
http://mignatiou.com/2015/02/i-mi-ipostirixi-stin-ellada-i-apla-ine-anoiti/