''Εδώ Έξω''



Εδώ έξω υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη από στήριξη αλλά και πολλοί που είναι πρόθυμοι να τους συμπαρασταθούν.
Eδώ έξω υπάρχουν πρωτόγνωρα προβλήματα αλλά και καινοτόμες ιδέες.
Eδώ έξω υπάρχουν αδιέξοδα αλλά και πολλοί νέοι δρόμοι.
Εδώ Έξω: Ένα ντοκιμαντέρ για την Πρωτοβουλία Ενάντια στην Κρίση


«Εδώ έξω» είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ, με άξονα την προσφορά και με πρόσωπο ανθρώπινο, το οποίο παρουσιάζει ενδεικτικά παραδείγματα οργανισμών που υποστηρίχθηκαν στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας ενάντια στην Κρίση» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. 
Στόχος του ντοκιμαντέρ, που παρουσιάστηκε χθες στο «Παλλάς», είναι η παρουσίαση του αντίκτυπου που είχε η Πρωτοβουλία στην ελληνική κοινωνία, μέσα από βιωματικές αφηγήσεις και πραγματικές ιστορίες ανθρώπων που βρήκαν έμπρακτη υποστήριξη εν μέσω της κρίσης. Η Πρωτοβουλία, που έχει πλέον ολοκληρωθεί, υλοποιήθηκε επιπλέον των τακτικών δωρεών του Ιδρύματος και αποσκοπούσε κυρίως στο να συμβάλει στην ανακούφιση των δυσμενών συνεπειών της οικονομικής κρίσης, βοηθώντας εκείνους που είχαν μεγαλύτερη ανάγκη.
Τον Ιανουάριο του 2012, το Ιδρυμα ανακοίνωσε την «Πρωτοβουλία Ενάντια στην Κρίση», ένα έκτακτο πρόγραμμα δωρεών προς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς στην Ελλάδα, τριετούς διάρκειας και ύψους 100 εκατομμυρίων €.
Τρία χρόνια μετά η μετρήσιμη πλευρά της συγκεκριμένης Πρωτοβουλίας αντιστοιχεί σε πάνω από 220 δωρεές, εκ των οποίων οι 180 περίπου ήταν στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας και της Υγείας λόγω των μεγάλων επιπτώσεων που είχε η κρίση στα συγκεκριμένα πεδία, και οι 38 στον τομέα της Παιδείας, της Τέχνης και του Πολιτισμού, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τη βιωσιμότητα των οργανισμών με σημαντική επίδραση στην κοινωνία συνολικά.
Επίσης, σε συνεργασία με τους δωρεοδόχους οργανισμούς, χρηματοδοτήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα προγράμματα για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, για την υποστήριξη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και την παροχή σίτισης σε ευπαθείς ομάδες.

Yπηρεσίες 
Παράλληλα υλοποιήθηκαν δράσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας μέσω υπηρεσιών απασχόλησης, για την παροχή προσωρινών καταλυμάτων και διασφάλισης στέγασης, για παροχή ολοκληρωμένων και δωρεάν υπηρεσιών υγείας, καθώς και για την προώθηση της υγιεινής διατροφής.
Ετσι, το πρόγραμμα Κοινωνικής Κατοικίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη υπολογίζεται πως είχε πάνω από 9.600 επωφελούμενους. Ο σχεδιασμός του προγράμματος «Σίτιση και Προώθηση της Υγιεινής Διατροφής» σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Prolepsis απευθύνθηκε σε περισσότερους από 62.000 μαθητές, σε πάνω από 400 σχολεία σε 23 νομούς της χώρας, ενώ περισσότερα από 250.000 άτομα επωφελήθηκαν έμμεσα.
Στον χώρο της υγείας, οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες, μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος σε συνεργασία με την Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού, στόχο είχαν να καλύψουν σε πέντε χρόνια τις ιατροδιαγνωστικές ανάγκες περίπου 55.000 πολιτών όλων των ηλικιών, σε 35 νησιά και παραμεθόριες περιοχές σε ολόκληρη την επικράτεια, προσφέροντας δωρεάν αξιόπιστες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας. Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας τους οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες ολοκλήρωσαν εννέα αποστολές σε απομακρυσμένες περιοχές, προσφέροντας υπηρεσίες υγείας σε πάνω από 9.000 κατοίκους.
Οι κυριότερες κατηγορίες των τελικών επωφελουμένων από την «Πρωτοβουλία Ενάντια στην Κρίση» αφορούν παιδιά και νέους (περίπου 190.000), ενήλικες (περίπου 170.000) και οικογένειες (περίπου 23.000), ενώ οι υπόλοιπες κατηγορίες περιλαμβάνουν άτομα της τρίτης ηλικίας, πρόσφυγες-αλλοδαπούς, άτομα με αναπηρία και άτομα με ανίατες ασθένειες ή εθισμό. Οι τελικοί αποδέκτες όλων των προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν αποτελούν το επίκεντρο όλων των δράσεων του Ιδρύματος και είναι αυτοί ακριβώς που δίνουν νόημα, υπόσταση και αξία σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία λαμβάνει το τελευταίο.
Το Ιδρυμα δεν ξεκίνησε τη δράση του μέσα στην κρίση. Ούτε και η δράση του θα τελειώσει μόλις η χώρα περάσει αυτόν τον σκόπελο. Η «Πρωτοβουλία Ενάντια στην Κρίση» ήταν απλά το πρώτο βήμα. Το ΙΣΝ έχει ήδη προχωρήσει στο επόμενο βήμα, τη νέα πρωτοβουλία, επιπλέον 100 εκατομμυρίων €, για την «Επανεκκίνηση & Ενίσχυση των Νέων», εστιάζοντας στην υποστήριξη της νέας γενιάς, η οποία έχει πληγεί έντονα από το ανησυχητικό ποσοστό ανεργίας στη χώρα.
Η πρωτοβουλία αυτή έχει ήδη ξεκινήσει, σε συνεργασία με οργανισμούς που έχουν ως στόχο, ο καθένας στον τομέα του, να υποστηρίξουν τη νέα γενιά, με προοπτική την αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού ανεργίας των νέων και σκοπεύοντας στη δημιουργία καλύτερων προοπτικών εργασίας και νέων ευκαιριών για τη νέα γενιά.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ
25-2-2015
''EΘNOΣ''