Ηρεμία υπεράνω όλων!


Προχθές στο Ευρωκοινοβούλιο ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, έδωσε μια συγκρατημένη αισιοδοξία στο ακροατήριό του, καθώς η ποσοτική επέκταση και η χαμηλή τιμή του πετρελαίου είναι μια ευνοϊκή συγκυρία που ενισχύει την προσπάθεια αποφυγής του σπιράλ αποπληθωρισμού. Μία μέρα νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε παράταση προσαρμογής στη Γαλλία μέχρι το 2017 και απάλλαξε το Βέλγιο και την Ιταλία, αποφαινόμενη ότι οι αναθεωρημένοι προϋπολογισμοί που κατέθεσαν για το 2015 είναι εντός του πλαισίου του Δημοσιονομικού Συμφώνου. Την ίδια στιγμή και εν μέσω δυσκολιών και παλινδρομήσεων, η εκεχειρία στην Ανατολική Ουκρανία που συμφωνήθηκε ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα με μεσολάβηση της Μέρκελ και του Ολάντ αφήνει συγκρατημένη αισιοδοξία σταθεροποίησης με διάρκεια.

Αθροιστικά όλα τα παραπάνω προβάλλουν εκ πρώτης όψεως ευνοϊκά για τη Γερμανία, καθώς φαίνεται να επιτρέπουν μια στροφή με τους βραδείς ρυθμούς της στην Ευρωζώνη και με διαχειρίσιμο πολιτικό κόστος. Ολα τα παραπάνω είναι όμως οριακές και εύθραυστες ισορροπίες:

- Ενα οποιοδήποτε ατύχημα στην Ευρωζώνη η μια νέα ανάφλεξη στην Ουκρανία μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποδομήσει τη συγκρατημένη αισιοδοξία Ντράγκι και να απαιτήσει αντί της ήπιας προσαρμογής, ρητή εγκατάλειψη της λιτότητας με το συνακόλουθο υψηλό εσωτερικό κόστος για τη Μέρκελ, για να αποφευχθεί ο εγκλωβισμός στον αποπληθωρισμό.

- Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε συμβιβασμός σταθεροποίησης προκαλεί διαμάχες και αντιπαραθέσεις στην πολιτική σκηνή και στα ΜΜΕ στη Γερμανία. Η συμφωνία με την Ελλάδα στο Eurogroup έδωσε τροφή στη λαϊκιστική χυδαιότητα της «Bild», ενώ μία μέρα μετά άρθρο στο «Spiegel» τόνιζε ότι είναι αναπόφευκτο το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Επιπλέον, προχθές Πέμπτη, ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ, Βάιντμαν, καυτηρίασε τη χαλαρότητα της Κομισιόν απέναντι στη δημοσιονομική παραβατικότητα της Γαλλίας, του Βελγίου και της Ιταλίας.

Τα παραπάνω λειτουργούν και ως πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της Αθήνας με θεσμούς και εταίρους στην Ευρωζώνη για το επόμενο δίμηνο-τετράμηνο, καθώς απομυθοποιούν την ακραία κινδυνολογία που προφητεύει πιστωτικά γεγονότα και Αρμαγεδδώνες κάθε μορφής.

Οι εταίροι μας και πρώτο το Βερολίνο ούτε θέλουν ούτε μπορούν να ταπεινώσουν ή ακόμη και να θυσιάσουν την Αθήνα ως Ιφιγένεια για να φοβίσουν τους ψηφοφόρους σε Πορτογαλία και κατά κύριο λόγο στην Ισπανία να μην ψηφίσουν παραβατικά! Ηρεμία υπεράνω όλων είναι η στόχευση του Βερολίνου, την ώρα που η Ευρωζώνη για πρώτη φορά ελπίζει σε ομαλή πορεία επιστροφής στην ανάπτυξη. 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
28-2-2015
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=31706&subid=2&pubid=64147724