Mark Weisbrot κατά ECB: "Βρώμικη και εσκεμμένη απόφαση υπονόμευσης της Ελληνικής κυβέρνησης''
Με ένα άρθρο-κόλαφο αλλά και με δηλώσεις του στο BBC World News ο Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Οικονομίας και Πολιτικής των ΗΠΑ Μάρκ Βάϊσμπροτ επιτίθεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στον Μάριο Ντράγκι για την απόφαση του να μην δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση και επισημαίνει πώς αυτό ήταν «μία επίθεση στη δημοκρατία της Ελλάδας».
Mark Weisbrot
Ο Αμερικανός οικονομολόγος ξεμπροστιάζει τον Μάριο Ντράγκι επισημαίνοντας καθαρά πώς στόχος της απόφασης αυτής ήταν να αυξήσει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας και να πιέσει την κυβέρνηση της χώρας να υποκύψει στους εκβιασμούς των Γερμανών και των Βρυξελλών να δεχθεί ένα νέο μνημόνιο.
«Η ΕΚΤ θα πρέπει να ντρέπεται για την τελευταία της επίθεση κατά της ελληνικής δημοκρατίας. Και δεν πρέπει να τους επιτραπεί να την μασκαρέψουν σε κάτι άλλο από αυτό που είναι», σημειώνει ο Μάρκ Βάϊσμπροτ. Και δεν είναι ο μόνος. Πολλοί Αμερικανοί και Ευρωπαίοι οικονομολόγοι έχουν αντιδράσει στην απόφαση της ΕΚΤ.
Άρθρα και δημοσιεύματα κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και πυροδοτούν ένα κλίμα αλληλεγγύης στον «πολιορκημένο» ελληνικό λαό με σύνθημα «και οι ζωές των Ελλήνων έχουν αξία».
Ο διευθυντής του Κέντρου Έρευνας, Οικονομίας και Πολιτικής των ΗΠΑ, αναφέρει πώς την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται του λοιπού να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση. Μολονότι η Ελλάδα διατηρούσε ακόμη την δυνατότητα προσφυγής σε άλλον, έκτακτο δανεισμό, από την Κεντρική Τράπεζα, η άμεση επίδραση της ανακοίνωσης ήταν να αυξήσει το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα, να συμπιέσει τις τράπεζες και να αυξήσει την χρηματοπιστωτική αστάθεια στο εσωτερικό της χώρας.
«Θα πρέπει να είμαστε σαφείς ως προς το τι σημαίνει αυτό. Η κίνηση της ΕΚΤ ήταν τελείως αχρείαστη και έγινε εβδομάδες νωρίτερα από την ημερομηνία για την λήψη αποφάσεως. Μοιάζει πάρα πολύ με εσκεμμένη απόπειρα να υπονομεύσει τη νέα κυβέρνηση. Επιχειρούν να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις υποσχέσεις της προς το ελληνικό εκλογικό σώμα και να ακολουθήσει το πρόγραμμα του ΔΝΤ, το οποίο είχαν προσυπογράψει οι προκάτοχοί της», επισημαίνει.
«Η σαφήνεια εδώ είναι σημαντική επειδή οι ευρωπαϊκές αρχές, ή η τρόϊκα όπως συνηθίζεται να αποκαλούνται, βύθισαν την Ευρωζώνη σε τουλάχιστον δύο επιπλέον χρόνια περιττής ύφεσης που άρχισε το 2011, επειδή έπαιζαν ένα παρόμοιο παιχνίδι του «ποιός θα λυγίσει πρώτος».
Συνεχίζει ο Μάρκ Βάϊσμπροτ λέγοντας πως όσον αφορά την ίδια την ΕΚΤ, αυτή εσκεμμένα και κατ’ επανάληψη σε αυτή τη περίοδο άφησε την Ευρωζώνη να φθάσει στο χείλος της χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης. Το ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές μπόρεσαν να ανεβάσουν τα επιτόκια των δεκαετών κρατικών ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας σε ανυπόφορα ύψη, της τάξεως του 7% δεν οφείλεται στην ικανότητα των αγορών να προκαλέσουν την κατάρρευση του Ευρώ.
«Οφείλεται στο γεγονός ότι η ΕΚΤ εσκεμμένα επέτρεψε σε αυτούς τούς παίκτες της αγοράς να προκαλέσουν μια υπαρξιακή κρίση για το ευρώ, προκειμένου να εξαναγκάσει σε υποχωρήσεις τις κυβερνήσεις Ισπανίας, Ιταλίας, Ελλάδος, Πορτογαλίας, και Ιρλανδίας».
Όπως αναφέρει ο Μάρκ Βάϊσμπροτ αυτές οι υποχωρήσεις δεν αφορούσαν απλώς την εξόφληση χρέους αλλά επίσης «διαρθρωτικές αλλαγές» που επιδίωκαν να αναμορφώσουν το κοινωνικό κράτος στις ασθενέστερες χώρες, περιλαμβάνοντας την συρρίκνωση του κράτους, την περικοπή των δαπανών για την προστασία της υγείας, για τις συντάξεις και τα επιδόματα ανεργίας και την αλλαγή των εργατικών νόμων που ευνοούσαν τους εργαζομένους.
Οι ευρωπαϊκές αρχές ήσαν διατειθειμένες να εκτεθούν σε σοβαρούς κινδύνους για να επιβάλουν βίαια αυτές τις αλλαγές και – όπως αναγνωρίζεται τώρα ευρύτατα από τους περισσότερους οικονομολόγους- οι μακροοικονομικές πολιτικές τους παρέτειναν επί χρόνια ακόμη την περιττή ύφεση και την μαζική ανεργία (τώρα στο 11,5 %, περισσότερο του διπλάσιου από το ποσοστό στις ΗΠΑ).
«Αν κατανοήσουμε αυτή την πρόσφατη ιστορία, μπορούμε να δούμε καθαρά τι κάνουν στη Ελλάδα ακριβώς σήμερα. Η μόνη διαφορά είναι ότι, από τότε που η ΕΚΤ ανέστρεψε την πορεία της και δεσμεύθηκε, τον Ιούλιο του 2012, για την επιβίωση του ευρώ, τα πλήγματα που καταφέρουν στην ελληνική οικονομία είναι περισσότερο εστιασμένα. Τα επιτόκια των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν λίγο μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλά -1,58 % για την Ιταλία και 1,47 % για την Ισπανία.
Η ΕΚΤ θα μπορούσε να σταθεροποιήσει και τα ελληνικά ομόλογα, τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα, αλλά αντί γι’ αυτό επέλεξε αυτή τη βδομάδα να πάει στο αντίθετο άκρο -και εννοώ άκρο- να υποκινήσει πανικό απόσυρσης καταθέσεων, να βουλιάξει το χρηματιστήριο και να ανεβάσει το κόστος δανεισμού της Ελλάδος.
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό των Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη παίζει έξυπνα. Απάντησαν στην επίθεση της ΕΚΤ χωρίς εχθρότητα ή καταγγελίες. Δεν πρόκειται αυτοβούλως να εγκαταλείψουν το ευρώ ή να το υπαινιχθούν καν ως ενδεχόμενο.
Οι ευρωπαϊκές αρχές μετέφεραν μαζικές ποσότητες χρέους από άφρονες ιδιωτικούς δανειστές στις κυβερνήσεις της Ε.Ε. ( συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας) και ταυτόχρονα αύξησαν το φορτίο χρέους της Ελλάδος από 115 τοις εκατό σε περισσότερο τους 170 τοις εκατό του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος, συρικνώνοντας την ελληνικήν οικονομία σε βαθμό ανάλογο με το χειρότερο σημείο της Μεγάλης αμερικανικής Οικονομικής Κρίσης.
Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι, συμπεριλαμβανομένων των Γερμανών, εάν καταλάβαιναν τι πραγματικά έχει συμβεί, δεν θα κατηγορούσαν τον ελληνικό λαό για το αποτέλεσμα ενός χρέους που ειναι αδύνατο να εξοφληθεί.
Η τρόϊκα θα πρέπει να είναι ευχαριστημένη με ό,τι έχει ήδη «επιτύχει». Το ελληνικό κράτος έχει ήδη γίνει ισχνότερο κατά το 19% της εργατική δύναμής του. Έξι χρόνια κρίσης και 25 τοις εκατό πτώση του βιοτικού επιπέδου (στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερη αν μετρηθεί και η μείωση των εισαγωγών) θα απέτρεπε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα από το να φθάσει ποτέ στην τρομακτική δυστυχία να είναι αναγκασμένη να δανεισθεί από τους τιμωρούς της τρόϊκας. Η οικονομική προσαρμογή έχει συντελεσθεί: η χώρα παρουσιάζει ένα πρωτογενές πλεόνασμα και ενεργητικό ισοζύγιο πληρωμών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε από την αρχική του απαίτηση για περικοπή του χρέους και διατυπώνει λογικές προτάσεις να τους δοθούν τα οικονομικά περιθώρια να αναρρώσουν – δηλαδή ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1-2%, αντί για 4-5, του μνημονίου της τρόϊκα. Μετά από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης, δεν ζητούν πολλά.''
Και καταλήγει ο Μάρκ Βάϊσμπροτ λέγοντας πώς "ούτε είναι υπερβολή η ακύρωση μερικών από τις χειρότερες κακοπραγίες, όπως οι περικοπές των κατώτατων μισθών. Η ΕΚΤ θα πρέπει να ντρέπεται για την τελευταία της επίθεση κατά της ελληνικής δημοκρατίας. Και δεν πρέπει να τους επιτραπεί να την μασκαρέψουν σε κάτι άλλο από αυτό που είναι".
6-2-2015
http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF-%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B2%CE%AC%CF%8A%CF%83%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%84-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-ekt-%CE%B2%CF%81%CF%8E%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CF%83%CE%BA%CE%B5%CE%BC%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82
Greece: ECB Kicks Syriza in the Face; Syriza Turns the Other Cheek
On Wednesday the European Central Bank (ECB) announced that it would no longer accept Greek government bonds and government-guaranteed debt as collateral. Although Greece would still be eligible for other, emergency lending from the Central Bank, the immediate effect of the announcement was to raise Greek borrowing costs and squeeze its banks, and to increase financial market instability within Greece.
We should be clear about what this means. The ECB's move was completely unnecessary, and it was done some weeks before any decision had to be made. It looks very much like a deliberate attempt to undermine the new government. They are trying to force the government to abandon its promises to the Greek electorate, and to follow the IMF program that its predecessors signed on to.
Clarity is important here because the European authorities, or the troika, as they are commonly called, plunged the eurozone into at least two additional years of unnecessary recession that began in 2011 because they were playing a similar game of chicken. The ECB, for its part, deliberately and repeatedly allowed the eurozone to go the brink of financial meltdown during this period. It was not because the financial markets had the power to collapse the euro when they pushed the yield on the 10-year sovereign bonds of Italy and Spain to unsustainable levels in the range of 7 percent. It was because the ECB deliberately allowed these market actors to create an existential crisis for the euro, in order to force concessions from the governments of Spain, Italy, Greece, Portugal, and Ireland.
These concessions were not just about paying off debt but also "structural reforms" that sought to remake the European welfare state in the weaker countries, including shrinking the size of the state; cutting spending on health care, pensions, and unemployment compensation; and changing labor laws that favored workers.
The European authorities were willing to take great risks in order to force these changes, and as is now widely recognized by most economists, their macroeconomic policies added additional years of unnecessary recession and mass unemployment (currently at 11.5 percent, more than twice that of the United States).
If we understand this recent history, we can see clearly what they are doing to Greece right now. The main difference is that, since the ECB reversed course and made a firm commitment to the survival of the euro in July of 2012, the blows that they are dealing to the Greek economy are much more contained. The yields on Italian and Spanish bonds have risen a bit since Syriza was elected but are still very low -- 1.58 percent for Italy, and 1.47 percent for Spain.
The ECB could also stabilize Greek bond yields at low levels, but instead it chose this week to go to the opposite extreme -- and I mean extreme -- to promote a run on bank deposits, tank the Greek stock market, and drive up Greek borrowing costs.
Syriza's leadership, headed by Prime Minister Alexis Tsipras and Finance Minister Yanis Varoufakis, are playing it smart. They responded to the ECB's assault without animosity or denunciations. They are not going to voluntarily leave the euro or even suggest the possibility. Like the peaceful protesters of the U.S. civil rights movement in the 1960s, they are facing down the police dogs and fire hoses with courage and equanimity.
They want the world to know who is the aggressor here and who is being reasonable. This is important because we are witnessing a political battle for democracy in Europe, and the outcome of this chapter will be partly decided by what the troika can get away with politically. Much noise is made about German voters opposing concessions to the Greeks, but this is only possible because the whole fight has been misrepresented to them for years. The European authorities transferred massive amounts of debt from reckless private lenders to EU governments (including Germany) and at the same time increased Greece's debt load from 115 percent to more than 170 percent of GDP by shrinking the Greek economy at a rate comparable to the worst of the U.S. Great Depression. Most Europeans, including Germans, would not blame the Greek people for the resulting unpayable debt if they understood what really happened.
The troika should be happy with what they have already "accomplished." The Greek state has been shrunk by 19 percent of its labor force. Six years of depression and a 25-percent decline in living standards (actually much greater than that if you count the decline in imports) should discourage any European country from ever reaching the terrifying predicament of having to borrow from the punishers at the troika. The economic adjustment has been done: The country is running a primary (not including interest payments) budget surplus and a current account surplus.
Syriza has backed off from its initial demand that Greece's debt stock be reduced and is offering reasonable proposals to allow them the fiscal space to be able to recover (i.e., a primary budget surplus of 1 to 2 percent of GDP rather than 4 to 5 percent under the troika's program). After six years of depression, that is hardly too much to ask. Nor is reversing some of the worst abuses such as the minimum wage cuts.
The ECB should be ashamed of its latest assault on Greek democracy. And they should not be able to get away with disguising it as anything less than that.
02/05/2015
Mark Weisbrot(*)
(*)
Mark Weisbrot is co-director of the Center for Economic and Policy Research in Washington, D.C. He received his Ph.D. in economics from the University of Michigan. He is co-author, with Dean Baker, of Social Security: The Phony Crisis (University of Chicago Press, 2000), and has written numerous research papers on economic policy.
He writes a column on economic and policy issues that is distributed to over 550 newspapers by McClatchy-Tribune Information Services. His opinion pieces have appeared in the Washington Post, the Los Angeles Times, the Boston Globe, and most major U.S. newspapers. He appears regularly on national and local television and radio programs. He is also president of Just Foreign Policy.
Σ Χ Ε Τ Ι Κ Α
«Ξεσκεπάσατε τον τραμπουκισμό της ΕΚΤ»
Η Ελλάδα εξηγεί στον κόσμο ποιος εκπροσωπεί τη λογική και ποιος είναι ο εξτρεμιστής, λεει ο Μαρκ Βάισμπροτ
Αρκετές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής πίνουν νερό στο όνομά του και ζητούν συχνά τη βοήθειά του όταν ο κλοιός των ξένων δανειστών στενεύει απειλητικά. Ο Τσάβες τού είχε αναθέσει να δημιουργήσει τη λεγόμενη «Τράπεζα του Νότου» σαν αντιστάθμισμα στο ΔΝΤ, ενώ οι μελέτες του έχουν δικαιώσει ορισμένες από τις πιο ριζοσπαστικές αποφάσεις κυβερνήσεων που προχώρησαν ακόμη και σε μονομερή διαγραφή χρεών.
Τα τελευταία χρόνια όμως το ενδιαφέρον του συνιδρυτή του Κέντρου Οικονομικών και Πολιτικών Ερευνών (CERP) στρέφεται όλο και συχνότερα προς την Ελλάδα. Και όταν η ΕΚΤ αποφάσισε να επιτεθεί στη νέα κυβέρνηση, ο Μάρκ Βάισμπροτ δυσκολευόταν πλέον να συγκρατήσει την οργή του.
«Πρόκειται για μια μορφή τραμπουκισμού», μου εξηγούσε στο τηλέφωνο, συμπληρώνοντας πως όχι μόνο δεν ήταν οικονομικά απαραίτητη, αλλά αποδεικνύει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «δεν είναι τόσο ανεξάρτητη όσο ισχυρίζεται και πραγματοποιεί πολιτικές παρεμβάσεις».
Ο ίδιος, πάντως, επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση με την ψύχραιμη στάση της και με την ευρύτερη πολιτική που ακολουθεί μετά τις εκλογές, απέδειξε ότι αποτελεί τη φωνή της λογικής απέναντι στην ΕΚΤ, που λειτουργεί σαν εξτρεμιστής.
Λίγες ημέρες πριν από τις ελληνικές εκλογές ο Βάισμπροτ είχε υποστηρίξει σε ανάλυσή του ότι αν υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο η Γερμανία φοβάται το ενδεχόμενο ενός Grexit είναι ότι η ελληνική οικονομία «θα ανακάμψει τόσο γρήγορα, ώστε και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης θα θέλουν να εγκαταλείψουν τη νομισματική ένωση».
«Σήμερα δεν αναφέρομαι πολύ στο θέμα του ευρώ, αφού δεν βρίσκεται στην ατζέντα (της ελληνικής κυβέρνησης)», μου λέει ο Αμερικανός οικονομολόγος. Υστερα όμως από μερικά δευτερόλεπτα σιωπής επιστρέφει στο αγαπημένο του θέμα.
«Προφανώς αν το είχατε κάνει από την αρχή της κρίσης, σήμερα η Ελλάδα θα ήταν πολύ πιο πλούσια χώρα, αφού δεν θα είχε χάσει το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της». Ο Βάισμπροτ δεν παραγνωρίζει τους πολιτικούς κινδύνους μιας ενδεχόμενης εξόδου από την ευρωζώνη, όπως λόγου χάρη την εκδικητική μανία της ΕΚΤ.
Σε οικονομικό επίπεδο, όμως, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας: «Η οικονομία δεν θα κατέρρεε, θα ακολουθούσε βέβαια μια τραπεζική κρίση, η οποία όμως θα αντιμετωπιζόταν γρήγορα, όπως και στην Αργεντινή, που κράτησε μόνο τρεις μήνες». Για τον Βάισμπροτ η Ελλάδα είναι σε ασύγκριτα καλύτερη θέση σε σχέση με την Αργεντινή για να προχωρήσει σε ρήξη με τους δανειστές.
Κλείνοντας το μάτι σε συνεργασία με άλλα οικονομικά κέντρα, εκτός των αγορών της Δύσης, ο Αμερικανός οικονομολόγος μού εξηγεί ότι «τα κεφάλαια που θα χρειαστεί η Ελλάδα ακόμη και στο χειρότερο δυνατό σενάριο –αν δηλαδή αναπροσαρμόσει το χρέος και βγει από το ευρώ- είναι ασήμαντα. Υπάρχουν πολλές χώρες που έχουν διαθέσιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που παρεμπιπτόντως δεν συνέβαινε στην περίπτωση της Αργεντινής το 2001».
Αντικρούοντας τα επιχειρήματα των κυρίαρχων ΜΜΕ στην Ελλάδα, ότι η Αργεντινή επιβίωσε από τη στάση πληρωμών επειδή ήταν μεγάλη οικονομία με ισχυρό εξαγωγικό τομέα, ο Βάισμπροτ εξηγεί ότι η εκρηκτική ανάπτυξη που ακολούθησε τη στάση πληρωμών, δεν οφειλόταν στις εξαγωγές, αλλά στην εγκατάλειψη του προγράμματος του ΔΝΤ. «Αλλωστε, οι εξαγωγές της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι διπλάσιες από αυτές της Αργεντινής το 2001» επισημαίνει.
Παρά το γεγονός πάντως, πως θεωρεί ότι η στάση πληρωμών και η έξοδος από το ευρώ θα μπορούσαν να οδηγήσουν την ελληνική οικονομία σε ταχεία ανάπτυξη, επικροτεί τις μέχρι τώρα κινήσεις του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών που δεν περιλαμβάνουν τέτοια μέτρα στη φαρέτρα των διαπραγματεύσεων. «Προφανώς όλα θα ήταν καλύτερα με ένα κούρεμα, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακάμψει μια οικονομία και δεν σχετίζονται όλοι με τη διαγραφή του χρέους» επισημαίνει. Το σημαντικό, υποστηρίζει, είναι «να επιτευχθεί ανάπτυξη με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από αυτούς που προβλέπει το ΔΝΤ».
Ο Βάισμπροτ δεν έχει πλέον καμία αμφιβολία ότι στην Ελλάδα δοκιμάστηκε ένα φρικτό πείραμα που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία των τελευταίων δεκαετιών. «Πουθενά αλλού δεν συνέβη αυτό που έγινε στην Ελλάδα. Κανένας δεν είχε ύφεση για έξι χρόνια. Κανένας δεν έχασε το ένα τέταρτο της παραγωγής του. Καμία χώρα για κανένα λόγο δεν πέρασε αυτά που έζησε η Ελλάδα» λέει ο Βάισμπροτ, για να καταλήξει πως «η χώρα θυσιάστηκε για να μείνει στο ευρώ».
Info:
Επισκεφθείτε:
Κέντρο Οικονομικών και Πολιτικών Ερευνών (www.cepr.net). Ο Μαρκ Βάισμπροτ μαζί με τον Ντιν Μπέικερ και άλλους οικονομολόγους αναλύουν τις εξελίξεις στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο.
Δείτε:
«Νοτιότερα των συνόρων» (2009)
Το ντοκιμαντέρ του Ολιβερ Στόουν για την οικονομία της Λατινικής Αμερικής, σε σενάριο του Ταρίκ Αλί και του Μαρκ Βάισμπροτ
info-war.gr
07.02.2015
Άρης Χατζηστεφάνου
http://www.efsyn.gr/arthro/xeskepasate-ton-trampoykismo-tis-ekt
«Ξεσκεπάσατε τον τραμπουκισμό της ΕΚΤ»
Η Ελλάδα εξηγεί στον κόσμο ποιος εκπροσωπεί τη λογική και ποιος είναι ο εξτρεμιστής, λεει ο Μαρκ Βάισμπροτ
Αρκετές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής πίνουν νερό στο όνομά του και ζητούν συχνά τη βοήθειά του όταν ο κλοιός των ξένων δανειστών στενεύει απειλητικά. Ο Τσάβες τού είχε αναθέσει να δημιουργήσει τη λεγόμενη «Τράπεζα του Νότου» σαν αντιστάθμισμα στο ΔΝΤ, ενώ οι μελέτες του έχουν δικαιώσει ορισμένες από τις πιο ριζοσπαστικές αποφάσεις κυβερνήσεων που προχώρησαν ακόμη και σε μονομερή διαγραφή χρεών.
Τα τελευταία χρόνια όμως το ενδιαφέρον του συνιδρυτή του Κέντρου Οικονομικών και Πολιτικών Ερευνών (CERP) στρέφεται όλο και συχνότερα προς την Ελλάδα. Και όταν η ΕΚΤ αποφάσισε να επιτεθεί στη νέα κυβέρνηση, ο Μάρκ Βάισμπροτ δυσκολευόταν πλέον να συγκρατήσει την οργή του.
«Πρόκειται για μια μορφή τραμπουκισμού», μου εξηγούσε στο τηλέφωνο, συμπληρώνοντας πως όχι μόνο δεν ήταν οικονομικά απαραίτητη, αλλά αποδεικνύει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «δεν είναι τόσο ανεξάρτητη όσο ισχυρίζεται και πραγματοποιεί πολιτικές παρεμβάσεις».
Ο ίδιος, πάντως, επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση με την ψύχραιμη στάση της και με την ευρύτερη πολιτική που ακολουθεί μετά τις εκλογές, απέδειξε ότι αποτελεί τη φωνή της λογικής απέναντι στην ΕΚΤ, που λειτουργεί σαν εξτρεμιστής.
Λίγες ημέρες πριν από τις ελληνικές εκλογές ο Βάισμπροτ είχε υποστηρίξει σε ανάλυσή του ότι αν υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο η Γερμανία φοβάται το ενδεχόμενο ενός Grexit είναι ότι η ελληνική οικονομία «θα ανακάμψει τόσο γρήγορα, ώστε και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης θα θέλουν να εγκαταλείψουν τη νομισματική ένωση».
«Σήμερα δεν αναφέρομαι πολύ στο θέμα του ευρώ, αφού δεν βρίσκεται στην ατζέντα (της ελληνικής κυβέρνησης)», μου λέει ο Αμερικανός οικονομολόγος. Υστερα όμως από μερικά δευτερόλεπτα σιωπής επιστρέφει στο αγαπημένο του θέμα.
«Προφανώς αν το είχατε κάνει από την αρχή της κρίσης, σήμερα η Ελλάδα θα ήταν πολύ πιο πλούσια χώρα, αφού δεν θα είχε χάσει το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της». Ο Βάισμπροτ δεν παραγνωρίζει τους πολιτικούς κινδύνους μιας ενδεχόμενης εξόδου από την ευρωζώνη, όπως λόγου χάρη την εκδικητική μανία της ΕΚΤ.
Σε οικονομικό επίπεδο, όμως, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας: «Η οικονομία δεν θα κατέρρεε, θα ακολουθούσε βέβαια μια τραπεζική κρίση, η οποία όμως θα αντιμετωπιζόταν γρήγορα, όπως και στην Αργεντινή, που κράτησε μόνο τρεις μήνες». Για τον Βάισμπροτ η Ελλάδα είναι σε ασύγκριτα καλύτερη θέση σε σχέση με την Αργεντινή για να προχωρήσει σε ρήξη με τους δανειστές.
Κλείνοντας το μάτι σε συνεργασία με άλλα οικονομικά κέντρα, εκτός των αγορών της Δύσης, ο Αμερικανός οικονομολόγος μού εξηγεί ότι «τα κεφάλαια που θα χρειαστεί η Ελλάδα ακόμη και στο χειρότερο δυνατό σενάριο –αν δηλαδή αναπροσαρμόσει το χρέος και βγει από το ευρώ- είναι ασήμαντα. Υπάρχουν πολλές χώρες που έχουν διαθέσιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που παρεμπιπτόντως δεν συνέβαινε στην περίπτωση της Αργεντινής το 2001».
Αντικρούοντας τα επιχειρήματα των κυρίαρχων ΜΜΕ στην Ελλάδα, ότι η Αργεντινή επιβίωσε από τη στάση πληρωμών επειδή ήταν μεγάλη οικονομία με ισχυρό εξαγωγικό τομέα, ο Βάισμπροτ εξηγεί ότι η εκρηκτική ανάπτυξη που ακολούθησε τη στάση πληρωμών, δεν οφειλόταν στις εξαγωγές, αλλά στην εγκατάλειψη του προγράμματος του ΔΝΤ. «Αλλωστε, οι εξαγωγές της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι διπλάσιες από αυτές της Αργεντινής το 2001» επισημαίνει.
Παρά το γεγονός πάντως, πως θεωρεί ότι η στάση πληρωμών και η έξοδος από το ευρώ θα μπορούσαν να οδηγήσουν την ελληνική οικονομία σε ταχεία ανάπτυξη, επικροτεί τις μέχρι τώρα κινήσεις του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών που δεν περιλαμβάνουν τέτοια μέτρα στη φαρέτρα των διαπραγματεύσεων. «Προφανώς όλα θα ήταν καλύτερα με ένα κούρεμα, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακάμψει μια οικονομία και δεν σχετίζονται όλοι με τη διαγραφή του χρέους» επισημαίνει. Το σημαντικό, υποστηρίζει, είναι «να επιτευχθεί ανάπτυξη με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από αυτούς που προβλέπει το ΔΝΤ».
Ο Βάισμπροτ δεν έχει πλέον καμία αμφιβολία ότι στην Ελλάδα δοκιμάστηκε ένα φρικτό πείραμα που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία των τελευταίων δεκαετιών. «Πουθενά αλλού δεν συνέβη αυτό που έγινε στην Ελλάδα. Κανένας δεν είχε ύφεση για έξι χρόνια. Κανένας δεν έχασε το ένα τέταρτο της παραγωγής του. Καμία χώρα για κανένα λόγο δεν πέρασε αυτά που έζησε η Ελλάδα» λέει ο Βάισμπροτ, για να καταλήξει πως «η χώρα θυσιάστηκε για να μείνει στο ευρώ».
Info:
Επισκεφθείτε:
Κέντρο Οικονομικών και Πολιτικών Ερευνών (www.cepr.net). Ο Μαρκ Βάισμπροτ μαζί με τον Ντιν Μπέικερ και άλλους οικονομολόγους αναλύουν τις εξελίξεις στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο.
Δείτε:
«Νοτιότερα των συνόρων» (2009)
Το ντοκιμαντέρ του Ολιβερ Στόουν για την οικονομία της Λατινικής Αμερικής, σε σενάριο του Ταρίκ Αλί και του Μαρκ Βάισμπροτ
info-war.gr
07.02.2015
Άρης Χατζηστεφάνου
http://www.efsyn.gr/arthro/xeskepasate-ton-trampoykismo-tis-ekt