Ρυθμιστικός παράγων;

(...)
η Βαρσοβία επαναλαμβάνει μία επιλογή που της στοίχισε ακριβά τόσο στα τέλη του 18ου αιώνα όσο και στον Μεσοπόλεμο: Θίγει ταυτόχρονα ζωτικά συμφέροντα και της Ρωσίας και της Γερμανίας και έτσι δίνει ένα κίνητρο επιπλέον στις δύο αυτές μεγάλες δυνάμεις στην καλύτερη να την ακυρώσουν ως ρυθμιστικό παράγοντα στις μεταξύ τους σχέσεις. 


Χθες η Πολωνία ανακοίνωσε πανεθνικές στρατιωτικές ασκήσεις και την πρόθεσή της να αγοράσει πυραύλους Τόμαχοκ για τα υποβρύχιά της, δύο άκρως επιθετικές για το Κρεμλίνο κινήσεις, που προκαλούν ικανοποίηση στον Λευκό Οίκο και οργή στην καγκελαρία.

Σε μια στιγμή που η Μέρκελ μαζί με τον Ολάντ αγωνίζονται να σταθεροποιήσουν την εκεχειρία που συνυπέγραψαν με τον Πούτιν και τον Ποροσένκο στο Μινσκ, σε μία στιγμή που στο Βερολίνο βλέπουν με δυσαρέσκεια την πολιτική των ΗΠΑ στην Ουκρανία και δυσφορούν για τις κινήσεις του ΝΑΤΟ στις Βαλτικές και στην Πολωνία, η Βαρσοβία επιλέγει χωρίς προσχήματα την κλιμάκωση.

Η Πολωνία ζει μέρες διπλωματικής έπαρσης και μεγαλείου. Το 2003 πρωταγωνίστησε στη φιλοαμερικανική εξέγερση κατά του γαλλογερμανικού άξονα στο πλευρό της Βρετανίας του Μπλερ, της Ισπανίας του Αθνάρ και της Πορτογαλίας του Μπαρόζο.

Μία δεκαετία αργότερα πρόβαλε σαν προνομιακός εταίρος της Γερμανίας στην ΕΕ σε τέτοιο βαθμό που η γαλλική Μοντ αφιέρωνε τετρασέλιδο ένθετο στον άξονα Βαρσοβίας-Βερολίνου που θέτει στο περιθώριο το γαλλογερμανικό δίδυμο!
Σήμερα εμφανίζεται ξανά σαν ο προνομιακός σύμμαχος της Ουάσιγκτον στη Γηραιά Hπειρο, σαν η χώρα που κρατά το κλειδί της κλιμάκωσης ή της αποκλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις της ΕΕ αλλά και της ίδιας της Γερμανίας με τη Ρωσία.

Την ώρα που η Βαρσοβία διαμηνύει στο Βερολίνο ότι κατοχυρώνει βέτο στην Οστπολιτίκ του Μεγάλου Συνασπισμού Μέρκελ-Γκάμπριελ προς τον Πούτιν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού συμβουλίου ως εκλεκτός του Βερολίνου βρίσκεται ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, Τουσκ.

Oταν πριν από μερικά χρόνια Σρέντερ και Πούτιν αποφάσιζαν την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Northstream που παρέκαμπτε την πολωνική επικράτεια ο τότε και νυν Υπεξ της Πολωνίας Σικόρσκι είχε μιλήσει για νέο Σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότοφ σε βάρος της Βαρσοβίας.

Βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα η Βαρσοβία κερδίζει καθώς με δεδομένη την εσωστρέφεια σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία λόγω της κρίσης στην Ευρωζώνη εμφανίζεται με τον αέρα μεγάλης δύναμης στη Γηραιά Hπειρο.

Μακροπρόθεσμα όμως ο ορίζοντας είναι πιο σκοτεινός, καθώς η Βαρσοβία επαναλαμβάνει μία επιλογή που της στοίχισε ακριβά τόσο στα τέλη του 18ου αιώνα όσο και στον Μεσοπόλεμο: Θίγει ταυτόχρονα ζωτικά συμφέροντα και της Ρωσίας και της Γερμανίας και έτσι δίνει ένα κίνητρο επιπλέον στις δύο αυτές μεγάλες δυνάμεις στην καλύτερη να την ακυρώσουν ως ρυθμιστικό παράγοντα στις μεταξύ τους σχέσεις. 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
13-3-2015
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=31706&subid=2&pubid=64155082



ΣΧΕΤΙΚΑ




15 Years in NATO   Polish Army