Οι φόροι και το «ατύχημα»


Η ανάκαμψη των εσόδων του Δημοσίου τον Φεβρουάριο και το ρεκόρ απόδοσης ακόμη και του «επάρατου» ΕΝΦΙΑ αποδεικνύουν για πολλοστή φορά ότι η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων διαθέτει κάτι περισσότερο από φορολογική συνείδηση, έχει φιλότιμο...
Οσοι μπορούν συμμετέχουν στην προσπάθεια να αποφύγουμε νέα δεινά και περιπέτειες.
Και αυτό γιατί κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι η χώρα μας βρίσκεται σε βαθιά κρίση για πέμπτο συνεχή χρόνο, οι εργαζόμενοι δοκιμάζονται από τις περικοπές και την ανασφάλεια και οι επιχειρήσεις έχουν πληρώσει ήδη πολύ ακριβά τον αγώνα προσαρμογής.
Εξαίρεση σε αυτό το κλίμα αποτελεί η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, που εξακολουθεί να περιμένει «δικαίωση» μέσα από την καταστροφή ή ένα ατύχημα της χώρας.
Για να λέμε λοιπόν τα πράγματα με το όνομά τους, η ΝΔ για δύο χρόνια είχε την ευκαιρία να χτυπήσει το κακό στη ρίζα του, που δεν είναι τίποτε άλλο από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, να οδηγήσει τη χώρα εκτός Μνημονίου και να μείνει στην Ιστορία.
Δεν έκανε τίποτε όταν από τον Δεκέμβριο του 2013 γνώριζε επίσημα από την Κομισιόν ότι μόνο από τον ΦΠΑ το Δημόσιο χάνει κάθε χρόνο 9,7 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 39% του συνολικού φόρου που μπορεί να αποδώσει η τρέχουσα οικονομική δραστηριότητα.
Το αντίθετο μάλιστα, ο «μόνιμος» υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, αρμόδιος για τη φορολογία, κατηγορήθηκε από τους δανειστές ότι ακύρωσε ή δεν εφάρμοσε σειρά αποφάσεων και διοικητικών μέτρων κατά της φοροδιαφυγής όπως:
- Η ανάθεση στο ΣΔΟΕ της ευθύνης καταλογισμού φόρων και προστίμων για μεγάλες παραβάσεις όπως αυτές της λίστας Λαγκάρντ, με αποτέλεσμα σε τέσσερα χρόνια να έχουν πληρώσει μόνο 38 από τα 2.062 πρόσωπα του καταλόγου.
- Η εφαρμογή μέτρων κατά μεγάλων φοροφυγάδων οι οποίοι, ενώ ζουν στην Ελλάδα, δηλώνουν άλλον τόπο «φορολογικής κατοικίας».
- Ο έλεγχος των ενδοομιλικών συναλλαγών, στις οποίες λόγω της θητείας σε μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες ήταν έξπερτ.
Μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου ήρθε και το κερασάκι: η καρατόμηση του γενικού γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, για να ακολουθήσει ο κατήφορος.
Ας το γνωρίζουν λοιπόν όλοι. Ολα αυτά οδήγησαν τη ΝΔ στο «ατύχημα». Από αυτές τις μεταρρυθμίσεις όμως θα κριθεί και η νέα κυβέρνηση.

8-3-2015
Τσώλης Ζώης 
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=683363