London-''FT City Network'': Το Grexit θα φέρει χάος


 Τα μεγαλύτερα ονόματα από τον χρηματοοικονομικό κόσμο και το City του Λονδίνου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Το Grexit θα οδηγήσει σε αποσύνθεση της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα προκαλέσει χάος.
Οι επενδυτές υποτιμούν το χάος που θα πυροδοτούσε ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, προειδοποιούν κορυφαία στελέχη του City του Λονδίνου.
Ο άμεσος χρηματοοικονομικός αντίκτυπος από το ενδεχόμενο Grexit έχει μετριαστεί τα δύο τελευταία χρόνια, καθώς οι τράπεζες έχουν βελτιώσει τα οικονομικά τους μεγέθη και μείωσαν την έκθεσή τους. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ''FT City Network'' όμως - του φόρουμ των Financial Times όπου μετέχουν πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι από την τραπεζική, την ασφαλιστική, την επενδυτική και ευρύτερα την επιχειρηματική κοινότητα  οι αγορές είναι υπερβολικά αισιόδοξες για τους κινδύνους που εγκυμονούν.
Το φόρουμ προειδοποιεί ότι η αποσύνθεση τόσο της ευρωζώνης όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος. «Ούτε η ευρωζώνη, ούτε ίσως η ίδια η Ε.Ε. θα μπορούσε να επιβώσει εάν υπάρξει γιουρούσι προς την έξοδο» αναφέρει ο Xavier Rolet, διευθύνων σύμβουλος του London Stock Exchange.
Ο Tidjane Thiam, διευθύνων σύμβουλος της ασφαλιστικής Prudential δήλωσε: «Οι κεφαλαιαγορές δείχνουν αξιοσημείωτα χαλαρές για το ενδεχόμενο Grexit. Πιστεύουν είτε πως δεν θα συμβεί είτε πως δεν θα έχει σημασία. Αυτή η εκτίμηση χρειάζεται να αναθεωρηθεί».
Το Grexit θα οδηγούσε «σε επιτάχυνση της αποσύνθεσης της ευρωχώρας» προειδοποίησε ο Robert Swannell, διευθύνων σύμβουλος της Marks and Spencer. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Sir Roger Carr,διευθύνων σύμβουλος της BAE Systems ο οποίος δήλωσε ότι το Grexit θα μπορούσε να αποτελέσει «σημάδι πως θα ακολουθήσουν και άλλοι σε δύσκολους καιρούς».
Αν και η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία για παράταση της υπάρχουσας συμφωνίας για τέσσερις μήνες, η Αθήνα ξεμένει γρήγορα από ρευστότητα για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι οι πιστώτριες χώρες, υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας, έχουν τη βούληση να απελευθερώσουν κεφάλαια στήριξης χωρίς πολιτικά δύσκολες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Εάν η Ελλάδα οδηγηθεί σε στάση πληρωμών έναντι κάποιων χρεών της, τότε θα αναζωπυρωθεί η μαζική φυγή καταθετών – τον Ιανουάριο άγγιξε τα 12,8 δισ. ευρώ. Αξιωματούχοι της ευρωζώνης εδώ και καιρό φοβούνται ότι η μαζική φυγή καταθετών μπορεί να οδηγήσει σε Grexit από «ατύχημα», επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναγκαζόταν να κόψει τον έκτακτο δανεισμό στις αφερέγγυες τράπεζες της χώρας. Χωρίς τη στήριξη της ΕΚΤ, η Αθήνα θα αναγκαστεί να τυπώσει δικό της χρήμα για να επανεκκινήσει τις δραστηριότητες του χρηματοοικονομικού της κλάδου.
Αν και οι ελληνικές αγορές ήταν ασταθείς, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της χώρας επέστρεψε μετά τη συμφωνία για την 4μηνη παράταση κάτω από το 10%. Το κόστος δανεισμού για άλλες χώρες της περιφέρειας έχει υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό, με τις 10ετείς αποδόσεις Ιταλίας και Ισπανίας να βρίσκονται στο 1,35% και της Πορτογαλίας στο 1,87%.
Δύο μέλη του City Network των Financial Times -ο κ. Swannell των Marks and Spencer και ο Stephen Hester,επικεφαλής της ασφαλιστικής RSA- περιγράφουν τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη ανάλογη με εκείνη του «αυτοκράτορα χωρίς ρούχα».
Ο κ. Hester ανήκει στη μειοψηφία που υποστηρίζει ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να υιοθετήσει πιο αυστηρή στάση, πυροδοτώντας ακόμη και Grexit, εάν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει να αντιδρά σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. «Εάν η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επαρκείς μεταρρυθμίσεις για να παραμείνει, δεν νομίζω ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να επιτρέψει τον πολιτικό κίνδυνο που δημιουργείται αποδεχόμενη υπερβολικούς συμβιβασμούς  οι οποίοι θα μπορούσαν να φρενάρουν τις μεταρρυθμίσεις και σε άλλα κράτη-μέλη» δήλωσε.
Περιγράφοντας την κατάσταση ως τραγωδία, η Helena Morrissey, η οποία ηγείται του fund manager, Newton, δήλωσε πως οι μεταρρυθμίσεις που δημιουργούν μαζική ανεργία «είναι σίγουρα πύρρειος νίκη».
Σημειώνεται πως το ''City Network'' είναι ένα δίκτυο όπου μπαίνει κανείς μόνο κατόπιν προσκλήσεως και το οποίο απαρτίζεται από 60 και πλέον επιχειρηματικούς ηγέτες. Αποτελεί βάση διαδικτυακής συζήτησης για χρηματοοικονομικά θέματα σε μηνιαία βάση.
Patrick Jenkins
http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/article-ft-gr/1311308/to-city-toy-londinoy-proeidopoiei-to-grexit-tha-fe.html
9-3-2015