Δεν είναι αυτή η ΕΕ που ονειρευτήκαμε


Το αίσθημα του ανήκειν αποτελεί από τις σημαντικότερες και κυριότερες μορφές ενσωμάτωσης σε ένα κοινωνικό σύνολο αλλά και σε έναν θεσμό, είτε εθνικό είτε υπερ-εθνικό. Αποτελεί δε και  έναν από τους σημαντικότερους μηχανισμούς βαθιάς κοινωνικής ειρήνης και ανάπτυξης.

Η κρίση αλλά κυρίως ο τρόπος επιβολής αυτού του τιμωρητικού και αντί-αναπτυξιακού μοντέλου πειθαρχίας που ακούει στο όνομα «μνημονιακές υποχρεώσεις»  διασάλευσε στην βάση της και στην ουσία αυτό ακριβώς  το «αίσθημα του ανήκειν» του μέσου Έλληνα στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Δεν πιστεύω ότι ήταν μόνο το μνημόνιο που έφερε την κρίση. Η κρίση αποτελεί απόρροια ενός αρτηριοσκληρωτικού, βαθιά συντηρητικού και διαφθαρμένου μοντέλου εξουσίας που μας κυβερνούσε επί δεκαετίες. Το μνημόνιο όμως και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο τέθηκε σε ισχύ από τα Ευρωπαϊκά κέντρα εξουσίας κατέστρεψε τον συνεκτικό ιστό που ένωνε την Ευρώπη με την Ελλάδα.

Η Ευρώπη από φάρος δημοκρατίας, αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης  κατέληξε να είναι ένας τεχνοκρατικός μηχανισμός ανακύκλωσης των πιο παρωχημένων στερεοτύπων. Στερεότυπα που στο παρελθόν χρησιμοποιηθήκαν από τους θιασώτες του πιο σκληρού αντι-ευρωπαϊσμού για να δημιουργήσουν ανισότητες και κοινωνικές εντάσεις.

Δεν είμαστε τα καλύτερα παιδιά της Ευρώπης. Δεν είμαστε τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα προς μίμηση και παραδειγματισμό για τους «συμμαθητές μας» στο κονκλάβιο των πειθήνιων μελών της Ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας. Αλλά δεν καταντήσαμε εμείς την Ευρωπαϊκή Ένωση σε έναν από τους αντιπαθέστερους και άνευ ουσίας γραφειοκρατικούς θεσμούς της γηραιάς ηπείρου. Δεν οδηγήσαμε εμείς τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την μαλθακότητα της παθητικότητας στην ενεργό συμμετοχή μέσα από φασιστικά και ρατσιστικά μορφώματα.

Ίσως τελικά αυτή να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της κρίσης. Θέλουν μας καταστήσουν καλούς μαθητές για να πάρουμε ένα πτυχίο που δεν έχει καμία αισθητική αλλά ούτε και δημοκρατική αξία μέσα σ’ αυτήν την Ευρωπαϊκή Ένωση  η οποία  δεν έχει καμία  σχέση με την Ευρώπη που  ονειρευτήκαμε.

30-4-2015
Του Χρήστου Λουτράδη
http://www.toportal.gr/?i=toportal.el.dika-sas&id=7823