Τι γυρεύει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία






 Η εμπλοκή των δυνάμεών του στις συγκρούσεις θα προκαλέσει την αντίδραση της Ρωσίας

Το ΝΑΤΟ «διασφαλίζει» την Ουκρανία, βεβαιώνει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» σε ολοσέλιδο άρθρο της. Ισως επειδή την περασμένη Τρίτη έφθασαν στη «Δυτική» Ουκρανία 180 αμερικανοί αλεξιπτωτιστές, οι οποίοι «θα συντονίσουν την υπηρεσία τους» με τους 800 αμερικανούς στρατιωτικούς που έχουν εγκατασταθεί εκεί από τις αρχές Απριλίου. Ο Καναδάς έχει στείλει 200 ενόπλους, η Βρετανία 75 «ειδικευμένους εκπαιδευτές», η Γαλλία στέλνει αυτές τις ημέρες δύο ίλες τανκς και στη σειρά βρίσκονται η Ολλανδία και η Ισπανία. Αν η «διάσωση» της Ουκρανίας από την υπονοούμενη επίθεση της Ρωσίας στηριχθεί σε αυτούς τους «εκπαιδευτές» και τους ουκρανούς μαθητές τους, δικαιολογημένα ανησυχούν ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζενς Στόλτενμπεργκ και οι Ρεπουμπλικανοί της Επιτροπής Στρατιωτικών της αμερικανικής Γερουσίας.

Ποιος είναι ο στόχος της εκπαίδευσής τους; Μήπως η ανακατάληψη των ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας τις οποίες ελέγχουν οι ρωσόφιλοι; Αλλά μια τέτοια απόπειρα θα προκαλέσει επέμβαση της Ρωσίας, λέει ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ως τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο ίδιος πιστεύει ότι από τώρα αν είναι δυνατόν«πρέπει να δοθεί μια σκληρή απάντηση στη Ρωσία», έστω και αν ενοχληθούν «κάποιοι Ευρωπαίοι». Και ανώνυμη πηγή του ΝΑΤΟ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ισπανικής «El Pais», παραδέχθηκε ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επέμβει, «ασφαλώς δεν θα αφήσει να συντριβούν οι ρωσόφιλοι». Στο ίδιο πνεύμα απαντούν οι Γκρέιχαμ Αλισον και Ντμίτρι Σάιμς με πολυσέλιδη ανάλυση στο αμερικανικό περιοδικό «National Interest». Αλλά μια «ρωσική παρέμβαση» στην Ουκρανία «θα προκαλέσει αντιδράσεις οι οποίες ίσως οδηγήσουν σε σύρραξη ΗΠΑ - Ρωσίας» επειδή κανένας αμερικανός πρόεδρος «δεν θα αποδεχθεί την ήττα, θα απαντήσει στρατιωτικά». Το γεγονός ότι η δημοσκόπηση του NBC (14 Απριλίου) έδειξε πως μόλις το 27,4% των Αμερικανών «θα συμφωνούσε με τον πρόεδρο Ομπάμα σε μια στρατιωτική επέμβαση» στην Ουκρανία σε περίπτωση «ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης» δεν φαίνεται να απασχολεί εκείνους που θέλουν «να δοθεί επιτέλους ένα μάθημα» στη Ρωσία.

Δεν υστερεί η Ρωσία σε ανάλογους «σκληρούς». Είναι «οι θερμοκέφαλοι», όπως τους ονομάζει ο αμερικανός στρατιωτικός αναλυτής Κρεγκ Ολσον στο βιβλίο του «Is Peace Sustainable?»  που κυκλοφορεί στο τέλος Μαΐου στην Αμερική. Μας βεβαιώνει ότι «δεν έχουν το πάνω χέρι επί του παρόντος. Ο πρόεδρος Πούτιν τους αφήνει να φλυαρούν, τους έχει υπό έλεγχο». Ευτυχώς, επειδή, όπως είπαν στον Ολσον, η πεποίθησή τους είναι ότι «το ΝΑΤΟ έχει σαφή σχέδια να συντρίψει τον Πούτιν, να τσακίσει τη Ρωσία, ακόμη και να τη διαμελίσει κατά το πρότυπο της Γιουγκοσλαβίας». «Αγανακτούν» επειδή ο ρώσος πρόεδρος «δεν είναι σκληρός» στις αντιρωσικές «προκλήσεις» της Δύσης και περιορίζεται σε «διείσδυση των(ρωσικών) βομβαρδιστικών σε περιοχές του ΝΑΤΟ, σε παρουσία πυραύλων Ισκαντερ στο Καλίνινγκραντ (στα πολωνικά σύνορα) και σε προειδοποιήσεις ότι θα εγκαταστήσει πυρηνικά(όπλα) στην Κριμαία».

Το καλοκαίρι θα φανούν με κάποια σαφήνεια οι «κόκκινες γραμμές» της πολιτικής του Βλαντίμιρ Πούτιν έναντι της Δύσης, το είδος και η μορφή της «απάντησής» του στη Δύση, αν και η οριστική διαμόρφωσή τους θα γίνει μετά τη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ τον Δεκέμβριο.

Τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει και θα εντείνει τα μέτρα και τις κυρώσεις της εναντίον της Ρωσίας, όπως ζητεί πιεστικά η Ουάσιγκτον. Ο αρθρογράφος του Ιδρύματος Stratfor προβλέπει πως, αν επικρατήσει η αμερικανική στρατηγική, «ο Πούτιν θα αναγκαστεί να αντιδράσει όχι υποχωρώντας αλλά τερματίζοντας κάθε συνεργασία με τη Δύση και κινητοποιώντας τους Ρώσους εναντίον μιας αρμαγεδδωνικής απειλής κατά της Μητέρας Ρωσίας». Κατά τις τελευταίες εκτιμήσεις της Κομισιόν, η πλειονότητα των κρατών της ΕΕ είναι υπέρ της «επιλεκτικής συνέχισης και κατά τομείς ενίσχυσης» των αντιρωσικών μέτρων. Η Ευρώπη, εξηγεί ο «EuObserver», «δεν θα ήθελε να αντιταχθεί στην Ουάσιγκτον την ώρα που επιζητεί ευέλικτη στάση από την Αμερική» καθώς οι διαπραγματεύσεις για το εμπορικό σύμφωνο ΗΠΑ - Ευρώπης έχουν περάσει σε κρίσιμο στάδιο.

Διαφωνίες για τη διεύρυνση στα Βαλκάνια

Στη Βαρσοβία τον Δεκέμβριο οι ηγέτες των κρατών του ΝΑΤΟ θα πρέπει να δώσουν ένα μήνυμα για τη διεύρυνση της Συμμαχίας. Θα γίνουν δεκτά νέα μέλη και ποια; Αν καταλήξουν στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, η ρωσική αντίδραση θα είναι «εντυπωσιακά βίαιη», προβλέπει ο σερ Ρίτσαρντ Σάιριφ, ως πρόσφατα το Νο 2 στην ηγεσία του ΝΑΤΟ. Αλλά εδώ δεν υπάρχει ομοφωνία των κρατών-μελών. Εδώ είναι πολύ περισσότεροι εκείνοι που αντιλαμβάνονται ότι η αντίδραση της Μόσχας θα είναι ηχηρότερη και πιο δυναμική. Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν διακηρύξει ότι «επί του παρόντος (...) διαπραγματεύσεις ναι, σύγκρουση όχι» με τη Ρωσία. Κάπως έτσι αντιδρούν η Ιταλία και η Ολλανδία, ενώ η Τουρκία, η Κροατία και η Βουλγαρία βλέπουν τη «διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια ως διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή». Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής «θα υποστήριζαν ακόμη και εξωευρωπαϊκές χώρες» να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, έγραψε ο «Monde». Η Ουάσιγκτον δεν έχει εκδηλωθεί ακόμη.

ΣΤΑΘΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ
26-4-2015
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=698094