Φωτογραφικό ταξίδι στην Ελλάδα του 1961 [ΒΙΝΤΕΟ + ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ]

Ένα ατόφιο κομμάτι της ταυτότητας των Ελλήνων και της μοναδικής εξέλιξης της σύγχρονης ιστορίας καταγράφουν οι φωτογραφίες Ολλανδών τουριστών που ταξίδεψαν στην Ελλάδα του 1961 και κατέγραψαν τις παρακάτω εικόνες. Ένα υπέροχο αρχείο που δημοσιεύει το ''antikleidi'' και μεταφέρει την εικόνα μιας Ελλάδας που πια δεν υπάρχει. 
Οι φωτογραφίες είναι από το άλμπουμ  45χρονης  Ολλανδέζας από το Άμστερνταμ, που ήλθε με  φίλους της στις Κυκλάδες, από 16 Ιουνίου έως  7 Ιούλη του 1961.












 




 




  





   
    









Η Αθήνα του 1961, σε ένα εκπληκτικό φιλμ της British Pathe 

Η Αθήνα του 1961, αποτυπωμένη σε έγχρωμο φιλμ, από τα βίντεο που έδωσε πρόσφατα στη σημοδιότητα, μέσα από το κανάλι της στο Youtube, η British Pathe.

Το βίντεο περιλαμβάνεται στο αρχείο που έδωσε στη δημοσιότητα η British Pathe και είναι ένα τουριστικό αφιέρωμα στην Αθήνα, σε έγρωμο φιλμ, από το 1961.

Βλέπουμε κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπως η Αμαλίας, η Διονυσίου Αρεοπαγίτου και η Πανεπιστημίου, με περισσότερα λεωφορεία και τρόλει από αυτοκίνητα. Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, στην Πλάκα, βλέπουμε ελάχιστους τουρίστες, στα λιγοστά τουριστικά μαγαζιά.  Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στη γωνία των οδών Μνησικλέους και Λυσίου, στην παλιά ταβέρνα του Κρητικού, που δύο ξένοι επισκέπτες απολαμβάνουν τα σταφύλια που τους πουλά πλανόδιος οπωροπώλης.

Στην πλατεία Συντάγματος, ένας πλανόδιος φωτογράφος με μια κλασσική, παλιά φωτογραφική μηχανή, τοποθετημένη σε κουτί, με φωτογραφίες-δείγματα της δουλειάς του να κοσμούν τη βιτρίνα του, απαθανατίζει έναν πιτσιρίκο που κάθεται στο παγκάκι.

Απίστευτες είναι και οι εικόνες από το Μικρολίμανο, στον Πειραιά, με ελάχιστα χαμηλά κτίρια, μεγάλο στόλο ψαράδικων αραγμένο στο λιμάνι, με απλωμένα τα δίχτυα τους στον προβλήτα, τις παραλίες του καθαρές και ελάχιστη εμπορική δραστηριότητα.

Στη Βουλιαγμένη αποτυπώνονται εικόνες από μια οργανωμένη ανοικτή παραλία με αρκετούς λουόμενους να ψήνονται στον ήλιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπήρχε ούτε μια ομπρέλα για προστασία από τον ήλιο, καθώς, εκείνη την εποχή, δεν μιλούσαμε ούτε για τρύπα του όζοντος, ούτε για καρκίνο του δέρματος και όλα αυτά τα τρομακτικά, που μας έκαναν, τα χρόνια που μεσολάβησαν, να βλέπουμε τον ήλιο περισσότερο ως εχθρό παρά ως φίλο που θα μας βοηθήσει να κάνουμε τροπικό μαύρισμα.

Γύρω από το αεροδρόμιο του Ελληνικού, όπου προσγειώνεται το αεροπλάνο που μεταφέρει την αποστολή της Pathe, δεν υπάρχει ούτε ένα κτίσμα και ο Υμηττός είναι ελεύθερος από οποιαδήποτε ανθρώπινη οικοδομική δραστηριότητα.




ΠΗΓΕΣ

1.
http://antikleidi.com/2014/10/16/ellada-1961/

2.
http://antikleidi.com/2014/07/27/%CE%B7-%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-1961-%CF%83%CE%B5-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%BB%CE%B7%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%BC-%CF%84%CE%B7%CF%82/



Σ Χ Ε Τ Ι Κ Α


1.


ΥΠΕΡΟΧΑ,ΣΠΑΝΙΑ VIDEOS:

1.“Αυτή είναι η Κρήτη”- Καλοκαίρι του 1964 ! 
ΠΗΓΗ:https://www.youtube.com/user/britishpathe

 Η Κρήτη το 1964 έχει ομοιότητες με το σήμερα, όμως έχει και πολλές διαφορές. Ένα ταχύπλοο σκίζει τη γαλάζια θάλασσα και στις παραλίες οι τουρίστες λιάζονται κάτω από ομπρέλες. Άλλοι κάθονται σε ταβέρνες και τρώνε ψαρομεζέδες.
 Όμως, να, στα Μάταλα, που οι σπηλιές μετατρέπονται σε καλοκαιρινά σπίτια για τους κατοίκους των χωριών. Φτιάχνουν πρόχειρα κρεβάτια και απολαμβάνουν τη θάλασσα, το 1964, πριν την κάθοδο των χίπηδων.
 Σε αυτό το βίντεο θα δείτε εικόνες από μία Κρήτη που έχουν εξαφανιστεί. Γυναίκες γνέθουν το μαλλί ή ψήνουν ψωμί σε παραδοσιακούς φούρνους ενώ οι ανεμόμυλοι γυρίζουν. Και πιο δίπλα έχει στηθεί ένα πανηγύρι. Από τα πολλά που και σήμερα κάθε καλοκαίρι έχουμε στην Κρήτη. Όμως εδώ οι μουσικοί στέκουν αντικρυστά και γύρω τους χορεύουν οι άντρες.

2.GREEK ISLANDS(1961)
-Various Greek islands(Αίγινα,Ύδρα κλπ)
https://www.youtube.com/watch?t=92&v=2qu0f9KG4bQ


Παρακολουθήστε τo βίντεο για την ΚΡΗΤΗ:
https://www.youtube.com/watch?v=8Rk5oOfZts0