Η Αθήνα καταγγέλλει προπαγάνδα της πΓΔΜ







Ως εξοργιστική, αλλά και ενδεικτική του τρόπου λειτουργίας τους, χαρακτηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών την προσπάθεια μέσων ενημέρωσης της πΓΔΜ να εμπλέξουν την Ελλάδα στα γεγονότα του Κουμάνοβο. 

Χθες, ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός της γείτονος προέβαλε ρεπορτάζ, που επιχείρησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Madeleine Albright, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins, υπονόησε ανάμειξη της Ελλάδας στις συγκρούσεις στο Κουμάνοβο, ενώ στο ίδιο θέμα αναφέρονται και αναρτήσεις στο διαδίκτυο.

Κατά τους ελληνικούς διπλωματικούς κύκλους, η γελοία και ανενδοίαστη προπαγανδιστική προσπάθεια εμπλοκής της Ελλάδας στα τραγικά γεγονότα του Κουμάνοβο, προκαλεί αποτροπιασμό και οργή, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι το Υπουργείο συμμερίζεται τις απαράδεκτες προσωπικές εκτιμήσεις της κυρίας Albright ως προς το ζήτημα της ονομασίας. 

Ειδικότερα, στο επίμαχο βίντεο η άλλοτε επικεφαλής του State Department εμφανίζεται να δηλώνει μεταξύ άλλων: “ποτέ δεν μπορούσα να καταλάβω την τρέλα για το ζήτημα της ονομασίας, αλλά σήμερα όλοι κάνουμε λόγο για Μακεδονία”. Προσθέτει δε ρητορικά σε σχέση με τα πρόσφατα γεγονότα: “Το ερώτημα είναι εάν συμμετέχει το Κοσσυφοπέδιο ή οι Έλληνες. Νομίζω ότι το ζήτημα του ονόματος δεν είναι το πιο σημαντικό θέμα σε αυτήν τη στιγμή”. 




Οι υποψίες του Lavrov 

Εν τω μεταξύ, τη δική της εκδοχή για τα τεκταινόμενα στα Δυτικά Βαλκάνια καθιστά όλο και πιο σαφή η Μόσχα

"Μας ανησυχεί η αυξανόμενη τάση της τρομοκρατίας στα Βαλκάνια και είναι υψίστης σημασίας να μην παραμελούν οι εταίροι μας στην Ευρώπη το πρόβλημα. Υπάρχει κίνδυνος να αντιμετωπίσουμε νέες καταστροφές” δήλωσε με νόημα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Sergei Lavrov κατά τη συνάντησή του στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο της Σερβίας Tomislav Nikolic, στο φόντο της αναταραχής στην πΓΔΜ. 

“Κανένας πολιτικός δεν επιτρέπεται να μιλάει για την δημιουργία μιας μεγάλης Αλβανίας" τόνισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας και υπαινίχθηκε ότι ''όσα συμβαίνουν έχουν σχέση με την άρνηση της πΓΔΜ να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και την προθυμία της να συμμετάσχει στην υλοποίηση του τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου. Δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από την αίσθηση ότι υπάρχει σχέση μεταξύ αυτών" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Του Κώστα Ράπτη 
http://develop.capital.gr/forum/thread/5090564#msgId5090564

(Οι ''υπογραμμίσεις'' -χρώμα,μέγεθος γραμματοσειράς και οι εικονογραφήσεις - με εικόνες από το World Wide Web-στις αναρτήσεις γίνονται με ευθύνη του blogger'')