Οι γυναίκες των Κούρδων στη Συρία πήραν τα όπλα κατά των τζιχαντιστών


Οι γυναίκες των Κούρδων στη Συρία πήραν τα όπλα κατά των τζιχαντιστών.
Μιλάνε δύο νεαρές αγωνίστριες. 
Τονίζουν ότι στόχος του Ισλαμικού Κράτους είναι ο βιασμός των γυναικών και η σφαγή των αντρών

Οι γυναίκες των Κούρδων της Συρίας αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου κατά των τζιχαντιστών, στα δυτικά της συριακής πόλης Ras al - Ayn. Οι γενναίες Κούρδισσες δηλώνουν ότι έχουν αντιληφθεί πως αυτές είναι ο στόχος των αδίστακτων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Η 27χρονη Nujaan μίλησε στην βρετανική εφημερίδα Independent και υποστήριξε ότι η γυναικεία πολιτοφυλακή των Κούρδων στη Συρία, προστατεύει πρώτα τις ίδιες τις γυναίκες, μετά τις οικογένειές τους και την πατρίδα τους.




Αυτό συμβαίνει επειδή οι γυναίκες έχουν γίνει στόχος των τζιχαντιστών για να τις βιάσουν, ενώ σφάζουν τους άντρες. Η 27χρονη Nujaan δήλωσε: «Κοιτάξτε την πόλη Shingal (Sinjar), στο Ιράκ, βίασαν τις γυναίκες και έσφαξαν τους άντρες. Είναι ζήτημα τιμής να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας πρώτα και στη συνέχεια, τις οικογένειες και τα εδάφη μας».

Δίπλα στην 27χρονη κάθεται η 22χρονη Zenya, η οποία συμπληρώνει ότι αγωνίζεται για τον εαυτό της και την οικογένειά της. Όσο οι δύο γυναίκες μιλάνε, τον εναέριο χώρο διασχίζουν τα drone των ΗΠΑ, ενώ την ίδια μέρα έγιναν και αεροπορικές επιδρομές των δυτικών δυνάμεων. Πολλοί Κούρδοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και άλλοι έχουν τραυματιστεί στις μάχες κατά των τζιχαντιστών, χωρίς να έχει γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός νεκρών και τραυματιών.

Όμως, παρόλο που οι Κούρδισσες της Συρίας είναι εξαντλημένες, έχουν επιτύχει, μέσω της πολιτοφυλακής στην οποία ανήκουν, να οδηγήσουν τους τζιχαντιστές σε φυγή προς τα δυτικά, μια υποχώρηση με μεγάλη πολιτική και στρατιωτική σημασία, επειδή έτσι οι συριακές κουρδικές ένοπλες δυνάμεις πλησιάζουν πολύ κοντά σε ένα κομβικό σημείο που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, το Tal Abyad.

Σύμφωνα με τον Σαλέχ Μουσλίμ, επικεφαλής του κόμματος Δημοκρατικής Οργάνωσης (PYD) των Κούρδων της Συρίας, οι δυνάμεις του βρίσκονται πολύ κοντά στο να απελευθερώσουν το Tal Abyad και αυτό θα επιφέρει ένα ισχυρό πλήγμα στο Ισλαμικό Κράτος. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι Κούρδοι της Συρίας είναι η μόνη συνεπής στρατιωτική δύναμη που μπορεί να νικήσει τους τζιχαντιστές.

 Εύα Παυλάτου
26/05/2015 
http://www.protothema.gr/world/article/479243/oi-gunaikes-ton-kourdon-sti-suria-piran-ta-opla-kata-ton-tzihadiston/ 




   Σ Χ Ε Τ Ι Κ Α  


YPJ Kurdish Female Fighters: A Day in Syria


Female fighters of the pro-Kurdish Yekineyen Parastina Jin (Women Protection Units) (YPJ) tell their stories, their experiences, why they joined and what they fight for in this women-only militia amid the civil war in Syria.