Στοπ στα πυρηνικά σχέδια της Τουρκίας.

 Εφιάλτης σε Αναμονή ...



Στην Τουρκία στο Ακούγιου, απέναντι από τις ακτές της Κερύνειας, ξεκίνησε στις 14 Απριλίου η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας , με ρωσικό σχέδιο. Οι τέσσερις αντιδραστήρες θα τεθούν σε λειτουργία το 2020. Όπως υποστηρίζουν ειδικοί επιστήμονες διεθνούς κύρους, θα πρόκειται για έναν καινούργιο «εφιάλτη σε Αναμονή».


Η συγκεκριμένη περιοχή είναι γνωστή για το ιστορικό μεγάλων σεισμών και βρίσκεται κυριολεκτικά πάνω σε ενεργό σεισμογενές ρήγμα, γεγονός που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους. Αρκεί να αναφερθούν εδώ τα όσα συνέβησαν στην Ιαπωνία με το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα μετά τον μεγάλο σεισμό στην περιοχή του Σεντάϊ.  Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι θα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ενός ατυχήματος, όπως αυτό που συνέβη στο Τσερνομπίλ.

Τεράστιος κίνδυνος υπάρχει και από το γεγονός ότι  η ανατολική Μεσόγειος θα χρησιμοποιείται  πλέον συστηματικά ως ο  «δρόμος μεταφοράς» των  πυρηνικών αποβλήτων, θέμα αρκετά σημαντικό με κινδύνους που έχουν πολλές φορές απασχολήσει την διεθνή κοινότητα. Με δεδομένες ορισμένες πολιτικές επιλογές της Τουρκίας, το πυρηνικό αυτό εργοστάσιο μπορεί να αποτελέσει στόχο επιθέσεων αντιπάλων ομάδων ιδιαίτερα μάλιστα αφού η   χώρα  δεν διαθέτει υψηλό επίπεδο ασφάλειας. Παρακολουθώντας τους στόχους και τα μεγαλεπίβολα σχέδια του Προέδρου Ερντογάν δεν θα πρέπει να αποκλείεται το γεγονός ότι μέσα από το εργοστάσιο στο Ακούγιου μπορεί  να τεθούν οι βάσεις για να αποκτήσει η Τουρκία πυρηνικά όπλα.

Το ζήτημα είναι τεράστιας σημασίας και απαιτεί την αντίδραση της διεθνούς Κοινότητας  αλλά και τη  συσπείρωση και συστράτευση πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών, περιβαλλοντικών, ιατρικών  και  άλλων κοινωνικών  οργανώσεων και φορέων  απ’ όλες τις χώρες της περιοχής, γεγονός που άλλωστε έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις όπως οι περιπτώσεις των  πυρηνικών  εργοστασίων στο Τεμελίν της Τσεχίας όπου γίνονται συχνά διαδηλώσεις οικολόγων και άλλων φορέων,  και  στο Κοζλοντούϊ της Βουλγαρίας όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε ως προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας τον τερματισμό λειτουργίας αντιδραστήρων και τον εκσυγχρονισμό άλλων του εργοστασίου αυτού.

Η  Τουρκία είναι, όπως είναι γνωστό υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα, άρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κάθε δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να θέσει το ζήτημα του Ακούγιου συνολικά και να απαιτήσει την ματαίωση του έργου. Κατ’ αναλογία  παρόμοιο ζήτημα μπορούν και πρέπει να θέσουν και οι ΗΠΑ  που διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στα θέματα ασφάλειας πυρηνικών εγκαταστάσεων αλλά και εκφράζουν πρώτα στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες ενστάσεις για κάθε Ρωσικό ενεργειακό εγχείρημα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει και ο πρόσθετος λόγος ότι πρόκειται για πυρηνική ενέργεια με όλες τις προεκτάσεις για τις οποίες κατά κανόνα ανησυχούν οι ΗΠΑ.

  Μαΐου 09, 2015 
http://larissatimes.gr/%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%80-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%80%CF%85%CF%81%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%83%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1%CF%82/


Text-to-speech function is limited to 100 characters