El-Erian: Ο Γιάνης Βαρουφάκης αξίζει να εισακουστεί



 Ως μία ανάσα φρέσκου αέρα στο παρατεταμένο και εξουθενωτικό ελληνικό οικονομικό δράμα, χαρακτηρίζει ο  Mohamed A. El-Erian, τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι αξίζει να εισακουστεί. 


Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz SE με άρθρο του στο Bloomberg View, σημειώνει οτι στεναχωρήθηκε την περασμένη εβδομάδα από την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να θέσει στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Διαθέτοντας σημαντική οικονομική λογική και μία επιθυμία να τα κάνει καλύτερα, πίεσε για περισσότερο ρεαλισμό στους πολιτικούς όρους που απαιτούνται από τους πιστωτές της Ελλάδας, αναφέρει ο El-Erian. 

«Η προσέγγισή του στην ουσία συνοδεύθηκε από ένα ασυνήθιστο διαπραγματευτικό στυλ – που προσέλκυσε αρκετή προσοχή αλλά δικαιολογημένα απεδείχθη δυσάρεστο για τους Ευρωπαίους εταίρους του». 

Ως μέλος μίας κυβέρνησης που εξελέγη με την υπόσχεση να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια της Ελλάδας, δεν είχε κανέναν δισταγμό να μιλήσει στους άλλους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών ως ισότιμος, σημειώνει ο El-Erian.

“Ο Βαρουφάκης είναι ανυπόμονος και δικαιολογημένα. Έχοντας δει τα δεινά του λαού του για τόσα πολλά χρόνια, που προκλήθηκαν – όπως θεωρεί - από κακοσχεδιασμένες πολιτικές, ήταν έτοιμος να ταρακουνήσει τα πράγματα (...). Ωστόσο στον ενθουσιασμό του να φέρει μία κοσμογονική λύση, παραμέλησε τα μικρά βήματα που χρειάζονταν για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης”. 

“Ήταν το στυλ το Βαρουφάκη που ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα να τον θέσει στο περιθώριο ως απάντηση στην αυξανόμενη ευρωπαϊκή αγανάκτηση” αναφέρει ο El-Erian, χαρακτηρίζοντας ως τη “σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι” το ασυνήθιστο επίπεδο έντασης στο Eurogroup της 24ης Απριλίου. 

Η περιθωριοποίηση του Γ. Βαρουφάκη, θα αυξήσει την πιθανότητα για μία συμφωνία βοήθειας που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιπλεύσει για λίγο καιρό ακόμη, ωστόσο “αν οι πιστωτές της χώρας δεν χρησιμοποιήσουν αυτό το διάστημα για να αποδεχθούν την αλήθεια που ο Βαρουφάκης έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να επιβάλει – ότι οι ελληνικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ανεξάρτητα από το πόσο τολμηρές θα είναι, δεν θα επιτύχουν αν δεν χαλαρώσουν οι όροι δημοσιονομικής λιτότητας και υπάρξει περαιτέρω ανακούφιση χρέους -0 υπουργός Οικονομικών θα μπορούσε να επανέλθει στο προσκήνιο». 

«Αυτή τη φορά θα έχει διαφορετική αποστολή: να αποκαταστήσει την τάξη μετά από ένα “Graccident”, ένα μεγάλο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό ατύχημα που καθιστά την συνέχιση της συμμετοχής της χώρας στην ευρωζώνη σχεδόν αδύνατη”, καταλήγει ο El-Erian.

4-5-2015
http://www.capital.gr/News.asp?id=2295749 


 Σκίτσα του Π.ΜΑΡΑΓΚΟΥ


Σκίτσο του Γ.ΚΑΛΑ'Ι'ΤΖΗ


 ''Der Standard'': Γιατί η Ευρώπη χρειάζεται τον Γιάνη Βαρουφάκη
  
Τους λόγους για τους οποίους η Ευρώπη χρειάζεται έναν Γιάνη Βαρουφάκη εξηγεί σε ανάλυσή της η αυστριακή εφημερίδα «Der Standard», η οποία εκτιμά ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα μπορούσε να βοηθήσει την Ευρωζώνη τόσο συμβολικά όσο και από άποψη περιεχομένου.
Στην αρχή του δημοσιεύματος, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ποτέ έως τώρα δεν δέχθηκε τόσους επαίνους για τις αποφάσεις του, όσο για εκείνη της «δήθεν αποδόμησης» του υπουργού του των Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, κάτι που, για τον οικονομικό συντάκτη της εφημερίδας Αντρας Σιγκέντβαρι, εάν αλήθευε, θα ήταν «κρίμα, προπάντων για την Ευρώπη».
Παράλληλα, ο συντάκτης επισημαίνει ότι οι εμφανίσεις του κ. Βαρουφάκη «ξεσκεπάζουν όλα εκείνα που πηγαίνουν στραβά στην Ευρώπη», ενώ αναφέρεται στις κατηγορίες ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ήθελε πάντα μόνον πολιτικές συνομιλίες στον κύκλο των ομολόγων του, χρησιμοποιώντας τις συναντήσεις τους για «διαλέξεις».
«Από πότε άραγε είναι ταμπού να συζητούνται βασικά πολιτικά ζητήματα στον κύκλο των υπουργών και γιατί δεν θα πρέπει οι πολιτικοί να διαθέτουν επαρκή χρόνο για να συζητήσουν εάν η Ευρώπη χρειάζεται αλλαγή πορείας;», διερωτάται ο συντάκτης.
Όπως προσθέτει ο ίδιος, σύμφωνα πάντα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κύκλος στον οποίο λαμβάνονται οι σημαντικότερες αποφάσεις για την καταπολέμηση της κρίσης, δεν επιτρέπεται να ενεργεί ως λέσχη τεχνοκρατών, καθώς αυτή ακριβώς την εντύπωση δίνουν τελευταία οι υπουργοί Οικονομικών.
Όπως εκτιμά ο Σιγκέτβαρι, ο Γιάνης Βαρουφάκης αναζωογόνησε τις συζητήσεις και έδειξε ότι είναι δυνατοί οι εναλλακτικοί τρόποι προσέγγισης. Επιπλέον, τονίζεται ότι ο «χαλαρός» τρόπος του κ. Βαρουφάκη έχει προκαλέσει τη συμπάθεια πολλών νέων ανθρώπων στην Ευρώπη, εκπροσωπώντας ο ίδιος θέσεις που μπορεί να δυσαρεστούν κάποιον, ωστόσο ταιριάζουν σε μια Ενωμένη Ευρώπη, καθώς ο ίδιος υποστηρίζει τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση
 όσο και το ευρώ.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως δίνοντας τα χέρια με τον κ. Βαρουφάκη οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών θα μπορούσαν να αποδείξουν ότι είναι ανοικτοί για εναλλακτικές προσεγγίσεις και θα ήταν ένα ισχυρό σύμβολο για την ενότητα στην ήπειρο αν δήλωναν πως θα συμφωνήσουν, παρόλο που έχουν διαφορετική γνώμη.
Σίγουρο είναι, όπως σημειώνει ο συντάκτης της εφημερίδας, ότι η στρατηγική της Ευρώπης ενάντια στην κρίση χρειάζεται ένα νέο προσανατολισμό και εδώ ο κ. Βαρουφάκης, σε πολλά από όσα λέει, έχει δίκιο, για παράδειγμα προειδοποιώντας ότι η πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα δεν έχει λειτουργήσει έως τώρα, καθώς είναι πολύ λίγο το να περικόπτει κανείς μόνον μισθούς 
και δημόσιες δαπάνες.

Εάν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Γιάνης Βαρουφάκης συμφωνήσουν κάπου στη μέση, η Ευρώπη θα έκανε ένα επιπλέον βήμα προς τα εμπρός, επισημαίνει ο συντάκτης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

23:42  -  04 Μάιος. 2015
http://tvxs.gr/news/eyropi-eop/der-standard-giati-i-eyropi-xreiazetai-ton-giani-baroyfaki


Κατέστη σαφές στους πάντες ότι ο Ελληνας υπουργός 
καθόλου δεν σεβόταν τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε


 Εβδομάδα παθών Βαρουφάκη

Υπέστη τα πάνδεινα από πολιτική σκοπιά την εβδομάδα που πέρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Η απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να τον απομακρύνει από τη διαπραγματευτική ομάδα εξεύρεσης συμφωνίας με την ΕΕ προκάλεσε ενθουσιασμό στους Γερμανούς, οι οποίοι τώρα ευελπιστούν ότι θα επιβάλουν με άνεση τους όρους τους στην ελληνική κυβέρνηση! Οχι, βέβαια, ότι δεν θα τους επέβαλλαν και επί Βαρουφάκη.
Εντυπωσιακό το μίσος των ξένων επικυρίαρχων δανειστών εναντίον του Γιάνη Βαρουφάκη. Είχαν λυσσάξει να τον φάνε. Φορέας έντονα αριστερών αντιλήψεων ουδέποτε υπήρξε ο εν ενεργεία ακόμη υπουργός Οικονομικών. Δεν οφείλεται λοιπόν σε τέτοιου είδους πολιτική αντίθεση η αντιπάθεια προς το πρόσωπο του Γιάνη Βαρουφάκη. Εντελώς διαφορετικοί είναι οι λόγοι.
Η αυτοπεποίθηση που επεδείκνυε ο υπουργός οφείλεται πρωτίστως στο γεγονός ότι αυτός κρατούσε τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με πολιτικές και ακαδημαϊκές προσωπικότητες των ΗΠΑ. Η συνομιλία του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ήταν αποκαλυπτική των δυνατοτήτων που του δημιουργούσαν αυτές οι επαφές.
Ο αστικός κοσμοπολιτισμός του Γ. Βαρουφάκη ενίσχυε την αυτοπεποίθησή του, η οποία άλλωστε ουδέποτε κυμάνθηκε σε μέτρια ή κατώτερα επίπεδα. Ο συνδυασμός όμως όλων αυτών των πραγμάτων τον καθιστούσε ελάχιστα χειρίσιμο από τους Γερμανούς. Κατέστη σαφές στους πάντες ότι ο Ελληνας υπουργός καθόλου δεν σεβόταν τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αλίμονο όμως για το Δ' Ράιχ, αν ακόμη και οι μπατίρηδες Ελληνες τολμούσαν να βγάζουν γλώσσα στους Γερμανούς! Πάει η ψοφοδεής πειθαρχία! Επιπροσθέτως οι τόσο σημαντικές πολιτικές σχέσεις του Γ. Βαρουφάκη με τους Αμερικανούς τον έκαναν δυνάμει επικίνδυνο για τα συμφέροντα του Βερολίνου.
Φιλογερμανική, ακόμη εντονότερα, τροχιά προσέλαβαν οι εξελίξεις της ελληνικής πολιτικής μετά την απογύμνωση του υπουργού Οικονομικών από διαπραγματευτικές αρμοδιότητες. Αντικειμενικά κρίνοντας το θέμα, αυξήθηκαν οι πιθανότητες η υπό εκκόλαψη συμφωνία Ελλάδας - δανειστών που θα επιβάλει ο Σόιμπλε να είναι εξόφθαλμα ασύμβατη με τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Δεδομένου αυτού, η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος δελεάζεται με την ιδέα προκήρυξης δημοψηφίσματος έγκρισης της συμφωνίας από τον λαό ώστε να τον καταστήσει συνένοχο των επερχόμενων δεινών 
που θα υποστεί.
Το δημοψήφισμα, εάν εγκρίνει ο λαός το νέο Μνημόνιο, έχει το ασύγκριτο πλεονέκτημα ότι εξουδετερώνει εκ των προτέρων κάθε αντίσταση του εξουθενωμένου λαού, στον οποίο δικαίως αποδίδεται πλέον η ενοχή της απόφασής του για την εξαθλίωση της μοίρας του. Με δεδομένη την απέχθεια του ελληνικού λαού προς την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, η νέα κυβέρνηση Τσίπρα έχει αυξημένες πιθανότητες να περάσει δημοψήφισμα με αντιλαϊκές διατάξεις.
Δεν θα επιτρέψει όμως το Βερολίνο τη διενέργεια δημοψηφίσματος! Εν πρώτοις, συνιστά πολύ κακό παράδειγμα αν κάθε συμφωνία εξανδραποδισμού μιας χώρας τίθεται υπό την έγκριση του λαού της. Εν συνεχεία, στα δημοψηφίσματα δεν υπάρχει μόνο η έγκριση, αλλά και η απόρριψη των συμφωνιών, η οποία φέρνει τη Γερμανία σε δύσκολη θέση, αφού πρέπει τότε να καταπατήσει ωμά το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος. Η καγκελαρία προτιμά να μη γίνονται ποτέ δημοψηφίσματα!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ
4-5-2015
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22792&subid=2&pubid=64180518