Θα ...ΕΣΩΖΑΝ την Ελλάδα το 2009 ...χωρίς το ΔΝΤ! - Το σχέδιο που δόθηκε στην Αθήνα και η άρνηση Παπανδρέου


 ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ  στο βιβλίο του δημοσιογράφου Μ. Ιγνατίου: 
"Τρόικα, ο Δρόμος προς την Καταστροφή" 
ΘΑ ...ΕΣΩΖΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2009 ...ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΔΝΤ!
- Το σχέδιο που δόθηκε στην Αθήνα και η άρνηση Παπανδρέου.
(...)
Αξιωματούχος του ''Eurogroup'' :
 "Ο κ. Προβόπουλος ήταν θετικότατος. 
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν θετικός. 
Αλλά δεν έπαιρναν αυτοί οι δυο τις αποφάσεις".
(...)


Στοιχεία για μια μυστική συνάντηση που είχε γίνει τον Νοέμβριο του 2009 στο Λουξεμβούργο, με τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους -μεταξύ αυτών, τον Γιούνκερ- αλλά και τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, και τον τότε διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο φέρνει στο φως ο Μιχάλης Ιγνατίου.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τότε Πρόεδρος του Eurogroup συνάντησε υπό άκρα μυστικότητα στο γραφείο του τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπζας, Τρισέ, τον επίτροπο Χοακίν Αλμούνια και τους δυο Έλληνες αξιωματούχους οι οποίοι παρέλαβαν ένα σχέδιο μίνι - μνημονίου που είχαν ετοιμάσει και ζητούσαν να προωθηθεί στον τότε πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.

Τη συνάντηση αποκάλυψε στο Μιχάλη Ιγαντίου αξιωματούχος του Eurogroup και περιλαμβάνεται στο βιβλίο του δημοσιογράφου με τίτλο: "Τρόικα, ο Δρόμος προς την Καταστροφή".


Η πηγή περιγράφει πως μετέβησαν στο Λουξεμβούργο υπό άκρα μυστικότητα με το αυτοκίνητο του Χοακίν Αλμούνια και ότι στη διαδρομή οι συμμετέχοντες συζήτησαν ένα έγγραφο που είχαν ετοιμάσει, χωρίς αποστολέα και παραλήπτη, έπειτα από μελέτη της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και επρόκειτο για τις εισηγήσεις ενός μίνι μνημονίου.

Η συνάντηση, κράτησε περίπου 3 ώρες. "O κ. Γιούνκερ έδωσε στον κ. Παπακωνσταντίνου το κείμενο πέντε σελίδων που είχε ετοιμάσει η Διεύθυνση DG ECFIN και το οποίο δεν έφερε καμία σφραγίδα. Επικεφαλής της ομάδας που το συνέγραψε ήταν ο Κάρλος Μαρτίνεζ. Με δυο λόγια, ήταν ένα συμφωνημένο κείμενο από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη, το οποίο εγκρίθηκε από τη Γερμανία και τη Γαλλία και το οποίο πρόσφερε λύσεις και απέκλειε εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι το ΔΝΤ, που προέκυψε αργότερα. Ήταν ένα manual διαχείρισης και συνολικής αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης. Και πιστεύαμε πολύ σ'αυτό, διότι, όπως σου είπα, ήταν αντικείμενο πολυήμερης μελέτης και είχε εγκριθεί από την Κομισιόν και την ΕΚΤ και είχαν ενημερωθεί οι Γερμανοί και οι Γάλλοι, που συμφωνούσαν", ανέφερε πηγή του Eurogroup.

Σύμφωνα με την ανώνυμη πηγή το κείμενο εκεί ήταν η ανεπίσημη χείρα βοηθείας που αναζητούσε ο κ. Παπανδρέου και θα μετατρεπόταν σε επίσημη βοήθεια μόλις το αποδεχόταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Όπως λέει χαρακτηριστικά η πηγή του Eurogroup: "Ο κ. Προβόπουλος ήταν θετικότατος. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν θετικός. Αλλά δεν έπαιρναν αυτοί οι δυο τις αποφάσεις"."Ο κ. Παπακωνσταντίνου μας απάντησε ότι θα παραδώσει το κείμενο στον πρωθυπουργό, θα το μελετήσουμε, θα δούμε εάν οι αριθμοί έχουν λογική. Μας είπε ότι θα ζητούσε από τον κ. Παπανδρέου να μας απαντήσει. Περιμέναμε δεκαπέντε μέρες, αλλά η απάντηση δεν ήρθε ποτέ. Μάλλον θα έλεγα πως μας απάντησε από το Ζάππειο, όπου μοίρασε λεφτά.Όταν το ψάξαμε με τους ανθρώπους μας στην Αθήνα, πληροφορηθήκαμε ότι ο πρωθυπουργός δεν επέτρεψε στον υπουργό του να μας απαντήσει. Αρχικά τον άφησε εκτεθειμένο απέναντί μας, αλλά εμείς γνωρίζαμε την αλήθεια. Πιστεύουμε ότι εκείνη τη μέρα χάθηκε η παρτίδα. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι η άρνηση απάντησης στο κείμενο του Λουξεμβούργου ήταν η αφετηρία του ναυαγίου της Ελλάδας. Πιστεύω ότι η χώρα σας έχασε μια μοναδική ευκαιρία και τολμώ να υποστηρίξω ότι ήταν η τελευταία ευκαιρία να αποφύγει την κρίση χωρίς περιπέτειες", τόνισε η ίδια πηγή στον δημοσιογράφο.

Η πηγή υποστηρίζει ότι θα είχαν αποφευχθεί πολλά από όσα ακολούθησαν εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός αποδεχόταν την πρόταση.

"Προσωπικά πιστεύω ότι θα αποφεύγαμε όλα όσα ακολούθησαν εάν γινόταν δεκτό το έγγραφο. Όταν δεν μας απάντησαν, συζητήσαμε και συμφωνήσαμε ότι η Ελλάδα θα εξελιχθεί σε σοβαρότατο πρόβλημα", σημείωσε πηγή της Ευρωζώνης.

Ο κ. Προβόπουλος δε θέλησε να τοποθετηθεί για τη μυστική συνάντηση του Λουξεμβούργου, αλλά ένας συνεργάτης του επιβεβαίωσε στο Μιχάλη Ιγνατίου ότι συμμετείχε και ότι έλαβε και ο ίδιος το έγγραφο που εστάλη στον κ. Παπανδρέου.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επιβεβαίωσε στο Μιχάλη Ιγνατίου τη συνάντηση, λέγοντας ότι στη διάρκειά της ζητήθηκαν μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος του 2010, πράγμα που τελικά η ελληνική κυβέρνηση έπραξε.

Στο βιβλίο του ο Μιχάλης Ιγνατίου αποκαλύπτει επίσης το προσωπικό μήνυμα του Τρισέ στο Γιώργο Παπανδρέου που μετέφερε ο Λουκάς Παπαδήμος, τότε αντιπρόεδρος της ΕΚΤ το Νοέμβριο του 2009, σε μυστική επίσκεψή του στην Αθήνα."Θα κλείσουν οι αγορές αν δεν πάρεις τα μέτρα τώρα...", είπε ο κ. Παπαδήμος στον τότε πρωθυπουργό.

Στο βιβλίο του ο Μιχάλης Ιγνατίου αποκαλύπτει ότι η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του Γιώργου Παπανδρέου με το Ντομινίκ Στρος Κάν πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την εκλογή του τον Οκτώβριο του 2009.
"Μου τηλεφώνησε τον Οκτώβριο του 2009, μου είπε το πρόβλημα και με ρώτησε τι πρέπει να γίνει. Του απάντησα ότι πρέπει πρώτα να συζητήσεις με τους Ευρωπαίους", σημείωσε ο κ. Στρος Καν.

Ο Μιχάλης Ιγνατίου αποκαλύπτει επίσης ότι η πρώτη άτυπη, κοινή ανεπίσημη αποστολή της Κομισιόν με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, δηλαδή τη μετέπειτα τρόικα, έγινε στις 3 και 4 Δεκεμβρίου του 2009 και όχι την άνοιξη του 2010 όπως οι πάντες πιστεύουν.

Συμμετείχε από την πλευρά του ΔΝΤ ο Μπόμπ Τράα, ο οποίος συνέταξε αργότερα έκθεση στο Ντομινίκ Στρος Καν και περιέγραψε με τραγικούς όρους την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

7-6-2015
Πηγή: Mega

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=113544371





Μια εύλογη ένσταση-σχόλιο πολίτη στο άρθρο:''Πρόταση για μίνι μνημόνιο χωρίς ΔΝΤ το 2009 αποκαλύπτει ο Μιχάλης Ιγνατίου'',
στην ιστοσελίδα:
http://www.koutipandoras.gr/article/142623/protasi-gia-mini-mnimonio-horis-dnt-2009-apokalyptei-o-mihalis-ignatioy


(...)
Έλα εντάξει "μούφα η είδηση", τί εννοώ με αυτό. Ο αξιωματούχος που τα είπε αυτά είχε τους σκοπούς του που νομίζω πως είναι ευδιάκριτοι από την στιγμή που όλο το φταίξιμο για τα προγράμματα "διάσωσης" και την συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτά τα ρίχνει στην Ελληνική πλευρά και πιο συγκεκριμένα στην περίοδο διακυβέρνησης του ΓΑΠ.
Αυτό εδώ ειδικά βγάζει μάτια "Μάλλον πήραμε απάντηση λίγες ημέρες μετά, από τις εξαγγελίες Παπανδρέου που μοίραζε λεφτά" και στοιχηματίζω ότι ο αξιωματούχος ανήκει στην πλευρά του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος, δηλαδή με τα σημερινά δεδομένα σύμμαχος Σαχλαμαρά.
Εάν ρίξετε μια ματιά εδώ στο χρονικό της κρίσης
 http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7_%CF%87%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%85%CF%82_2010-%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1
και πάτε εκεί που λέει πρώτο πακέτο μέτρων, μετά στο δεύτερο πακέτο μέτρων και βάλετε κάτω τις ημερομηνίες και τα γεγονότα θα δείτε ότι οι ισχυρισμοί του αξιωματούχου που αφήνει να εννοηθεί πως εάν είχε προχωρήσει εκείνη η πρόταση ούτε ΔΝΤ θα είχε μπει στο παιχνίδι κτλ. ΔΕΝ στέκουν. Έπειτα έλλειμμα στο 15,4% του ΑΕΠ δεν μαζεύεται σε 15 ημέρες ούτε σε ένα μήνα.
Ας θεωρήσουμε δεδομένο πως έγινε αυτή η πρόταση. Ακόμη και εάν γινόταν αποδεκτή από την ελληνική πλευρά, η υιοθέτηση και η έναρξη της εφαρμογής της θα έπαιρνε σίγουρα παραπάνω από ένα μήνα. Σε αυτό το χρονικό σημείο η κατάσταση είχε ήδη ξεφύγει (φαίνεται από τα μέτρα που ζητούσαν επιτακτικά να πάρει ο ΓΑΠ από τον Ιανουάριο).
Επίσης η αργοκίνητη Ε.Ε θέλουν να μας πείσουν πως έδρασε αστραπιαία και κατέληξε στην λύση που εφαρμόστηκε μόλις σε 15 ημέρες (μέσα Μαρτίου με μέσα Απριλίου 2010); Πιστεύετε (γενική ερώτηση) δηλαδή πως δεν υπήρξαν παρασκηνιακές διεργασίες μηνών για να καταλήξουν στην απόφαση που έλαβαν;
Έπειτα ακόμη το τοπίο παραμένει πολύ θολό. Έστω ότι κατέληξαν στην "λύση" που δόθηκε γιατί ο ΓΑΠ την έπαιζε τον Νοέμβριο του 2009. Δεν δίνεται όμως καμία απάντηση στο γιατί επέμενε η Γερμανική πλευρά και απαιτούσε την συμμετοχή του ΔΝΤ στα προγράμματα (δεν αφορούσε το θέμα μόνο την Ελλάδα) διάσωσης στην Ευρώπη; Καθώς επίσης και στο γιατί παραβιάστηκε το καταστατικό (οι κανόνες) του ΔΝΤ και δεν έγινε από την αρχή κούρεμα του ελληνικού χρέους;
Εάν εξετάσουμε σε ποιών τα χέρια βρισκόταν το ελληνικό χρέος τότε, καταλαβαίνουμε τα γιατί. Παραθέτω επίσης και την σύνθεση του ΔΝΤ για να δούμε ποιοί είναι οι ισχυροί παίκτες εκεί μέσα (δεν είναι οι Η.Π.Α μόνες τους) και σε ποιούς κατά συνέπεια χρωστάμε διπλά αφού μας δάνεισαν και μέσω Ε.Ε και μέσω ΔΝΤ στο οποίο συμμετέχουν.

http://www.imf.org/external/np/sec/memdir/members.aspx 

Ο ΓΑΠ έχει σοβαρότατες ευθύνες ειδικά όπως έχω πει ξανά σε ό,τι έχει να κάνει με την διαπραγμάτευση τότε που η Ελλάδα διέθετε την "ισχύ" (κι ο Σόιμπλε πρόσφατα είπε πως κάποτε η Ελλάδα εάν έπεφτε μας έπαιρνε όλους μαζί της). Αλλά είναι εντυπωσιακό το πώς προσπαθούν σήμερα όλοι να ρίξουν την ευθύνη στον ΓΑΠ και αυτό το λέει κάποιος ο οποίος ουδέποτε στήριξε ΓΑΠ ή ψήφισε ΠΑΣΟΚ.
Τέλος το τζέρτζελο με τέτοιου είδους ιστορίες στο εσωτερικό της Ελλάδας τον μόνο που βοηθάει περισσότερο κρίνω πως είναι την γκασμοδεξιά του Σαχλαμαρά γιατί για άλλη μια φορά θα ασχολούνται όλοι με τον ΓΑΠ και θα ξεχάσουν το ποιός μας άφησε το 2009 παρακαταθήκη έλλειμμα στο 15,4% του ΑΕΠ. Θα ζωστεί ο Σαχλαμαράς με τα αντιμνημονιακά φυσεκλίκια πάλι και θα λέει πως αυτός δεν ψήφισε μνημόνια και ήρθε μετά στην εξουσία για να σώσει την πατρίδα από τις προδοτικές πολιτικές των άλλων μπλα μπλα μπλα...

(...)