Τριάμισι εκατομμύρια εργαζόμενοι ζουν άλλα 7 εκ. Ελληνες



Μόνο ο ένας στους τρεις Ελληνες έχει δουλειά, από την οποία πρέπει να ζήσουν η οικογένειά του, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι που διαρκώς αυξάνονται

Δραματική παραμένει η οικονομική και κοινωνική κατάσταση της Ελλάδας, όπως δείχνουν τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2015 που εξέδωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Κατά τη στατιστική αρχή, οι επισήμως καταγεγραμμένοι εργαζόμενοι ανέρχονται πλέον σε 3.504.446 άτομα. Οι άνεργοι -εννοείται, οι εγγεγραμμένοι, γιατί υπάρχουν αρκετοί που δεν προσέρχονται καν στις αρμόδιες αρχές για να καταγραφούν- ήταν στο πρώτο τρίμηνο του έτους 1.272.541 άτομα. Το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε έτσι στο 26,6%, ελαφρά μειωμένο κατά 1,2 εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2014, οπότε ανερχόταν στο 27,8%. Η εκτίναξη της ανεργίας και η θεαματική μείωση των μισθών, συνοδευόμενες από την αύξηση της εισφοροδιαφυγής της «μαύρης» εργασίας, οδήγησαν σε κατάρρευση τα έσοδα του ΙΚΑ.

Από 14,22 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν τα έσοδα του ΙΚΑ το 2009 έπεσαν στα 9,35 δισεκατομμύρια το 2014, υφιστάμενα μια τεράστια μείωση πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ (4,87 για την ακρίβεια), χάνοντας το ένα τρίτο των εσόδων του (34,25%). Οταν τα έσοδα του ΙΚΑ πέφτουν από τα 14 δισ. ευρώ στα 9 δισ. ευρώ, για πόσο διάστημα το ΙΚΑ θα μπορεί να συνεχίσει να καταβάλλει τις σημερινές συντάξεις χωρίς να τις μειώσει δραματικά και χωρίς κρατική ενίσχυση, πράγματα που απαιτούν λυσσασμένα οι δανειστές; Αυτό είναι ήδη μαθηματικά αδύνατον. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας έχει καταβαραθρωθεί ήδη το 2014 στο 72% του μέσου όρου της ΕΕ των 28 κρατών, ενώ το 2009 βρισκόταν στο 94% του μέσου όρου της ΕΕ. Πτώση κατά 22 (!) εκατοστιαίες μονάδες μέσα σε πέντε μόλις χρόνια μόνο σε πόλεμο σημειώνεται. Οταν ακόμη και η μνημονιακή Ιρλανδία έχει το 2014 το... 132% (!!!) του μέσου κατά κεφαλήν ΑΕΠ της ΕΕ των 28 χωρών, αντιλαμβάνεται ο καθένας τι καταποντισμό έχει υποστεί η Ελλάδα. Από τα 28 κράτη της ΕΕ, η χώρα μας έχει κατρακυλήσει στο ΑΕΠ κατά κεφαλή στην... 22η θέση!

Οι μνημονιακές κυβερνήσεις του Γιώργου Παπανδρέου και των Αντώνη Σαμαρά - Ευάγγελου Βενιζέλου κατόρθωσαν το ακατόρθωτο: Να μας περάσουν ακόμη και σχεδόν οι μισές πρώην «σοσιαλιστικές» χώρες που έχουν όλες τους ενταχθεί στην ΕΕ! Πίσω από την... Εσθονία (!) κατατάσσεται πλέον η Ελλάδα στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Αιτία αυτής της καταβαράθρωσης δεν είναι άλλη από τα άφθονα λεφτά που πρέπει να δίνει η χώρα για να ξεπληρώσει τα δάνεια που έσωσαν τις ευρωπαϊκές και τις ελληνικές τράπεζες. Από πέρυσι τον Αύγουστο, οπότε και οι δανειστές έπαψαν να δίνουν λεφτά στο «καμένο χαρτί» της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, η Ελλάδα έχει δώσει 17,5 δισεκατομμύρια ευρώ για χρεολύσια, τόκους και προμήθειες.

Από αυτά τα 17,5 δισ. ευρώ, τα 10 δισεκατομμύρια τα έδωσαν οι Σαμαράς - Βενιζέλος στο εξάμηνο Αύγουστος 2014 - Ιανουάριος 2015 και τα 7,5 δισεκατομμύρια τα έδωσε ο Τσίπρας στο τετράμηνο 25 Ιανουαρίου 2015 - 25 Μαΐου 2015. «Εγδαραν» κυριολεκτικά κάθε χρηματικό διαθέσιμο του ελληνικού Δημοσίου για να πληρώσουν τα δάνεια. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στο επόμενο τρίμηνο (από 30 Ιουνίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου) η κυβέρνηση Τσίπρα πρέπει να πληρώσει -βάσει των διακανονισμών που έχουν κάνει γι' αυτήν ο... Σαμαράς και ο Βενιζέλος και ο Γιωργάκης- το αστρονομικό ποσό των... 12,6 δισεκατομμυρίων ευρώ! Λεφτά βεβαίως που ούτε υπάρχουν ούτε μπορούν κατά κανένα τρόπο να βρεθούν στην ελληνική οικονομία - μόνο οι δανειστές μπορούν να «δανείσουν» στην Ελλάδα τέτοια ποσά για να τα πάρουν οι ίδιοι και να τα χρεωθεί η χώρα μας. Στο πλαίσιο του «γδαρσίματος» κάθε χρηματικού πόρου του Δημοσίου, ευνόητο είναι ότι η κυβέρνηση... «φεσώνει» οποιονδήποτε δυστυχή Ελληνα έχει συναλλαγές με το κράτος. Τον Απρίλιο, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ανήλθε στα 4,82 δισεκατομμύρια ευρώ από 4,42 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάρτιο, σημειώνοντας αύξηση 400 εκατομμυρίων ευρώ μέσα σε έναν μήνα. Από αυτά τα 4,82 δισ., τα 4,13 δισεκατομμύρια είναι ληξιπρόθεσμα χρέη, στα οποία πρέπει να προστεθούν και 700 εκατομμύρια (692 για την ακρίβεια) που αφορούν επιστροφές φόρων, οι οποίοι όμως δεν έχουν επιστραφεί.

Βάσει των στοιχείων που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, χρωστούν ακόμη 2,16 δισεκατομμύρια ευρώ οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης (εκ των οποίων τα 1,51 τα χρωστάει μόνο ο ΕΟΠΥΥ). Ειδικά τα νοσοκομεία χρωστούν ακόμη 950 εκατομμύρια ευρώ και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης χρωστούν 300 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον. Η δημοσιονομική ασφυξία σε όλο της το μεγαλείο - μόνο οι δανειστές εισπράττουν κανονικότατα τις δόσεις τους. Τι να πει κανείς...

23-6-2015
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22792&subid=2&pubid=64207007