Τουρκία: Ηττα για το κυβερνών κόμμα - Μεγάλη επιτυχία για το φιλοκουρδικό κόμμα Δημοκρατίας






Οι Κούρδοι πέτυχαν αυτό που δεν είχαν καταφέρει εδώ και 13 χρόνια τα παραδοσιακά κόμματα της Τουρκίας, και έριξαν την κυβέρνηση του AKP. 

Χάνει την αυτοδυναμία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, με βάση τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών, δηλαδή με καταμετρημένο το 99,59% των ψηφοδελτίων.

Τα μηνύματα των εκλογών είναι δύο:
 Ήττα για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και μεγάλη επιτυχία για το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών.
Το κυβερνών κόμμα προηγείται με 40,82% και 258 έδρες, μακριά από τις 276 έδρες που θα εξασφάλιζαν την αυτοδυναμία.

Ακολουθούν:
Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 25,13% και 132 έδρες
Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος με 16,42% και 82 έδρες
Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (Κουρδικό) με 12,86% και 78 έδρες.


Σελαχεντίν Ντεμίρτας, ο πολιτικός που «ψαλίδισε» τα φτερά του Ερντογάν
Το HPD ξεπέρασε τις προβλέψεις και το 12% των τούρκων ψηφοφόρων

Το αριστερής ιδεολογίας HDP δεν το ψήφισαν μόνο αριστεροί Κούρδοι αλλά και δυσαρεστημένοι Τούρκοι που θέλησαν να βάλουν ένα τέλος στην παντοκρατορία του Ερντογάν. Ο 42χρονος Ντεμιρτάς, που είχε λάβει 9,77% στις περυσινές προεδρικές εκλογές στις οποίες επικράτησε ο Ερντογάν με 52%, έχει ιδιαίτερη απήχηση στις γυναίκες ψηφοφόρους - όπως και ο Ερντογάν, όταν ήταν νεότερος, στα πρώτα του χρόνια στην πολιτική. 

Στις προεκλογικές εμφανίσεις του γλυκομίλητου Ντεμιρτάς οι γυναίκες συνωστίζονται για να βγάλουν μια σέλφι μαζί του. Δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη όμως σε μια μερίδα Τούρκων οι οποίοι θεωρούν ότι πίσω από τη μετριοπαθή βιτρίνα του Ντεμιρτάς κρύβεται η σκληροπυρηνική, «τρομοκρατική», όπως τη θεωρούν οι τούρκοι εθνικιστές, ιδεολογία του ΡΚΚ.

Ο Ντεμιρτάς, που κατάγεται από το Ντιγιάρμπακιρ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας και είναι δικηγόρος με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, πλασάρεται ως ένας «αντι-Ερντογάν», δηλαδή απαλλαγμένος από τον αυταρχισμό του προέδρου, αλλά και ένας «αντι-Κιλιτσντάρογλου», δηλαδή που δεν υποφέρει από την έλλειψη χαρισματικότητας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του κεμαλικού Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP).

Μετά το 12% που το κουρδικό κόμμα έλαβε στις εκλογές θα εκλέξει τουλάχιστον 50 βουλευτές. Σε αυτή την περίπτωση το ΑΚΡ δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή, άρα δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει αυτοδύναμο, όπως κάνει ανελλιπώς από το 2002.

«Το ΑΚΡ μάς θεωρεί τον κυριότερο αντίπαλό του» έλεγε ο Ντεμιρτάς σε συνέντευξή του προς το γερμανικό περιοδικό «Spiegel». Σε αυτό το πλαίσιο εντάχθηκε η λασπολογία προς τον Ντεμιρτάς που διακινούσε ο φιλοκυβερνητικός Τύπος στην Τουρκία. 

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο ισχυρισμός ότι ο ηγέτης του κουρδικού κόμματος έφαγε τρεις φέτες μπέικον σε παλαιότερο ταξίδι του στην Κολονία. 

Ισχυρισμοί τέτοιου τύπου προσπαθούσαν να παρουσιάσουν τον Ντεμιρτάς ως άθεο αποσκοπώντας στο να διώξουν από το HDP τις ψήφους των συντηρητικών, θρησκευόμενων Κούρδων.

Μεγαλώνοντας στο Ντιγιάρμπακιρ - όπου πλειοψηφούν οι Κούρδοι και υπήρξε από τα επίκεντρα του 30ετούς εμφυλίου μεταξύ Κούρδων και τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας που στοίχισε 40.000 ζωές - ο Ντεμιρτάς έζησε στο πετσί του τη σκοτεινή αυτή εποχή. 

Σύμφωνα με το «Spiegel», αποφάσισε να γίνει δικηγόρος όταν ο αδελφός του καταδικάστηκε σε πολυετή φυλάκιση επειδή δήθεν ήταν μέλος του ΡΚΚ (είχε συμμετάσχει απλώς σε μια διαδήλωση) και η οικογένεια Ντεμιρτάς δεν είχε χρήματα για να πληρώσει δικηγόρο. Ειδικεύτηκε σε υποθέσεις που αφορούσαν βασανιστήρια από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και κάθε φορά που υπερασπιζόταν κάποιο θύμα βασανιστηρίων η αστυνομία τον καλούσε για ανάκριση.

Ο Ερντογάν παρουσιάζει τον Ντεμιρτάς σαν μια μαριονέτα του φυλακισμένου ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν, με τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση διαπραγματεύεται από πέρσι για μια ειρηνική επίλυση του Κουρδικού. Η επιτυχία του Ντεμιρτάς είναι ότι κατάφερε να ανοίξει την ατζέντα του HDP προκειμένου να μην αφορά μόνο το Κουρδικό αλλά να είναι πανεθνική και να αφορά όλους τους Τούρκους.

Στη συνέντευξή του προς το «Spiegel» ο ηγέτης του HDP παραδέχτηκε ότι κανένας τούρκος πολιτικός δεν έχει κάνει περισσότερα για τους Κούρδους από τον Ερντογάν. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας όμως ο πρόεδρος άρχισε να κλείνει εντατικά το μάτι στους εθνικιστές και να μεταχειρίζεται το Κουρδικό για να προσελκύσει την ψήφο τους.   

Ο Ντεμιρτάς, από την πλευρά του, προσπάθησε προεκλογικά να προσελκύσει τις ψήφους των «αντι-ερντογανικών». «Οποιος επιθυμεί να εμποδίσει τον Ερντογάν να αυξήσει ακόμη περισσότερο τη δύναμή του πρέπει να ψηφίσει HDP» έλεγε.

Η πλατφόρμα του κόμματος περιλαμβάνει τα δικαιώματα των γυναικών, την ελευθερία σεξουαλικής επιλογής και άλλα προοδευτικά. «Κατέβασε» επίσης στις εκλογές έναν γκέι υποψήφιο. 

Αλλά πολλοί αριστεροί Τούρκοι δίσταζαν να ψηφίσουν το HDP φοβούμενοι ότι μετεκλογικά μπορεί να στηρίξει το ΑΚΡ και να λάβει ως αντάλλαγμα παραχωρήσεις για τους Κούρδους. 

8-6-2015
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=711250


«Η νίκη αυτή είναι των καταπιεσμένων»

«Από αυτή τη στιγμή έχει τελειώσει στην Τουρκία η συζήτηση περί προεδρικού συστήματος και δικτατορίας. Η Τουρκία γύρισε από το χείλος του γκρεμού». Αυτά δήλωσε ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ηγέτης του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών, ο μεγάλος κερδισμένος των σημερινών εκλογών.

«Η νίκη αυτή είναι νίκη των καταπιεσμένων δηλαδή κοινή νίκη της Αριστεράς. Είναι κοινή νίκη όσων εναντιώνονται στο σύνταγμα της χούντας και στο όριο του 10%. Είναι κοινή νίκη όσων λένε ότι οι Κούρδοι πρέπει να ζουν στη χώρα αυτή ως έντιμος λαός», είπε ο Ντεμιρτάς και επανέλαβε τη δέσμευση του κόμματος να μην συνεργαστεί με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, σε κυβέρνηση συνασπισμού. ''Είχαμε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξουμε μία κυβέρνηση του ΚΔΑ ή να συνεργαστούμε μαζί του. Η δέσμευσή μας ισχύει'', είπε.

Το άλμα του φιλοκουρδικού κόμματος, οφείλεται στη γραμμή που ακολούθησε η ηγεσία του Ντεμιρτάς και αφορούσε τηναπομάκρυνση από το προφίλ αμιγώς κουρδικού κόμματος και τη χρησιμοποίηση μιας αριστερής ρητορικής που προσπαθούσε να προσεγγίσει γενικά τους πολίτες της Τουρκίας. Κι αυτό με υπογράμμιση τόσο των πολιτισμικών ταυτοτήτων, όπως θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες όσο και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Πτώση Ερντογάν σε Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη

Σημαντική πτώση έχει το κυβερνών κόμμα στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και τη Νοτιοανατολική Τουρκία.

Θεαματική είναι η άνοδος του φιλοκουρδικού Κόμματος στην Κωνσταντινούπολη και στη Νοτιοανατολική Τουρκία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο ενσωματώνονται ψηφοδέλτια από την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και τη Νοτιοανατολική Τουρκία, μειώνεται η δύναμη του κυβερνώντος κόμματος και αυξάνεται αυτή του φιλοκουρδικού κόμματος.

Χάνει το στοίχημα για «προεδρική δημοκρατία»

Το κυβερνών κόμμα και ο ίδιος ο Ερντογάν επιδίωκαν αναθεώρηση του Συντάγματος για τη μετάβαση στο Προεδρικό Σύστημα με αντίστοιχη υποβάθμιση του ρόλου του πρωθυπουργού. Για να συμβεί αυτό, το κυβερνών κόμμα θα έπρεπε να εξασφαλίσει την συναίνεση 330 βουλευτών, επί συνόλου 550. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να κερδίσει τις ψήφους των εθνικιστών βουλευτών, αν και πολιτικοί αναλυτές θεωρούν αυτό το ενδεχόμενο απίθανο.

Πανηγυρίζει η αντιπολίτευση

Ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Λαϊκου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μουράτ Καραγιαλτζίν σχολίασε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί μια ξεκάθαρη απόρριψη των σχεδίων του Ερντογάν να αποκτήσει περισσότερες εξουσίες μετατρέποντας την Τουρκία σε προεδρική δημοκρατία.

Κυβέρνηση μειοψηφίας, δεν αποκλείεται το σενάριο πρόωρων εκλογών

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Τουρκία δήλωσε σήμερα ότι, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα καταδεικνύουν ότι το κόμμα ενδέχεται να αναγκαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας και ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

«Αναμένουμε κυβέρνηση μειοψηφίας και πρόωρες εκλογές» επισήμανε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς υπό το καθεστώς ανωνυμίας.
 Πανηγυρίζουν οι Κούρδοι










Κέρδος online   8/6/2015 0:02 

Τουρκία-εκλογές: 
Οι Κούρδοι νίκησαν τον Ερντογάν

Οι Κούρδοι πέτυχαν αυτό που δεν είχαν καταφέρει εδώ και 13 χρόνια τα παραδοσιακά κόμματα της Τουρκίας, και έριξαν την κυβέρνηση του AKP.

Είναι αυτοί που εμπόδισαν στο φιλοισλαμικό κόμμα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση προκαλώντας σοκ στα επιτελεία του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πριν από δυο περίπου μήνες ο πρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος Σελαχατίν Ντεμίρτας , την ημέρα που είχε ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος του είχε δηλώσει « Ερντογάν , εσένα δεν θα σε αφήσουμε να γίνεις πρόεδρος, δεν θα σου το επιτρέψουμε». Εννοώντας πως δεν θα του επιτρέψει να αλλάξει το Σύνταγμα για να γίνει παντοδύναμος. Το είπε και το έκανε.

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) έλαβε το 40.8% των ψήφων, το CHP 25.2%, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) 16.5% και το φιλοκουρδικό HDP 12.9%.

Εντυπωσιακή είναι η αύξηση των ποσοστών του MHP με 3.9% σε σχέση με τις εκλογές του 2011. Αλλά ο μεγάλος νικητής των εκλογών είναι οι Κούρδοι που για πρώτη φορά διεκδίκησαν την ψήφο σε όλη την επικράτεια της Τουρκίας και ξεπέρασαν το όριο του 10% που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν αξεπέραστο.

Mε τα ποσοστά αυτά στην βουλή των 550 εδρών το AKP κερδίζει 256 έδρες, το CHP 133, το ΜΗP 83 και το HDP 78. 

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου από σήμερα θα πρέπει να συμμαχήσει με κάποια από τα κόμματα για να συνεχίσει να κυβερνά.
Στην Άγκυρα συζητείται το ενδεχόμενο πιθανής συνεργασίας AKP-MHP αλλά κανείς δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο προκήρυξης νέων εκλογών εντός 45 ημερών. 

Ο αριθμός των δυο αυτών κομμάτων (ΑKP-ΜΗP) είναι αρκετός για την πλειοψηφία 330 εδρών που είναι αρκετή για την αλλαγή του Συντάγματος που διεκδικεί ο Ερντογάν για να συγκεντρώσει περισσότερες εκτελεστικές εξουσίες στην προεδρία του.

Ο Εκλογικός χάρτης δεν άλλαξε στην Τουρκία. Η νοτιοανατολική Τουρκία ψήφισε το HDP, τα δυτικά και νότια παράλια, όπως και η ανατολική Θράκη ψήφισε CHP και η υπόλοιποι Τουρκία προτίμησε το AKP.

Στις εκλογές του 2011 το AKP είχε λάβει το 49.8% των ψήφων εκλέγοντας 326 βουλευτές . Οι Κούρδοι είχαν συμμετάσχει στις εκλογές ως ανεξάρτητοι μόνο στις πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας είχαν λάβει το 6.5% των ψήφων και είχαν εκλέξει 35 βουλευτές. 


8-6-2015

Μανώλης Κωστίδης
www.e-typos.com