Τι ακριβώς συμβαίνει στο Κομπάνι και ποιος ο ρόλος της Τουρκίας


Ομάδες τζιχαντιστών έχουν διεισδύσει από τις πρώτες πρωινές ώρες χθες στην πόλη Κομπάνι, όπου μάλιστα πραγματοποίησαν δύο επιθέσεις αυτοκτονίας με συνέπεια 20 άτομα να χάσουν τη ζωή τους και περίπου 50 να τραυματιστούν.

Οι τζιχαντιστές, που εκτιμάται ότι αρχικά ήταν περίπου 60 άτομα, οχυρώθηκαν σε τρία σημεία της πόλης και έως σήμερα, όσοι έχουν απομείνει, μάχονται εναντίον των μαχητών των Δυνάμεων Λαϊκής Άμυνας (YPG) που τους έχουν περικυκλώσει. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της διοίκησης του YPG, μέχρι χθες το απόγευμα είχαν σκοτωθεί 30 τζιχαντιστές. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δυνάμεις του YPG έχουν εξουδετερώσει το σύνολο των τζιχαντιστών που διείσδυσαν στην πόλη, ενώ συνέλαβαν και τρεις αιχμαλώτους.

Τα κουρδικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι αιχμάλωτοι είναι άτομα τουρκικής υπηκοότητας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι τζιχαντιστές διείσδυσαν από τα νότια και από τα δυτικά του Κομπάνι, αφού προηγουμένως είχαν καταφέρει να ξεγελάσουν τα σημεία ελέγχου φορώντας στρατιωτικές στολές και προσποιούμενοι μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, με τον οποίο το YPG συνεργάζεται στην περιοχή.

Όσον αφορά τις πληροφορίες που διέρρευσαν στον κουρδικό και τον τουρκικό Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες οι τζιχαντιστές επιτέθηκαν στην Κομπάνι εκκινούντες από τουρκικό έδαφος, ο εκπρόσωπος Τύπου του YPG, Ρεντούρ Χαλίλ δήλωσε στο Πρακτορείο Anadolu ότι οι τζιχαντιστές διείσδυσαν από τα νότια και από τα δυτικά και ότι δεν κατηγορούν επισήμως την Τουρκία για αυτή την επίθεση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του YPG, Ρεντούρ Χαλίλ

Πάντως, σήμερα πλήθος δημοσιεύματα εμπλέκουν την Τουρκία στη νέα επίθεση εναντίον του Κομπάνι, τα οποία υπογραμμίζουν ότι «είναι αδύνατον να γίνει επίθεση αυτοκτονίας στη συνοριακή πύλη Μουρσίτ πινάρ –όπου εξερράγη χθες το ένα από τα παγιδευμένα αυτοκίνητα– αν δεν προέρχεται από το τουρκικό έδαφος!».

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμήσεις θέλουν τη συγκεκριμένη επίθεση να αποτελεί πράξη αντεκδίκησης και απάντηση στην απελευθέρωση της στρατηγικής σημασίας πόλης Γκίρε Σπι, από τις δυνάμεις του YPG, με την οποία οι Κούρδοι ένωσαν τα καντόνια του Τζιζίρε και του Κομπάνι.

Σάββας Καλεντερίδης
26-6-2015
http://www.pontos-news.gr/article/136493/ti-akrivos-symvainei-sto-kompani-kai-poios-o-rolos-tis-toyrkias



Συνομιλία των ΥΠΕΞ της Τουρκίας-ΗΠΑ για την έφοδο του ΙΚ στο Κομπάνι

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι συζήτησαν σήμερα σχετικά με την αιφνιδιαστική επίθεση των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στην πόλη Κομπάνι της Συρίας και για την περιφερειακή συνεργασία σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, γνωστοποίησε το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.

Η επίθεση των τζιχαντιστών στο Κομπάνι μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή—σύμφωνα με έναν μέχρι τώρα απολογισμό που έχει ανακοινώσει η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων—σε 146 πολίτες. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για τη χειρότερη σφαγή που έχει διαπράξει το ΙΚ στο έδαφος της Συρίας, όπως διευκρίνισε η ίδια ΜΚΟ.

Η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα τεταμένη στο Κομπάνι, όπου οι τζιχαντιστές έχουν οχυρωθεί μέσα σε κτίρια και χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες, όπως σημείωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου ο οποίος βρίσκεται στην τουρκική πλευρά των συνόρων πολύ κοντά στην παραμεθόρια αυτή πόλη μετέδωσε ότι άκουγε αδιάκοπα των ήχο πυρών.

"Υπάρχουν τουλάχιστον 70 άμαχοι που κρατούνται όμηροι", ανέφερε ο Μοστάφα Αλί, ένας δημοσιογράφος από το Κομπάνι ο οποίος βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη. Οι Κούρδοι μαχητές έχουν "περικυκλώσει τα κτίρια" όπου έχουν οχυρωθεί οι τζιχαντιστές, αλλά "δεν ανοίγουν πυρ για να μη θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των αμάχων", πρόσθεσε ο ίδιος.

Το ΙΚ εξαπέλυσε αιφνιδιαστική έφοδο χθες χρησιμοποιώντας ως αιχμή του δόρατος τρεις βομβιστές-καμικάζι, στην πόλη όπου είχε υποστεί τον περασμένο Ιανουάριο την πρώτη του τόσο σημαντική ήττα από τη στιγμή που άρχισε τη δράση του στη Συρία.

Το τουρκικό συνοριακό φυλάκιο στο Μουρσιτπινάρ, κοντά στο οποίο σημειώθηκαν οι επιθέσεις, παραμένει κλειστό αλλά οι τουρκικές αρχές αφήνουν να περνούν οι τραυματίες από το Κομπάνι.

Η επίθεση του ΙΚ, σύμφωνα με τους αναλυτές, εξαπολύθηκε για να πάρουν "εκδίκηση", ενώ αποτελεί μια "επιχείρηση αντιπερισπασμού" των τζιχαντιστών, οι οποίοι υπέστησαν τις τελευταίες ημέρες μια σειρά ηττών από τις Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) στη βόρεια Συρία.

Αφού απέσπασαν από τους τζιχαντιστές την πόλη Ταλ Αμπιάντ, στα σύνορα με την Τουρκία, οι κουρδικές δυνάμεις έφθασαν σε απόσταση μόλις 56 χλμ. βόρεια της πόλης Ράκα, του προπυργίου του ΙΚ στη Συρία.

Στο μεταξύ, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανακοίνωσαν εξ ονόματος του διεθνούς συνασπισμού ο οποίος διεξάγει αεροπορικές επιδρομές εναντίον του ΙΚ στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ ότι διεξήχθησαν 28 πλήγματα χθες, ανάμεσά τους 10 στο Κομπάνι και 14 σε διάφορες περιοχές του Ιράκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
26-6-2015