Ποιός είναι ο Δανός ακροδεξιός ηγέτης Κρίστιαν Τούλεσεν Νταλ

 Ακροδεξιός, λαϊκιστής, ξενοφοβικός και απολύτως αντι-ευρωπαϊστής. 

(...)
ανέλαβε τα ηνία του DF προ τριετίας, και κατόρθωσε να αλλάξει το ίματζ του κινήματος προς το πιο «καθωσπρέπει».
Πόνταρε σε ένα σίγουρο χαρτί στην εποχή της κρίσης: λέει ότι 
οι μετανάστες απειλούν το Κράτος Πρόνοιας, ξεζουμίζοντας το δημόσιο ταμείο με τα επιδόματα που δικαιούνται, σε μια χώρα που είχε πάντα ανοιχτά σύνορα και γενναιόδωρη κοινωνική Πρόνοια.
«Θέλουμε μια ΕΕ όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να πηγαίνουν ελεύθερα όπου ζητούνται εργατικά χέρια, αλλά δεν θέλουμε μια ΕΕ όπου θα πηγαίνουν εκεί όπου είναι πιο καλά τα κοινωνικά επιδόματα...»
(...)






Ακροδεξιός, λαϊκιστής, ξενοφοβικός και απολύτως αντι-ευρωπαϊστής; Οπωσδήποτε. Αλλά ως πολιτικός στη χώρα του; Υπερ-επιτυχημένος.

Ο 45χρονος Kristian Thulesen Dahl  πήρε το 2012 ένα κόμμα του περιθωρίου και μέσα σε τρία χρόνια το έχει φτάσει να είναι πρώτη δύναμη στις ευρω-εκλογές και δεύτερη στην βουλή της Δανίας, διπλασιάζοντας το ποσοστό του.

Νικητής στην ουσία στις κάλπες, ο ηγέτης του Κόμματος του Λαού (DF) θα έχει, με 21% την δεύτερη κοινοβουλευτική ομάδα.

Αλλά, προς το παρόν, δεν θέλει να μπει σε κυβέρνηση. Μπορεί να στηρίζει τον συντηρητικό συνασπισμό που θα έχει την εξουσία, αλλά θα είναι στην πραγματικότητα μια πιο Δεξιά πίεση σε μια ήδη Δεξιά κυβέρνηση.

Το είπε πολύ παραστατικά: «Προτιμάμε να είμαστε ελεύθερα πουλιά, και να ασκήσουμε μεγαλύτερη επιρροή από όση φαντάζεστε».

Συνιδρυτής του DF πριν από 20 χρόνια, στην τρυφερή ηλικία των 25 ετών, και βουλευτής από το 1994, ανέλαβε τα ηνία του DF προ τριετίας, και κατόρθωσε να αλλάξει το ίματζ του κινήματος προς το πιο «καθωσπρέπει».

Πόνταρε σε ένα σίγουρο χαρτί στην εποχή της κρίσης: λέει ότι οι μετανάστες απειλούν το Κράτος Πρόνοιας, ξεζουμίζοντας το δημόσιο ταμείο με τα επιδόματα που δικαιούνται, σε μια χώρα που είχε πάντα ανοιχτά σύνορα και γενναιόδωρη κοινωνική Πρόνοια.

«Θέλουμε μια ΕΕ όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να πηγαίνουν ελεύθερα όπου ζητούνται εργατικά χέρια, αλλά δεν θέλουμε μια ΕΕ όπου θα πηγαίνουν εκεί όπου είναι πιο καλά τα κοινωνικά επιδόματα...»




Ιππότης του τάγματος του Ντάνεμπρογκ

Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: Ο Τούλεσεν Νταλ είναι Ιππότης του Ντάνεμπρογκ. Αυτό είναι ένα τάγμα που ίδρυσε το μακρινό 1671 ο βασιλιάς Χριστιανός Ε'. Μέχρι το 1808, μέλη ήταν μόνο 50 Δανοί ευγενούς ή βασιλικής καταγωγής, οι οποίοι ήταν γνωστοί ως Λευκοί Ιππότες. Σήμερα ο τίτλος αποδίδεται σε Δανούς που έχουν προσφέρει «υπηρεσίες προς το έθνος».

Εκτός ευρώ, αλλά εντός ζώνης Σένγκεν η Δανία υποδέχεται εύκολα μετανάστες και πρόσφυγες. Αποτέλεσμα; Σε έναν πληθυσμό 5,6 εκατ. το 10% κατάγονται από εθνοτικές μειονότητες.

Ως αποτέλεσμα, το 10% του πληθυσμού των 5,6 εκατομμυρίων κατάγεται από εθνοτικές μειονότητες.

Τώρα όμως το 60% του κόσμου ανησυχεί για τα λεγόμενα «γκέτο της σαρίας», υποβαθμισμένα προάστια μουσουλμάνων μεταναστών, όπως το Νέρμπρο, έξω από την Κοπεγχάγη.

Ετσι ένας στους πέντε ψήφισε τον Νταλ, ο οποίος θέλει, μεταξύ άλλων, να επαναφέρει συνοριακούς ελέγχους.

Σε κάθε περίπτωση, μαζί του η Δανία είναι η τελευταία σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες όπου ο ακροδεξιός λαϊκισμός γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στις κάλπες.

Αν και πρώτο κόμμα στις εκλογές της Πέμπτης ήταν οι Σοσιαλδημοκράτες της απερχόμενης πρωθυπουργού Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ, δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Ετσι, επανέρχεται στην πρωθυπουργία ο φιλελεύθερος Λαρς Λόκε Ρασμούσεν, επικεφαλής συνασπισμού τεσσάρων συντηρητικών κομμάτων. Αυτός υπόσχεται λιγότερους φόρους και έλεγχο στη μετανάστευση.

Τα παραδοσιακά κόμματα της Δανίας ήταν πάντα πιο ενθουσιώδη για την Ευρώπη από τους ψηφοφόρους. Ο λαός είναι από τους πιο ευρωσκεπτικιστές της ΕΕ, εξασφαλίζοντας «ειδικές εξαιρέσεις» από την κοινή άμυνα, το δικαστικό σύστημα, και από το ευρώ, με το δημοψήφισμα του 2000.

Ετσι το κόμμα του Κρίστιαν Τούλεσεν Νταλ βρήκε πρόσφορο έδαφος. Απαιτεί εκπτώσεις στην συνεισφορά στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, όρια στην είσοδο μεταναστών από την ΕΕ, δραστική μείωση της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, και τέλος στην δέσμευση για «όλο στενότερη ένωση» της Συνθήκης της Ρώμης.

Κάθε φορά που οι πολιτικές της ΕΕ πάνε λίγο πιο πέρα από την κοινή αγορά, οι Δανοί αντιστέκονται σθεναρά. Παρ΄όλα αυτά, δημοψήφισμα για την έξοδο της Δανίας από την ΕΕ, α λα βρετανικά, θεωρείται εντελώς απίθανη προοπτική για τώρα.

Σε περιβάλλον οικονομικής κρίσης, η Φινλανδία και η Νορβηγία έχουν ήδη δεξιούς λαϊκιστές στην κυβέρνηση. Οι Σουηδοί Εργατικοί είναι οι μόνοι που βρίσκονται στην εξουσία στην Σκανδιναβία, το πάλαι ποτέ υποδειγματικό προπύργιο της Σοσιαλδημοκρατίας και του Κράτους Πρόνοιας στην Ευρώπη.

19/06/2015  
Μητροπούλου Ειρήνη 
 http://www.tovima.gr/world/article/?aid=714825


   Σ Χ Ε Τ Ι Κ Α  




Χέλε Τόρινινγκ Σμιτ:Παρελθόν η πρωθυπουργός που... θάμπωσε τον Ομπάμα

(...)
Η κεντροδεξιά συμμαχία του Λαρς Λόκε Ράσμουσεν που περιλαμβάνει τους Φιλελεύθερους του Ράσμουσεν και το λαικίστικο δεξιό Δανέζικο Λαικό Κόμμα, κέρδισε τις χθεσινές εκλογές στη Δανία παίρνοντας τη σκυτάλη της εξουσίας. Συνολικά κατέλαβε 90 έδρες έναντι 85 εδρών που κέρδισε η κεντροαριστερή συμμαχία. Άμεση ήταν η αντίδραση της γοητευτικής Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, η οποία αποδέχτηκε την ήττα και παραιτήθηκε από την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών. Η  πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας από το 2011 αποχαιρέτησε τους Δανούς ψηφοφόρους λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ηγεσία σημαίνει να αποχωρήσεις τη σωστή στιγμή, και αυτή η στιγμή ήρθε». 

Η ξανθιά Χέλε είχε υποσχεθεί προεκλογικά ένα πακέτο κοινωνικών μέτρων ύψους 5,7 δισ. ευρώ δίνοντας έμφαση στην οικονομία και το κοινωνικό κράτος. Ο νέος ισχυρός άνδρας της Δανίας που κατάφερε να εκτοπίσει την όμορφη Δανή πρωθυπουργό είναι ο Φιλελεύθερος Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, ηγέτης του κεντροδεξιού μπλοκ. Προεκλογικά ο Ράσμουσεν έπαιξε το "χαρτί" της μετανάστευσης προτείνοντας αυστηρότερα μέτρα, το πάγωμα των δημοσίων δαπανών και τις φοροαπαλλαγές για να κερδίσει την πλειοψηφία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι χθεσινές βουλευτικές εκλογές ανέδειξαν ως δεύτερη πολιτική δύναμη το ακροδεξιό, ξενόφοβο , λαικίστικο και ευρω-σκεπτικιστικό "Κόμμα του Λαού της Δανίας" (DF), το οποίο ξεπέρασε ακόμα και το Φιλελεύθερο Κόμμα καταλαμβάνοντας 21,6%. Το κόμμα αυτό στις εκλογές του 2011 είχε λάβει ποσοστό 12,3%. Ο αρχηγός του DF, Κρίστιαν Τούλεσεν Νταλ πανηγύριζε χτες για το απίστευτο αποτέλεσμα, όπως το χαρακτήρισε. 


Μετά την επικράτηση του κεντροδεξιού συνασπισμού, η Δανία πρέπει να ετοιμαστεί για ένα πακέτο μέτρων που θα την κάνουν λιγότερο ελκυστική για τους μετανάστες που ζητούν άσυλο. Ο δεξιός συνασπισμός έχει ανακοινώσει προεκλογικά ότι θα  περικόψει τα επιδόματα για τους νεοαφιχθέντες και την χορήγηση άδειας διαμονής αποκλειστικά για όσους εργάζονται και με προϋπόθεση να μιλούν τη δανέζικη γλώσσα. Επιπλέον, ο 51χρονος Ράσμουσεν είχε δεσμευτεί προεκλογικά πως σε περίπτωση που κέρδιζε τις εκλογές θα πίεζε να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην Ε.Ε. στο θέμα της μετανάστευσης. Επίσης είχε ταχθεί υπέρ της προσπάθειας του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, να αλλάξει τις σχέσεις του με την Ε.Ε.
(...)