Paul Mason: Το ευρώ «πέθανε» χθες το απόγευμα;

(...)
  όταν λέμε «Θέλουμε την Ευρώπη»τι σημαίνει; αναρωτιέται ο Μέισον. Θέλουμε μια Ευρώπη που να αγνοεί τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή και την ολιγαρχία και που οδηγεί σε συντριβή της οικονομία σε βάρος των φτωχών;
Για το Μέισον ακόμα και αυτοί που θέλουν να παραμείνει η χώρα στην Ευρώπη, θα σκεφτούν πολύ σοβαρά τα παραπάνω πριν τελικά πάνε να ψηφίσουν.
(...)


Σκίτσο του Μ.ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ

Την αλλαγή στάσης τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και των δανειστών της στο παρά πέντε σχολιάζει σε άρθρο του ο γνωστός δημοσιογράφος του Channel 4 Πολ Μέισον αναλύοντας παράλληλα τα όσα διαδραματίζονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Ο Μέισον επισημαίνει ότι το πρόβλημα ξεκίνησε στις 16:00 χθες όταν το Eurogroup αρνήθηκε την πρόταση της Ελλάδας για επέκταση του προγράμματος διάσωσης της χώρας. Τότε ήταν που και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανήγγειλε ότι δεν θα υπάρξει μια συνεδρίαση των 18 υπουργών Οικονομικών, αφήνοντας απέξω την Ελλάδα.

Τι ήταν αυτό όμως που άλλαξε την ροή των πραγμάτων την τελευταία στιγμή, εφόσον η πρόταση των δανειστών, που ήταν και η βάση των συζητήσεων από την Πέμπτη τελικά θεωρήθηκε μη ικανοποιητική από το Eurogroup, αναρωτιέται ο Μέισον.

«Δεν μπορεί να περάσουν αυτές οι προτάσεις από τα Κοινοβούλιά μας, είναι πολύ «μαλακά» ήταν η απάντηση των υπουργών της Ευρωζώνης.

Η κατάρρευση των συζητήσεων, δεν ήταν μια απλή κατάρρευση της πρότασης για τη διάσωση της Ελλάδας, ήταν μια κατάρρευση της ίδιας της Δημοκρατίας, σχολιάζει ο Μέισον. Η έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών κρατών της Ευρωζώνης είναι πλέον πιο ορατή από ποτέ. Αυτή ήταν και η αιτία της "ρήξης"- όπως αναφέρει ο Μέισον.

Αυτή η έλλειψη αλληλεγγύης απεικονίζεται όμως και αλλού μέσα στην ΕΕ όπως για παράδειγμα στην εφαρμογή της Συνθήκης του Σένγκεν.

Ποιο είναι λοιπόν το επόμενο βήμα; Η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης είναι να προσπαθήσει να διαπραγματευθεί με τους δανειστές προκειμένου να συνεχίσουν αυτές έχοντας όμως εκείνη πλέον το πάνω χέρι στις συζητήσεις την ερχόμενη Δευτέρα. Ό, τι όμως και αν λένε δημοσίως, τα θεσμικά όργανα, επίσης, θα προσπαθήσουν να προετοιμάσουν μια συμβιβαστική λύση - είτε για τον Τσίπρα ή για τον επόμενο πρωθυπουργό αν τελικά πέσει η κυβέρνηση.

Η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι κρίσιμη. Υπάρχουν ήδη φωνές, κυρίως από από τη Γερμανία για την διακοπή της βοήθειας προς τις ελληνικές τράπεζες ακόμα και σήμερα, προκαλώντας την κατάρρευση του τραπεζικού της συστήματος.

Κατά τον Μέισον, με το να θέτει ο Αλέξης Τσίπρας το ερώτημα: Δέχεστε τη συμφωνία που μας προσφέρουν οι δανειστές στην ουσία είναι σαν να πετάει μια ατομική βόμβα στην δεξιά και την κεντροδεξιά. Άλλωστε η παλιά κυβέρνηση συνασπισμού έπεσε επειδή δεν μπορούσε να δεχθεί μια πολύ πιο σκληρή διαπραγμάτευση.

Αν τελικά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δείξει «όχι στην πρόταση των δανειστών, τότε η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να διεκδικήσει μια καλύτερη πρόταση από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο για μια πιο «βελούδινη έξοδο» - δηλαδή μια ελεγχόμενη και μια επιδοτούμενη επιστροφή σε ένα εθνικό νόμισμα.

Αλλά και πάλι όλα εξαρτώνται από το πόσοι θα ψηφίσουν και πόσοι θα πουν «όχι» στις προτάσεις των δανειστών.

Από την άλλη όταν λέμε «Θέλουμε την Ευρώπη»τι σημαίνει; αναρωτιέται ο Μέισον. Θέλουμε μια Ευρώπη που να αγνοεί τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή και την ολιγαρχία και που οδηγεί σε συντριβή της οικονομία σε βάρος των φτωχών;

Για το Μέισον ακόμα και αυτοί που θέλουν να παραμείνει η χώρα στην Ευρώπη, θα σκεφτούν πολύ σοβαρά τα παραπάνω πριν τελικά πάνε να ψηφίσουν.

Το σίγουρο πάντως για τον Μείσον είναι πως η εβδομάδα που ακολουθεί προβλέπεται χαοτική για την Ελλάδα, καθώς η ΕΚΤ αναμένεται να σταματήσει την οικονομική ενίσχυση στις ελληνικές τράπεζες. Το τι θα ψηφίσει όμως ο καθένας είναι προσωπική επιλογή εξηγεί ο Μέισον.


Paul Mason
Ιούνιος 28, 2015  
http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/ellada/item/238978-p-meison-to-eiro-%C2%ABpethane%C2%BB-xthes-to-apogeima