Πάνω από 3 δισ. ευρώ έχουν ήδη στοιχίσει τα capital controls στην ελληνική οικονομία





 Μόνο 3 δις;!

Γιατί εδώ ακούμε τόσες μέρες διφήφια ποσά (σε δις, πάντα):
 και 20 και 40 και 90 ακόμα – ανάλογα με το μεράκι του κάθε μερακλή 

Καλό είναι να θυμόμαστε πάντως ότι τα capital cantrols τα αποφάσισε μεν η ελληνική κυβέρνηση (η οποία φυσικά φέρει και την ευθύνη) κατ’ ουσίαν όμως ήταν προειδοποίηση προς τον ελληνικό λαό (και προκαταβολική τιμωρία του) εκ μέρους των συν-εταίρων στην ευρωζώνη.

Το 62% του δημοψηφίσματος αλλά και πρωτοφανής στήριξη που διαθέτει ο Τσίπρας  σήμερα (*)   , παρά τα όσα μεσολάβησαν, δείχνουν πέραν πάσης αμφιβολίας το «πως το πήρε» ο ελληνικός λαός το θέμα.

...και βέβαια υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο όλες αυτές οι εκτιμήσεις να αποδειχτούν (πολύ) λάθος. Το γιατί, στο ποστ με το άρθρο του Σκυλακάκη

ΠΗΓΗ:https://www.facebook.com/panos.zervas.9/posts/10207172768057696
(*) Εντυπωσιακό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση





Σε περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμώνται οι άμεσες συνέπειες στην αγορά, μη συμπεριλαμβανομένων αυτών στον τουρισμό, μετά από τρεις εβδομάδες τραπεζικής αργίας και περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων. Ακόμη, βεβαίως, και αν επιστρέψει σταδιακά στην ομαλότητα το τραπεζικό σύστημα από την ερχόμενη εβδομάδα, οι «πληγές» που αφήνουν στην αγορά οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων δύσκολα θα επουλωθούν πλήρως, καθώς έγιναν σε μια οικονομία βαθιά πληγωμένη την τελευταία πενταετία.

Ο τζίρος που χάθηκε

Οι άμεσες συνέπειες, λοιπόν, είναι ο τζίρος που χάθηκε και εξακολουθεί να χάνεται στο λιανεμπόριο, σε μια περίοδο που υπό κανονικές συνθήκες ήταν από αυτές που χαρακτηρίζονται αιχμής για τον κλάδο. Ομως οι μεσοπρόθεσμες δεν αποκλείεται να μεταφρασθούν σε μειώσεις προσωπικού, όχι μόνο στο εμπόριο, αλλά και στη βιομηχανία, καθώς και σε χαμένες αγορές για τα προς εξαγωγή προϊόντα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπόρων, τις τρεις εβδομάδες των capital controls εκτιμάται ότι έχουν «χαθεί» από το λιανεμπόριο περί τα 600 εκατ. ευρώ, με τον κλάδο των καταστημάτων ένδυσης-υπόδησης να δέχεται το ισχυρότερο πλήγμα. Το χειρότερο, ίσως, για τον κλάδο αυτό είναι ότι οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων ήρθαν σε μια εποχή που υπό κανονικές συνθήκες η αγοραστική κίνηση θα ήταν αυξημένη, καθώς αφενός πολλοί είναι αυτοί που κάνουν αγορές πριν φύγουν για τις διακοπές τους και αφετέρου στις 13 Ιουλίου ξεκίνησαν οι θερινές εκπτώσεις. Μάλιστα για τον λόγο αυτό τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν αύριο, Κυριακή, ανοιχτά. Μέρος του τζίρου «μεταφέρθηκε» τις πρώτες τουλάχιστον ημέρες στα καταστήματα τροφίμων και στα πρατήρια καυσίμων, όμως στη συνέχεια υποχώρησε η κίνηση και στους κλάδους αυτούς, με συνέπεια να μη μετριασθούν οι απώλειες στο σύνολο του λιανεμπορίου.

Την ίδια ώρα, αξιοσημείωτες είναι οι απώλειες που μετρούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, τα έσοδα που χάνει η ελληνική οικονομία από τη δυσκολία υλοποίησης των εξαγωγών υπολογίζεται σε 80 εκατ. ευρώ εβδομαδιαίως. Επομένως, τις τρεις αυτές εβδομάδες υπολογίζεται ότι έχουν «χαθεί» περί τα 240 εκατ. ευρώ μόνο από τη μη ομαλή υλοποίηση των εξαγωγικών διαδικασιών. Σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνεται το κόστος που μπορεί να έχει για τις επιχειρήσεις η μη έγκαιρη παράδοση των εμπορευμάτων στους πελάτες τους του εξωτερικού, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις προβλέπονται στα συμβόλαια που έχουν συνάψει σχετικές ρήτρες.

Ελλείψεις προϊόντων

Την ίδια ώρα, η αξία των προϊόντων σε έλλειψη, λόγω των δυσχερειών στην πραγματοποίηση των εισαγωγών, ανέρχεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εξαγωγέων, σε 600 εκατ. ευρώ την εβδομάδα, επομένως 1,8 δισ. τις τρεις τελευταίες εβδομάδες.

Πρόκειται για κόστος για τις επιχειρήσεις-εμπορικούς αντιπροσώπους, οι οποίες δεν μπορούν να εισάγουν τα προϊόντα και στη συνέχεια να τα πουλήσουν στους πελάτες τους, καθώς και κόστος για τον κλάδο της μεταποίησης λόγω των ελλείψεων σε πρώτες ύλες. Σύμφωνα με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), περί τα 4.500 κοντέινερ με πρώτες ύλες και έτοιμα προϊόντα βρίσκονται μπλοκαρισμένα στα τελωνεία, καθώς οι ελληνικές εισαγωγικές επιχειρήσεις αδυνατούν να προβούν σε οποιαδήποτε συναλλαγή μέσω του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Μετριοπαθείς εκτιμήσεις

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις των εξαγωγέων θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ίσως και «συντηρητικές», υπό την έννοια ότι βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην εμπειρία από την Κύπρο, μία χώρα με πολύ μικρότερο εξαγωγικό εμπόριο και με πολύ μικρότερους περιορισμούς στην κίνηση των κεφαλαίων. Σε πιο ασφαλή συμπεράσματα μπορεί να οδηγηθεί ίσως κάποιος με βάση τον «κανόνα» της Παγκόσμιας Τράπεζας: κάθε μέρα καθυστέρησης στο εμπόριο (π.χ., για εξαγωγικές διαδικασίες) προκαλεί μείωση της τάξης του 1% στο σύνολο της εμπορικής κίνησης μιας χώρας.

«Παγωμένες επιταγές»

Σημαντικό πρόβλημα στην αγορά προκαλεί, τέλος, η συσσώρευση, λόγω της τραπεζικής αργίας, επιταγών που δεν μπορούν να εξαργυρωθούν και απλήρωτων συναλλαγματικών. Οι επιχειρηματικές συναλλαγές που έχουν «παγώσει» (δεν πρόκειται για μόνιμη απώλεια εσόδων) υπολογίζονται σε περίπου 6 δισ. ευρώ από το ΕΒΕΑ. Χθες, μάλιστα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκ. Τσακαλώτο να δοθεί προθεσμία ενός μηνός για επιταγές που έληξαν ή πρόκειται να λήξουν στο διάστημα 30/6 έως 30/7. Σύμφωνα με στοιχεία της WebHotelier, την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται μερική αναπλήρωση των απωλειών σε κρατήσεις από τις ξένες αγορές που κατέγραψε ο ελληνικός τουρισμός από τις 26 Ιουνίου, ημερομηνία ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος, έως τις 12 Ιουλίου, ημερομηνία επίτευξης συμφωνίας με τους εταίρους. Τα σχετικά στοιχεία δείχνουν ότι οι κρατήσεις σε καταλύματα της χώρας από τις 13 έως τις 17 Ιουλίου για το υπόλοιπο της σεζόν παρουσίασαν αύξηση κατά 10% σε σχέση με τις κρατήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί το ίδιο διάστημα κατά την περυσινή περίοδο. Σημειώνεται ότι κάποιες ημέρες στην κορύφωση της κρίσης καταγράφηκε υστέρηση έως και 50.000 νέων κρατήσεων.

Στα 8 δισ. ευρώ η μείωση του ΑΕΠ

Εκτός από τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, το κλείσιμο των τραπεζών και η επιβολή των capital controls έχουν δραματικές συνέπειες και στα μακροοικονομικά μεγέθη της Ελλάδας. Οπως προκύπτει από τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο (ΔΝΤ), που έγιναν πριν από το κλείσιμο των τραπεζών (πριν από τις 28 Ιουνίου) και κατά τη διάρκεια της αργίας (14 Ιουλίου), αλλά και από την αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία πριν και μετά την τραπεζική αργία, το ΑΕΠ θα είναι τουλάχιστον κατά 8 δισ. ευρώ μικρότερο, τα νέα δάνεια υψηλότερα, καθώς και το χρέος. Ειδικότερα:

• ΑΕΠ: Αναμένεται ότι από το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα «χαθούν» περί τα 8 δισ. ευρώ. Πριν από το κλείσιμο των τραπεζών, η τρόικα είχε καταλήξει σε πρόβλεψη για ανάπτυξη της τάξης του 0,5% φέτος. Ωστόσο, η Κομισιόν άλλαξε την εκτίμησή της και πλέον θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία θα βιώσει ύφεση έως και 4%. Το ΔΝΤ δεν έχει διαμορφώσει νέα εκτίμηση, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρεί ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ μπορεί να είναι και μεγαλύτερη του 4%.

• Νέο δάνειο: Οι νέες προβλέψεις για το τι κεφάλαια θα χρειαστεί να δανειστεί η Ελλάδα την επόμενη τριετία δείχνουν ότι το ποσό θα πρέπει να φθάσει στα 85 δισ. ευρώ. Στις 2 Ιουλίου το αντίστοιχο νούμερο ήταν 59 δισ. ευρώ.

• Χρέος: Το ΔΝΤ στην έκθεσή του για το χρέος στις 2 Ιουλίου «έβλεπε» ότι το 2017 θα ανέλθει στο 169,7% του ΑΕΠ, ενώ στην ανάλυσή του στις 14 του ίδιου μήνα το υπολογίζει σε περίπου 200% του ΑΕΠ. Η επιδείνωση του ΑΕΠ και η αύξηση των χρηματοδοτικών αναγκών οδηγούν σε αυτήν τη σημαντική επιδείνωση της τάξης των 50 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ
 18.07.2015 : 11:51
http://www.kathimerini.gr/824110/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/panw-apo-3-dis-eyrw-exoyn-hdh-stoixisei-ta-capital-controls-sthn-ellhnikh-oikonomia