«Νεκρή» η εκεχειρία με τους Κούρδους

 Η Αγκυρα ξεκίνησε το Σάββατο να βομβαρδίζει Κούρδους αντάρτες στο βόρειο Ιράκ και συνέχισε την Κυριακή με κουρδικούς στόχους σε ιρακινό έδαφος, ενώ μαχητικά αεροπλάνα συνέχιζαν τις επιδρομές κατά του Ι.Κ. 
 AP PHOTO/ CAGDAS ERDOGAN

Διπλό πολεμικό μέτωπο εναντίον των εξτρεμιστών σουνιτών του αυτοαποκαλούμενου «Ισλαμικού κράτους» (Ι.Κ.) στη βόρεια Συρία και των ανταρτών της στρατιωτικής πτέρυγας του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ άνοιξε η Τουρκία, σε μια αιφνίδια και ριζική αλλαγή στρατηγικής που εξισώνει τους σφαγείς του Ι.Κ. με τους Κούρδους αυτονομιστές στο όνομα της πάταξης της τρομοκρατίας, εγκυμονώντας απρόβλεπτες εξελίξεις στην εύφλεκτη περιοχή.
Για πρώτη φορά από το 2013 που κηρύχθηκε η -de facto «νεκρή» πλέον- εκεχειρία με το PKK, η Αγκυρα ξεκίνησε το Σάββατο να βομβαρδίζει καταφύγια και αποθήκες Κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ και την οροσειρά Καντίλ. Εκτός από τις επιθέσεις της αεροπορίας, το πρακτορείο Dogan μετέδωσε πως οι επιχειρήσεις διευρύνθηκαν την Κυριακή με τη συνδρομή και του τουρκικού πυροβολικού, που σφυροκόπησε κουρδικούς στόχους σε ιρακινό έδαφος.
Παράλληλα μαχητικά συνέχιζαν τις επιδρομές κατά του Ι.Κ. εντός Συρίας κοντά στα τουρκικά σύνορα, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρισκόταν ακόμα χθες η μεγάλη επιχείρηση–σκούπα της αντιτρομοκρατικής σε δεκάδες επαρχίες, που έχει οδηγήσει στις συλλήψεις τουλάχιστον 600 υπόπτων για διασυνδέσεις με το Ι.Κ., το PKK και ακροαριστερές οργανώσεις. Κι ενώ τα τουρκικά ΜΑΤ καταστέλλουν άγρια τις -καθημερινές πια- οργισμένες πορείες Κούρδων και αριστερών σε πολλές πόλεις, ένας αστυνομικός σκοτώθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη δεχόμενος πυρά την ώρα που έκανε έφοδο σε κτίριο για να συλλάβει διαδηλωτές.
Αμεσα ήταν τα αντίποινα του PKK στους βομβαρδισμούς εναντίον του, με την ανάληψη ευθύνης της χθεσινής επίθεσης με αυτοσχέδια βόμβα εναντίον τουρκικής στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής κοντά στο Ντιγιάρμπακιρ, κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι τέσσερις. Με ανακοίνωσή της η οργάνωση ξεκαθάρισε πως «η εκεχειρία δεν έχει πια κανένα νόημα». Είχε προηγηθεί μπαράζ χτυπημάτων της οργάνωσης κατά αστυνομικών τμημάτων, αλλά και η δολοφονία δύο Τούρκων αστυνομικών.

«Τρομοκράτες»

Αναγνωρίζοντας το δικαίωμα της Τουρκίας στην «αυτοάμυνα» κι επαναλαμβάνοντας πως το PKK παραμένει στη λίστα «τρομοκρατικών οργανώσεων» των ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον, που σφράγισε πρόσφατα την πολυπόθητη συμφωνία για χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ στο πλαίσιο της αεροπορικής εκστρατείας της συμμαχίας υπό τους Αμερικανούς κατά του Ι.Κ., ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των αεροπορικών πληγμάτων κατά του PKK και της πρόσφατης συνεννόησης για εντατικοποίηση της αμερικανοτουρκικής συνεργασίας εναντίον του Ι.Κ.».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν πως οι τουρκικοί βομβαρδισμοί εναντίον του PKK στο βόρειο Ιράκ θα προκαλέσουν οξεία αντίδραση των Κούρδων της Συρίας και δη του Κόμματος της Δημοκρατικής Ενωσης (PYD), κυρίαρχη πολιτική δύναμη στα κουρδικά αυτόνομα καντόνια στη βόρεια Συρία. To PYD διατηρεί σχέσεις με το PKK, ενώ οι μαχητές της ένοπλης πτέρυγάς του, δηλαδή των Μονάδων Λαϊκής Αυτοάμυνας (YPG), κατάφεραν να εκδιώξουν το Ι.Κ. από το Κομπάνι και άλλες κουρδικές περιοχές στην τουρκοσυριακή μεθόριο, αποτελώντας εκ των πραγμάτων τους μοναδικούς και εξαιρετικά αποτελεσματικούς συμμάχους των Αμερικανών στο έδαφος στην εκστρατεία κατά των εξτρεμιστών ισλαμιστών. Οι Τούρκοι, από την άλλη, εκφράζουν φόβους πως οι Κούρδοι έχουν απώτερο στόχο τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.
Επικαλούμενη απειλή εναντίον της «εδαφικής ακεραιότητας, της πολιτικής ανεξαρτησίας και της ασφάλειας» της Τουρκίας, η Αγκυρα ζήτησε έκτακτη σύγκληση αύριο των 28 πρεσβευτών του ΝΑΤΟ, προκειμένου να ενημερώσει τους συμμάχους της για τα μέτρα που λαμβάνει κατά της «τρομοκρατίας». Σε επαφές τους με την τουρκική ηγεσία, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ εξέφρασαν μεν την αλληλεγγύη τους στην Αγκυρα, ζήτησαν όμως από την κυβέρνηση να διατηρήσει «ζωντανή» την ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους.
Τα αεροπορικά πλήγματα κατά του PKK έχουν προκαλέσει νέα θύελλα στην ήδη πολωμένη πολιτική σκηνή της γείτονος, με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου να απαιτεί από το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) να καταδικάσει τις αιματηρές επιθέσεις του PKK εναντίον του στρατού και της αστυνομίας και να «διαλέξει μεταξύ των όπλων και της δημοκρατίας».
«Πρόκειται για σχέδιο ανάφλεξης της χώρας από την κυβέρνηση, ώστε να εξασφαλίσει μονοκομματική κυβέρνηση προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές εν μέσω της πρόκλησης μιλιταριστικού κι εθνικιστικού κλίματος, ενώ δημιουργεί την εντύπωση πως διεξάγει εκτεταμένη μάχη κατά την τρομοκρατίας» απάντησε σκληρά το HDP, κατακεραυνώνοντας τον Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) πως «αναμιγνύουν τη μάχη εναντίον του κουρδικού λαού με τη μάχη εναντίον του Ι.Κ.».
Θυμίζουμε πως η είσοδος του HDP στη Βουλή στέρησε από το AKP την αυτοδυναμία, ενώ οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης υπό τον Νταβούτογλου δεν έχουν ακόμη αποδώσει καρπούς. Χθες ο αντιπρόεδρος του AKP Μουσταφά Σεντόπ δήλωσε με νόημα πως οι σχέσεις πολιτικών κομμάτων με «τρομοκρατικές οργανώσεις» αποτελούν λόγο για να κηρυχθούν εκτός νόμου, ενώ ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί κατέθεσε αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο να αναλάβει νομική δράση κατά του HDP, ζητώντας έμμεσα την απαγόρευσή του.

Τηλεοπτική εμφάνιση του Ασαντ

Δύο μόλις εικοσιτετράωρα μετά τον πρώτο τουρκικό βομβαρδισμό στόχων του «Ισλαμικού κράτους» στη Συρία, ο πρόεδρος της χώρας Μπασάρ αλ Ασαντ έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση εδώ και έναν χρόνο.
Σε τηλεοπτική του εμφάνιση ο Ασαντ επέμεινε πως θα νικήσει στον πόλεμο, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο στρατός του, χάνεται ο έλεγχος σημαντικών περιοχών. «Δεν καταρρέουμε.Είμαστε σταθεροί και θα πετύχουμε τη νίκη. Η ήττα δεν υπάρχει στο λεξικό των συριακών αραβικών δυνάμεων», δήλωσε χθες προσπαθώντας να δικαιολογήσει την απώλεια ελέγχου μεγάλου μέρους της χώρας στην έλλειψη «ανθρώπινου δυναμικού», όπως χαρακτηριστικά είπε, που αναγκάζει τους διοικητές των μονάδων να μετακινούν τις δυνάμεις τους από μέτωπο σε μέτωπο για να προστατεύσουν καίριες θέσεις εγκαταλείποντας στην τύχη τους άλλες.
Διανύοντας τον πέμπτο χρόνο της σύρραξης, το πρόβλημα είναι τόσο έντονο ώστε το Σάββατο η κυβέρνηση ανακοίνωσε (τη δεύτερη μέσα σε έναν χρόνο) αμνηστία για λιποτάκτες και ανυπότακτους, που υπολογίζονται σε περισσότερους από 70.000 μόνο μέσα στη Συρία. Οσο για τον πολιτικό διάλογο χαρακτήρισε «κενή και άνευ ουσίας» οποιαδήποτε πρωτοβουλία «δεν βασίζεται στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

BIKY ΚΑΠΕΤΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
27-7-2015

http://www.efsyn.gr/arthro/nekri-i-ekeheiria-me-toys-koyrdoys