Ο φαύλος κύκλος της σχέσης Draghi – Lagarde με την Ελλάδα



Μόλις η Αθήνα - με λεφτά του ESM - πληρώσει την επομένη λήξη ομολόγων της ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου, τότε θα αρχίσει η πραγματική συζήτηση για το τρίτο, διαμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως εξηγούν διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες, για να τρέξει το νέο πρόγραμμα πρέπει να σπάσει ο φαύλος κύκλος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Για τους Ευρωπαίους, το νέο πρόγραμμα δεν μπορεί να μην έχει την συμμετοχή του ΔΝΤ και το ΔΝΤ δεν μπαίνει στο πρόγραμμα αν οι Ευρωπαίοι δεν διασφαλίσουν την βιωσιμότητά του. Από μία άποψη η κατάσταση μοιάζει λίγο πολύ με το φθινόπωρο του 2012, όταν τελικά ο ίδιος φαύλος κύκλος παρακάμφθηκε χωρίς να σπάσει, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, με μια τυπική απόφαση που δέσμευε την ευρωζώνη να κάνει ό,τι χρειαστεί (αν και όταν χρειαστεί) για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους με μοναδική προϋπόθεση την παράγωγη πρωτογενών πλεονασμάτων στον ελληνικό προϋπολογισμό.

Για άλλη μια φόρα τότε είχε χρειαστεί να… τετραγωνιστεί ο κύκλος για να συμβιβαστεί η θέση του κ. Schaeuble, που δεν επιτρέπει χάρισμα χρέους στην Ελλάδα και παράλληλα να διασφαλιστεί η απαίτηση του ΔΝΤ ότι θα συνεχίσει να πληρώνεται από το ελληνικό πρόγραμμα. Τώρα και πάλι το ΔΝΤ ζητάει να διασφαλιστεί ότι το τρίτο πρόγραμμα θα αποπληρώνει την συμμετοχή του στο δάνειο και απευθύνεται στους Ευρωπαίους ζητώντας αυτή την εγγύηση μέσα από την αναδιάρθρωση του χρέους. Ο "καγκελάριος” Schaeuble και πάλι λέει "όχι” διατηρώντας στην άκρη του ματιού του ανοικτή την προοπτική της πρότασης που είχε καταθέσει για τον προσωρινό εξοστρακισμό της Ελλάδας από το ευρώ και η οποία βέβαια δεν πέρασε στην περιβόητη Σύνοδο Κορυφής της μεγάλης ανατροπής του "Όχι” από τον κ. Τσίπρα.

Και κάπου εδώ μπαίνουν οι κ.κ. Regling και Draghi για να "τετραγωνίσουν τον κύκλο". Ο πρώτος δίνει λεφτά για  να πληρωθούν τα ελληνικά ομόλογα που κρατάει ο κ. Draghi και λήγουν φέτος το καλοκαίρι. Και ο δεύτερος είναι έτοιμος να δρομολογήσει μια σειρά παρεμβάσεων για να κόψει τον "ομφάλιο λώρο" του εγχώριου τραπεζικού συστήματος από το μη αξιόχρεο του ελληνικού δημόσιου χρέους…

Και όλα αυτά πρέπει να τρέξουν γρήγορα για να βρεθεί έγκαιρα μια λύση διεξόδου στο φαύλο κύκλο της συμμετοχής του ΔΝΤ και της βιωσιμότητας του χρέους. Κατά πως φαίνεται, μια απόφαση ανάλογη του Νοεμβρίου του 2012, δηλαδή μια δέσμευση της ευρωζώνης απέναντι στο ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δεν μπορεί να διατρέξει την ίδια διαδρομή. Τότε για να υπάρξει εκείνη η διασφαλιστική για το ΔΝΤ δέσμευση της ευρωζώνης, είχε μεσολαβήσει το PSI και η συγκρότηση μιας φιλικής στο πρόγραμμα κυβέρνησης. Τώρα η αναδιάρθρωση του χρέους παραμένει ακόμα ζητούμενο, ο Schaeuble έχει καταφέρει να μονιμοποιήσει την διαδικασία εξοστρακισμού μιας χώρας από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ έχει δείξει ήδη τα "δόντια” του με την δημοσίευση της έκθεσης περί μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Όσο για την "φιλική” κυβέρνηση στο πρόγραμμα, αυτή ναι μεν υπέγραψε ανατρέποντας το όχι του δημοψηφίσματος, αλλά παραμένει ένας "άγνωστος Χ" για τους δανειστές.  Ποιος θα εγγυηθεί λοιπόν τα λεφτά του ΔΝΤ; Οι μοναδικές πηγές χρήματος βρίσκονται στην ΕΚΤ και στον ESM. Στην περιβόητη συνάντηση του Eurogroup στην οποία οι κ.κ. Draghi και Schaeuble αντάλλαξαν κάποια ευγενικά "γαλλικά" ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών ότι δεν έχει αλλάξει γνώμη και ότι θα συνεχίσει να κάνει ό,τι χρειάζεται για να σώσει το ευρώ, που ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ τώρα φαίνεται να αλλάζει χαρακτήρα στο κοντινό μέλλον.

Η στιγμή της αναμέτρησης των δύο με αφορμή την εγγύηση που ζητά το ΔΝΤ για την συνεχίσει την παρουσία του στην Ευρώπη, έχει μάλλον έρθει με το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Κάποιος πρέπει να το εγγυηθεί και αυτή τη φορά σίγουρα ο εγγυητή δεν μπορεί να είναι το πρωτογενές πλεόνασμα… Κατά πως λέγεται στις Βρυξέλλες η ασφυκτική πίεση για μέτρα θα εξακολουθήσει να ασκείται στην Αθήνα αλλά το πραγματικό μπρα ντε φερ θα συνεχίσει να παίζεται στο Βερολίνο, την Φρανκφούρτη και την Ουάσιγκτον με κεντρικό διακύβευμα τη διάρθρωση  του ελληνικού χρέους. Και εκεί ο κ. Draghi με την κα Lagarde είναι από την ίδια πλευρά… των χαρακωμάτων.

Του Γ. Αγγέλη 
27-7-2015
http://www.capital.gr/oikonomia/3047917/o-faulos-kuklos-tis-sxesis-draghi-lagarde-me-tin-ellada