Αφγανιστάν: Φαρχούντα, η γυναίκα-μάρτυρας της Καμπούλ
Πόσο εύκολα μπορεί να λιντσαριστεί ένας άνθρωπος από συνηθισμένους Αφγανούς
Ενα πρωτοφανούς αγριότητας περιστατικό συνέβη τον Μάρτιο στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ. Οργισμένο πλήθος βασάνισε μια γυναίκα μέχρι θανάτου γιατί κατηγορήθηκε εσφαλμένα ότι έκαψε το Κοράνι. Οταν το αίσθημα οργής μετατράπηκε σε θλίψη και ντροπή, πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις στη μνήμη της γυναίκας-μάρτυρα. Ωστόσο, πολλοί από όσους καταδικάστηκαν για συμμετοχή στο λιντσάρισμα είδαν τις ποινές τους να μειώνονται και μερικοί έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι.
Η 27χρονη Φαρχούντα σπούδαζε τον ισλαμικό νόμο και εργαζόταν ως εθελόντρια δασκάλα. Ηθελε να κάνει οικογένεια, αλλά ονειρευόταν να γίνει και δικαστής. «Η Φαρχούντα ήταν γενναία και δεν φοβόταν να εκφράσει την άποψή της» λέει στο BBC η μητέρα της, Μπίμπι Χατζέρα.
Ηταν δύο ημέρες πριν από την αφγανική Πρωτοχρονιά. Καθώς επέστρεφε σπίτι, η Φαρχούντα σταμάτησε σε ναό στο κέντρο της Καμπούλ για να προσευχηθεί. Φεύγοντας, ενεπλάκη σε μια διαφωνία για την πώληση φυλαχτών με στίχους από το Κοράνι έξω από τον ναό. Η Φαρχούντα πίστευε ότι τα φυλαχτά αυτά αποτελούν δεισιδαιμονία και δεν συμβαδίζουν με το Ισλάμ. Εξέφρασε την άποψή της στον επιστάτη του ναού αλλά εκείνος άρχισε να φωνάζει: «Αυτή η γυναίκα είναι Αμερικανίδα και έκαψε το Κοράνι!».
«Σκοτώστε την»
Ακούγοντάς τον, συγκεντρώθηκε πλήθος. Η Φαρχούντα στεκόταν στην πύλη του ναού, καλυμμένη με μαντίλα, και αρνιόταν ότι έκαψε το Κοράνι. Αρχισαν να την απειλούν και στη συνέχεια την έσπρωξαν στο έδαφος και την κλωτσούσαν. Αυτά και όσα ακολούθησαν τα κατέγραψαν αυτόπτες μάρτυρες με τα κινητά τους. Στα βίντεο ακούγονται άνθρωποι να φωνάζουν: «Σκοτώστε την». Η αστυνομία έφθασε και πυροβόλησε για να διαλυθεί το πλήθος. Τότε αποκαλύφθηκε το σώμα της Φαρχούντα. Η μαντίλα της είχε πέσει, τα μαλλιά της ήταν ανακατεμένα και τα χέρια και το πρόσωπό της γεμάτα αίμα. Το βίντεο δείχνει τη Φαρχούντα να κοιτά την κάμερα ζαλισμένη. Μετά φαίνεται το πλήθος να την πατά, να την κλωτσά και να την χτυπά με ξύλα. Την έσυραν επίσης με ένα αυτοκίνητο για 200 μέτρα. Την πέταξαν στην ξερή κοίτη ενός ποταμού και της πετούσαν πέτρες. Αφού τη βασάνισαν βάναυσα, έκαψαν το σώμα της.
Η μητέρα της είναι εξοργισμένη και την πονά το γεγονός ότι οι αστυνομικοί τα παρακολουθούσαν όλα αυτά χωρίς να αντιδρούν.
Τα βίντεο με τις βαναυσότητες δεν άργησαν να ανεβούν στο Διαδίκτυο και διαδόθηκαν. Πολλοί υπερηφανεύονταν διαδικτυακά για τον ρόλο τους στην επίθεση ή υποστήριζαν όσα συνέβησαν.
Ο έφηβος Γιακούμπ, που βοηθούσε τον θείο του να πουλήσει γυαλιά, έγινε μέρος του όχλου. Το βίντεο τον δείχνει να πετά πέτρες στη Φαρχούντα.
Ο πρόεδρος Ασράφ Γκάνι καταδίκασε το περιστατικό και διέταξε έρευνα. Ωστόσο, ορισμένοι αξιωματούχοι, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Ενημέρωσης και Πολιτισμού Σεμίν Γκαζάλ Χασανζαντά και ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Καμπούλ Χασμάτ Στανεκζάι, καθώς και κάποιοι ιμάμηδες το επιδοκίμασαν.
Η αστυνομία συμβούλευσε την οικογένεια της Φαρχούντα να εγκαταλείψει την Καμπούλ για την ασφάλειά της.
Πολύ σύντομα το αφήγημα για το συμβάν άλλαξε. Οι ιμάμηδες και οι αξιωματούχοι ανακάλεσαν τις δηλώσεις τους και όσοι υποστήριζαν το λιντσάρισμα της Φαρχούντα απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους.
Στην κηδεία της συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 1.000 άτομα. Η Φαρχούντα μετατράπηκε σε μάρτυρα. Σε μια πρωτοφανή κίνηση για μουσουλμανική χώρα, όπου στις κηδείες παρευρίσκονται μόνο άνδρες, το φέρετρο κουβάλησαν γυναίκες. «Ηταν η πρώτη φορά στο Αφγανιστάν που είδα γυναίκες να υποστηρίζουν η μία την άλλη» δήλωσε η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών Σαχρά Μοσαβί.
Δύο ημέρες αργότερα, χιλιάδες γυναίκες και άνδρες συμμετείχαν σε διαδήλωση στην Καμπούλ απαιτώντας δικαιοσύνη.
Κατηγορούμενοι
Σαράντα εννέα άνδρες κατηγορήθηκαν συνολικά για τον φόνο. Αρχικά, 11 αστυνομικοί καταδικάστηκαν σε έναν χρόνο φυλάκιση, οκτώ πολίτες σε 16 χρόνια και τέσσερις έλαβαν τη θανατική ποινή. Ανάμεσα στους τελευταίους ήταν ο επιστάτης του ναού και ο νεαρός Γιακούμπ. Τελικά οι ποινές άλλαξαν. Οι αστυνομικοί αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση. Οσοι είχαν καταδικαστεί σε θάνατο αντιμετωπίζουν σήμερα ποινή φυλάκισης 20 ετών και ο Γιακούμπ 10 ετών.
Ενα από τα σημεία που προβληματίζουν σχετικά με το λιντσάρισμα της Φαρχούντα είναι ότι όσοι συμμετείχαν δεν ήταν θρησκευτικοί εξτρεμιστές αλλά συνηθισμένοι Αφγανοί.
Η Φαρχούντα ανακηρύχθηκε επίσημα μάρτυρας και ο δρόμος όπου πέθανε πήρε το όνομά της. Η ιστορία της, όπως και πολλές άλλες, καταδεικνύουν το πόσο μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η θέση των γυναικών στο Αφγανιστάν.
13/08/2015
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=729283