Ο Ομπάμα στην Αφρική: Όνειρο ή ψέμα;
Για πρώτη φορά εν ενεργεία Αμερικανός πρόεδρος επισκέπτεται τη μαύρη ήπειρο
Για πρώτη φορά, τέλος Ιουλίου του 2015, ένας εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Μπάρακ Χουσέιν Ομπάμα, επισκέφτηκε την Κένυα και την Αιθιοπία.
Και οι δυο φτωχές χώρες έχουν άμεσο ρόλο στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην ανατολική Αφρική. Πολεμούν και οι δύο κατά των ισλαμιστών στη Σομαλία με αμερικανική βοήθεια. Και οι δυο φτωχές χώρες αναπτύσσονται γοργά και αποτελούν πεδία άμεσου και μακροπρόθεσμου διεθνούς οικονομικού ανταγωνισμού.
Η Αιθιοπία είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής μετά τη Νιγηρία. Έχει περίπου 90 εκατ. κατοίκους με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 1.500 δολάρια. Η πρωτεύουσά της, η Αντίς Αμπέμπα, είναι η έδρα της Αφρικανικής Ένωσης. Συγκαταλέγεται στις πέντε γρηγορότερα αναπτυσσόμενες χώρες του πλανήτη με ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 10% εδώ και μια δεκαετία.
Η Κένυα πλησιάζει σε πληθυσμό τα 50 εκατ. είναι η μεγαλύτερη οικονομία της ανατολικής Αφρικής, με 3.000 δολάρια κατά κεφαλήν ΑΕΠ και η γενέτειρα του πατέρα του Ομπάμα. Τι πήγε να προσφέρει ο Ομπάμα στην ανατολική Αφρική; Το αμερικανικό όνειρο ή το αμερικανικό ψέμα; Ο ίδιος ο Ομπάμα πάντως, είναι ένα τέλειο παραμύθι. Είναι το αμερικανικό όνειρο!
Το αμερικανικό όνειρο αυτοπροσώπως...
Τι θα μπορούσε να προβλέψει κανείς για το παιδί μιας λευκής Αμερικανίδας ακτιβίστριας και ενός μαύρου Κενυάτη συμφοιτητή της, που εγκατέλειψε γυναίκα και παιδί για να ακολουθήσει την καριέρα του; Τι θα μπορούσε να προβλέψει κανείς για το αγόρι που πέρασε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στην Ινδονησία, με τον δεύτερο Ινδονήσιο σύζυγο της μητέρας του, και τα υπόλοιπα στη Χαβάη με τον παππού και τη γιαγιά; Ότι θα ερχόταν η μέρα που θα επισκεπτόταν τη γενέτειρα, του πατέρα που τον εγκατέλειψε, ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής;
Αυτό το απίστευτο αμερικανικό όνειρο είναι πέρα για πέρα αληθινό και πουλάει πολύ. Δεν πειράζει που η αμερικανική αστυνομία πυροβολεί τους μαύρους στις ΗΠΑ. Δεν πειράζει που λευκοί και μαύροι Αμερικάνοι σκοτώνονται σε εκκλησίες και σχολεία από κάθε οπλισμένο ψυχοπαθή. Δεν πειράζει που στις ΗΠΑ οι πλούσιοι γίνονται όλο λιγότεροι και πλουσιότεροι και οι φτωχοί όλο και περισσότεροι. Δεν πειράζει που στις εκλογές οι 2 στους 3 δεν ψηφίζουν και ο τρίτος είναι στη μέγκενη των ΜΜΕ και του Χόλυγουντ. Δεν πειράζει που η Wall Street κυβερνάει την κυβέρνηση. Δεν πειράζει που ορατές και αόρατες αμερικανικές δυνάμεις κατασκοπεύουν, σκοτώνουν και βασανίζουν, νόμιμα και παράνομα, στις εφτά γωνιές της γης και μέσα στις ίδιες τις ΗΠΑ. Ο Ομπάμα ήταν πειστικός. Η ζωή μας έχει βελτιωθεί πολύ, είπε. Μίλησε για τον Κενυάτη παππού του που ήταν μάγειρας των Εγγλέζων, πολέμησε στη Βιρμανία για τους Εγγλέζους και φυλακίστηκε όταν γύρισε από τον πόλεμο για τις εθνικο-απελευθερωτικές του ιδέες. Μίλησε για τον πατέρα του που χρειάστηκε να ξενιτευτεί για να σπουδάσει και έδειξε στους νέους πόσο καλύτερη είναι η σημερινή Κένυα και οι ευκαιρίες που έχουν.
Άλλα λόγια, άλλα έργα
Μίλησε για την Αφρική που κινείται και αναπτύσσεται γοργά, τη φτώχεια που μειώνεται, τη μεσαία τάξη που γεννιέται. Μίλησε για τις νέες ευκαιρίες και για τα αμοιβαία οφέλη της ανάπτυξης και του εμπορίου. Μίλησε για την αμερικανική βοήθεια και το έργο των προκατόχων του Μπους και Κλίντον (παραγραφές χρεών, πόλεμος κατά του AIDS κ.λπ.). Μίλησε για δημοκρατία, για διαφθορά και ανθρώπινα δικαιώματα, για τη σημασία της εκπαίδευσης, την ισότητα των γυναικών και για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων. Μίλησε εναντίον των προέδρων που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν την εξουσία. Υπερασπίστηκε τις πιο στέρεες, πανανθρώπινες, δημοκρατικές, ουμανιστικές αξίες.
Οι πράξεις βέβαια της αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής διαφέρουν από τα λόγια. Εκεί που στεκόταν ο Ομπάμα στην Αιθιοπία (από τη μεγάλη αίθουσα της Αφρικανικής Ένωσης στην Αντίς Αμπέμπα υποτίθεται ότι απευθυνόταν σε ολόκληρη την Αφρική) βασιλεύει εδώ και 24 χρόνια η ίδια κοινοβουλευτική χούντα, ένα βρόμικο αστυνομικό κράτος που κέρδισε 100% των εδρών στις τελευταίες εκλογές.
Η Λιβύη του Καντάφι, που διέλυσε μια "αυθόρμητη" λαϊκή εξέγερση με δυτική διπλωματική και αεροπορική προστασία και που σήμερα εξάγει τρομοκράτες σε όλο τον κόσμο, ήταν κάποτε ακρογωνιαίος λίθος της Αφρικανικής Ένωσης. Ήταν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, "η καλύτερη χώρα της Αφρικής"! Είχε τον υψηλότερο δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης (HDI - εισόδημα - υγεία - παιδεία) σε ολόκληρη την Αφρική!
Στο Κογκό (Κινσάσα) οι ΗΠΑ στήριξαν 35 χρόνια τον Μομπούτου, τη χυδαιότερη κλεπτοκρατία του κόσμου, αλλά πιέζουν τώρα αφόρητα τον Καμπίλα να μην επιδιώξει τρίτη θητεία και από το 2011 έχουν βγάλει τη Λαική Δημοκρατία του Κογκό από το πρόγραμμα της αμερικανικής βοήθειας AGOA.
Κοιτώντας στο μέλλον
Παρά όμως τις θλιβερές αντιφάσεις, ο Ομπάμα μιλάει με απόλυτη ειλικρίνεια και εκφράζει τη γνήσια διακομματική βούληση των ΗΠΑ όταν δηλώνει ότι η Αφρική κινείται και αναπτύσσεται και οι ΗΠΑ θέλουν να είναι παρούσες και να συμμετέχουν. Η προσπάθειά τους θα είναι ανηφορική. Η παρουσία της Κίνας στο αφρικανικό εμπόριο και στις επενδύσεις όλο και μεγαλώνει. Η Ευρώπη ως σύνολο παραμένει ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Αφρικής αλλά αυτό δεν μπορεί να κρατήσει πολύ.
Το ευρωπαϊκό και αμερικανικό μερίδιο του παγκόσμιου ΑΕΠ θα μικρύνουν στον αιώνα μας, της Κίνας, της Ινδίας και της Αφρικής θα μεγαλώσουν. Στο τέλος του 21ου αιώνα ο ένας στους τρεις κατοίκους του πλανήτη θα είναι Αφρικανός. Στον χαιρετισμό της, η πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης σημείωσε ότι η Αφρική είναι η μόνη ήπειρος που δεν αντιπροσωπεύεται στα μόνιμα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ. Κι αυτό θα αλλάξει αργά ή γρήγορα. Ίσως όμως μια μικρή είδηση για τη συνεργασία Κίνας - Αιθιοπίας στην κλωστοϋφαντουργία να λέει περισσότερα για το μέλλον από όλα τα μεγάλα μακρο-οικονομικά και δημογραφικά μεγέθη και τις ισορροπίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Συμφέρει έναν Κινέζο επιχειρηματία να μεταφέρει το υφαντουργείο του στην Αιθιοπία; Η Ελλάδα έχει πρεσβείες στην Κένυα και στην Αιθιοπία και το Ελληνοαφρικανικό Επιμελητήριο οργάνωσε επιτυχημένες επιχειρηματικές αποστολές και στις δύο χώρες τον τελευταίο χρόνο. Τα περιθώρια ανάπτυξης των σχέσεων και των συναλλαγών είναι μεγάλα. Πολύ χαρακτηριστικά, ο συνολικός όγκος των εμπορικών συναλλαγών της Τουρκίας με την Υποσαχάρια Αφρική το 2013 ήταν 25 δισ. δολάρια, της Ελλάδας ήταν μόλις μισό δισ...
Του ΧΑΡΗ ΠΟΛΙΤΟΠΟΥΛΟΥ
http://www.avgi.gr/article/5751880/o-ompama-stin-afriki-oneiro-i-psema-
3-8-2015