"Μαύρη εβδομάδα" για τις αγορές
Τι συμβαίνει στην παγκόσμια οικονομία;
Οι τιμές του πετρελαίου κατακρημνίζονται. Οι αναδυόμενες αγορές βιώνουν συναλλαγματική κρίση. Η πάλαι πότε ασταμάτητη οικονομική "ατμομηχανή" της Ανατολής –και δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη- κατεβάζει ρυθμούς και οι ηγέτες της δείχνουν να έχουν χάσει τον έλεγχο. Η Ρωσία έχει να συμμαζέψει ένα οικονομικό χάλι. Η ευρωπαϊκή οικονομία παραμένει κολλημένη στο "βάλτο" των γερμανικών πολιτικών αποφάσεων και της αμφιβολίας για το κοινό νόμισμα. Η οικονομία των ΗΠΑ είναι σχετικά δυνατή αλλά "στοιχειώνεται" από το παράδοξο της παραγωγικότητας, καθώς οι καινοτομίες της Silicon Valley δεν δείχνουν να έχουν αντίκτυπο στους οικονομικούς δείκτες.
Και όπως πάντα, οι "άγρυπνες" αγορές παρακολουθούν. Και παρά τη θερινή "ραστώνη" αντέδρασαν, στέλνοντας αυτή την εβδομάδα ένα ηχηρό μήνυμα στους ανά τον κόσμο υπεύθυνους χάραξης πολιτικής πως υπάρχει και η θεωρία του χάους. Μόνο που αυτή τη φορά, ήταν η βροχή στην Κίνα αυτή που έπεσε πρώτη...
Wall Street
Η δήλωση του Jim Chanos στο CNBC, αργά το απόγευμα της Παρασκευής, προκαλεί μια ρίγη: "Τα πράγματα είναι χειρότερα από ό,τι νομίζετε. Ό,τι και να σκέφτεστε, αυτό που συμβαίνει είναι χειρότερο".
Ο αναλυτής της Kynikos Associates κλήθηκε από το αμερικανικό δίκτυο να σχολιάσει τη βουτιά που σημείωναν οι βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου.
Η Wall Street έκλεισε με τις χειρότερες εβδομαδιαίες απώλειες σε διάστημα τουλάχιστον 4 ετών, με τον δείκτη των blue chips να δέχεται την Παρασκευή "σφυροκόπημα" άνω των 500 μονάδων.
Σε εβδομαδιαία βάση ο Dow Jones έχασε 5,8% ή 1.017,85 μονάδες. Τελευταία φορά που ο δείκτης είχε απωλέσει περισσότερες μονάδες ήταν οι 1.874 της εβδομάδας που έληξε στις 10 Οκτωβρίου του 2008, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers. Σε ποσοστιαία βάση ήταν η χειρότερη εβδομάδα για τους Dow Jones και S&P 500 από τις 23 Σεπτεμβρίου του 2011. Ο ευρύτερος δείκτης έχασε κεφαλαιοποίηση 1,1 τρισ. δολαρίων από τις αρχές της εβδομάδας, σύμφωνα με την FactSet.
Οι αναλυτές αποδίδουν τις ρευστοποιήσεις στην επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας της Κίνας που κρατά εδώ και καιρό σε αναμμένα κάρβουνα τους επενδυτές σε όλο τον κόσμο. Ο τρόπος που το Πεκίνο χειρίστηκε την "έκρηξη" της χρηματιστηριακής αγοράς, οι "αντιδράσεις πανικού" των επενδυτών και η πρόσφατη υποτίμηση του κινεζικού γουάν εξωθούν τους επενδυτές στο περιθώριο, εξήγησε ο Chanos.
Οι προβολείς στρέφονται πάνω στην Fed που εδώ και καιρό προετοιμάζει τις αγορές για την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων της -την πρώτη σε διάστημα σχεδόν δέκα ετών. Η αναστάτωση στις αναδυόμενες αγορές ήταν αναμενόμενη, καθώς η προοπτική της αύξησης των επιτοκίων έχει προκαλέσει ανεξέλεγκτες υποτιμήσεις εθνικών νομισμάτων και αναστροφή της ροής των κεφαλαίων -από τις αναδυόμενες οικονομίες, πίσω στα "μητροπολιτικά" κέντρα. Αυτό που δεν είχε προβλεφθεί ήταν οι εκτεταμένες παρεμβάσεις των κινεζικών αρχών για τη διάσωση μιας χρηματιστηριακής -πιθανότατα- φούσκας στην Κίνα. Πλέον γεννάται το ερώτημα εάν η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα τολμήσει την επίμαχη κίνηση το Σεπτέμβριο ή θα την αναβάλει με κίνδυνο να κατηγορηθεί για ατολμία.
Ευρωαγορές
Αντιμέτωπες με ισχυρές ρευστοποιήσεις βρέθηκαν και οι ευρωαγορές, με τα μεγάλα χρηματιστήρια να χάνουν την Παρασκευή περισσότερο από 2,5% "υποκύπτοντας" στις ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση της Κίνας.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 1,3% στις 368,59 μονάδες, με το σύνολο των υπο-κλάδων του στο "κόκκινο". Ο δείκτης έχει υποχωρήσει 11% από το ιστορικό υψηλό των 414,06 μονάδων που πέτυχε στις 15 Απριλίου. Σε επίπεδο εβδομάδας, κατέγραψε απώλειες 4,6%, στη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από το Δεκέμβριο.
Βερολίνο, Παρίσι και Λονδίνο έκλεισαν την Παρασκευή με απώλειες 2,9%, 3,2% και 2,8% αντίστοιχα.
Ασία
Τα ασιατικά χρηματιστήρια έπεσαν και σήμερα στις "φλόγες" του κινεζικού "δράκου" που έδειξε να ασθμαίνει στο μέτωπο της μεταποίησης.
Ο δείκτης PMI της Caixin για τον κλάδο μεταποίησης στην Κίνα, τον Αύγουστο, υποχώρησε σε χαμηλό 77 μηνών στις 47,1 μονάδες, από 47,8 μονάδες τον Ιούλιο. "Τα προσωρινά στοιχεία της Caixin για το δείκτη μεταποίησης Αυγούστου είναι χειρότερα από τα στοιχεία του Ιουλίου που έδειξαν συρρίκνωση της δραστηριότητας, καταδεικνύοντας ότι η οικονομία έχει ακόμα περιθώρια επιδείνωσης", σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Caixin Insight Group, He Fan.
Ο κινεζικός δείκτης Shanghai Composite "έγραψε" απώλειες 4,2% παρά τις συνεχείς προσπάθειες των κινεζικών αρχών να διατηρήσουν τα επίπεδα των μετοχών. Στο Χογκο Κονγκ, ο Hang Seng υποχώρησε 1,5% στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2014. Ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 20.000 μονάδων μετά από ένα πτωτικό σερί τεσσάρων ημερών. Σε χαμηλό οκτώ μηνών "προσγειώθηκε" ο S&P ASX 200 της Αυστραλίας η οποία βλέπει τον καλύτερο πελάτη για τα εμπορεύματά της να μειώνει τις παραγγελίες του.
Οι φόβοι ότι η κινεζική οικονομία η οποία ήταν ο στυλοβάτης της παγκόσμιας ανάπτυξης από το 2008 όπου ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση, θα υποστεί επιβράδυνση μακροπρόθεσμα, έχει επηρεάσει το outlook πολλών βιομηχανικών κλάδων, με την αγορά εμπορευμάτων να δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα.
Πετρέλαιο
Με την Κίνα να είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας στον κόσμο, το "φρένο" της οικονομίας της έχει εντείνει τις πιέσεις για τις ήδη δοκιμαζόμενες τιμές εμπορευμάτων.
Την Παρασκευή το αμερικανικό πετρέλαιο βρέθηκε ενδοσυνεδριακά κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το Μάρτιο του 2009. Επρόκειτο, μάλιστα, για την όγδοη διαδοχική εβδομάδα πτώσης, στο μεγαλύτερο πτωτικό σερί από το 1986.
Η παγκόσμια υπερ-προσφορά ασκεί εδώ και μήνες πιέσεις στο εμπόρευμα ωστόσο το σημερινό "κερασάκι" στην τούρτα ήταν τα απογοητευτικά στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα που επιδείνωσαν περαιτέρω τις προοπτικές για τη ζήτηση ενέργειας.
Αφού πρώτα άγγιξε τα χαμηλό των 39,86 δολ. το βαρέλι, το αργό WTI παραδόσεως Οκτωβρίου, που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Παρασκευής κατά 87 σεντς ή κατά 2,1% χαμηλότερα, στα 40,45 δολάρια.
Στη βάση των πιο ενεργών συμβολαίων, οι τιμές των futures πετρελαίου έκλεισαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 2 Μαρτίου του 2009 και γνώρισαν εβδομαδιαίες απώλειες 4,8%.
Στην αντιπέρα όχθη του Ατλαντικού, στο ICE του Λονδίνου, το brent παραδόσεως Οκτωβρίου έχασε 2,40% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 45,50 δολάρια το βαρέλι. Σε εβδομαδιαία βάση, έκανε βουτιά άνω του 7%.
Επενδυτές της αγοράς πετρελαίου και αναλυτές που προέβλεψαν νωρίς το τρέχον έτος ότι οι τιμές θα ανέκαμπταν στο δεύτερο εξάμηνο του 2015, εκτιμούν τώρα πως η ανάκαμψη δεν είναι πιθανή πριν από το δεύτερο μισό του 2017.
Σκάει η Τελευταία Μεγάλη Φούσκα;
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη του Michael Gayed στο Marketwatch: Ας ξεχάσουμε για μια στιγμή τον πανικό στο αμερικανικό χρηματιστήριο ή στην Κίνα. Μπορεί αυτή τη στιγμή να συμβαίνει κάτι πολύ πιο σημαντικό και θεαματικό που ίσως γίνει αντιληπτό αφότου έχει γίνει η ζημιά. Η ψευδαίσθηση της σταθερότητας των χρηματιστηριακών αγορών ξεθωριάζει και η τελευταία μεγάλη φούσκα –δηλαδή η εμπιστοσύνη στις Κεντρικές Τράπεζες- ενδέχεται να αρχίζει να σκάει.
Την ώρα που όλοι μιλούν για την πιθανή απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια της το Σεπτέμβριο, η αφήγηση της παγκόσμιας ανάπτυξης και του πληθωρισμού δείχνει να αντιστρέφεται δραματικά. Αποδεικνύεται τελικά πως η ποσοτική χαλάρωση δεν πρόσφερε απολύτως τίποτα στην οικονομία, ενώ και η ευρωπαϊκή εκδοχή του QE δεν καταφέρνει να αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό. Αλλά και οι απεγνωσμένες κινήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας δεν δείχνουν να καρποφορούν.
Μπορεί να βρισκόμαστε προ των πυλών μιας μεγάλης αλλαγής. Ίσως κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσει να μας απασχολεί το "πότε" η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια. Αντ’αυτού, ίσως πρέπει να αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε τι είναι τόσο στραβό που κρατά τα επιτόκια σε τόσο χαμηλά επίπεδα.
21-8-2015
Eπιμέλεια: Αναστασία Κυριανίδη Νικολαΐδη
http://www.capital.gr/agores/3055130/-mauri-ebdomada-gia-tis-agores