Η αριθμητική του δανείου




Σύμφωνα με την σύμβαση χρηματοδοτικής διευκόλυνσης, την περίφημη FAFA, που περιλαμβάνεται στα έγγραφα τα οποία παρουσιάστηκαν στο Eurogroup, το δάνειο έχει διάρκεια από τον Αύγουστο του 2015 ως τον Αύγουστο του 2018 και περιέχει:

- ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (έως) 25 δισ.
- εξυπηρέτηση / αναχρηματοδότηση χρέους περίπου 54 δισ.
- χρέη του κράτους / περιθώριο ασφαλείας περίπου 15 δισ.

Το σύνολο ανέρχεται στα 84 δισ. ευρώ. Πού είναι τα 86 δισ., λοιπόν; Απλό: 2 δισ. προέρχονται από τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να δημιουργήσει το ελληνικό κράτος στην τριετία με την διαχείριση των προϋπολογισμών. Με σημερινούς όρους του ΑΕΠ, αυτό είναι κατά μέσο όρο 1% του ΑΕΠ τον χρόνο (για το 2015 υπολογίζεται ότι θα εχουμε πρωτογενές έλλειμμα).

Από πού προέρχονται τα χρήματα; Ο ESM υπολογίζει να διαθέσει ως 86 δισ., τα οποία θα μπορούσαν να μειωθούν κατά:

- 16 δισ., που είναι τα χρήματα του ΔΝΤ από το 2ο μνημόνιο. Η κ. Λαγκάρντ στην τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής υποσχέθηκε να κάνει ό,τι μπορεί στο ΔΣ του Ταμείου για να συμπεριληφθούν στην χρηματοδοτική συμφωνία μετά το φθινόπωρο, μειώνοντας αντίστοιχα τις υποχρεώσεις των Ευρωπαίων.
- 6 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις
- 2 δισ. από τα πρωτογενή πλεονάσματα

Το δάνειο θα είναι διάρκειας 32 ετών με 1% επιτόκιο. Αν η οικονομία πάει καλύτερα, θα χρειασθούν λιγότερα· αν πάει χειρότερα, πιθανώς να χρειασθούν περισσότερα. Όμως σε κάθε περίπτωση, οι δανειστές, όποτε το κρίνουν, έχουν τη δυνατότητα να διακόψουν το πρόγραμμα. Κρίσιμο ζήτημα παραμένει, σύμφωνα με το κείμενο του δανείου, τα ποσά που χρειασθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δίπλα στο ποσό των 25 δισ. υπάρχει η λέξη «έως» που θα προκύψει από την εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών από τον νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό εποπτείας των τραπεζων (SSM). Για την διασφάλιση των δικαιωμάτων του στην ανακεφαλαιοποίηση, ο ESM έχει το δικαίωμα να εγκαταστήσει παρατηρητή στο ΤΧΣ, να ασκήσει τα δικαιώματά του στις ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες και να δισφαλίσει, μέσω του ταμείου ιδιωτικοποιήσεεων, ενέχυρα για την αποπληρωμή των ποσών που χρησιμοποιούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Τέλος, με την σύμβαση συμπληρώνονται οι σταυροειδέις ρήτρες χρεοκοπίας (Cross Default) με την σύμβαση του PSI. Με απλά λόγια, αν «πέσει» η μία σύμβαση ή μέρος της, λόγω υπερημερίας, γίνεται όλο το χρέος απαιτητό.

ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ
18-8-2016
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.oikonomia&id=42537