Murat Karayılan: Το AKP έκανε λάθος και θα το πληρώσει ακριβά


Ότι αναλαμβάνει δράση «σε όλα τα μέτωπα» δέχεται η Άγκυρα.

«Έχουμε μια επίθεση εναντίον μας. Η άλλη πλευρά μάς λέει ‘θα σας καταστρέψουμε’. Εμείς αμυνόμαστε. Ο πόλεμος από την πλευρά μας συνεχίζεται με σχέδιο και στρατηγική. Πρέπει να ξεκαθαρίσω το εξής: Εμείς δεν έχουμε θέσει ακόμα σε εφαρμογή τα πολεμικά μας σχέδια. Μόνο απαντάμε σε ορισμένες επιθέσεις». Με αυτά τα λόγια, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του PKK, Murat Karayılan  , εξηγεί το πώς ανταποκρίνεται το PKK, στις επιθέσεις εναντίον του που ξεκίνησαν στις 24 Ιουλίου και τονίζει ότι «θα είναι πολύ βαρύ το τίμημα» που θα πληρώσει για τις επιθέσεις αυτές, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.


Απαντώντας στις ερωτήσεις της Ροσίντα Μαρντίν, στον τηλεοπτικό σταθμό Sterk TV, με αφορμή την 31η επέτειο από την έναρξη του ένοπλου αγώνα, τονίζει ότι οι αντάρτες του PKK έφθασαν στο σημείο να αποτελούν την ελπίδα των λαών της Μέσης Ανατολής αλλά και να είναι αήττητοι.

Επισημαίνοντας στη συνέχεια ότι χάρη στη δράση τους παραμένει ζωντανή «η κουρδική εθνική συνείδηση» υπογραμμίζει επίσης ότι απετράπη ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας τον 21ο αιώνα (Σενκάλ, Γεζίντι).

Συνοψίζοντας όσα ακολούθησαν την εκεχειρία στο Νεβρόζ, το 2013, επισημαίνει ότι ενώ οι Κούρδοι παραμένουν σταθεροί στις θέσεις τους, το AKP με τις επιθέσεις του «αποτελείωσε την εκεχειρία».

«Το AKP δεν σταμάτησε ποτέ τον πόλεμο εναντίον μας», τονίζει.

Το Κόμμα αυτό «έχει ιδεολογική συγγένεια με το ΙΚ» κι είναι «απάτη» το μήνυμα που προσπαθεί να περάσει στη διεθνή κοινότητα πως δήθεν πολεμά εναντίον της οργάνωσης.

Στη συνέχεια υπογραμμίζει πως «η αντίσταση στη Ροζάβα είναι έργο των ανταρτών του PKK», που αν δε δεχόταν τις αεροπορικές επιθέσεις των τουρκικών δυνάμεων, θα απελευθέρωνε τη Τζεραμπλούζ και τη Ράκκα και θα οδηγούσε στο «τέλος του ΙΚ». Όμως λέει, οι τουρκικές δυνάμεις «μας επιτίθενται για να προστατεύσουν το ΙΚ».


Κούρδοι διαδηλώνουν στις Βρυξέλλες κατά των τουρκικών επιθέσεων εναντίον Κούρδων ανταρτών (φωτ.: EPA)

Στο σημείο αυτό, κάνει εκτενή αναφορά στην αντίσταση που κρατά ο φυλακισμένος ηγέτης των Κούρδων, Αμπντουλάχ Οτζαλάν (Άπο) που δέχεται ισχυρότατες πιέσεις αφού «ο Ερντογάν παίζει πόκερ», στις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και τρεις μήνες στο Ιμραλί.

«Μας επιτέθηκαν κι έκαναν ένα πολύ μεγάλο λάθος», τονίζει. «Δεν εκτίμησαν τις προσπάθειες του προέδρου Άπο, για εξεύρεση λύσης. Γι’ αυτό θα πληρώσουν πολύ βαρύ τίμημα».

Αναφερόμενος στις επιθέσεις των Τούρκων, ο Μουράτ Καραγιλάν, τις χαρακτηρίζει «φιάσκο» κι επισημαίνει ότι «το τουρκικό κράτος κρύβει τους νεκρούς του». Προσθέτει: «Εμείς δεν θέλουμε να σκοτώνουμε, όμως με βάση στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, έχουν 250 νεκρούς σε 19 μέρες πολέμου. Αυτοί μιλούν για 24. Λένε ψέματα».

Μουράτ Καραγιλάν

Επαναδιατυπώνοντας την προειδοποίηση πως θα είναι βαρύ το τίμημα για τις επιθέσεις που δέχονται οι Κούρδοι, αναφέρεται «σε εκείνους που διατυπώνουν εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και κυρίως στις ΗΠΑ», τονίζοντας πως δεν είναι οι Κούρδοι, που άρχισαν τον πόλεμο. Ζητεί βελτίωση των συνθηκών κράτησης του ηγέτη Άπο («πρέπει να είναι σε θέση να κάνει διαπραγματεύσεις όπως ο Μαντέλα»,  λέει) και προτείνει «να συγκροτηθεί μια Επιτροπή Παρακολούθησης της Εκεχειρίας, για να ξέρουμε ποιος την παραβιάζει».

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του επισημαίνει πως και ο λαός πρέπει να αναπτύξει τη δική του άμυνα και «να μην περιμένει μόνο από τους αντάρτες να τον προστατεύσουν», αφού εκείνοι δρουν κυρίως στα βουνά και δεν μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά μέσα στις πόλεις.

14-8-2015

 http://www.pontos-news.gr/article/139166/moyrat-karagilan-akp-ekane-lathos-kai-tha-plirosei-akriva

ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ
 Χάρτης από το βιβλίο του Μουράτ Καραγιλάν: 
''Η ανατομία του πολέμου στο Κουρδιστάν''.


                    ΣΧΕΤΙΚΑ