ROBERT FICO:Ούτε cent από τη Σλοβακία για το χρέος της Ελλάδας αν συμφωνηθεί κούρεμα

The desire for autonomy was one of the great issues of Slovaks in CzechoslovakiaJosef Tiso and nationalists of the Slovak People's Party pushed for Slovak independence and aligned themselves with the National Socialist Party in Germany. Hitlerpromised Tiso that he would support him if he separated Slovakia from Czechoslovakia. On March 14, 1939 Slovakia declared independence, calling itself the Slovak Republic. German troops soon occupied Bohemia and Moravia.[1]

Ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίκο, τονίζει ότι ο ίδιος κράτησε απολύτως αυστηρή στάση έναντι της Ελλάδας κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Δήλωσε απολύτως σύμφωνος με την πρόταση Σόιμπλε για προσωρινό Grexit και υπογράμμισε ότι οι θεμελιωτές του ευρώ δε μπορούσαν να φανταστούν ότι θα συνέβαινε μία κατάσταση όπως της Ελλάδας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να συσταθούν τώρα κανόνες για έξοδο κράτους μέλους από την Ενωση.
Αυστηρή στάση κρατά ο Ρόμπερτ Φίκο απέναντι στην Ελλάδα για την οποία χαρακτηριστικά αναφέρει: «η Σλοβακία δεν θα δώσει ούτε cent για το ελληνικό χρέος όσο εγώ είμαι πρωθυπουργός».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Der Standard απάντησε μεταξύ άλλων σχετικά με το πώς βίωσε ο ίδιος τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δανειστών και της Ελλάδας της 12ης Ιουλίου. 


Ο κύριος Φίκο δήλωσε ότι δεν αποτέλεσε έκπληξη για τον ίδιο η διάρκεια των διαπραγματεύσεων: «Είμαι πρωθυπουργός 8 χρόνια, συνεπώς έχω εμπειρία από μακρές νύχτες στις Βρυξέλλες.»
Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «η σημαντικότερη απόφαση που ελήφθη εκείνη την ημέρα ήταν ότι δεν συναινέσαμε σε ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους».
«Ορισμένες φορές – συνέχισε ο Ρόμπερτ Φίκο – στο κοινό δημιουργείται η εντύπωση ότι οι ευρωπαϊκές αποφάσεις λαμβάνονται αποκλειστικά από την Γερμανία και τη Γαλλία και τα άλλα κράτη απλώς ακολουθούν. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Η Σλοβακία είναι μία από εκείνες τις χώρες που αρνείται κατηγορηματικά την ονομαστική μείωση του ελληνικού χρέους».
Και υπογραμμίζει: «Αν στην δήλωση της ευρωσυνόδου εμπεριέχοντο τέτοιοι όροι δεν θα είχα συμφωνήσει».
Απαντώντας σχετικά με τους συσχετισμούς δυνάμεων κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης, ο Σλοβάκος Πρωιυπουργός σημείωσε ότι ως επαγγελματίας δεν μπορεί να αποκαλύψει το περιεχόμενο των εσωτερικών συζητήσεων αλλά παραδέχτηκε ότι : «η ευρωζώνη είχε χωρισθεί σε τουλάχιστον 3 ομάδες. Η μία εξ αυτών υποστήριζε την Ελλάδα (σσ: ο δημοσιογράφος τον είχε ρωτήσει συγκεκριμένα για την Ιταλία, την Κύπρο και τη  Γαλλία). Εξεπλάγην – συνέχισε ο κύριος Φίκο – διότι αυτές οι χώρες ήταν πρόθυμες να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ χωρίς αυστηρούς όρους.»
«Υπήρχαν και ορισμένες χώρες που παρέμειναν ουδέτερες και δεν παρενέβησαν.», σημείωσε και διευκρίνισε ότι «η τρίτη ομάδα που περιελάμβανε την Γερμανία, τη Φιλανδία, την Ολλανδία και τη Σλοβακία ήταν εξαιρετικά επικριτική έναντι της Ελλάδας. Η θέση μου ήταν αδιαπραγμάτευτα σκληρή».
Μάλιστα ο Ρόμπερτ Φίκο δεν δίστασε να υποστηρίξει «πλήρη καρδία» τις θέσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, δηλώνοντας:
«Η κύβερνησή μου είναι σοσιαλδημοκρατική και πιθανότατα  κάποιος θα ανέμενε ότι θα υποστηρίζαμε τις επενδυτικές πολιτικές [...] Θεωρώ ότι ένας συνδυασμός αποταμιεύσεων και επενδύσεων είναι απαραίτητος.» Και εξήγησε με παράδειγμα τη χώρα του:
«Στην Σλοβακία (αυτός ο συνδυασμός) δουλεύει: Μέσω ενός πιο αποτελεσματικού συστήματος συλλογής φόρων επιδιώκουμε να συγκεντρώσουμε επιπλέον 1,6 δις ευρώ μέχρι το 2016, χωρίς να αυξήσουμε τους φόρους. Το κάνουμε με επιτυχία. Ελέγχουμε το χρέος, το έλλειμμα είναι χαμηλότερο από 3%. Περαιτέρω θέλουμε να προσελκύσουμε επιπλέον επενδύσεις στη χώρα: επί του παρόντος ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να πείσουμε την Land Rover να αρχίσει παραγωγή στη Σλοβακία. »
Στο σημείο αυτό ο δημοσιογράφος του Standard επεσήμανε στον κύριο Φίκο ότι η Ελληνική οικονομία βούλιαξε κατά 25% από το 2010 και εξ αυτού δεν είναι δυνατή η σύγκριση με τη Σλοβακία, με τον πρωθυπουργό της χώρας να απαντά:
«Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα δεν είναι δική μου ευθύνη αλλά όσων κυβερνούν. Οι πολιτικοί εκλέγονται. Για ό,τι συνέβη στην Ελλάδα, τελικά την ευθύνη έχουν οι Έλληνες.».
Μάλιστα ο Ρόμπερτ Φίκο επεσήμανε ότι αν ερωτάτο ο ίδιος τι θα ήταν πιο ωφέλιμο για την Ελλάδα, οι αποταμιεύσεις ή οι επενδύσεις, θα απαντούσε «πρώτα οι αποταμιεύσεις».
«Και ναι, λυπάμαι που το λέω, αλλά θα είναι επώδυνο», τόνισε χαρακτηριστικά. Προσέθεσε δε ότι η Σλοβακία γνωρίζει από τέτοιες διαδικασίες γιατί μετά το 1989 βίωσε μία δύσκολη μεταρρυθμιστική διαδικασία.
«Για αυτόν τον λόγο δεν αντέχουμε να ακούμε όταν κάποιος στην Ελλάδα λέει: Δείτε πόσο δύσκολα περνάμε», διευκρινίζοντας ότι : «Στη Σλοβακία οι μισθοί και οι συντάξεις είναι ακόμη χαμηλότεροι από της Ελλάδας. Αν συγκρίνω τις τιμές δεν εντοπίζω καμία σημαντική διαφορά.»

 


Η πρόταση του Βόλφγκαγκ Σόιμπλε για προσωρινό Grexit

Ερωτώμενος σχετικά ο Σλοβάκος Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι θεωρεί καλή ιδέα την πρόταση του γερμανού υπουργού Οικονομικών για προσωρινό Grexit.
«Δεν υπάρχουν ευρωπαϊκοί κανόνες για έξοδο ενός κράτους μέλους από την Ένωση γιατί οι θεμελιωτές του ευρώ δε μπορούσαν να φανταστούν ότι θα συνέβαινε μία κατάσταση όπως της Ελλάδας.»
«Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει – δήλωσε εμφατικά ο κύριος Φίκο – ότι δεν μπορούν να υπάρξουν τέτοιοι κανόνες. Η πρόταση για μία έξοδο συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας τότε θα είχε πλεονεκτήματα» και συμπλήρωσε:
«Υποστηρίζω την σύναψη συμφωνίας με την Ελλάδα αλλά θα παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις. Ανησυχούμε
Και εξήγησε γιατί:
«Στην ανακοίνωση της ευρωσυνόδου στις Βρυξέλλες περιλαμβάνεται ως αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη συμφωνίας η συμμετοχή του ΔΝΤ. Ωστόσο το Ταμείο υποστηρίζει ότι θα συμμετάσχει μόνο αν προηγουμένως κουρευθεί το ελληνικό χρέος. Αυτό δεν θα προχωρήσει. Η Σλοβακία δεν θα δώσει ούτε cent για το πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, όσο εγώ παραμένω πρωθυπουργός.»
Για να καταλήξει:
''Υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές: Μπορούμε να επεκτείνουμε τις ημερομηνίες πληρωμών αλλά και εκεί υπάρχουν όρια. Δεν μπορούμε να περιμένουμε 100 χρόνια την Ελλάδα να ξεπληρώσει τις οφειλές της.''  

10-8-2015
ΠΗΓΗ
  http://www.skai.gr/news/politics/article/288933/fiko-oute-cent-apo-ti-slovakia-gia-to-hreos-tis-elladas-an-sumfonithei-kourema/#ixzz3iRRLbTSp









 Η Γερμανία εξοικονόμησε 100 δισ. ευρώ από την κρίση στην Ευρωζώνη
-Σύμφωνα με έκθεση γερμανικού Ινστιτούτου  

Εκατό δισεκατομμύρια ευρώ έχει αποκομίσει η Γερμανία από την κρίση χρέους στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με έκθεση γερμανικού Ινστιτούτου που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.
Τα 100 δισ. ευρώ που εξοικονόμησε η Γερμανία από το 2010 αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ της.
Η γερμανική κυβέρνηση δανείστηκε με χαμηλότερα επιτόκια, καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν ασφαλή καταφύγια, αναφέρει η έκθεση του Halle Institute fοr Economic Research με έδρα το Λάιμπνιτς της Γερμανίας.
Το Ινστιτούτο δημιούργησε ένα μοντέλο για το πού θα κυμαίνονταν τα επιτόκια της Γερμανίας εάν δεν υπήρχε η κρίση στην Ευρωζώνη.
Κάθε φορά που έρχονταν αρνητικές ειδήσεις για την Ελλάδα, μειώνονταν τα επιτόκια των γερμανικών ομολόγων, σημειώνει η έκθεση. Από το 2010 μέχρι σήμερα, αυτό έχει οδηγήσει στην εξοικονόμηση 100 δισ. ευρώ για τη γερμανική οικονομία.
«Η εξοικονόμηση υπερβαίνει το κόστος της κρίσης, ακόμα και αν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει το σύνολο του χρέους της» επισημαίνουν οι ερευνητές του Halle Institute fοr Economic Research,
Το Ινστιτούτο θεωρεί ότι το Βερολίνο δεν θα μπορούσε να επιτύχει τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού του χωρίς τα χαμηλά επιτόκια. 
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, τα κρατικά ομόλογα σε άλλες χώρες -όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Ολλανδία- έχουν ωφεληθεί από την κρίση, αλλά σε μικρότερη κλίμακα.
10-8-2015
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=728839