Οικογενειακές υποθέσεις στη Νέα Δημοκρατία


Καραμανλήδες, Μητσοτάκηδες, Βαρβιτσιώτηδες, Κεφαλογιάννηδες. Και άλλοι με  προγόνους στην παραταξιακή πινακοθήκη. Από τον Σαμαρά, ως τον Μεϊμαράκη και τον Τσιτζικώστα. Σόι πάει το βασίλειο. 

Τις τελευταίες δεκαετίες κάθε σοβαρός πολιτικός της Δεξιάς ένιωθε την υποχρέωση να αφήσει στο πόστο του κάποιον από την οικογένεια, κατά προτίμηση κατιόντα πρώτου βαθμού. Γιοι, κόρες, αλλά και ανιψιοί και σώγαμπροι, είχαν στρωμένη δουλειά στη Βουλή, ασκώντας κληρονομικό δικαίωμα -κι από εκεί ό,τι ήθελε προκύψει. Σαν τους φουρνάρηδες από την Ήπειρο. Προφανώς γι' αυτό τη ΝΔ έγινε πλέον σαν το φούρνο του Χότζα: στρίβει παντού.

Για όσους εκτίθενται αυτή την περίοδο ως υποψήφιοι αρχηγοί στις εσωκομματικές αρχαιρεσίες και για όσους παρακολουθούν από μακριά, ή το αφήνουν γι' αργότερα, η αξιολόγηση στη συλλογική κομματική συνείδηση δεν γίνεται με βάση το πολιτικό προφίλ, αλλά με βάση τα γονίδια. Αντί για ομιλίες σε κομματικά ακροατήρια θα χρειαστεί να κάνουν τεστ DNA. 

Η υποψηφιότητα Γεωργιάδη -με σύνθημα να κάνει τη Νέα Δημοκρατία πραγματική δεξιά και όχι ιμιτασιόν αλά Καραμανλή- αποτελεί το μέτρο της αλλοίωσης που επέφερε στη ΝΔ η περίοδος Σαμαρά. Η επιστροφή στη μετεμφυλιακή ρητορική και η ιδιοκτησιακή αντίληψη για έννοιες όπως "πατρίδα" και "έθνος", ο αντικομουνισμός -κι ας μην υπάρχουν κομμουνιστές- έστριψε το τιμόνι δεξιά. Μακριά από τον "ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό" του παλιού Καραμανλή και τον "κεντρώο χώρο" του νεωτέρου.

Ο ιδεολογικός αταβισμός που επέβαλε το σύστημα Σαμαρά, απομάκρυνε τη ΝΔ από τις ιδρυτικές ράγες της. Αλλά ταυτόχρονα δημιούργησε και τις προϋποθέσεις για επιστροφή στην εσωκομματική φεουδαρχία. Οι πολιτικές δυναστείες μετατρέπονται σε φαμίλιες και  προσπαθούν να πάρουν τα ηνία. Αλλά η ΝΔ αναπαλαιώθηκε τόσο που δεν ισχύουν οι παλιοί κανόνες. Δυο από τις υποψηφιότητες κατατέθηκαν χωρίς τα πατροπαράδοτα χρίσματα. 

Η στοίχιση των οικογενειών πίσω από τον Μεϊμαράκη υπαγορεύεται μεν από τα συνήθη πολιτικά παιχνίδια, αλλά ταυτόχρονα αποκαλύπτει και το αδιέξοδό τους. Το βαθύτερο πρόβλημα της ΝΔ  δεν είναι ότι χάνει την επαφή με την κοινωνία. Χάνει και την επαφή με την πολιτική. Δεν επιδιώκει να λυθούν τα προβλήματα στον ανοικτό χώρο, με πολιτικές αντιπαραθέσεις σε κομματικές συνδιασκέψεις και συνέδρια. Θέλει να λυθούν στο παρασκήνιο, με συνεννοήσεις μεταξύ οικογενειών. 

30-9-2015
Του Γιώργου Λακόπουλου
http://www.capital.gr/forum/thread/5341516?page=2