Σε συμπληγάδες η Μέρκελ
Σε Συμπληγάδες ανάμεσα στον Νότο της Ευρώπης και τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης βρίσκεται δίχως υπερβολή το Βερολίνο. Από τη μια μεριά υπάρχει πλήρης επίγνωση ότι αν δεν υπάρξει άμεση και έμπρακτη αλληλεγγύη προς τον Νότο στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, η εκτός ελέγχου διόγκωση των μεταναστευτικών ροών μαζί με την οριακή κατάσταση της κοινωνικής και πολιτικής σταθερότητας λόγω δημοσιονομικής λιτότητας θα οδηγήσει σε εκρηκτική και ανεξέλεγκτη αποσταθεροποίηση με μοιραίες συνέπειες για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Από την άλλη μεριά και παρά τη μεσοπρόθεσμη ανάγκη ανακοπής της επερχόμενης δημογραφικής κατάρρευσης στη Γερμανία, η κυβέρνηση στο Βερολίνο γνωρίζει πως η εξισορρόπηση της απορρόφησης προσφύγων-μεταναστών ανάμεσα στον Νότο και την Κεντρική Ευρώπη δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή όλων των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν δέχεται καν να συζητήσει την κοινή διαχείριση μιας πρόκλησης που αφορά το σύνολο της ΕΕ.
Τα παραπάνω έχουν σχέση συγκοινωνούντων δοχείων και προφανείς αναλογίες με τη διαχείριση της κρίσης της Ευρωζώνης, όπου σταθερό σημείο αναφοράς στην πολιτική του Βερολίνου από την άνοιξη του 2010 μέχρι σήμερα είναι η αποφυγή της αμοιβαιοποίησης του κινδύνου είτε μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης είτε μέσω της έκδοσης ευρωομολόγου.
Με αυτό το δεδομένο η Γερμανία αποδέχεται πρόθυμα την αμοιβαιοποίηση του κόστους απορρόφησης των προσφυγικών ροών από τον Νότο και κυρίως την Ιταλία και την Ελλάδα και σε μικρότερο βαθμό την Ισπανία και ταυτόχρονα πιέζει τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης να μοιραστούν μαζί της το κόστος μιας όψιμης ενδοευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Οι αντιδράσεις που καταγράφονται στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία σήμερα δεν πρέπει να υποτιμηθούν, καθώς η περιχαράκωση είναι πλειοψηφική άποψη στο σύνολο των χωρών της περιοχής.
Ο κίνδυνος για το Βερολίνο είναι ορατός: να μην μπορέσει να επιβάλει στους πρόθυμους εντός και εκτός Ευρωζώνης εταίρους του προς ανατολάς μια συνδιαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού και έτσι εκ των πραγμάτων να οριοθετήσει την αλληλεγγύη του προς τον Νότο της ΕΕ-Ευρωζώνης. Τα παραπάνω μπορούν να διαβασθούν και σαν εικόνες από το μέλλον στην περίπτωση που μια γενικευμένη ανάφλεξη στην Ουκρανία έφερνε χιλιάδες νέους πρόσφυγες στους δρόμους της Βαρσοβίας και του Βερολίνου, εξέλιξη που δεν ανήκει στον χώρο της μυθοπλασίας, αλλά μέρα με τη μέρα γίνεται πιθανή εξέλιξη αν δεν βρεθεί συμβιβασμός ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
6-9-2015
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=31706&subid=2&pubid=64244836