ΓΕΡΜΑΝΙΑ:Η πιο μεγάλη αντιευρωπαϊκή δύναμη.ΟΥΓΓΑΡΙΑ:Kατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω προσφύγων.



 'Απαντες σήμερα ασχολούνται με το χθεσινό ντιμπέιτ, το οποίο όμως, στην πραγματικότητα πολύ περιορισμένη σημασία έχει ενώ, την ίδια στιγμή, άλλα, πολύ σημαντικότερα συμβαίνουν. Πάντως, ως θεατρική παράσταση, από πλευράς Τσίπρα, είχε ασφαλώς ενδιαφέρον…

Στις 28 Αυγούστου, δηλαδή την ημέρα που η γερμανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα δεχθεί 300.000 Σύρους πρόσφυγες, η παρούσα στήλη έγραφε ότι αυτή ήταν και η πρώτη ευρωπαική πράξη του Βερολίνου, η πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια ηγεμονικής λογικής και εθνοκεντρικής πολιτικής που η Γερμανία συμπεριφερόταν ως ευρωπαική χώρα κι όχι ως κατασκευαστής μιας γερμανικής Ευρώπης. Όμως, για όποιον αντιλαμβάνεται τη γερμανική πολιτική, όλο αυτό ήταν παράδοξο. Υπήρχε λοιπόν μια επιφύλαξη διατυπωμένη αμέσως μετά: «Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν «αστερίσκοι» που θα αλλοιώνουν ουσιαστικά αυτή τη νέα πολιτική, η Γερμανία κάνει σήμερα κάτι που είναι πολλαπλά σημαντικό και, σε ένα βαθμό, μετά από πάρα πολύ καιρό, ελπιδοφόρο για το μέλλον της Ευρώπης» - αυτά για όποιον εξακολουθεί να πιστεύει ότι η κριτική στο Βερολίνο είναι κάτι σαν… μανία, ή ότι είναι περίπου έγκλημα το να κρίνεις τη γερμανική πολιτική…

Γιατί, τελικά, δεν υπήρξαν απλώς αστερίσκοι, αλλά υπήρξε πλήρης ανατίναξη αυτής της πολιτικής με την απόφαση του Βερολίνου να κλείσει τα σύνορα με την Αυστρία αναστέλλοντας μονομερώς τη   συνθήκη Σένγκεν , προκειμένου να σταματήσει το κύμα των προσφύγων προς τη Βαυαρία.

Το Βερολίνο συμπεριφέρθηκε τελικά όπως αναμενόταν έπειτα από ένα «διάλλειμα» αντιευρωπαικής πολιτικής που ήταν αποτέλεσμα, κι αυτό, εθνικών επιδιώξεων και προπαγανδιστικής κατεύθυνσης.

Δεν υπάρχει σήμερα μεγαλύτερη αντιευρωπαική δύναμη από την ίδια τη Γερμανία, η οποία κατευθύνει την πολιτική της με εθνικά και μόνον κριτήρια, βαφτίζοντάς τη ψευδεπίγραφα «ευρωπαική», ενώ δεν είναι. Αυτό το απέδειξε πολλάκις ο χειρισμός της στην κρίση, όπως το αποδεικνύει σήμερα και ο χειρισμός της στο ζήτημα των προσφύγων ενός πολέμου που η Δύση προκάλεσε: αυτή τους έκανε πρόσφυγες όλους αυτούς τους ανθρώπους…

Τι κι αν η Γαλλία αντιδρά και καλεί όλες τις χώρες που έχουν υπογράψει τη Σένγκεν να την εφαρμόσουν; Τι κι αν πλήθος άλλες χώρες πνίγονται σήμερα από το πρόβλημα, από την τραγωδία αυτών των ανθρώπων;

Η Γερμανία όχι απλώς είπε ψέματα, όχι απλώς κορόιδεψε τους πάντες, όχι απλώς φορτώνει το πρόβλημα στους άλλους, όχι απλώς γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τις ευρωπαικές συνθήκες για τις οποίες υποτίθεται ότι τόσο πολύ κόπτεται, αλλά, ίσως κάποιοι δεν το έχουν αντιληφθεί όμως συνέβη, κάνει και παρατηρήσεις, ειδικά στην πτωχευμένη Ελλάδα, ότι δεν μπορεί λέει να φυλάξει τα σύνορα της Ευρώπης!...

Δεν υπάρχει σήμερα εχθρικότερη δύναμη προς την ενιαία Ευρώπη από το Βερολίνο και την πολιτική του – και μάλιστα σε συνολικό επίπεδο. Και οι Βρυξέλλες, που ελέγχονται από το Βερολίνο είτε το αντιλαμβάνονται είτε όχι, σπεύδουν να «νομιμοποιήσουν» αυτή την απόφαση – ας το είχε κάνει η Ελλάδα αυτό, ή κάποια άλλη αδύναμη χώρα, και θα είχε σηκωθεί θύελλα από την Επιτροπή…

Οι Γερμανοί φυσικά τα ξέρουν όλα αυτα καθώς συνειδητά χτίζουν μια γερμανική Ευρώπη. Μήπως λοιπόν έχει έρθει πια επιτέλους η ώρα να τα καταλάβουμε κι όλοι οι άλλοι; Ή θα συνεχίσουμε να κοιμόμαστε διαρκώς έντρομοι από το φόβο προς τη δύναμή τους; Βέβαια, όλα αυτά, δεν είναι παράδοξα: η μεγάλη, ενωμένη Γερμανία – όχι δηλαδή η Γερμανία της Βόννης - πάντα ήταν αντιευρωπαική δύναμη: εκτός κι αν η Ευρώπη ήταν εκείνο που η ίδια επιθυμούσε… 

Γιώργος Μαλούχος
15-9-2015
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=737464

Λίγες ημέρες νωρίτερα η Μέρκελ φωτογραφιζόταν με πρόσφυγες επιχειρώντας να προβάλλει την «αλληλεγγύη» της

Η Γερμανία κλείνει τα σύνορα για τους πρόσφυγες 

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ ανακοίνωσε πως η Γερμανία θέτει προσωρινά εκτός ισχύος τη   συνθήκη Σένγκεν στα συνορα με την Αυστρία ώστε να εμποδίσει τη συνεχώς αυξανόμενη ροή προσφύγων που φτάνουν στη Βαυαρία μέσω της Αυστρίας. Λίγη ώρα νωρίτερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε ανακοινώσει πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ και συμφώνησαν «να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορα μεταξύ των χωρών-μελών, χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη και περισσότερη αλληλεγγύη στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης».

Με την απόφασή της η Γερμανία καταργεί μια θεμελιώδη αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ελεύθερη μετακίνηση εντός Ευρώπης. Υπενθυμίζεται πως η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε εξαπολύσει σφοδρή κριτική στη Βρετανία, όταν ο πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον είχε ζητήσει τον περιορισμό στη ελεύθερη μετακίνηση πληθυσμών εντός ΕΕ, απειλώντας με Brexit. Τότε η Μέρκελ είχε επισημάνει πως «θεμελιώδεις αρχές της Ευρώπης δεν μπορούν να τροποποιηθούν». 

Μέσα σε δύο εβδομάδες 63.000 πρόσφυγες έφθασαν στο Μόναχο, από τους οποίους περίπου 13.000 μόνο το Σάββατο. «Αυτή τη στιγμή η Γερμανία επαναφέρει προσωρινά τους μεθοριακούς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα (της ΕΕ). Το επίκεντρο (των ελέγχων) θα είναι αρχικά τα σύνορα με την Αυστρία», είπε ο Γερμανός υπουργός Μεζιέρ, επιβεβαιώνοντας σχετικά δημοσιεύματα που είχαν δει νωρίτερα το φως της δημοσιότητας. «Ο στόχος των μέτρων αυτών είναι να περιοριστεί η εισροή στη Γερμανία και να επανέλθουμε σε τακτικές διαδικασίες όταν μπαίνουν άνθρωποι στη χώρα» δήλωσε, προσθέτοντας ότι αυτό είναι αναγκαίο και για λόγους ασφαλείας.

Νωρίτερα, μετά τα δημοσιεύματα που προανήγγειλαν την απόφαση του Βερολίνου, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο για να ζητήσει εξηγήσεις και να της εκφράσει την ανησυχία του για το μέλλον του συστήματος ανοιχτών συνόρων της Ευρώπης.

«Μόλις μίλησα με την καγκελάριο Μέρκελ. Συμφωνούμε: για να κρατήσουμε ανοιχτά τα σύνορα μεταξύ των χωρών-μελών, χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη και περισσότερη αλληλεγγύη στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης» έγραψε μάλιστα στο Twitter ο Γιούνκερ, αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλει ο ίδιος, σε συνεργασία με το Βερολίνο, για να προωθήσει την εγκατάσταση των αιτούντων άσυλο σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Λίγο αργότερα το Βερολίνο τον «άδειασε» ανακοινώνοντας επίσημα την προσωρινή αναστολή της συνθήκης Σένγκεν.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο προσωπάρχης του Γιούνκερ, ο Μάρτιν Σέλμαϊρ, είχε γράψει στο Twitter: «Η ελεύθερη μετακίνηση (η ζώνη Σένγκεν) θα τεθεί σε κίνδυνο αν οι χώρες-μέλη της ΕΕ δεν συνεργαστούν γρήγορα και αλληλέγγυα για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης». Με άλλα μηνύματά του ο Γιούνκερ αναφέρθηκε στις εκκλήσεις που έχει κάνει στους ηγέτες χωρών της Ανατολικής Ευρώπης οι οποίοι αντιτίθενται στο σύστημα των ποσοστώσεων για τη φιλοξενία προσφύγων στο έδαφός τους.

Την είδηση ανακοίνωσαν και οι αυστριακοί σιδηρόδρομοι. Μια εκπρόσωπος της σιδηροδρομικής εταιρείας ÖBB είπε ότι η Γερμανία σταματά τα τρένα που κατευθύνονται στο έδαφός από την Αυστρία. Προς το παρόν είναι ασαφές αν διακόπτονται τα δρομολόγια και από την άλλη κατεύθυνση, δηλαδή των τρένων που αναχωρούν από τη Γερμανία με προορισμό την Αυστρία.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Μπόχουσλαβ Σομπότκα, δήλωσε πως η χώρα του θα απορρίψει σθεναρά οποιεσδήποτε υποχρεωτικές ποσοστώσεις για την κατανομή των μεταναστών επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατανομή συνολικά 160.000 προσφύγων στις χώρες-μέλη της ΕΕ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Πολωνία και η Σλοβακία τάσσονται κατά της πρότασης.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ο Σομπότκα επανέλαβε τη θέση του λέγοντας: "Νομίζω πως είναι αδύνατο να υποχωρήσουμε, η θέση μας είναι σθεναρή και τα επιχειρήματά μας ισχυρά”. Πρόσθεσε πως η Τσεχία είναι έτοιμη να βοηθήσει σε εθελοντική βάση και θα δεχθεί συνολικά 1.500 αιτούντες άσυλο τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με το Radio Praha.

Επίσης, και ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο επανέλαβε σήμερα ότι η χώρα του θα εκφράσει την αντίθεσή της στις ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση προσφύγων, όπως επιθυμούν η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των "28" που θα διεξαχθεί αύριο Δευτέρα στις Βρυξέλλες. «Εάν εγκριθούν οι ποσοστώσεις, θα λάβουμε μια ουσιαστική και σαφή θέση. Θα κάνουμε τα πάντα για να πείσουμε την Ευρώπη ότι οι ποσοστώσεις δεν έχουν νόημα», είπε ο Φίτσο σε συνέντευξή του στην τηλεόραση.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι μια ενδεχόμενη λήψη απόφασης για τις ποσοστώσεις παρά την αντίθεση που έχουν εκφράσει ήδη οι τέσσερις χώρες του Βίσεγκραντ (Σλοβακία, Τσεχία, Ουγγαρία και Πολωνία) θα αποτελούσε «παραβίαση των στοιχειωδών κανόνων περί λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Σύμφωνα με τον Φίτσο «οι ποσοστώσεις δεν αποτελούν παρά μόνο ένα προκάλυμμα» και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει να μιλήσει για τα αίτια της μετανάστευσης. «Κανείς δεν θέλει να ακούσει να μιλάνε για τους κινδύνους όσον αφορά την ασφάλεια και δεν θέλει να μιλήσει για το τι συμβαίνει στη Συρία και τη Λιβύη. Δεν θέλουν να μιλήσουν για το γεγονός ότι υπάρχουν χώρες εντός της ΕΕ που στηρίζουν τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία», κατέληξε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός.

 13 Σεπ. 2015
 http://tvxs.gr/news/eyropi-eop/i-germania-katargei-monomeros-ti-synthiki-sengken



Schengen Area

Εξηγήσεις από Ουγγαρία για την αντιμετώπιση των προσφυγών ζητά το Συμβούλιο της Ευρώπης

Σε ρήξη η Γερμανία με τους «δορυφόρους» της για το προσφυγικό













Ουγγαρία: 
Κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω προσφύγων.
Επιτρέπει την κινητοποίηση και στρατιωτικών δυνάμεων στα νότια σύνορα.
 - 60 μετανάστες έχουν ήδη τεθεί υπό κράτηση 
- Επεκτείνει τον φράχτη προς Ρουμανία


Αφού σφράγισε το τελευταίο άνοιγμα στα σύνορά της με τη Σερβία και έθεσε σε ισχύ αυστηρότερο νομικό πλαίσιο για είσοδο στη χώρα, η Ουγγαρία προχώρησε στην κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης -που επιτρέπει την κινητοποίηση και στρατιωτικών δυνάμεων στα νότια σύνορα.

Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης και αφορά δύο περιφέρειες στο νότιο τμήμα της χώρας.

Επιπλέον η κυβέρνηση Ορμπάν όχι μόνο εντείνει την καταστολή, αλλά ανακοινώνει ότι έλαβε απόφαση να αρχίσει προπαρασκευαστικές εργασίες για την επέκταση προς τη Ρουμανία του φράχτη που ολοκληρώνεται κατά μήκος των συνόρων με τη Σερβία.

«Έχουμε λάβει την απόφαση να αρχίσουμε προπαρασκευαστικές εργασίες για την κατασκευή ενός φράχτη που να ξεκινάει από τα ουγγρο-σερβο-ρουμανικά σύνορα και να έχει εύλογο μήκος, για την περίπτωση που η μεταναστευτική πίεση μεταφερθεί προς την κατεύθυνση της Ρουμανίας» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

Η ουγγρική αστυνομία που ενεργεί ήδη στο πλαίσιο νέων νόμων έχει ήδη προχωρήσει σε συλλήψεις. Σύμφωνα με αξιωματούχους της χώρας έχουν ήδη τεθεί υπό κράτηση 60 μετανάστες και θα τους απευθυνθούν κατηγορίες.

Το σφράγισμα των ουγγρικών συνόρων -που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τη σερβική πλευρά- συμπίπτει με την αδυναμία της ΕΕ να καταλήξει προς το παρόν σε συντονισμένη δράση μετά τη σύνοδο των υπoυργών Εσωτερικών «28».

H Σερβία διαμήνυσε, διά του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Αλεξάνταρ Βούλιν, πως δεν θα δεχθεί πρόσφυγες που έχουν ήδη βρεθεί στην Ουγγαρία και επαναπροωθούνται στη Σερβία: «Δεν είναι πλέον αρμοδιότητά μας, από την στιγμή που έχουν πατήσει σε ουγγρικό έδαφος, αναμένουμε να τους διαχειριστεί η Ουγγαρία» είπε.

Τη Δευτέρα έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ ο αριθμός όσων μπήκαν στην Ουγγαρία: Έφτασαν 9.380 άτομα την τελευταία ημέρα πριν την εφαρμογή των αυστηρότερων μέτρων, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Βουδαπέστη.

Tο τελευταίο σημείο διέλευσης προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα με τη Σερβία έκλεισε το βράδυ της Δευτέρας -στις σιδηροδρομικές ράγες τοποθετήθηκε βαγόνι κοντέινερ με συρματόπλεγμα- ενώ επιταχύνεται η ολοκλήρωση του βασικού φράχτη.

Η νέα νομοθεσία που ισχύει από το πρωί της Τρίτης προβλέπει επίσης τριετή φυλάκιση για παράνομη διέλευση συνόρων και μέχρι πέντε χρόνια για καταστροφή συνοριακών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου και του πρόσφατα ανεγερμένου φράχτη στα σύνορα με την Ουγγαρία. Αρκετοί έμπαιναν στη χώρα από τρύπες στον προσωρινό φράχτη.

Οι πρώτες αντιδράσεις από τη Σερβία, προηγούμενη χώρα διέλευσης των προσφύγων και μεταναστών που κινούνται στον λεγόμενο βαλκανικό διάδρομο, ήταν εξίσου σκληρές.

«Αν θέλουν [οι Ούγγροι] να τους στείλουν πίσω, θα χρειαστεί να τους ξαναστείλουν στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς δεν θα τους δεχθούμε, ακόμα και αν χρειαστεί να στείλει η Σερβία το στρατό της στα σύνορα» ανέφερε ο σέρβος αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νενάντ Ιβανίσεβιτς στν σερβικό σταθμό Β92.

Σύμφωνα με τον σέρβο υπουργό Εργασίας Αλεκσάνταρ Βούλιν, εξετάζεται το στήσιμο κέντρων υποδοχής σε τέσσερις σερβικές πόλεις, καθώς το Βελιγράδι προβλέπει πως το κλείσιμο των ουγγρικών συνόρων θα παρατείνει το χρόνο παραμονής των προσφύγων στη Σερβία. «Δεν θα επιτρέψουμε να πεθάνει κανείς από το κρύο» είπε ο Βούλιν.

Άρχισαν οι ποινικές διώξεις εναντίον μεταναστών - 60 οι συλλήψεις

Στο Ζέγκεντ της νότιας Ουγγαρίας, ο ούγγρος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκιόργκι Μπακόντι δήλωσε την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου πως "εξήντα άτομα συνελήφθησαν από την αστυνομία ενώ προξενούσαν ζημιές στον φράκτη (...) Η αστυνομία άρχισε σε βάρος τους ποινική διαδικασία". Η πρόκληση ζημιών στον συνοριακό φράκτη τιμωρείται με φυλάκιση πέντε ετών βάσει μιας νομοθεσίας που τέθηκε σε ισχύ χθες τα μεσάνυχτα.

Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο κύμα συλλήψεων που ανακοινώνεται αφότου τέθηκε σε ισχύ η νέα νομοθεσία. 

Εξάλλου στη Γενεύη η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Μελίσα Φλέμινγκ δήλωσε σήμερα ότι, καθώς η Ουγγαρία περιορίζει την είσοδο στο έδαφός της, στρέφοντας καθημερινά χιλιάδες μετανάστες προς άλλες χώρες, είναι πιθανόν να ανοίξει ένας νέος δρόμος για τους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στην ΕΕ.

"Βρισκόμαστε σε επαφή με διάφορες χώρες αναφορικά με την κατάσταση και η Αρμοστεία είναι έτοιμη να κινηθεί και να συνδράμει διάφορες χώρες όσο καλύτερα μπορούμε", δήλωσε η Μελίσα Φλέμινγκ. "Θα είναι ένας αγώνας, όπως ήταν για την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα", πρόσθεσε.

ΙΟΜ: Η Ουγγαρία παραβιάζει τις υποχρεώσεις της βάσει των κανόνων του ΟΗΕ και της ΕΕ

Η καταστολή εκ μέρους της Ουγγαρίας των μεταναστών που διασχίζουν τα νότια σύνορά της «μοιάζει» με παραβίαση των υποχρεώσεών της βάσει των κανόνων του ΟΗΕ και της ΕΕ για τους πρόσφυγες και το άσυλο, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), την ώρα που η Βουδαπέστη ανακοίνωνε την έναρξη ποινικών διώξεων σε βάρος 60 μεταναστών που συνελήφθησαν σήμερα και κατηγορούνται ότι "προκάλεσαν ζημιές" στον φράκτη που η ουγγρική κυβέρνηση κατασκεύασε στα σύνορα με τη Σερβία. 

Η Ουγγαρία χει υποχρεώσεις και αυτή η νέα νομοθεσία φαίνεται ότι τις παραβιάζει", δήλωσε η Μαγκνταλένα Μαϊκόσφκα-Τόμκιν, επικεφαλής του γραφείου του ΔΟΜ για την Ουγγαρία. "Τόσο τις διεθνείς συμβάσεις του ΟΗΕ για το καθεστώς των προσφύγων, όσο και τη νομοθεσία της ΕΕ αναφορικά με το άσυλο και επίσης αναφορικά με τις ποινικές διαδικασίες".

Η Μαϊκόφσκα-Τόμκιν δήλωσε πως ο ΔΟΜ θεωρεί ότι υπάρχει περιθώριο για νομική αμφισβήτηση των νέων κανονισμών. "Θεωρώ ότι η Ουγγαρία πρέπει να σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να επιτρέπει στους ανθρώπους να ζητούν άσυλο και να τους παρέχει διευκολύνσεις που να είναι κατάλληλες για τις συνθήκες τους", δήλωσε.

Ταυτόχρονα στη Γενεύη, η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Μελίσα Φλέμινγκ δήλωσε ότι καθώς η Ουγγαρία περιορίζει την είσοδο στο έδαφός της, στρέφοντας καθημερινά χιλιάδες μετανάστες προς άλλες χώρες, είναι πιθανόν να ανοίξει ένας νέος δρόμος για τους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στην ΕΕ.

«Βρισκόμαστε σε επαφή με διάφορες χώρες αναφορικά με την κατάσταση και η Αρμοστεία είναι έτοιμη να κινηθεί και να συνδράμει διάφορες χώρες όσο καλύτερα μπορούμε» δήλωσε η Μελίσα Φλέμινγκ. «Θα είναι ένας αγώνας, όπως ήταν για την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα» επισήμανε.

Από την αρχή του έτους έχουν εισέλθει στην Ουγγαρία περισσότεροι από 200.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ανακοίνωσε την Τρίτη η ουγγρική κυβέρνηση. Αριθμός ρεκόρ 9.380 προσφύγων εισήλθαν μόνο τη Δευτέρα στη χώρα, μία ημέρα πριν ισχύσει η νέα νομοθεσία.


Ουγγαρία: Αρχίζουν συλλήψεις και απελάσεις προσφύγων

Σκληρή αντιμεταναστευτική νομοθεσία που προβλέπει συλλήψεις, φυλακίσεις και απελάσεις προσφύγων και μεταναστών τίθεται σε ισχύ από την Τρίτη στην Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπάν. Tο βασικό σημείο διέλευσης προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα με τη Σερβία έκλεισε ήδη, έκλεισε τμήμα του εναέριου χώρου σε ζώνη 20 χιλιομέτρων, ενώ επιταχύνεται η ολοκλήρωση του φράχτη 175 χιλιομέτρων.

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στις μεθοριακές περιοχές αναμένεται να κηρύξει την Τρίτη ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, προαναγγέλλοντας επίσης μαζική απόρριψη αιτήσεων χορήγησης ασύλου.

Εντονη ανησυχία για τις κινήσεις της Βουδαπέστης εκφράζει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Οι Αρχές της Ουγγαρίας έκλεισαν το βασικό σημείο διέλευσης προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα με τη Σερβία. Δεκάδες αστυνομικοί με κράνη παρατάχθηκαν κατά μήκος διασυνοριακής σιδηροδρομικής γραμμής από όπου έχουν εισέλθει εδώ και μήνες δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι περισσότεροι προερχόμενοι από τη Συρία, στο ουγγρικό έδαφος.

Στην περιοχή αναπτύχθηκαν επίσης μονάδες του στρατού και της έφιππης αστυνομίας, ενώ ένα ελικόπτερο πετούσε στην περιοχή.

Η ουγγρική αστυνομία κατηύθυνε εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους οικογένειες με μικρά παιδιά, στην επίσημη συνοριακή διέλευση Horgos 2, περίπου ένα χιλιόμετρο από εκεί, αλλά και αυτό το σημείο διέλευσης ήταν κλειστό.

Ωρες αργότερα η αστυνομία επέτρεψε σε μια μικρή ομάδα προσφύγων και μεταναστών να περάσουν από το σημείο διέλευσης, μετέδωσε ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters στο σημείο, διαμέσου μιας μεταλλικής πύλης.

Εκλεισε και τον εναέριο χώρο

Εν τω μεταξύ, η Ουγγαρία έχει κλείσει και τον εναέριο χώρο της σε μία ζώνη πλάτους 20 χιλιομέτρων και ύψους έως και 1.350 μέτρων κατά μήκος των συνόρων της χώρας με τη Σερβία, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ουγγρική εθνική αρχή ελέγχου των μεταφορών.

Το κλείσιμο του τμήματος του ουγγρικού εναέριου χώρου τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα της 10ης Σεπτεμβρίου και σκοπό έχει να είναι σε θέση η αστυνομία, ο στρατός και οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας να χρησιμοποιούν με ασφάλεια τον συγκεκριμένο εναέριο χώρο για να εκτελούν καθήκοντα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Το κλείσιμο του εναέριου χώρου, το οποίο θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι νεωτέρας, δεν επηρεάζει τις διεθνείς εμπορικές πτήσεις, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Το μπλόκο στη βασική διέλευση προσφύγων και μεταναστών στη μεθόριο με την Σερβία ήλθε λίγες ώρες πριν τεθούν σε ισχύ οι νέοι νόμοι που δίνουν στις αρχές τη δυνατότητα να συλλαμβάνουν και να φυλακίζουν όποιον αποπειραθεί να εισέλθει στο έδαφος της Ουγγαρίας από τη Σερβία παράνομα, να κρατούν και να απελαύνουν αιτούντες άσυλο.

Περισσότεροι από 190.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εισέλθει μέχρι τώρα στην Ουγγαρία από τη Σερβία φέτος, φέρνοντας τη χώρα στην πρώτη γραμμή της σοβαρότερης μεταναστευτικής κρίσης που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει η ΕΕ μετά τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 1990.

Η μαζική ροή προσφύγων και μεταναστών έχει διχάσει την ΕΕ και τροφοδοτεί τις αντιμεταναστευτικές διαθέσεις και την άνοδο της ακροδεξιάς σε πολλά κράτη-μέλη της.

«Ακούσαμε ότι οι Ούγγροι θα κλείσουν τα σύνορα την 15η Σεπτεμβρίου και έτσι έπρεπε να βιαστούμε να φύγουμε από την Ελλάδα» είπε ο Αμερ Αμπουνταλάμπι, ένας 24χρονος φοιτητής από τη Δαμασκό, λίγο πριν περάσει τα σύνορα.

Η Ουγγαρία σπεύδει να ολοκληρώσει την κατασκευή ενός φράκτη 175 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία. Ως τις 17:00 της Δευτέρας είχαν απογραφεί 7.437 μετανάστες, πολλοί από τη Συρία, που μπήκαν στη χώρα από τη Σερβία -η οποία δεν είναι κράτος-μέλος της ΕΕ.

Ωστόσο, ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε πως αναμένει πως μεγάλο μέρος των αιτήσεων ασύλου θα απορριφθούν, σε συνέντευξή του στο ουγγρικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TV2. Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνησή του «πιθανότατα» θα κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω της μαζικής έλευσης προσφύγων και μεταναστών από την Τρίτη.

Αντιδρά η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

Ο Βίκτορ Ορμπάν ανέπτυξε εκατοντάδες επιπλέον αστυνομικούς στην περιοχή των συνόρων νωρίτερα τη Δευτέρα, καλώντας τους να επιδείξουν ανθρώπινη αλλά «ανυποχώρητη» συμπεριφορά έναντι των προσφύγων και των μεταναστών, ανθρώπων που έχουν «εξαπατηθεί», όπως υποστήριξε.

Η Υπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) σημείωσε τη Δευτέρα ότι κάθε χώρα έχει δικαίωμα να προστατεύει τα σύνορά της, αλλά εξέφρασε ανησυχία για την κίνηση της Ουγγαρίας να κλείσει τα σύνορά της με τη Σερβία ανεγείροντας φράκτη και στον περιορισμό της διέλευσης ανθρώπων που ζητούν άσυλο.

Προφανώς «αναγνωρίζουμε το δικαίωμα κάθε χώρας να προστατεύει τα σύνορά της με τα εργαλεία και τις μεθόδους που θεωρεί ότι απαιτούνται», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Αρμοστείας Ερνε Σίμον.


Ομως αναφερόμενος στο κλείσιμο του βασικού σημείου διέλευσης των προσφύγων και των μεταναστών, ο Σίμον τόνισε πως είναι «πολύ σημαντικό» να μην επιβάλλονται φραγμοί σε ανθρώπους που προσπαθούν να σωθούν από πολέμους και διωγμούς.

15-9-2015
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=737548