ΛΙΣΤΑ- Lagarde: 80 εκατ. ευρώ από 170 πρόσωπα μέχρι σήμερα. Μόνο η αρχή.


Ποσό 80 εκ. ευρώ έχει αποφέρει έως σήμερα στο ελληνικό Δημόσιο ο έλεγχος των οικονομικών εισαγγελέων στα στοιχεία της «λίστας Λαγκάρντ».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης έχουν ταυτοποιήσει 1.725 λογαριασμούς Ελλήνων καταθετών της HSBC στην Ελβετία, από τους συνολικά 2.062, που ανήκουν είτε σε φυσικά πρόσωπα είτε σε εταιρίες.

Ο έλεγχος οικονομικών στοιχείων έχει ήδη ολοκληρωθεί για 170 πρόσωπα, ενώ στο τελικό στάδιο βρίσκεται η φορολογική έρευνα για ακόμη 350 περιπτώσεις. Μέχρι τώρα μέσω αυτών των διαδικασιών το Δημόσιο έχει εισπράξει συνολικά 80 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 13,8 εκ. περιήλθαν στα κρατικά ταμεία μετά από ρυθμίσεις που έκαναν ελεγκτέοι οφειλέτες, βάσει του νόμου Βαλαβάνη. Οι βεβαιωμένες οφειλές που τέθηκαν σε ρύθμιση αφορούν συνολικό ποσό 26.023.832 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις στοιχείων καταθετών της HSBC από τους οικονομικούς εισαγγελείς αποτελούν διαφορετική υπόθεση από αυτή που ξεκίνησαν οι τέσσερις εισαγγελείς Πρωτοδικών, που εξέτασαν το πρώην στέλεχος της τράπεζας, Ερβέ Φαλτσιανί, ο οποίος αποκάλυψε και τη λίστα με τους καταθέτες. Η εξέταση Φαλτσιανί αφορά στην υπόθεση της ύπαρξης οργανωμένης εγκληματικής ομάδας, από άτομα που βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ, οι οποίοι φέρονται να διευκόλυναν με διάφορους τρόπους άλλα πρόσωπα, εκτός λίστας, ώστε να αποκρύπτουν μεγάλα χρηματικά ποσά και να τα φυγαδεύουν στην Ελβετία.

«Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι μηχανισμοί που ακολουθήθηκαν στο σύστημα της λίστας Λαγκάρντ δείχνουν ότι πίσω από εταιρείες και "αχυρανθρώπους" αλλά και όλους τους κύκλους του χρήματος κρύβονται και πολιτικά πρόσωπα», είχε δηλώσει ο Ερβέ Φαλτσιανί, ο οποίος υπογράμμισε πως από τη κυβέρνηση Τσίπρα έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αποκάλυψη της αλήθειας σε αντίθεση με τη στάση που είχαν κρατήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. «Γνωρίζετε ελάχιστα στοιχεία της λίστας», είχε επισημάνει.


  25 Σεπ. 2015
http://tvxs.gr/news/ellada/lista-lagkarnt-80-ekat-eyro-apo-170-prosopa-mexri-simera