ΛΙΣΤΑ Lagarde-Hervé Falciani:Τα είπε όλα... Να δοθούν τα ονόματα για να ξέρει ο λαός ποιους ψηφίζει



''Πίσω από τους κύκλους του χρήματος κρύβονται και πολιτικοί''. 
Ο Ερβέ Φαλτσιανί, όπως είπε στην απεσταλμένη της εφημερίδας''Βήμα'' σε ένα διάλειμμα της κατάθεσής του, παρέδωσε στους εισαγγελείς για πρώτη φορά την «πραγματική λίστα Λαγκάρντ» των ελλήνων φοροφυγάδων με όλα τα αρχεία και τις υπόγειες διαδρομές του χρήματος.
Τρύφων Αλεξιάδης: ''Στο τέλος του χρόνου η λίστα Λαγκάρντ παραγράφεται.Ούτε στις 150 υποθέσεις δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος.(...) Από τα 24.710 εμβάσματα προς το εξωτερικό για την περίοδο 2009-2010-2011, δεν έχουν ελεγχθεί ούτε τα 1.500''


Η ελληνική δικαιοσύνη οφείλει να αποκαλύψει όλη την αλήθεια και να μην επιτρέψει στο σύστημα διαπλοκής που προστάτευαν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά να απενεργοποιήσει τις έρευνες για τη λίστα Λαγκάρντ.

Έστω και προεκλογικά, αν και αυτό θα έπρεπε να αποτελούσε το πρώτο μέλημα των εισαγγελικών αρχών, από τη στιγμή που εξελέγη στην Ελλάδα κυβέρνηση που είχε ως στόχο να ρίξει άπλετο φως στη σκοτεινή λίστα Λαγκάρντ, η ελληνική Δικαιοσύνη τολμά και προχωρά σε κινήσεις, όχι εντυπωσιασμού, αλλά ουσίας ανοίγοντας δίαυλο συνεργασίας με τον Ερβέ Φαλτσιανί.

Μια λίστα που επί κυβερνήσεων Παπανδρέου και Σαμαρά - Βενιζέλου παρέμενε κλειδωμένη σε συρτάρια προκειμένου να μην στενοχωρηθούν οι μεγαλοκαρχαρίες της διαπλοκής, ισχυροί επιχειρηματίες και στενοί τους συνεργάτες όπως ο Σταύρος Παπασταύρου, για τον οποίο μάλιστα δηλώνει υπερήφανος ο κ. Αντώνης Σαμαράς, επανέρχεται και πάλι στην επικαιρότητα και μάλιστα προκειμένου να αποκαλυφθούν όλα όσα έμεναν κρυφά.

Επί πέντε χρόνια μισθωτοί και συνταξιούχοι γονατίζουν από την υπερφορολόγηση, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες καταστρέφονται με αποτέλεσμα να οδηγούνται χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά στην ανεργία, και κανείς δεν κάνει μια κίνηση που εκτός από την ουσία της θα έχει και έναν ισχυρότατο συμβολισμό στέλνοντας προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι δεν υπάρχει πλέον ασυλία για κανέναν. 

Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές τέσσερις κορυφαίοι εισαγγελικοί λειτουργοί της χώρας ανέκριναν τον άνθρωπο που έφερε στο φως την εγκληματική δράση εκείνων που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα και των άμεσων συνεργατών τους σε κορυφαία τραπεζικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Ο Ερβέ Φαλτσιανί μίλησε και ήταν αποκαλυπτικότατος. Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές έδωσε αποδείξεις και ονόματα, αλλά το σύστημα που γαλουχήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες και προστατεύθηκε από τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά έχει αποδυθεί σε έναν τιτάνιο αγώνα για να μπουν όλα για μια ακόμη φορά σε ένα άλλο κλειδωμένο συρτάρι και να ξεχαστούν εκεί.

Φτάνουν, μάλιστα, στο σημείο να προπαγανδίζουν ότι ο κ. Φαλτσιανί είναι ένας αναξιόπιστος μάρτυρας.Προφανώς θέλουν να ξεχνούν ότι οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών κάτι παραπάνω γνωρίζουν, καθώς τον έχουν εντάξει σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, αφού με τη συνεργασία του, ΗΠΑ, Γαλλία, Ισπανία και πολλές ακόμη χώρες που ήθελαν να στείλουν στη Δικαιοσύνη όσους συμμετείχαν στα οικονομικά εγκλήματα, έβαλαν στα κρατικά ταμεία τους πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Στην Ελλάδα, μια χώρα που ανθεί η διαπλοκή πολλοί είναι όσοι προσπαθούν -με κάθε τρόπο- να μην ανοίξει ποτέ, στην ουσία του, ο φάκελος της λίστας Λαγκάρντ.Ποντάρουν, μάλιστα και σε ένα τέτοιο εκλογικό αποτέλεσμα που θα υποχρεώσει τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει πίσω και να ρίξει... νερό στο κρασί του, αφού μια ενδεχόμενη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα που εξέθρεψαν τη διαπλοκή στη χώρα έχουν πολλούς λόγους να μη θέλουν ποτέ την πλήρη και σε βάθος -έως τελευταίου φυσικού προσώπου- διερεύνηση αυτής και πολλών άλλων λιστών που υπάρχουν στα συρτάρια της Δικαιοσύνης και του υπουργείου Οικονομικών.

Ο ίδιος ο Ερβέ Φαλτσιανί, πάντως, με δήλωσή του στην ΕΡΤ «ξεγύμνωσε» όσους βιάστηκαν να τον χαρακτηρίσουν ως αναξιόπιστο και να μιλήσουν για... γενικότητες που περιείχε η κατάθεσή του.Αποκάλυψε ότι είπε τα πάντα στους τέσσερις εισαγγελείς και μάλιστα προχώρησε και ένα βήμα πιο μπροστά, λέγοντας πως ήδη τους έχει δώσει και πληροφορίες για διασυνδέσεις με άλλους ερευνητές της υπόθεσης σε ευρωπαϊκές χώρες, ενώ παράλληλα έθεσε εαυτόν στη διάθεση και της επόμενης κυβέρνησης, εφόσον επιθυμεί να ρίξει φως στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ... Με εμφανείς αιχμές κατά των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Σαμαρά - Βενιζέλου...

Τα ονόματα στη δημοσιότητα...

Από εδώ και πέρα λοιπόν ξεκινά από την αρχή, για μια ακόμη φορά, το παιχνίδι του συστήματος που μέσω των ελεγχόμενων από αυτό ΜΜΕ επιχειρείται για μια ακόμη φορά να παιχθεί εις βάρος της αλήθειας και των πολιτών.Είναι πασιφανές ότι όσοι έχουν λόγους να μη θέλουν να δρομολογηθούν δικαστικές εξελίξεις για τη λίστα Λαγκάρντ, θα κάνουν τα αδύνατα - δυνατά για να μη διαρρεύσουν τα ηχηρά ονόματα που έδωσε ο Φαλτσιανί, στις επόμενες λίγες ημέρες που απομένουν έως τη διεξαγωγή των εκλογών.Είναι υποχρέωση, όμως, της υπηρεσιακής κυβέρνησης από τη μια πλευρά και των λειτουργών της Δικαιοσύνης από την άλλη, να ενημερώσουν υπεύθυνα -μέσω του αρμόδιου υπουργού- τον ελληνικό λαό και να μην αποκρύψουν τα ονόματα όσων πρωταγωνίστησαν σε οικονομικά εγκλήματα εις βάρος της πατρίδας, για να «φουσκώνουν» τους λογαριασμούς τους (δικούς τους, φίλων ή συγγενών) στην Ελβετία και άλλους φορολογικούς «παραδείσους» του πλανήτη.

Οι εκβιασμοί και οι απειλές του διαπλεκόμενου συστήματος δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να περάσουν έτσι... Οι πολίτες πρέπει να μάθουν ποιοι πολιτικοί είναι αυτοί που παρεμπόδισαν τις έρευνες, ποιοι συμμετείχαν στις λίστες και ποιοι φρόντιζαν στο διάστημα που είχαν την εξουσία στα χέρια τους να κάνουν τα πάντα, όχι για να επιστραφούν δεκάδες δισεκατομμύρια στην Ελλάδα, αλλά για να σβήσουν τα... ίχνη και να εξαφανίσουν τι λίστες.Όλα στο φως κύριοι της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Η υπηρεσιακή πρωθυπουργός, Βασιλική Θάνου, έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συνδέσει το όνομά της με μια τεράστια προσφορά προς τον ελληνικό λαό.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του, έχει μπροστά του λίγα 24ωρα για να ενημερώσει με τη σειρά του τους πολίτες για τα αποτελέσματα των ερευνών σε όλα τα επίπεδα, όσο ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός.Ακόμα περιμένουμε να μάθουμε τα ονόματα εκείνων που άρπαξαν τα αποθεματικά της Αγροτικής Τράπεζας και «ξέχασαν» να επιστρέψουν δάνεια τουλάχιστον 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.Ακόμα περιμένουμε να μάθουμε επίσημα ποιοι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών πήραν τα θαλασσοδάνεια, τα οποία πληρώσαμε και χρεωθήκαμε για τα επόμενα 50 χρόνια και... βλέπουμε, μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.Ακόμα περιμένουμε να μάθουμε πόσα είναι τα δανεικά και... αγύριστα που έχουν πάρει τα κόμματα των Μνημονίων, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία...

Κάθε μέρα που θα περνά ο ελληνικός λαός θα αναμένει να ακούσει -επιτέλους- αλήθειες, για να αποφασίσει σε ποιον τελικά θα εμπιστευτεί το μέλλον του τόπου για τα επόμενα 4 χρόνια.Ένα μέλλον που για να υπάρξει και να είναι καλύτερο, θα πρέπει -πραγματικά αυτή τη φορά- να προαπαιτήσουμε από τη δικαιοσύνη να πράξει στο ακέραιο το καθήκον της και από τους εισαγγελικούς λειτουργούς να κλείσουν τα... μάτια και τ' αυτιά τους στους διαπλεκόμενους και τις παρεμβάσεις τους και να στείλουν στη φυλακή όσους πολιτικούς και επιχειρηματίες τα... έτρωγαν με χρυσά κουτάλια.Άλλη ελπίδα δεν υπάρχει.

Ενημερώστε τον ελληνικό λαό, για να μην μπει κανένας από τους εμπλεκόμενους πολιτικούς τους στην επόμενη Βουλή, ώστε να μην υπάρχει και το... αγκάθι της βουλευτικής ασυλίας.

14-9-2015

  http://www.newsbomb.gr/ellada/apokalypseis/story/623839/o-faltsiani-ta-eipe-ola-na-dothoyn-ta-onomata-gia-na-xerei-o-laos-poioys-psifizei#ixzz3lhFI3fOn


Σκίτσο του ΣΤΑΘΗ


Παρέμβαση Φαλτσιανί στις εκλογές.

Έδωσε στους εισαγγελείς ονόματα πολιτικών, «μεσαζόντων» και κινήσεις λογαριασμών

Με ονόματα και στοιχεία εμφανίστηκε ο Ερβέ Φαλτσιανί στην πολύωρη κατάθεση που έδωσε για τη «λίστα Λαγκάρντ» σε τέσσερις έλληνες εισαγγελείς. Ενημερωμένη πηγή τη χαρακτηρίζει «βόμβα» για το σύστημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος το οποίο έχει σοβαρή σχέση και με το πολιτικό χρήμα που έχει διακινηθεί και δεν βρέθηκε ποτέ.

Στην κατάθεσή του μίλησε για μέλη μιας εγκληματικής συμμορίας τα οποία δρούσαν μέσω υπεράκτιων εταιρειών, ομίλων που έχουν έδρα «φορολογικούς παραδείσους» αλλά και «αχυρανθρώπων» που συνεργάζονται με στενούς συμβούλους πολιτικών προσώπων. Εδωσε συγκεκριμένα στοιχεία, κινήσεις ποσών, λογαριασμούς σε Ευρώπη και Ασία μέσω των οποίων εκατομμύρια δολάρια και ευρώ κατευθύνθηκαν σε αποδέκτες που έχουν πλέον ονοματεπώνυμο. Η κατάθεση θεωρείται πλέον καταλύτης και για τις εξελίξεις των επόμενων ημερών αφού βρισκόμαστε στην τελική ευθεία προτού ανοίξουν οι κάλπες.

«Το Βήμα της Κυριακής» που ταξίδεψε ως το Παρίσι για να καλύψει την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης αποκαλύπτει βασικά στοιχεία της. Στην πραγματικότητα ο Ερβέ Φαλτσιανί, όπως είπε στην απεσταλμένη της εφημερίδας σε ένα διάλειμμα της κατάθεσής του, παρέδωσε στους εισαγγελείς για πρώτη φορά την «πραγματική λίστα Λαγκάρντ» των ελλήνων φοροφυγάδων με όλα τα αρχεία και τις υπόγειες διαδρομές του χρήματος.

Οι εισαγγελείς

Στις 11.35 ακριβώς (ώρα Γαλλίας) το πρωί της Παρασκευής ο πολυσυζητημένος τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα Ερβέ Φαλτσιανί πέρασε την πόρτα της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι στην οδό Auguste Vacquerie 17. Ο 43χρονος γαλλοϊταλός «πατέρας» της «λίστας Λαγκάρντ» και διώκτης των ευρωπαίων φοροφυγάδων έδωσε την πρώτη κατάθεσή του σε έλληνες δικαστές που πίστεψαν ότι μπορούν να έχουν αποτέλεσμα στη μάχη τους κατά της φοροδιαφυγής.

Στον τρίτο όροφο της πρεσβείας μας και σε ένα μικρό δωμάτιο τον περίμεναν τρεις εισαγγελείς της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και ο ίδιος ο προϊστάμενός τους κ. Ηλίας Ζαγοραίος, ο οποίος ήθελε να συντονίσει προσωπικά μία από τις πλέον σημαντικές καταθέσεις που έχει πάρει η ελληνική Δικαιοσύνη για μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις που την έχουν απασχολήσει τα τελευταία χρόνια. Οι τρεις εισαγγελείς που βρίσκονταν εκεί είναι η κυρία Ελένη Τουλουπάκη και οι κ.κ. Χρήστος Τζούρας και Γιώργος Καλούδης.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με πληροφορίες, επί ώρες σκυμμένος στον προσωπικό του φορητό υπολογιστή, ο γαλλοϊταλός πρώην υπάλληλος της τράπεζας HSBC έδωσε στους δικαστικούς λειτουργούς πολύτιμες αποδείξεις.

Κατέθεσε στοιχεία για τους δικαιούχους offshore οι οποίοι είχαν ανοίξει λογαριασμούς εκατομμυρίων δολαρίων και στη συνέχεια εμφανίζονταν με μηδενικό υπόλοιπο. Εδωσε ακόμη ονόματα «ενδιαμέσων» οι οποίοι εισήγαγαν την εταιρεία στην τράπεζα για να ανοιχτεί ο λογαριασμός, εμβάσματα και μετακινήσεις ποσών προς τους επίμαχους λογαριασμούς και κυρίως τους τελικούς αποδέκτες όλων αυτών των κινήσεων.

Στο μικροσκόπιο της έρευνας που έκαναν ηλεκτρονικά από κοινού Φαλτσιανί και έλληνες εισαγγελείς βρέθηκε και κυπριακή εταιρεία με δικαιούχους πρόσωπα σχετικά με την προβολή και την επικοινωνία. Ο ένας είναι κατηγορούμενος σε τραπεζικό σκάνδαλο και μάλιστα του έχουν επιβληθεί και περιοριστικοί όροι. 

Ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα από την κατάθεση Φαλτσιανί, η εμπλοκή προσώπου, γόνου χρεοκοπημένης εταιρείας κλωστοϋφαντουργίας, ο οποίος μεσολαβεί ως μεσάζοντας και σε άλλους μεγάλους λογαριασμούς.

Υπό έρευνα τέθηκε και άλλη κατάθεση, η μεγαλύτερη της «λίστας Λαγκάρντ», αυτή των 550 εκατ. δολαρίων. 

Ρωτήθηκε ο μάρτυρας για το ιρλανδικό fund και έδωσε όλα τα στοιχεία για την πορεία του χρήματος αλλά και για τη διακίνηση εκατομμυρίων δολαρίων. Ο συγκεκριμένος όμιλος έχει περίπου 161 εκατ. δολάρια από τη μεγάλη κατάθεση.

Στην Ελβετία

Οι εισαγγελείς έχοντας τα ονόματα στους λογαριασμούς και τις κινήσεις των ποσών θα ζητήσουν από τις ελβετικές αρχές τον πλήρη κατάλογο με τους πραγματικούς δικαιούχους της λίστας, οι οποίοι σύμφωνα με τον Φαλτσιανί κρύβουν σε πολλές περιπτώσεις και προϊόντα δωροδοκιών. Οι εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης στις συζητήσεις τους πάντως αναφέρουν ότι θα παρακάμψουν τις πολύ χρονοβόρες διαδικασίες.

Η κατάθεση του γαλλοϊταλού μάρτυρα είχε σχέση και με την υπόθεση Παπασταύρου αλλά και με τον εκζητούμενο επιχειρηματία Αγγελο Μεταξά για υπόθεση φοροδιαφυγής. Μάλιστα έδωσε στοιχεία για όλους όσοι κρύβονται πίσω από τον κωδικό «Αγγελος 24».

Δηλώσεις στο «Βήμα».
«Πίσω από τους κύκλους του χρήματος κρύβονται και πολιτικοί»

Αγχωμένος αλλά πρόθυμος να μιλήσει με «Το Βήμα» ήταν ο Ερβέ Φαλτσιανί όταν ολοκλήρωσε την πολύωρη κατάθεσή του. Μπροστά στην ελληνική πρεσβεία μίλησε για όλο το σύστημα «ξεπλύματος μαύρου χρήματος» παραπέμποντας πολλές φορές στο βιβλίο του.

«Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι μηχανισμοί που ακολουθήθηκαν στο σύστημα της λίστας δείχνουν ότι πίσω από εταιρείες και "αχυρανθρώπους" αλλά και όλους τους κύκλους του χρήματος κρύβονται και πολιτικά πρόσωπα» δήλωσε στο «Βήμα». Απέφυγε να αναφέρει ονόματα: «Τα έχω πει όλα στους εισαγγελείς».

Μιλούσε με σιγουριά και πειστικότητα και επανέλαβε πολλές φορές ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η διαφθορά. Εσείς έχετε μια μοναδική ευκαιρία να την αντιμετωπίσετε με τη νέα κυβέρνηση». Οταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει τι εννοεί, απάντησε: «Εύχομαι η επόμενη κυβέρνηση Τσίπρα να είναι πιο σταθερή». Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι «πρέπει να χτυπηθεί η μεγάλη διαφθορά και όχι οι μικροί που αγωνίζονται να επιβιώσουν».

Ερωτήθηκε πώς ήταν οι τελευταίοι μήνες. «Ηταν πολύ δύσκολη και πιεστική η σύγκρουση με ένα τόσο δυνατό σύστημα, αλλά έγιναν μεγάλα βήματα» απάντησε. «Ο Τύπος και τα ΜΜΕ έχουν μεγάλη δύναμη. Βοηθήστε και εσείς...» κατέληξε.

Το ραντεβού για την κατάθεσή του κλείστηκε σε κλίμα απόλυτης μυστικότητας και με κινηματογραφικές συνθήκες. Οι έλληνες εισαγγελείς, όπως μάθαμε, εντόπισαν τον μάρτυρα με δυσκολία. Κινείται ανάμεσα σε τουλάχιστον πέντε πόλεις της Γαλλίας επειδή εκζητείται με διεθνές ένταλμα σύλληψης από την Ελβετία για την υποκλοπή χιλιάδων ονομάτων.

Οι τρεις εισαγγελείς και ο προϊστάμενός τους κατάφεραν να ξεπεράσουν τις χρονοβόρες διαδικασίες δικαστικής συνδρομής και αποφασίστηκε να δοθεί η κατάθεση στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι, όπως έχει συμβεί και με παλιότερη κατάθεση. Δεν γνώριζε κανείς, ακόμη και οι άνθρωποι της πρεσβείας ενημερώθηκαν για το όνομα του μάρτυρα την Παρασκευή το πρωί.


Η πληροφορία για την κατάθεση ήρθε μία ημέρα νωρίτερα και βρέθηκα στον τρίτο όροφο της πρεσβείας να χαιρετάω τον Φαλτσιανί. Εκείνος ήταν άνετος, ντυμένος κάζουαλ με καρό πουκάμισο, λίγο προτού μπει για την κατάθεση που άργησε πέντε χρόνια. «Είμαι πρόθυμος να βοηθήσω τις ελληνικές αρχές. Τιμή μου που με καλέσατε» ήταν τα πρώτα του λόγια προς τους εισαγγελείς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Θερμή ήταν η χειραψία του και με τον προϊστάμενο. Αμέσως μετά η πόρτα στο μικρό δωμάτιο της πρεσβείας έκλεισε και άρχισε η κατάθεση.

13-9-2015
ΓΙΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=737031



Σκίτσο του ΙΩΑΝΝΟΥ



Αντιπαραθέσεις και διευκρινίσεις για τη νέα κατάθεση Φαλσιανί
  «Έχετε μια μοναδική ευκαιρία να αντιμετωπίσετε τη διαφθορά με τη νέα κυβέρνηση» υποστηρίζει ο Ερβέ Φαλσιανί

Διευκρινίσεις για τη διαβόητη «λίστα Λαγκάρντ» εξέδωσε σήμερα η Εισαγγελία Πρωτοδικών, μετά τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν από τη νέα κατάθεση του Ερβέ Φαλσιανί σε Έλληνες εισαγγελείς και τις δηλώσεις του ίδιου ότι πίσω από εταιρείες και «αχυρανθρώπους» αλλά και όλους τους κύκλους του χρήματος κρύβονται και πολιτικά πρόσωπα.«Η Εισαγγελία ουδέποτε ανακοίνωσε ονόματα των υπό διερεύνηση προσώπων» επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα επιτελεί το καθήκον της «ανεξαρτήτως κυβέρνησης».

Φαλσιανί: «Η επόμενη κυβέρνηση Τσίπρα μοναδική ευκαιρία»

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η διαφθορά. Εσείς έχετε μια μοναδική ευκαιρία να την αντιμετωπίσετε με τη νέα κυβέρνηση» ανέφερε ο Ερβέ Φαλσιανί («Βήμα της Κυριακής»).Τις δηλώσεις του επισήμανε και ο ΣΥΡΙΖΑ θέτοντας το ερώτημα εάν «πιστεύει κανείς ότι, αν η επόμενη κυβέρνηση αποτελείται από τους φίλους του κυρίου Παπασταύρου, η έρευνα θα προχωρήσει;». 

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας, στη χθεσινοβραδινή του ομιλία στο Κερατσίνι, απ' όπου έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, σημειώνοντας ότι «όποιος διανοηθεί να βάλει προσκόμματα στο έργο της δικαιοσύνης, στην προσπάθειά της να διερευνήσει τα κρυμμένα ονόματα των λιστών της φοροδιαφυγής, θα έχει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ και με εμένα προσωπικά».

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ζήτησες να δοθεί στη δημοσιότητα, πριν από την Κυριακή των εκλογών, το υλικό που έφεραν οι εισαγγελείς.

Τρ. Αλεξιάδης: 
«Ούτε στις 150 υποθέσεις δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος»
Από τις περίπου 2.062 υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος ούτε στις 150, ανέφερε σήμερα (Mega) ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

O Τρύφων Αλεξιάδης τόνισε ότι στο τέλος του χρόνου η λίστα Λαγκάρντ παραγράφεται. Σημείωσε, δε, ότι από την αρχή που πήγε η λίστα στο ΣΔΟΕ είχε τη μορφή εισαγγελικής παραγγελίας. Επίσης, αποκάλυψε ότι από τα 24.710 εμβάσματα προς το εξωτερικό για την περίοδο 2009-2010-2011, δεν έχουν ελεγχθεί ούτε τα 1.500, για να προσθέσει ότι αν ο στόχος είναι η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου «πρέπει να γίνουν πολύ πιο γρήγορα οι έλεγχοι».Πλέον, όπως είπε, στις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου, αλλά και στην οικονομική αστυνομία, έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα των τραπεζικών λογαριασμών.

14.09.2015 
 http://www.efsyn.gr/arthro/antiparatheseis-kai-dieykriniseis-gia-ti-nea-katathesi-falsiani






Τη σκιώδη διαδρομή του χρήματος εξηγεί ο Φαλτσιανί. 

Πολλά από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα τον Μάρτιο του 2014, με  συνέντευξη του στο HOT DOC και στον Κώστα Βαξεβάνη, επανέλαβε ο Eρβέ Φαλτσιανί  στις ελληνικές Αρχές για το σκιώδες τραπεζικό σύστημα και το κρύψιμο του χρήματος καθώς και για τα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα. Η συνέντευξη με τον άνθρωπο που ήταν πίσω από την λίστα Λαγκάρντ αποδείχτηκε προφητική ενώ τονίζεται ακόμα περισσότερο η...απροθυμία της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου να δοθεί κατάθεση από τον Φαλτσιανί που δήλωνε από τότε πρόθυμος.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη

Περιγράψτε μας αυτό που κάνατε και τους σκοπούς σας.

Eργαζόμουν από την αρχή σε στρατηγικά προγράμματα. Βασική εργασία ήταν η ανάπτυξη λογισμικών προγραμμάτων. Ξεκίνησα να εργάζομαι σε ευαίσθητα προγράμματα της τράπεζας, πρώτα σε εθνικό επίπεδο και αργότερα σε διεθνές. Στο πλαίσιο αυτό, όφειλα να διευρύνω τις γνώσεις μου, γι’ αυτό πήγα στη Γενεύη όπου βρισκόταν η διεύθυνση.
Εκεί αντιλήφθηκα ότι λαμβάνονται πολιτικές αποφάσεις εν αγνοία των ευρωπαίων πολιτών, οι οποίες επιτρέπουν σε μια τράπεζα να κερδίζει περισσότερα χρήματα, επιτρέποντας παράλληλα σε ορισμένους πελάτες, τους πιο πλούσιους ή για παράδειγμα σε επιχειρήσεις, να μην πληρώνουν φόρους. Κατάλαβα ότι το σκιώδες τραπεζικό σύστημα (shadow banking) λειτουργεί σαν μια βιομηχανία, την οποία κανείς δεν γνωρίζει ούτε κατανοεί και της οποίας σκοπός είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι πιο πλούσιοι να κρύβουν χρήμα και να μην πληρώνουν φόρους.

Όταν συνειδητοποίησα ότι μέσω της δουλειάς μου βοηθούσα στην εξάπλωση αυτής της βιομηχανίας, άρχισα με τη βοήθεια και άλλων να ψάχνω τον τρόπο να αποδείξω ότι αυτά πράγματι γίνονται, προκειμένου να αποκαλυφθούν μέσω της Δικαιοσύνης. Πήραμε μεγάλο ρίσκο, αλλά σιγά σιγά καταφέραμε να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει τι πραγματικά συμβαίνει και να ξεκινήσουν σχετικές έρευνες. Μπορέσαμε, μετά από τόσα χρόνια, να παραδεχθεί η Δικαιοσύνη ότι οι πελάτες δεν είναι απλώς ένοχοι, αλλά στην πραγματικότητα εκφραστές αυτού του συστήματος. Διότι, γνωρίζοντας ότι οι πολίτες δεν κατανοούν την οικονομία και συγκεκριμένα την οικονομία που κινείται στο σκοτάδι, θα συνεχίσουν να αποκρύπτουν τα πλούτη τους. Αντιθέτως, αν ο κόσμος μάθει τους κανόνες αυτής της σκοτεινής οικονομίας, θα μπορεί να προσδιορίσει τους πραγματικούς αντιπάλους του, εκείνους που του παίρνουν τα χρήματα.

Πως λειτουργεί το σκιώδες τραπεζικό σύστημα

Τι ακριβώς είναι το shadow banking;

Υπάρχουν διαφορετικοί μηχανισμοί που συνθέτουν το shadow banking. Αυτοί έχουν σχέση όχι μόνο με λογαριασμούς και είδη καταθέσεων, αλλά και με επενδυτικά προϊόντα, έτσι ώστε να επιτρέπεται η διάσπαση της περιουσίας κάποιου, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι δυνατόν να γνωρίζουμε ποιον αφορά.
Μπορείτε, για παράδειγμα, να έχετε δύο τραπεζικούς λογαριασμούς. Έναν αρνητικό κι έναν θετικό. Έναν στην Ελλάδα, για παράδειγμα, ο οποίος παρουσιάζει οφειλή, έχει δηλαδή αρνητικό υπόλοιπο, κι έναν δεύτερο που μπορεί να είναι στην Ελβετία ή κάπου άλλου και να είναι πιστωτικός. Αυτά τα δύο είδη λογαριασμών είναι η βάση του σκιώδους τραπεζικού συστήματος. Τι σημαίνει αυτό; Ότι, αντίθετα μ’ έναν τρεχούμενο λογαριασμό που πολλοί άνθρωποι έχουν, αυτοί οι λογαριασμοί που λειτουργούν στο σκιώδες τραπεζικό σύστημα βρίσκονται εντός ενός δικτύου λογαριασμών μεταξύ κρατών, τους οποίους μπορεί να διαχειρίζονται άλλα κράτη. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που έχει στην Ελλάδα έναν λογαριασμό με αρνητικό υπόλοιπο μπορεί να έχει κι ένα πόσο στις Μπαχάμες και ο διαχειριστής του λογαριασμού αυτού να βρίσκεται στην Ελβετία. Όταν η Δικαιοσύνη (η ελληνική) ζητήσει στοιχεία, βλέποντας ότι ο πολίτης αυτός κάνει δουλειές στην Ελβετία, η Ελβετία θα απαντήσει ότι ο συγκεκριμένος κύριος δεν έχει λογαριασμό. Και είναι εν μέρει αλήθεια, γιατί η Ελβετία διαχειρίζεται έναν λογαριασμό ο οποίος βρίσκεται στις Μπαχάμες.
Όλα αυτά τα δίκτυα είναι που αποκαλούμε shadow banking. Είναι στην ουσία μηχανισμός που επιτρέπει να αποκρύπτεται η πραγματική οικονομική θέση μιας εταιρίας ή ενός πλούσιου ανθρώπου, δίνοντάς τους παράλληλα το δικαίωμα να επικαλούνται ότι βρίσκονται υπό πτώχευση. Το χρήμα όμως δεν εξαφανίζεται ποτέ. Το χρήμα απλώς περνάει από έναν λογαριασμό σ’ έναν άλλο, από μια χώρα σε μια άλλη. Το χαρακτηριστικό των μεγάλων τραπεζών, που δραστηριοποιούνται σε δεκάδες χώρες, είναι ότι μπορούν να μεταφέρουν αυτά τα χρήματα με πολύ απλό τρόπο, χωρίς να αφήνουν ίχνη. Δεν υπάρχει φυσικά ούτε εσωτερικός ούτε προφανώς εξωτερικός έλεγχος, γιατί έχουν ψηφιστεί συγκεκριμένοι νόμοι που το επιτρέπουν. Είναι σαν να έχουν επιτρέψει σ’ ένα αεροπλάνο να πετάει δίχως ραντάρ, σαν να μην ξέρουμε πού και πότε πηγαίνει. Αυτό έχουν ψηφίσει για την οικονομία.
Έτσι, έχουν καταφέρει να μη γνωρίζουμε πια ποιος έχει και ποιος δεν έχει χρήματα. Έχουν καταφέρει εταιρίες και πλούσιοι να μην πληρώνουν ποτέ φόρους, σε αντίθεση με τους πολίτες, οι οποίοι έχουν λογαριασμούς στη χώρα τους, δεν γνωρίζουν πώς λειτουργούν αυτοί οι μηχανισμοί και όταν τους λένε πρέπει να πληρώσετε το βρίσκουν φυσιολογικό. Δεν υπάρχει τυραννία χωρίς έλεγχο και δεν υπάρχει έλεγχος χωρίς απόκρυψη της αλήθειας και των πληροφοριών. Πρέπει να έχουμε επίγνωση του τι είναι το shadow banking. Πρέπει να έχουμε επίγνωση ότι όλες αυτές οι αλήθειες που αποκρύπτονται από τον κόσμο, επιτρέπουν την υποδούλωσή του.


Μπορεί κάποιος τηλεφωνικά να πραγματοποιεί συναλλαγές ή να δώσει εντολή τοποθέτησης χρημάτων χωρίς να παρέχει πληροφορίες;

Όλα είναι οργανωμένα ώστε να υπάρχει εχεμύθεια. Μπορείς να παρουσιαστείς με κάποιο άλλο όνομα, να σε καταλάβουν απλώς από τη φωνή, να σου κάνουν μια ερώτηση, η οποία έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον διαχειριστή του λογαριασμού, και μετά μπορείς να δώσεις την εντολή σου. Μπορεί λοιπόν να βρίσκεσαι στην Ελλάδα και να συνεννοείσαι τηλεφωνικώς με Γαλλία ή Ελβετία και οι εντολές να αφορούν έναν λογαριασμό που βρίσκεται στο Λουξεμβούργο. Όλα αυτά τα επιτρέπει το private και το shadow banking.

Δεν είναι ρίσκο να μιλάς από το τηλέφωνο;Αν υποθέσουμε ότι η κλήση καταγράφεται, πώς μπορεί η τράπεζα να εξασφαλίσει εχεμύθεια;

Ορισμένοι, όταν κάνουν τηλεφωνικές κλήσεις, φροντίζουν να καλούν από τηλεφωνικό θάλαμο ή από άλλο τηλέφωνο. Δεν είναι τόσο πολύπλοκο να καλέσει κάποιος χωρίς να μπορεί να εντοπιστεί το προσωπικό του τηλέφωνο. Τώρα, αν βλέπουν στην Ελλάδα, για παράδειγμα, ότι συνομιλείτε με τον τραπεζίτη σας στην Ελβετία και η ελληνική δικαιοσύνη ρωτήσει τις ελβετικές Αρχές αν εσείς έχετε λογαριασμό στην Ελβετία, τότε η Ελβετία θα απαντήσει αρνητικά, διότι ο λογαριασμός βρίσκεται στην πραγματικότητα σε τρίτη χώρα.


Τι συνέβη από τη στιγμή που αποφασίσατε να αποκαλύψετε αυτά τα στοιχεία;

Για να συλλέξω αυτά τα στοιχεία και τις αποδείξεις και να βοηθήσω τη Δικαιοσύνη να τα κατανοήσει ώστε να πάρει τις σωστές αποφάσεις, χρειάστηκε να έρθω σε επαφή με άτομα με τα οποία είχα συνεργαστεί στο παρελθόν. Με αυτούς οργανώσαμε το πλάνο και βάλαμε τα πράγματα σε μια σειρά ώστε να προχωρήσουμε.
Φεύγοντας από την Ελβετία, πήγα στη Γαλλία για να μπορέσω να κινήσω τις νομικές διαδικασίες και να πραγματοποιηθούν έρευνες και ανακρίσεις. Αντιμετώπισα κάποια προβλήματα, τα οποία ωστόσο ξεπεράστηκαν, δεδομένου ότι και στη Γαλλία υπήρξαν τριγμοί επί του θέματος αυτού. Κάπως έτσι ξεκίνησε η έρευνα και σήμερα συνεργαζόμαστε και με άλλα κράτη.


Πήγατε και στον Λίβανο;

Πράγματι, είχα μεταβεί και στον Λίβανο. Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις αναφορικά με την παρουσία μου εκεί, αλλά τελικά ήταν ο μόνος τρόπος για να ξεκλειδώσει η ελβετική Δικαιοσύνη και να δώσει στοιχεία. Στον Λίβανο ήρθαν οι ελβετικές Αρχές κι έτσι άνοιξε η νομική οδός. Όρισαν για λογαριασμό τους έναν γάλλο εισαγγελέα προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες, ο οποίος μεταξύ άλλων έλεγξε και το τι έκανα εγώ στον Λίβανο, και κατόπιν διαφόρων νομικών παρεμβάσεων και συνεννοήσεων μεταξύ κρατών ξεκίνησαν και επίσημα πια οι έρευνες.
Μέχρι να φτάσουμε εκεί, πάντως, χρειάστηκε να περάσω και από την Ισπανία, όπου φυλακίστηκα. Έτσι είναι όμως αυτά τα πράγματα. Δηλαδή, αν δεν θυσιαστείς δεν βγαίνει η αλήθεια εύκολα προς τα έξω.


Σ’ ένα από τα έγγραφα της HSBC που έχουμε στη διάθεσή μας αναγράφεται μεταξύ άλλων κάποια εταιρία «Παντελάκης Securities». Τι σημαίνει αυτό; Είναι συνεργάτης της HSBC;

Αυτά τα έγγραφα είναι ουσιαστικά μέρος ενός συστήματος, που είναι με τη σειρά του μέρος του shadow banking. Στο σύστημα αυτό, διαφορετικές εταιρίες συνεργάζονται για να δίνουν δάνεια κάπου, ενώ το ποσό του δανείου δεσμεύεται κάπου αλλού, σε κάποια άλλη χώρα. Χάρη σε αυτό το σύστημα, μπορείς να έχεις κάποιον που εμφανίζει έναν ελλειμματικό λογαριασμό σε μια χώρα και παράλληλα έναν πλεονασματικό σε μια άλλη. Μπορεί να εμφανίσει δηλαδή αδυναμία πληρωμών, καθώς στη συγκεκριμένη χώρα θα φαίνεται χρεοκοπημένος, και να έχει τα λεφτά σε άλλες χώρες. Και αυτό το σύστημα δημιουργήθηκε και προσφέρθηκε στους πελάτες για αυτόν ακριβώς τον σκοπό, για να μπορείς να παίρνεις ένα ποσό από μια χώρα και να πιστώνεται σε μια άλλη, υπό πλήρη αδιαφάνεια.


Σε άλλο λογαριασμό, γράφει «Midland Branch Παντελάκης». Τι σημαίνει αυτό, στον παρόντα λογαριασμό;

Αυτό σημαίνει ότι η εταιρία παίρνει μέρος στη διαχείριση αυτού του λογαριασμού. Σημαίνει ότι συνεργάζονται. Βάσει αυτού του συμβολαίου, η εταιρία μπορεί να περνάει εντολές στην τράπεζα.


Το ίδιο όνομα υπάρχει και σε άλλους λογαριασμούς.

Ναι, μια εταιρία μπορεί να παίρνει μέρος στη διαχείριση πολλών λογαριασμών. Είναι συνηθισμένο αυτό, το να βάζει κάποιος μια εταιρία να διαχειρίζεται ποσά μέσω διαφορετικών λογαριασμών αλλά και τραπεζών. Τις περισσότερες φορές, όπως έδειξε η έρευνα, πίσω από τα δηλωμένα ποσά ήταν τα τριπλάσια. Δηλαδή εμφανίζονταν 100 εκατομμύρια και από πίσω βρίσκονταν 300. Σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν κάποιος δήλωνε ένα ποσό, συνήθως είχε άλλους δύο λογαριασμούς σε άλλες τράπεζες.


Είναι ένα είδος ξεπλύματος;

Είναι ένα εργαλείο, το οποίο δεν ελέγχεται. Η ύπαρξή του δεν είναι καν γνωστή στις αρμόδιες Αρχές. Δεν υπάρχει καμία ρυθμιστική Αρχή, κανένα πρόσωπο που να μπορεί να τα ελέγξει αυτά. Φανταστείτε να είστε σε έναν αυτοκινητόδρομο και να γνωρίζετε πως δεν υπάρχει κανένα ραντάρ ή αστυνομικός πουθενά. Μπορείτε να κάνετε τα πάντα. Έτσι κι εδώ. Έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ό,τι θέλουν. Εάν δεν είναι στις προθέσεις τους να παραβούν τον νόμο, δεν θα το κάνουν. Αν όμως είναι, οι πιθανότητες να τους πιάσουν είναι ελάχιστες.


Είναι αυτές οι εταιρίες μέρος αυτού του συστήματος, του shadow banking;

Ναι, με αυτά τα χαρτιά μπορείτε να αποδείξετε πως υπάρχουν εταιρίες στην Ελλάδα, όπως αυτή του Παντελάκη, οι οποίες αποτελούν μέρος του συστήματος και μπορεί να κρύβουν ποσά σε άλλες χώρες. Ένας δικαστής μπορεί να μην το καταλαβαίνει, αν δεν γνωρίζει το σύστημα και τη λειτουργία του. Το παν είναι να κατανοήσεις τον μηχανισμό και να έχεις τη δυνατότητα να ερμηνεύσεις και να χρησιμοποιήσεις τέτοιου είδους πληροφορίες, όπως αυτές που περιέχονται στα χαρτιά αυτά. Συχνά όμως, υπάρχουν δικηγόροι που διαχειρίζονται τα ποσά των εταιριών. Πίσω από ένα άτομο μπορεί να υπάρχουν πολλά άλλα, τα οποία όμως δεν γίνεται να μάθουμε ποια είναι. Αυτό που έγινε στις άλλες χώρες και έπρεπε να γίνει και στην Ελλάδα είναι ο έλεγχος του πληρεξούσιου δικηγόρου, ώστε να αποκαλυφθεί με ποιους μιλούσε. Ο λόγος για τον οποίο γίνονται αυτά είναι επειδή υπάρχουν μέρη σαν την Ελβετία, όπου μπορείς να ανοίξεις λογαριασμό μόνο και μόνο για να αποφύγεις την εφορία και τη δικαιοσύνη. Αυτό που μου δείξατε είναι η απόδειξη πως κάποιος μπορεί να οργανώσει έτσι τις καταθέσεις, ώστε να μην φαίνονται σε κανένα «ραντάρ». Κάποιες, λίγες φορές, κυρίως επειδή τα εμπλεκόμενα πρόσωπα είναι τόσο σίγουρα ότι δεν θα συμβεί τίποτα, βάζουν το όνομά τους και τους ανακαλύπτουν.


Οι αποκαλύψεις για την Ελλάδα

Στην Ελλάδα τι συμβαίνει;

Η Ελλάδα είναι ένα παράδειγμα του τι σημαίνει για μια χώρα να πρέπει να ξεχρεώσει τις τράπεζες, τη στιγμή που είναι πιθανό τα λεφτά να μην έχουν χαθεί, αλλά να βρίσκονται στο εξωτερικό. Βλέπετε πολίτες να υποφέρουν χωρίς να γνωρίζουν τους οικονομικούς μηχανισμούς. Η Ελλάδα είναι απλώς μέρος του μηχανισμού αυτού. Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να σκεφτεί με όρους δικτύου, όπως οι τράπεζες. Αποκαλύψαμε πως η αδιαφάνεια προκύπτει μέσα από τέτοια δίκτυα. Ο τρόπος, λοιπόν, για να εξαλειφθεί αυτή η αδιαφάνεια, είναι κι εμείς να δουλέψουμε με τους ίδιους όρους, με δίκτυα. Επιμένω και προτείνω στην ελληνική Δικαιοσύνη να συνεργαστεί και να προσπαθήσει από κοινού με τις γαλλικές, τις ισπανικές, τις ιταλικές Αρχές για την εξάλειψη αυτού του φαινομένου. Εσείς κρατάτε στα χέρια σας την απόδειξη (εννοεί τη Λίστα) ότι τα λεφτά που λείπουν από την Ελλάδα μπορεί να βρίσκονται σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Είστε έτοιμος να ενημερώσετε την ελληνική Δικαιοσύνη;

Είμαι απολύτως ελεύθερος και έχω κίνητρο να βοηθήσω οποιονδήποτε το χρειάζεται. Το έκανα και το κάνω με πολλές χώρες ανά την Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο μια χώρα η οποία αρνείται να συνεργαστεί μαζί μου, η Ελβετία. Μόνο αυτοί θέλουν να με εμποδίσουν να έρθω, για παράδειγμα, στην Ελλάδα και να βοηθήσω στην έρευνα. Μπορώ αύριο να έρθω στην Ελλάδα και να εξηγήσω στους δικαστές πώς δουλεύει το σύστημα. Μπορούν όμως να έρθουν κι εκείνοι εδώ (σ.σ. στη Γαλλία) και να συνεργαστούν με τις γαλλικές Αρχές και να πάρουν όλα τα στοιχεία που μάζεψαν και τα οποία εξηγούν ακριβώς το σύστημα. Σκοπός της Λίστας ήταν να ενεργοποιήσει τον ελληνικό κρατικό μηχανισμό και μετά από λίγο καιρό να ζητήσει η Ελλάδα τη βοήθεια της Γαλλίας και να συνεργαστούν πάνω σε όσα έχουν βρει, κάτι που εμπόδισαν τα πολιτικά συμφέροντα.



Οι δικαστικές Αρχές μπορούν να ασκήσουν έλεγχο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα;

Φυσικά. Όμως λίγοι δικαστές γνωρίζουν την ύπαρξη και τον τρόπο λειτουργίας ενός τέτοιου δικτύου. Μιλήσατε, για παράδειγμα, για την εταιρία του Παντελάκη. Οι δικαστές στην Ελλάδα μπορεί να μην έχουν ιδέα για το θέμα, όμως εδώ φαίνεται πως ήταν μέρος ενός δικτύου. Κάθε πληροφορία είναι σημαντική.


ΠΗΓΗ
http://www.koutipandoras.gr/article/150338/ti-skiodi-diadromi-toy-hrimatos-exigei-o-faltsiani-ti-eihe-apokalypsei-ston-kosta






ΦΟΡΟΣ ΓΙΑ ΑΔΗΛΩΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
'Ακουσε για την κατάθεση Φαλτσιανί και έδωσε μόνη της μισό εκατ. ευρώ στο Δημόσιο.Η επιχειρηματίας στοχεύει με την σημερινή της κίνηση να πετύχει τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου που προβλέπουν ότι αν επιστρέψει τα χρήματα δεν διώκεται.

Ποσό ύψους 500.000 ευρώ δήλωσε σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ότι κατέβαλε στα δημόσια ταμεία, γυναίκα επιχειρηματίας που αναφέρεται στον φάκελο με καταγγελίες περί εγκληματικής οργάνωσης, που διευκόλυνε σε διακίνηση και απόκρυψη παράνομων χρημάτων, στοιχεία που αποτέλεσαν την αιτία για πρόσφατη κατάθεση σε κλιμάκιο εισαγγελέων του πρώην στελέχους τεχνικών υπηρεσιών της HSBC Ερβέ Φαλτσιανί.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η εν λόγω επιχειρηματίας προσήλθε στην Εισαγγελία σήμερα, δύο ημέρες μετά την σχεδόν 10ωρη κατάθεση Φαλτσιανί στο Παρίσι ενώπιον τεσσάρων εισαγγελέων με επικεφαλής τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο και ζήτησε να εξοφλήσει ολόκληρο το ποσό που της καταλογίζεται ως φόρος από αδήλωτα εισοδήματα που φέρεται να εντοπίστηκαν μέσω των στοιχείων της "λίστας Λαγκάρντ".

Το όνομα του συγκεκριμένου προσώπου περιλαμβάνεται στην λίστα καταθετών της HSBC στην Ελβετία, που προέρχεται από το σύνολο του υλικού που υπέκλεψε από την άλλοτε εργοδότρια του τράπεζα ο Ερβέ Φαλτσιανί. Ωστόσο, η συγκεκριμένη επιχειρηματίας φέρεται και ως μία από εκείνους που καταγγέλλονται πως έκαναν χρήση των διευκολύνσεων που, κατά τις καταγγελίες, παρείχε η ερευνώμενη "εγκληματική οργάνωση" σε όσους ενδιαφέρονταν να φοροδιαφύγουν και να αποκρύψουν παράνομα χρηματικά ποσά.

Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας κατέθεσε στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι ο Ερβέ Φαλτσιανί, αφορά στοιχεία που απέστειλε τον περασμένο Αύγουστο ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σχετικά με πρόσωπα που οργανωμένα εξυπηρετούσαν όσους ενδιαφερόταν να "φυγαδεύσουν" χρήματα σε ασφαλές τραπεζικό περιβάλλον.

Η επιχειρηματίας, που σήμερα επισκέφθηκε την Εισαγγελία, είχε κληθεί από τους εισαγγελείς που ερευνούν τώρα την υπόθεση "εγκληματική οργάνωση" σε εξηγήσεις ως ύποπτη για το αδίκημα της φοροδιαφυγής. Φέρεται, μάλιστα, αρχικά να είχε ζητήσει προθεσμία για τις εξηγήσεις της, πλην όμως και μετά από συζήτηση με τους εισαγγελικούς λειτουργούς για την δυνατότητα ακαταδίωκτου σε περίπτωση επιστροφής χρημάτων, επανήλθε στην Εισαγγελία μετά την δημοσιότητα που έλαβε η υπόθεση με αφορμή την κατάθεση Φαλτσιανί.

Η επιχειρηματίας στοχεύει με την σημερινή της κίνηση να πετύχει τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου που προβλέπουν ότι αν επιστρέψει τα χρήματα δεν διώκεται.


Πηγή: ΑΜΠΕ
14-9-2015
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64250420