Τι ξέχασαν οι 12 "σοφοί" του Υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης



Το πολυσέλιδο πόρισμα της Επιτροπής των "σοφών" για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος παρ' ό,τι στηρίζεται σε μία αναλυτική και κριτική μελέτη των όσων έχουν αλλάξει στο σύστημα από το 2010 μέχρι και σήμερα για να αποδείξει την αναμφισβήτητη "μη βιωσιμότητά" του ξέχασε κάτι πολύ σημαντικό.  

Τον Μάρτιο του 2012 το ασφαλιστικό σύστημα "έχασε" στο πηγάδι δίχως πάτο του δημόσιου χρέους (σ.σ. λόγω του PSI) το μεγαλύτερο μέρος των αποταμιευτικών πόρων που τουλάχιστον βραχυμεσοπρόθεσμα μπορούσαν να υποστηρίξουν την επιβίωσή του.  

Αυτό το "γεγονός” παρ' ό,τι καθορίζει σε πρώτο βαθμό την αμεσότητα της εκτίμησης "μη βιωσιμότητας” του ασφαλιστικού συστήματος, απουσιάζει από την καταγραφή των λόγων που οι "12 σοφοί” καταγράφουν σαν βασικά αίτια της κατάρρευσής του που περιγράφουν κατά τα άλλα με απόλυτα ακριβή τρόπο.  

Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ ξεχνούν ή έστω παραλείπουν αυτή την διάσταση του προβλήματος, τονίζουν την άλλη όψη της, δηλαδή το γεγονός ότι "οι πληρωμές συντάξεων θα πρέπει (σ.σ. στο μέλλον) να ανταγωνίζονται τις ανάγκες της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους” στον βωμό του οποίου το ασφαλιστικό σύστημα είχε την συντριπτική απώλεια το 2012.  

Δεν παραλείπουν επίσης να επισημάνουν ότι:  

•    Στο συνταξιοδοτικό σύστημα που βρίσκεται σε ισχύ, "οι συντάξεις έπαιξαν καίριο ρόλο στο πελατειακό σύστημα της μεταπολιτευτικής (!) περιόδου...”. 

•    "Οι διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα (σ.σ. που έγιναν από το 2010 μέχρι σήμερα) δεν λειτούργησαν στην κρίση”, αφού η συνταξιοδότηση ακόμα και στο πλαίσιο της εφαρμογής των μνημονίων λειτούργησε "σαν ασφαλές αγκυροβόλιο από τις πιέσεις της αγοράς εργασίας (σ.σ. της ανεργίας)...” και καταλήγουν ότι 

•    "Μια συνολική αξιολόγηση είναι ότι οι αλλαγές από το 2010 αποτελούν ημιτελή μεταρρύθμιση...”.  

Στο πλαίσιο αυτών των εκτιμήσεων οι προτάσεις καταλήγουν στην αναδιάρθρωση του συστήματος διατυπώνοντας την θεωρία των "δύο σταδίων”. Στο πρώτο στάδιο η προσαρμογή σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα ("μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα”) στοχεύει στις ήδη ενεργές συντάξεις αλλά και εκείνες που πρόκειται να δοθούν τα αμέσως επόμενα χρόνια. Η προσαρμογή μέσα από την λειτουργική συγχώνευση των Ταμείων θα δρομολογήσει την ομογενοποίηση τόσο των παροχών όσο και των εισφορών σε ένα "μέσο” επίπεδο το οποίο θα καταλήγει στον περιορισμό της δαπάνης.  

Το δεύτερο στάδιο αφορά τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα με την συγκρότηση ενός συστήματος που θα αφορά τις νέες γενιές και το οποίο θα στηρίζεται "στην ίση μεταχείριση των πολιτών τόσο εντός της κάθε γενιάς όσο και μεταξύ των γενεών.  

Πληροφορίες του Capital.gr –που δεν έχουν προς το παρόν διασταυρωθεί– αναφέρουν ότι για τις βασικές κατευθύνσεις του πορίσματος ο κ. Κατρούγκαλος  ενημέρωσε στις συναντήσεις που είχε στην Λίμα τα αρμόδια στελέχη του ΔΝΤ και κατόπιν αυτού –και με κάποιες προσαρμογές που στο μεταξύ έγιναν– έδωσε το πράσινο φως για την παρουσίασή του.    

Του Γ. Αγγέλη  
15-10-2015
http://www.capital.gr/forum/thread/5358559?messageId=5358559


Σκίτσο του Γ.ΙΩΑΝΝΟΥ

Σκίτσο του Π.ΜΑΡΑΓΚΟΥ