BANANA REPUBLIC !!! Ασύλληπτη σπατάλη με τα ενοίκια του Δημοσίου ...

 Δεν πρόκειται για απλή "σπατάλη" όπως το άρθρο αναφέρει.
Πρόκειται για ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ!








  
Τη στιγμή που η κυβέρνηση επιβάλλει σκληρά μέτρα, όπως ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και η κατάργηση της εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων στο Δημόσιο, η σπατάλη (και) με τα ενοίκια του Δημοσίου συνεχίζεται. Πρόκειται για διαχρονικό πρόβλημα το οποίο (και) η σημερινή κυβέρνηση  αναγνωρίζει, αλλά μένει να αποδειχτεί εάν θα καταφέρει να το επιλύσει οριστικά. Για την ώρα, το Δημόσιο και οι εποπτευόμενοι από αυτό οργανισμοί συνεχίζουν να πληρώνουν για τη στέγαση των υπηρεσιών τους ακριβά ενοίκια αντί να αξιοποιούν τον μεγάλο αριθμό των ιδιόκτητων ακινήτων του.   
Αυτό, όταν σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το κόστος για μισθώματα έχει περιοριστεί από περίπου 180 εκατ. ευρώ το 2009 σε 71 εκατ. ευρώ το 2014. 

  
Το ακίνητο του Γαβαλά   
Η περίπτωση του δεσμευμένου από την Επιτροπή ξεπλύματος μαύρου χρήματος κτηρίου στην Κάντζα, που ανήκε στην εταιρεία Lak και παραμένει στα αζήτητα, αποτελεί κλασική περίπτωση διαχειριστικής ανεπάρκειας του ελληνικού Δημοσίου.   
Τον Ιούνιο του 2013 ο προφυλακισμένος τότε επιχειρηματίας Λάκης Γαβαλάς είχε ζητήσει εγγράφως από τον υπουργό Οικονομικών και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, το κτήριο στην Κάντζα, που φιλοξενούσε την έδρα της πτωχευμένης εταιρείας Lak, να μεταβιβαστεί στο Δημόσιο και συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Αττικής με αντάλλαγμα τη διαγραφή των οφειλών του. Το αίτημα αυτό είχε στηριχθεί στην πρόταση που είχε διατυπώσει τρεις μήνες νωρίτερα -τον Μάρτιο του 2013- ο τότε Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός. Το δεσμευμένο, δηλαδή, από το Δημόσιο ακίνητο να περάσει στην Περιφέρεια, η οποία με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομούσε 10 εκατ. ευρώ, ποσό που πληρώνει κάθε χρόνο σε ενοίκια.   
Ωστόσο, η πρόταση του επιχειρηματία βρίσκεται διαρκώς αντιμέτωπη με το γράμμα του νόμου. Για να αρθεί δηλαδή η δέσμευση του ακινήτου απαιτείται είτε η έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει ακόμη και οκτώ χρόνια. Είτε η έκδοση βουλεύματος από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, διαδικασία εξίσου χρονοβόρα. Στο πλαίσιο αυτό, η λύση είναι η θέσπιση τροπολογίας -μερικές γραμμές νόμου όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά νομικοί κύκλοι- που να προβλέπει ότι όταν το Δημόσιο εξοφλείται, η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων, εν προκειμένω του κτηρίου του Λάκη Γαβαλά αίρεται. Πρόκειται για τροπολογία που ποτέ έως σήμερα έχει καταρτιστεί... 
  
Της σπατάλης  
Την ίδια στιγμή, πολυάριθμες είναι οι περιπτώσεις κατασπατάλησης χρημάτων σε ενοίκια, όταν το οικονομικό επιτελείο αναζητά ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα. 

Ενδεικτικά:   
-Το υπουργείο Οικονομικών πληρώνει, ετησίως, ποσό της τάξης των 24 εκατ. ευρώ σε μισθώματα, την ώρα που θα μπορούσε να στεγάζει τις υπηρεσίες του στα πολυάριθμα ιδιόκτητα κτήρια που διαθέτει.   
-Οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, χωρίς το τέως υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (που προστέθηκε σε αυτό), στεγάζονται σε 19 διαφορετικά κτήρια (από αυτοτελή κτήρια έως και διαμερίσματα). Από αυτά τα 16 βρίσκονται στην Αθήνα και τα 3 είναι στη Θεσσαλονίκη. Για τους χώρους αυτούς το Δημόσιο καταβάλλει για μισθώματα, 2 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.   
-Για 22 αστυνομικά τμήματα στην Αθήνα πληρώνονται μισθώματα ύψους 22 εκατ. ευρώ.   
Βουλή πληρώνει κάθε μήνα περίπου 100.000 ευρώ για την εκμίσθωση γραφείων.   
-Το κτήριο "Κεράνη", συνολικού εμβαδού 42.300 τ.μ., που παραμένει άδειο. Το Δημόσιο το αγόρασε προς 35 εκατ. ευρώ το 1998, ενώ αντίστοιχο περίπου ποσό δαπάνησε για την μετατροπή του σε κτήριο γραφείων. Κατά καιρούς σχεδιαζόταν να μεταφερθούν εκεί το προσωπικό του υπουργείου Περιβάλλοντος και τα δικαστήρια του Πειραιά, ωστόσο κανένα σχέδιο δεν καρποφόρησε. 
  
-Το Δημόσιο πληρώνει, κάθε χρόνο, 400.000 ευρώ σε κοινόχρηστα και ενοίκια για το κτήριο του οργανισμού Enterprise Greece, ενώ υπάρχει ιδιόκτητο ακίνητο στην Ηλιούπολη που δεν χρησιμοποιείται. Πλέον έχει πωληθεί στην Εθνική Πανγαία, με τη συμφωνία να προβλέπει ότι το Δημόσιο θα πρέπει να βρει στον ιδιώτη εκμισθωτή ή να αποπληρώνει το ετήσιο ενοίκιο ύψους 2,62 εκατ. ευρώ.  
-Στην Πρέβεζα πληρώνονται περίπου 28.000 ευρώ μηνιαίως για την μίσθωση των κτηρίων της Αστυνομίας και της ΔΟΥ.

Του Δημήτρη Δελεβέγκου 
14-10-2015
http://www.capital.gr/story/3072634/asullipti-spatali-me-ta-enoikia-tou-dimosiou



Τριπλά νοίκια θα πληρώσει το Δημόσιο για ακίνητα που πούλησε το ΤΑΙΠΕΔ

  Για 20 χρόνια θα πληρώνει ενοίκια το ελληνικό Δημόσιο, για να χρησιμοποιεί 28 κτίρια που του ανήκαν και τα οποία πούλησε το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ, το 2013, για να ταΐσει τη μαύρη τρύπα του χρέους. Το τελικό κόστος για το ελληνικό Δημόσιο θ’ αγγίξει τα 600 εκατ. ευρώ, σχεδόν το τριπλάσιο του ποσού που εξασφάλισε, μέσω της πώλησης, το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ για τους δανειστές! Σημειωτέον, τα κτίρια πουλήθηκαν σε θυγατρικές εταιρείες δύο τραπεζών -της Εθνικής και της Eurobank- των οποίων δύο άλλες θυγατρικές συμβούλευαν το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. κατά τη συναλλαγή! Ενώ, αν το δημόσιο θελήσει να κρατήσει τα κτίρια μετά τα 20 χρόνια, θα πρέπει να τα αγοράσει ξανά, στην τότε αγοραία τους αξία! Η υπόθεση έχει φτάσει στα χέρια της Εισαγγελέως Διαφθοράς. 

«Πρόκειται για 28 κτίρια- «φιλέτα», που πουλήθηκαν κατά τη γνώμη μας έναντι πινακίου φακής. Εκ του αποτελέσματος κρίνεται ότι πρόκειται περί ενός μεγάλου σκανδάλου!», δηλώνει  στο Κόκκινο ο κ.Γιάννης Καρδαράς, ο οποίος μας υποδέχτηκε στο δικηγορικό του γραφείο στον Πειραιά. 
Ο κ. Καρδαράς γνωρίζει την υπόθεση των 28 ακινήτων όσο λίγοι. Μαζί με δύο ακόμα συναδέλφους του, τους κ.κ. Ευάγγελο Τσουρούτη και Γιάννη Βρέλλο, όλοι μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, έχουν καταθέσει προσφυγή στον Άρειο Πάγο για να διερευνηθεί  ποινικά η σκανδαλώδης, όπως λένε, εκποίησή τους. 
«Βέβαια είναι σκάνδαλο, αν δει κανείς τα στοιχεία», υπογραμμίζει ο κ. Καρδαράς. «Τα κτίρια πουλήθηκαν με τη μέθοδο πώλησης και επαναμίσθωσης, για 20 χρόνια -από το 2013 έως το 2033. Σε αυτό το διάστημα, αν υπολογίσει κανείς ότι τα μισθώματα που θα πληρώνει το δημόσιο είναι περίπου 30 εκατ. ευρώ ετησίως, επί 20 χρόνια, ένας απλός υπολογισμός μας βγάζει 600 εκατ. ευρώ.  Το δημόσιο από την πώληση έχει λάβει 261 εκατ. ευρώ. Εύλογο είναι να απορεί κανείς πώς αποφάσισαν αυτή τη σύμβαση!», καταλήγει ο κ. Καρδαράς. 

Η λίστα των 28 ακινήτων 
Πιάνοντας το νήμα από την αρχή, μπήκαμε στην ιστοσελίδα του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ., όπου στα χρόνια των μνημονίων είδαμε να βγαίνουν σε πλειστηριασμό τα «ασημικά» της χώρας. Εκεί, υπό τον τίτλο «Sale&Repo 28 Κτήρια», μπορεί να βρει κανείς τον φάκελο της πώλησης των 28 κτιρίων, ανάμεσα στις τελειωμένες δουλειές. 
Στη λίστα που είχε δημοσιεύσει το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ προς άγρα αγοραστών, βρίσκει κανείς: 

  • κτίρια πέντε υπουργείων (Παιδείας, Πολιτισμού, Υγείας,  Δικαιοσύνης, Εσωτερικών)
  • κτίρια που στεγάζουν αστυνομικές διευθύνσεις και υπηρεσίες , μεταξύ των οποίων η Γ.Α.Δ.Α. και το Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη
  • κτίρια οικονομικών υπηρεσιών και ΔΟΥ, μεταξύ των οποίων και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων
  • αλλά κτίρια, όπως το Γενικό Χημείο του Κράτους και οι Καπναποθήκες Κεράνη
Στο σύνολό τους, 28 αστικά ακίνητα σε όλη τη χώρα, μεταβιβάστηκαν το 2011 από το ελληνικό Δημόσιο στο Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. , το οποίο τα χώρισε σε 2 χαρτοφυλάκια των 14 ακινήτων, με σκοπό κάθε χαρτοφυλάκιο να δημοπρατηθεί ενιαία. 

Η πώληση σε Εθνική Πανγαία και Εurobank Properties 
Τα ακίνητα πουλήθηκαν τελικά, με τη μέθοδο πώλησης και επαναμίσθωσης (sale &lease back), με οικονομικό αντάλλαγμα 261,31 εκατ. ευρώ. 

Το Α’Χαρτοφυλάκιο αγόρασε η Εθνική Πανγαία, τότε θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, έναντι  115.5 εκατ. ευρώ και το Β’ Χαρτοφυλάκιο αγόρασε η Eurobank Properties, θυγατρική της Eurobank, έναντι  145,81 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ποσό  των 261 εκατ. ευρώ που προέκυψε από την αγοραπωλησία, όπως κάθε «προϊόν αξιοποίησης» από το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ, κατατέθηκε  για την «αποπληρωμή του δημοσίου χρέους της χώρας»...  
(...)

15-4-2015

Της Γεωργίας Ανάγνου. 
ΠΗΓΗ: http://tvxs.gr/news/ellada/tripla-noikia-tha-plirosei-dimosio-gia-akinita-poy-poylise-taiped