Έρχεται νέο κεντροαριστερό κόμμα; Ναι, ένα κανελί με βούλες

Καλά φάγαμε καλά ήπιαμε, να 'χαμε κι ένα υπουργείο!



Οι "παλιοί μας φίλοι" –για να θυμηθούμε ένα παλιό τραγούδι του Σαββόπουλου– επιστρέφουν. Είναι, κυρίως, κάποιοι παλιοί του ΠΑΣΟΚ –που δεν είναι πλέον στο ΠΑΣΟΚ– και θέλουν "νέο κόμμα της Κεντροαριστεράς", με την αφεντιά τους πρώτο τραπέζι πίστα. Κάτι σαν κόμμα Ι.Χ. που να φοριέται αυτή την εποχή, που όλα τα σφάζει - όλα τα μαχαιρώνει ο Τσίπρας. Τι σου είναι ο παλιός "εκσυγχρονιστής". Μια προσαρμοστικότητα την έχει – αν δει κανείς τη Βίβλο γενέσεώς τους.

Έγιναν νοικοκυραίοι από τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά μετά του γύρισαν την πλάτη και σχημάτισαν τη φρουρά του Κώστα Σημίτη, για να μετακομίσουν στην αυλή του Γ. Παπανδρέου, ποιούντες την νήσσαν όταν διέγραψε ο Παπανδρέου τον Σημίτη. Πιο κηπουροί και από τους κηπουρούς. Τους έβαζε ο Γιώργος βίντεο στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου και το απολάμβαναν, ενώ μόλις έμπαινε χειροκροτούσαν. "Έζησα να το δω κι αυτό", έκανε κάποια στιγμή τον σταυρό του ο Δημήτρης Κρεμαστινός. Τελικά, όταν τον Παπανδρέου "τον πήρε το ποτάμι, τον πήρε ο ποταμός, του έκλεισε το σπίτι εκείνος ο κοντός" –ο Σαρκοζί– βγήκαν από το κάδρο ώστε να μην αρχίσουν οι άλλοι να  ψάχνουν τις ντουλάπες τους. Τι  έκαναν τόσον καιρό; "Κανελώνανε το ρυζόγαλο", που έλεγε και ο Αθηνόδωρος Προύσαλλης στην ταινία "Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη". Άλλοι μπίζνες, άλλοι σουλάτσα, άλλοι αγρανάπαυση...

Καλά φάγαμε καλά ήπιαμε, να 'χαμε κι ένα υπουργείο

Στο τέλος κανείς δεν χάνεται. Σαν τα στοιχειά του δάσους στα παραμύθια, τώρα σκάνε μύτη σχηματίζοντας έναν ιδιότυπο "χώρο των πρώην. Οργανώνουν "συνέδρια" μεταξύ τους, "ζυμώνονται" μεταξύ τους και γράφουν άρθρα τα οποία διαβάζουν επίσης μεταξύ τους. Ενίοτε ονειρεύονται μια κυβέρνηση τύπου Παπαδήμου με τους ίδιους μέσα – και μετά ξυπνάνε. Ο Βενιζέλος, που τους πήρε πρέφα, έλεγε τις προάλλες πώς όταν κατεβάσει ρολά το κατάστημα ΣΥΡΙΖΑ και Σία, το καλύτερο θα ήταν μια κυβέρνηση χωρίς κανέναν από τους παλιούς υπουργούς.

Πάντως, όπως δείχνουν τα πράγματα, οι "παλιοί μας φίλοι" πρώην θα μείνουν. Το έργο "Εδώ το ωραίο κόμμα" δεν αναμένεται να κόψει και πολλά εισιτήρια. "Πιάσ' το αυγό και κούρευτο", που θα έλεγε ο Νίκος Σταυρίδης. Ό,τι υπάρχει από οπαδούς σε αυτό τον χώρο είναι αγκαζαρισμένο από το ΠΑΣΟΚ που με τη σειρά της το έχει αγκαζάρει η Φώφη Γεννηματά.

Οι ζηλωτές του νέου κόμματος πάνε να της τη φέρουν απέξω - απέξω. Να οργανωθεί, λέει, μια Συνδιάσκεψη "των δυνάμεων του χώρου στα πλαίσια της ανασύστασης του πολιτικού σκηνικού" και να καταλήξει την ίδρυση του νέου φορέα. Για  όσους δεν κατάλαβαν, ο στόχος είναι η προεδρίνα του ΠΑΣΟΚ. Την κόβουν "λίγη" για αρχηγό – είδαμε τι έκαναν και με τον Βενιζέλο που ήταν πολύς. Άρα να μαζευτούν όλοι σε μια Συνδιάσκεψη, να ανακατευτεί η σούπα και να αναλάβουν αυτοί για το καλό της Κεντροαριστεράς. Άπαικτο;

Το πρόβλημά τους, πάντως, δεν είναι η Φώφη –που δεν είναι και τόσο κορόιδο να πάει άκλαυτη–, αλλά ότι "στην πολιτική η ευθύνη είναι αντικειμενική", όπως λέει ο Αλέκος Παπαδόπουλος. Moλονότι, όσοι κυβέρνησαν βαρύνονται για το σημερινό χάλι και αν ξαναχτυπήσουν την πόρτα, η απάντηση από μέσα θα είναι: δώσαμε, δώσαμε. Αφήστε που τα κόμματα δεν ιδρύονται  στα εστιατόρια του κέντρου της Αθήνας, όπου ένα μεσημεριανό για δύο κοστίζει όσο μισή σύνταξη ασφαλισμένου στο ΙΚΑ.

Στην ούγια γράφει: Σταύρος

Εν μεταξύ "εζυγίσθης, εμετρήθης και ευρέθης ελλιπής" λένε και για τον Σταύρο Θεοδωράκη κάτι δικοί του και τραβάνε τα μαλλιά τους ακούγοντας τις εξηγήσεις που δίνει για την εκλογική αποτυχία. Όσα τους έχουν μείνει, δηλαδή, από την προεκλογική περίοδο που τα τραβούσαν βλέποντας πώς πολιτεύεται. Ο Σταύρος, όμως, συνεχίζει απτόητος στέλνοντας το μήνυμα ότι το Ποτάμι έχει στην ούγια το όνομά του. Άρα η ιδιοκτησία του καταστήματος δεν είναι θέμα για συζήτηση. Προκύπτει και από μια επιστολή που έστειλε σε απογοητευμένους οπαδούς για να τους καλέσει στο συνέδριο –ο Θεός να το κάνει– που στήνει για τον Δεκέμβριο. "Θέλω να είσαι εκεί" – λέει. Αυτό το "θέλω" έβγαλε κάμποσους από τα ρούχα τους και ψιθυρίζουν: το θέμα δεν είναι τι θέλει ο Σταύρος για τους οπαδούς, αλλά τι θέλουν οι οπαδοί για τον Σταύρο.

Ο πρόεδρος λείπει ταξίδι για δουλειές

Κουτί ήλθε στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αυτή την περίοδο, το ετήσιο συνέδριο τον Δεξιών όλης της Ευρώπης στη Μαδρίτη – κάτι σαν την "Εαρινή σύναξη των αγροφυλάκων", για να θυμηθούμε την ταινία του Δήμου Αβδελιώδη. Ευκαιρία να πάει ταξίδι για δουλειές στο εξωτερικό και να δει πώς είναι και οι ξένοι συνάδελφοι προέδροι. Υπήρχαν, ωστόσο, ορισμένα, ας πούμε, τεχνικά προβλήματα και δεν μπορούσε να πάει ασυνόδευτος. Όχι ότι είναι κακό, εδώ και δέματα στέλνονται ασυνόδευτα. Απλώς δεν έχει, όπως λέγεται κομψά, άνεση στις διεθνείς επαφές. Πήγε, λοιπόν, μαζί του ο Ευριπίδης. Όχι "ο πορτοθύρας, ερωτευμένος και προικοθήρας" που τραγουδούσε ο Μητροπάνος. Ο άλλος, ο Στυλιανίδης – πρώην υπουργός. Σε άλλες περιστάσεις μπορεί να ήταν κι αυτός υποψήφιος αρχηγός, αλλά δεν βγήκε ούτε βουλευτής και κατέληξε κάτι ανάμεσα σε σύμβουλος και διερμηνέας του Βαγγέλη. Είναι και φίλος του Καραμανλή κι έτσι νιώθει και μια επιπλέον ασφάλεια ο πρόεδρος.  

"Ψηλέ, να σου πω κάτι"...

Το μόνο ενοχλητικό για τον Μεϊμαράκη είναι ότι δεν τον αφήνει ο Αντώνης Σαμαράς να ησυχάσει ούτε στην Ισπανία. Τον βρήκε στη Μαδρίτη "μπάστακα μπροστά του", που θα έλεγε και η Γεωργία Βασιλειάδου στην "Ωραία των Αθηνών". Και μάλιστα ως τιμώμενο πρόσωπο – ο πονηρούλης: τον είχαν καλέσει να μιλήσει  με άλλους πρώην πρωθυπουργούς.

"Μωρέ τι μας λες;", θα σκέφτηκε από μέσα του ο Βαγγέλης. Ευχόμενος να τον πετύχει –τον Σαμαρά– η Ντόρα σε καμία γωνία και να του σφυρίξει τίποτε φωνήεντα στα γαλλικά – τα όποια γνωρίζει απταίστως καθότι έζησε εις Παρισίους ως τηνέιτζερ. Για το χουνέρι που της έκανε με την αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. "Ψηλέ, να σου πω κάτι για την  Καλαμάτα..." και τέτοια.

Α propos , που λένε και οι Γάλλοι, η Ντόρα έκανε την καρδιά της πέτρα και στο γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος στον πρόεδρο Ολάντ αντικατέστησε τον πρόεδρο Μεϊμαράκη, που δεν μπορούσε να παραστεί – μάλλον για τους ίδιους τεχνικούς λόγους.

Υ.Γ.: Ακούστηκε στη Μαδρίτη ότι πήγαν και δύο άλλοι υποψήφιοι αρχηγοί της Ν.Δ. Μπορεί – κανείς δεν το πρόσεξε.

*Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί

 25-Οκτ-2015        
ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΛΑΚΟΠΟΥΛΟ
http://www.capital.gr/anatuposeis/3075641/erxetai-neo-kentroaristero-komma-nai-ena-kaneli-me-boules