Τι σημαίνει το αποτέλεσμα των πολωνικών εκλογών

The leader of Poland's main opposition party Law and Justice (PiS) Jaroslaw Kaczynski and the candidate for prime minister Beata Szydlo

Η κατάρρευση της Αριστεράς δίνει στο κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη μια ιστορική νίκη

Το Νόμος και Δικαιοσύνη και οι σύμμαχοί του (PiS) έχουν κερδίσει τις πολωνικής εκλογές, με τα exit poll να τοποθετούν το κόμμα στο 39,1% έναντι του 23,4% που συγκέντρωσε το κυβερνόν Πλατφόρμα των Πολιτών (ΡΟ), του εθνικιστικού λαϊκιστικού Kukiz Movement και το 9%, το φιλελεύθερο Nowoczesna με 7,1%, την Ενωμένη Αριστερά στο 6,6%, το αγροτικό Κόμμα του Πολωνικού Αγρότη (PSL) και 5,2%, το φιλελεύθερο λαϊκό KORWin με 4,9% και το Partia Razem, εμπνευσμένο από τους ΣΥΡΙΖΑ/Podemos με 3,9%.



Εάν επιβεβαιωθεί (και τα προηγούμενα πολωνικά exit polls δεν έχουν αποδειχθεί πάντα αξιόπιστα), μια τέτοια κατανομή ψήφων θα έβαζε πέντε κόμματα με ποσοστό υψηλότερο του ορίου του 5% για να κερδίσουν έδρες στην Sejm, με το KORWiN να αποτυγχάνει οριακά. Ως συνασπισμός, η Ενωμένη Αριστερά χρειάζεται να λάβει άνω του 8% και φαίνεται σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα τα καταφέρει, όπως και το Partia Razem.

Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Τρίτη, ωστόσο, θα πρέπει να αποκλίνουν σημαντικά από την παραπάνω πρόβλεψη για να στερήσουν την αυτοδυναμία από το Νόμος και Δικαιοσύνη –για πρώτη φορά που ένα κόμμα το έχει καταφέρει αυτό στην μετά-κομμουνιστική εποχή. Αν και αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα εντυπωσιακό επίτευγμα, η νίκη του PiS οφείλει πολλά στην κατάρρευση της Ενωμένης Αριστεράς –ειρωνικά, φαίνεται ότι αυτό προκλήθηκε από την πρόσφατη άνοδο της Partia Razem, η οποία έχει αφήσει την αυτοχαρακτηριζόμενη Αριστερά στην Πολωνία, χωρίς καμία κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Το PiS κατέφυγε σε αντί-καθεστωτικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να στραφούν εναντίον του κόμματος

Έχοντας κερδίσει μια ισχυρή εντολή, το PiS είναι αναμφισβήτητα σε μια ισχυρή θέση, αλλά κληρονομεί μια σχετικά ισχυρή οικονομία με ιστορικά χαμηλή ανεργία. Δεδομένου ότι πολλοί Πολωνοί εξακολουθούν παρόλα αυτά να μην είναι ικανοποιημένοι με το βιοτικό τους επίπεδο και πολλοί μετακινούνται στο εξωτερικό (ένα μεγάλο θέμα στην προεκλογική εκστρατεία), το κόμμα θα κριθεί σε σχέση με τις δαπανηρές προεκλογικές υποσχέσεις και την ρητορική, και θα έχει λίγες δικαιολογίες εάν αποτύχει να βελτιώσει την κατάσταση.

Το κλίμα κατά των πολιτικών έπαιξε έναν κεντρικό ρόλο στην εκστρατεία και το PiS το εκμεταλλεύτηκε με επιτυχία αυτό, αλλά θα μπορούσε επίσης να μην γίνει δεκτό από τις ίδιες δυνάμεις στο μέλλον. Επιπλέον, θα υπάρξει μεγάλος έλεγχος στον αμφιλεγόμενο ηγέτη του κόμματος, Jaroslaw Kaczynski, για τον οποίο πολλοί πιστεύουν ότι στα αλήθεια θα ηγείται της χώρας σε αντίθεση με τον υποψήφιο του κόμματος για την πρωθυπουργία, Beata Szydlo ) είναι αξιοσημείωτο ότι ο Kaczynski μάλλον και όχι ο Szydlo ξεκίνησαν την ομιλία για τη νίκη του κόμματος).

Στο μεταξύ, θα υπάρξει μεγάλη ενδοσκόπηση εντός της ΡΟ –το κόμμα σχηματίστηκε για να κυβερνήσει  και μένει να δούμε πώς θα τα πάει στην αντιπολίτευση. Το κόμμα τώρα θα χρειαστεί να διεξάγει μια ηγετική εκστρατεία η οποία θα μπορούσε να είναι πολύ πικρή. Θα υπάρξουν επίσης αντεγκλήσεις και φαγωμάρα στην αριστερά, ενώ το Κίνημα Kukiz θα είναι μια ασταθής λαϊκιστική παρουσία στη βουλή. Εν ολίγοις, η πολωνική πολιτική πρόκειται να γίνει πιο χαοτική και μένει να δούμε από πού θα έρθει η πιο αποτελεσματική αντιπολίτευση στο Νόμος και Δικαιοσύνη.

Οι Πολωνοί ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη τους στην Ευρώπη;

Να περιμένετε πολλές τεμπέλικες αναλύσεις τις επόμενες ημέρες ιδιαίτερα από διεθνείς σχολιαστές για το πώς οι Πολωνοί έχουν απομακρυνθεί από την Ευρώπη. Είναι αλήθεια ότι η σύνθεση του νέου κοινοβουλίου θα είναι πιο επιφυλακτική ενώ τα περισσότερα φιλοευρωπαϊκά κόμματα τα πήγαν άσχημα, αλλά αυτό είναι μια επιφανειακή ανάλυση. Για αρχή, από όλα τα κόμματα, μόνο το KORWiN ήταν σαφώς κατά της ΕΕ και μπορεί κάλλιστα να μην καταφέρει να κερδίσει καμία έδρα, και οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ότι οι Πολωνοί στηρίζουν τη συμμετοχή της στην ΕΕ σε μεγάλο βαθμό –μια δημοσκόπηση της GfK Polonia τον προηγούμενο μήνα εμφάνισε ότι το 84% των Πολωνών το πίστευε αυτό σε σχέση με το 12% που ήταν εναντίον.

Έτσι, τα αποτελέσματα σαφώς καταδεικνύουν ότι οι Πολωνοί αντιτίθενται στην βαθύτερη ενοποίηση της ΕΕ σε σειρά κρίσιμων τομέων. Η προσφυγική κρίση ήταν το καθοριστικό ζήτημα των τελευταίων μηνών και τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιτίθεται σθεναρά στην απόφαση της κυβέρνησης της ΡΟ να συμμετέχει σε ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα μετεγκατάστασης των προσφύγων. Η συζήτηση για την προσφυγική κιρίση ασφαλώς προκάλεσε εθνικιστικά αντανακλαστικά και η απόφαση των κρατών μελών της ΕΕ να επιβάλει την μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων τον προηγούμενο μήνα, θα μπορούσε να έχει σοβαρές και μακροχρόνιες συνέπειες για τη συμπεριφορά των Πολωνών προς την ΕΕ.

Μένει να δούμε εάν το PiS θα δεχθεί τους 7.000 περίπου πρόσφυγες που πρόκειται να λάβει η Πολωνία μέσω του σχήματος μετεγκατάστασης και τι θα συμβεί εάν η ΕΕ πιέσει για μια δεύτερη μαζική μετεγκατάσταση και/ή για ένα μόνιμο δεσμευτικό μηχανισμό. Για την ώρα ωστόσο η αντίδραση στο να δεχθεί πρόσφυγες δεν έχει οδηγήσει σε αισθητή μείωση της δημοτικότητας της ΕΕ.

Ένα πιο μακρινό αλλά όχι λιγότερο ουσιαστικό θέμα είναι αυτό της συμμετοχής της Πολωνίας στο ευρώ. Αν και αυτό το ερώτημα θα είχε απορριφθεί ακόμη και με μια κυβέρνηση του ΡΟ, το PiS προχώρησε ακόμη περισσότερο και υποστήριξε ότι η Πολωνία απλώς θα ενταχθεί στο ενιαίο νόμισμα όταν το βιοτικό επίπεδο συμβαδίσει με αυτό της Δύσης. Δεδομένου ότι το κατά κεφαλή ΑΕΠ στην Πολωνία είναι στο 68% του μέσου όρου της ΕΕ –σε σχέση με το 107% για την ευρωζώνη στο σύνολό της- αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει θέμα για δεκαετίες. 

Το κόμμα έχει επίσης υποσχεθεί ότι εάν σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση, θα καταργήσει το τμήμα που έχει επιφορτιστεί με το να προετοιμάσει το έδαφος για την συμμετοχή στο ευρώ –μια μεγάλη συμβολική κίνηση. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η απουσία της Πολωνίας από την ευρωζώνη σε μια στιγμή που θα μπορούσε να ενοποιηθεί βαθύτερα, θα έχει συνέπειες για τη θέση της χώρας εντός της ΕΕ.

Πονοκέφαλος στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες αλλά (μετρίως) καλή είδηση για τον Cameron

Για τους λόγους που υπογραμμίσαμε πιο πάνω, οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο είναι απίθανο να πανηγυρίζουν τα αποτελέσματα των εκλογών. Μια πιο δυναμική Πολωνία, επίσης σε άλλους τομείς όπως η ενέργεια και η κλιματική πολιτική, δεν είναι καθόλου ένα υπαρξιακό πρόβλημα, αν και έρχεται σε μια στιγμή που η ΕΕ δυσκολεύεται με μυριάδες προκλήσεις. Ωστόσο, το κόμμα φαίνεται ότι έχει διδαχθεί από την προηγούμενη εμπειρία του στην κυβέρνηση (2005-2007) στη διάρκεια της οποίας η πολωνική διπλωματία θεωρήθηκε ως υπερβολικά αναποτελεσματική –ο συνδεδεμένος με το PiS πρόεδρος, Andrzej Duda ξεκίνησε μια περιοδεία οικοδόμησης γεφυρών το καλοκαίρι, η οποία περιελάμβανε μια επίσκεψη στο Βερολίνο, στη διάρκεια της οποίας επαίνεσε την κατάσταση των πολωνό-γερμανικών σχέσεων.

Αντιθέτως, το αποτέλεσμα αποτελεί καλή είδηση για τον David Cameron. Όχι μόνο είναι τα δύο κόμματα σύμμαχοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά η νίκη του PiS και το ευρύτερο αποτέλεσμα ενισχύει την αφήγησή του για μια ΕΕ που χρειάζεται μεταρρύθμιση για να γίνει περισσότερο υπόλογη στους πολίτες της και λιγότερο απορριπτική των ανησυχιών τους. Πιο συγκεκριμένα, τα δύο κόμματα μοιράζονται την επιθυμία να δουν την εθνική κυριαρχία να επαναβεβαιώνεται ότι αντιτίθεται σε μια ακόμη βαθύτερη πολιτική ενοποίηση, και το PiS θα μπορούσε ως εκ τούτου να είναι ένας ισχυρός σύμμαχος για τον Cameron στην προσπάθειά του να πετύχει μια πιο ευέλικτη ΕΕ στην οποία δεν χρειάζεται κάθε κράτος-μέλος να επιδιώξει τον στόχο μιας "ακόμη πιο στενής ένωσης". Το PiS πιθανότητα θα υποστηρίξει τις κινήσεις του Cameron για την εξασφάλιση εγγυήσεων για τα κράτη-μέλη εκτός ευρώ και να ενισχύσει τη συμμετοχή των εθνικών κοινοβουλίων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ.

Ωστόσο, τα θετικά νέα για τον Cameron δεν θα πρέπει να υπερεκτιμηθούν –τα κόμματα δεν έχουν τις ίδιες θέσεις σε κάθε τομέα πολιτικής της ΕΕ. Για παράδειγμα, η στήριξη του PiS για την ατζέντα του Ηνωμένου Βασιλείου για την ανταγωνιστικότητα σχετικά με την μείωση της γραφειοκρατίας στην ΕΕ, την επέκταση της ενιαίας αγοράς και την επίτευξη συμφωνιών με άλλες παγκόσμιες οικονομίες είναι απίθανο να είναι σαφής- οι οικονομικές πολιτικές του κόμματος είναι πιο προστατευτικές και παρεμβατικές από αυτές των Συντηρητικών. Πιο ουσιαστικά, οι δύο θα συνεχίσουν να συγκρούονται για το θέμα της πρόσβασης των μεταναστών της ΕΕ σε παροχές.

Έτσι, τώρα που οι εκλογές έχουν τελειώσει, το PiS θα μπορούσε να υιοθετήσει μια πιο ρεαλιστική στάση, αν μη τι άλλο από τη στιγμή που ως αποτέλεσμα της προσφυγικής κρίσης, η Πολωνία έχει βιώσει τη δική της έντονη συζήτηση για το μεταναστευτικό, το οποίο τουλάχιστον θα πρέπει να οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανόηση της θέσης του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεδομένου πόσο κεντρικό είναι αυτό το ζήτημα για την αξιοπιστία της επαναδιαπραγμάτευσης και των γενικότερων καλών σχέσεων μεταξύ των δύο κομμάτων, δεν είναι απίθανο ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποιο περιθώριο για συμβιβασμό.

 27-Οκτ-2015        
Του Pawel Swidlicki

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ:
http://openeurope.org.uk/blog/law-and-justice-triumph-in-polish-elections-what-does-it-mean/





Οι Πολωνοί το ’ριξαν ακροδεξιά

Στροφή... τέρμα δεξιά, εθνικιστικά και ευρωσκεπτικιστικά έκανε από χθες η Πολωνία, μετά την επικράτηση του συντηρητικού και άκρως ξενοφοβικού Κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) στις ίσως πιο κομβικές βουλευτικές εκλογές στη μετακομμουνιστική ιστορία της χώρας.

Σύμφωνα τουλάχιστον με τα χθεσινοβραδινά exit polls (η ορθότητα των οποίων μένει τώρα να επαληθευτεί με τη σημερινή ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων), οι Πολωνοί εθνικιστές εξασφάλισαν το 39,1% των ψήφων, κατακτώντας απόλυτη πλειοψηφία 242 εδρών σε σύνολο 460 κι αναδεικνύοντας «σιδηρά κυρία» της χώρας την επικεφαλής του ψηφοδελτίου τους, Μπεάτα Σίντλο.

Πέντε μήνες λοιπόν μετά την επικράτηση του (σχεδόν άγνωστου μέχρι τότε) υποψηφίου του, Αντρέι Ντούντα, στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Μάη, το PiS επανέρχεται -έπειτα από οκτώ χρόνια στην αντιπολίτευση- στην εξουσία.

Οι ιδέες του κόμματος

Κάθετα αντίθετο στην ένταξη της Πολωνίας στην ευρωζώνη, υπέρμαχος του ΝΑΤΟ ως αντίβαρου στη Ρωσία, θιασώτης της «καθαρότητας» της Καθολικής Πολωνίας και σφόδρα αντιμεταναστευτικό (σε βαθμό που ο σκληροπυρηνικός ηγέτης του, όχι όμως και υποψήφιος πρωθυπουργός λόγω μη δημοφιλίας, Γιάροσλαβ Καζίνσκι, έφθασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι οι πρόσφυγες κουβαλούν «χολέρα κι άλλες επικίνδυνες ασθένειες, παράσιτα και παθογόνα πρωτόζωα» στην Ευρώπη!), το PiS κατάφερε να «χαϊδέψει τα αυτιά» των ψηφοφόρων με πλείστες όσες υποσχέσεις: από αύξηση των κοινωνικών δαπανών για τους οικονομικά ασθενέστερους και της φορολογίας για τις τράπεζες, έως μείωση του ορίου συνταξιοδότησης, από τα 67 έτη που είναι σήμερα (με μέση σύνταξη στα 1.921 ζλότι, ήτοι 457 ευρώ τον μήνα).


Βασική αντίπαλός του στη νέα, πεντακομματική Βουλή θα είναι η κεντροδεξιά, πρώην κυβερνώσα Πλατφόρμα Πολιτών (PO), που -«πληρώνοντας» την πολιτική σκληρής λιτότητας των τελευταίων χρόνων- συρρικνώθηκε στο 23,3% των ψήφων.

Εξέλεξε μόλις 133 βουλευτές (από 202). Και τώρα αναμένεται να εισέλθει σε φάση εσωστρέφειας, καθώς πληθαίνουν οι φωνές για αντικατάσταση της επικεφαλής του, Εύα Κόπατς (η οποία ουσιαστικά πήρε τα πρωθυπουργικά «ηνία» από τον Ντόναλντ Τουσκ, πριν από έναν χρόνο, μετά τον διορισμό του ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου).

Τρίτη δύναμη αναδεικνύεται, με 9%, το φερόμενο ως αντισυστημικό κόμμα Kukiz’15 του ηθοποιού-ροκά Πάβελ Κούκιζ, ο οποίος ήταν η πραγματική έκπληξη των προεδρικών εκλογών τον Μάιο (αποσπώντας τότε το 21% των ψήφων) και τώρα αξιώνει φόρο «στους τραπεζίτες γκάγκστερ», ενώ καταγγέλλει ότι η Πολωνία έγινε «αποικία ξένων κυβερνήσεων».

Τέταρτο κόμμα με 7% έρχεται το νεοφιλελεύθερο Nowoczesna (που μεταφράζεται «Μοντέρνο») του πρώην οικονομολόγου της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρούσαρντ Πέτρου.

Πέμπτο είναι το χριστιανοδημοκρατικό Πολωνικό Αγροτικό Κόμμα, με 5%.

Μεγάλοι απόντες από τη νέα Βουλή είναι πάντως τα κόμματα της Αριστεράς.

Για την ακρίβεια, σχολιάζουν αναλυτές, είναι η πρώτη φορά από το 1944 που οι κομμουνιστές και οι «διάδοχοί» τους μένουν χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στη χώρα!


Με ενδιαφέρον τώρα αναμένεται η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης στη μεγαλύτερη οικονομία της κεντρικής Ευρώπης, για την οποία ήδη εκφράζονται έντονες ανησυχίες για παρέκκλιση από τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας των τελευταίων ετών, σκλήρυνση της εξωτερικής πολιτικής και διατάραξη των σχέσεων με το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.

26.10.2015
 Μαργαρίτα Βεργολιά
http://www.efsyn.gr/arthro/oi-polonoi-rixan-akrodexia



 Jarosław Kaczyński


Το ευρωσκεπτικιστικό μέλλον της Πολωνίας

Όταν το δεξιό κόμμα της Πολωνίας Νόμος και Δικαιοσύνη, έχασε τις κοινοβουλευτικές εκλογές της χώρας το 2011, ο συντηρητικός του και εθνικιστής ηγέτης Jaroslaw Kaczynski, υποσχέθηκε να φέρει το κόμμα ξανά στην εξουσία.

Όχι μόνο αυτό. "ΜΙα μέρα, θα έχουμε μια Βουδαπέστη στην Βαρσοβία”, υποσχέθηκε, αναφερόμενος στο πώς ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Viktor Orban χρησιμοποίησε την πλειοψηφία των δύο τρίτων, για να προχωρήσει σε σαρωτικές συνταγματικές αλλαγές.

Τα καλά νέα είναι ότι στις πολωνικές εκλογές της 25ης Οκτωβρίου, το Νόμος και Δικαιοσύνη έλαβε περισσότερο από το 39% των ψήφων αλλά δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει τα δύο τρίτα των κοινοβουλευτικών εδρών. Αυτό σημαίνει ότι το κόμμα δεν θα είναι σε θέση να αλλάξει νόμους τόσο εύκολα όσο ήταν το κόμμα Fidesz του Orban, διότι η Πολωνία, όπως και η Ουγγαρία, απαιτεί τα δύο τρίτα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για θεσμικές αλλαγές.

Τα καλά νέα είναι ότι το Νόμος και Δικαιοσύνη μπορεί να κυβερνήσει χωρίς την ανάγκη κυβερνητικών εταίρων -για πρώτη φορά στην μετά-κομμουνιστική Πολωνία. Αυτό σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση της Πολωνίας δεν θα πληγεί από την  αστάθεια που την υποχρέωσε να εγκαταλείψει πρόωρα την εξουσία το 2007.

Η σταθερότητα θα επιτρέψει στον Beata Szydlo, τον νέο ορισθέντα πρωθυπουργό, να αλλάξει θεμελιωδώς την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της Πολωνίας από εξωστρεφή και φιλόδοξη που είχε επιδιώξει η κεντροδεξιά Πλατφόρμα των Πολιτών, σε μια πιο εσωστρεφή, που επικεντρώνεται στην άμεση περιοχή. Αυτό θα επηρεάσει τις σχέσεις της Βαρσοβίας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Οι υποστηρικτές του Νόμος και Δικαιοσύνη είναι συντηρητικοί, εθνικιστές και ευρωσκεπτικιστές. Αγανακτούν με αυτό που βλέπουν ως υπαγορεύσεις που εκδίδονται από τις Βρυξέλλες και ασφαλώς θα αντιδράσουν στα σχέδια της ΕΕ να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες που φθάνουν στην Ευρώπη. Ο Kaczynski έχει ήδη δηλώσει ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έχουν στην Ευρώπη, προκαλούν "επιδημίες”.

Ωστόσο το Νόμος και Δικαιοσύνη πρέπει να παραδεχθεί ότι η Πολωνία τα έχει πάει πολύ καλά εκτός ΕΕ. Η Πλατφόρμα των Πολιτών έχει θέσει την ενεργειακή ασφάλεια καθώς και την ενεργειακή ένωση -δύο μεγάλες προτεραιότητες για την Βαρσοβία- ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ. Η Πολωνία είναι επανειλημμένως αντεγκλήσεις με τις Βρυξέλλες σχετικά με τα επίπεδα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τις επιδοτήσεις που παρέχει η Βαρσοβία στην πολωνική βιομηχανία άνθρακα. Εν συντομία, η Πλατφόρμα των Πολιτών δεν μπορεί να κατηγορηθεί για έλλειψη κατανόησης των Βρυξελλών.

Είναι ο ευρωσκεπτικισμός του Νόμος και Δικαιοσύνη που είναι άσχημα νέα για την ΕΕ. Άλλη μία ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να αποδυναμώσει περαιτέρω την ικανότητα της ένωσης να προβάλει μια ενωμένη, φιλελεύθερη φωνή.

Αυτό μπορεί να είναι μόνο καλά νέα για τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, ο οποίος μπορεί να κοιτάξει με ικανοποίηση την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών κομμάτων που αμφισβητούν αυτό που αντιπροσωπεύει η ΕΕ. Μια ισχυρή και συνεκτική Ευρώπη δεν είναι προς όφελος του Putin.

Ωστόσο, θα αποτελούσε έκπληξη εάν το Νόμος και Δικαιοσύνη αμφιταλαντευόταν σχετικά με τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία. Εκτός από το να είναι ευρωσκεπτικιστής, ο Kaczynski είναι επίσης πολύ αντί-ρώσος, σε αντίθεση με τον Ούγγρο ομόλογό του και τον Τσέχο πρόεδρο. Ποτέ δεν έπαψε να πιστεύει ότι ο δίδυμος αδερφός του και πρώην πρόεδρος της Πολωνίας, Lech, δολοφονήθηκε (από τη Ρωσία) όταν το προεδρικό του αεροπλάνο κατέπεσε στο Σμόλενσκ, στη Δυτική Ρωσία, τον Απρίλιο του 2010.

Επιπλέον, το Νόμος και Δικαιοσύνη ήταν επικριτικό στο πώς η Πλατφόρμα των Πολιτών είχε ξεκινήσει έναν διάλογο με τη Ρωσία με στόχο να εργαστεί προς μια συμφιλίωση με έναν από τους μεγάλους εχθρούς της Πολωνίας. Αυτό ο διάλογος υπέστη πλήγμα μετά από την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014, αλλά εκείνοι οι διπλωμάτες και οι εμπειρογνώμονες που ξεκίνησαν αυτό το εξαιρετικά δύσκολο έργο, κατόρθωσαν να το συνεχίσουν ενάντια σε όλες τις πιθανότητες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτός ο διάλογος θα μπορούσε να αποτελέσει το θύμα της εξωτερικής πολιτικής του Νόμος και Δικαιοσύνη.

Άλλο ένα θύμα θα μπορούσε να είναι η σχέση της Πολωνίας με τον γείτονά της, τη Γερμανία. Οι πολιτικοί, εμπορικοί και κοινωνικοί δεσμοί είχαν ανθίσει υπό την Πλατφόρμα των Πολιτών. Ο Kaczynski ωστόσο, δεν έκρυψε ποτέ την αντιπάθειά του προς τη Γερμανία. Οι υποστηρικτές του δήλωσαν στο Carnegie Europe ότι η Πλατφόρμα των Πολιτών ήταν πολύ δεμένη με το Βερολίνο, ότι η Πολωνία έκανε ό,τι της έλεγε η Καγκελάριος Angela Merkel να κάνει.

Και όταν η Γερμανία αντιτάχθηκε στο να καθιερωθεί μια μόνιμη βάση του ΝΑΤΟ στην Πολωνία διότι το Βερολίνο δεν ήθελε να προκαλέσει την Ρωσία (ανεξαρτήτως από το τι έχει κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία), το
 Νόμος και Δικαιοσύνη κατηγόρησε αυτή την απόφαση.
Είναι μια απόφαση που το Νόμος και Δικαιοσύνη είναι βέβαιο πως θα ανακινήσει στο ΝΑΤΟ και θα το κάνει θέμα όταν η Βαρσοβία φιλοξενήσει την επόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2016 –εάν δεν επιλυθεί πριν από τότε. Ένα πράγμα είναι βέβαιο: θα είναι δύσκολο να δούμε τον Szydlo, με τον Kaczynski στο παρασκήνιο, να δέχεται το "όχι" για απάντηση από το ΝΑΤΟ, καθώς αυτό το δίδυμο οδηγεί την Πολωνία σε ένα όχι εντελώς προβλέψιμο μέλλον.
     

της Judy Dempsey
 27-Οκτ-2015  


Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: 
http://carnegieeurope.eu/strategiceurope/?fa=61741

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:
http://www.capital.gr/story/3075984/to-euroskeptikistiko-mellon-tis-polonias