Γερμανία: Διαδηλώσεις - πυρπολήσεις κέντρων υποδοχής προσφύγων.


''Φιλάνθρωποι'' εσείς τα σπείρατε, εσείς και να τα  θερίσετε ...




 Γερμανία: Διαδηλώσεις - πυρπολήσεις κέντρων υποδοχής προσφύγων
Η CSU προτείνει τον διαχωρισμό των χριστιανών από μουσουλμάνους 

Χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν το Σαββατοκύριακο κατά των προσφύγων σε πολλές πόλεις της Σαξονίας, ενώ σημειώθηκαν και νέες πυρπολήσεις κέντρων υποδοχής στη Θουριγγία

Στην πόλη Ζέμπνιτς στα σύνορα Γερμανίας-Τσεχίας συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής 2.500 διαδηλωτές, οι οποίοι ήθελαν να δημιουργήσουν ένα «ζωντανό σύνορο». Σύμφωνα με την αστυνομία, η διαδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε έπειτα από κάλεσμα του αντιισλαμικού κινήματος Pegida, ήταν ειρηνική μέχρι τέλους.

Το κίνημα «Είμαστε η Γερμανία» (Wir sind Deutschland) κάλεσε σε κινητοποιήσεις στην πόλη Πλάουεν στην οποία συμμετείχαν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αστυνομίας, περίπου 5.000 άνθρωποι.

Το βράδυ του Σαββάτου περίπου 1.000 άτομα είχαν συγκεντρωθεί σε μία «σιωπηλή πορεία» στο Κέμνιτς, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα κατάλυμα για τους πρόσφυγες στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, το Σαββατοκύριακο στη Θουριγγία άγνωστοι πυρπόλησαν ένα κατοικημένο κέντρο υποδοχής προσφύγων, αλλά και ένα ακόμη υπό κατασκευή κατάλυμα. Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Μπόντο Ραμέλοφ έκανε λόγο για «άνανδρη επίθεση».

Μία ημέρα νωρίτερα πυρπολήθηκε στο Άιξφελντ σπίτι στο οποίο αναμενόταν να μεταφερθούν σήμερα, Δευτέρα, πρόσφυγες.

Η CSU προτείνει τον διαχωρισμό των χριστιανών προσφύγων

Η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ, προτείνουν τον διαχωρισμό των χριστιανών από τους άλλους πρόσφυγες στα κέντρα υποδοχής, διότι όπως αναφέρουν δεν διακρίνονται όλοι οι πρόσφυγες από το πνεύμα της δυτικής ανεκτικότητας.

Ο αντιπρόεδρος του CSU και πρώην υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χανς-Πέτερ Φρίντριχ εξέφρασε φόβους για την ασφάλεια των χριστιανών αιτούντων άσυλο στη χώρα και επιθυμεί να έχουν το δικαίωμα σε ένα ειδικό ασφαλές κατάλυμα στην περίπτωση που αισθάνονται ότι απειλούνται από τους ισλαμιστές.

«Οι χριστιανοί είναι η πιο έντονα διωκόμενη θρησκευτική μειονότητα στον κόσμο» δήλωσε στην εφημερίδα Welt ο Φρίντριχ. Όποιος φεύγει για να γλιτώσει από τους ισλαμιστές τρομοκράτες «και αναζητεί προστασία στη χώρα μας» θα πρέπει να μην έρχεται αντιμέτωπος με νέες διακρίσεις στα κέντρα υποδοχής, προσέθεσε.

Το να ελπίζουμε ότι όποιος περνά τα γερμανικά σύνορα «ξαφνικά γεμίζει από το αίσθημα της δυτικής ανεκτικότητας» είναι «μια αφελής έως και αδαής άποψη», τόνισε ο Φρίντριχ.

«Όποιος χριστιανός αισθάνεται ότι απειλείται στα κέντρα υποδοχής προσφύγων θα πρέπει να έχει το δικαίωμα σε ένα ξεχωριστό κατάλυμα», ζήτησε ο πρώην υπουργός. «Ως χριστιανική δυτική χώρα έχουμε την υποχρέωση να συμπαραστεκόμαστε στους διωκόμενους χριστιανούς» κατέληξε.

Η συζήτηση για τον διαχωρισμό των προσφύγων στα κέντρα υποδοχής βάσει της θρησκείας τους ξεκίνησε έπειτα από τις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν μεταξύ τους.

Όμως οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), το CSU και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) όπως και οι Πράσινοι επέκριναν την πρόταση της αστυνομίας να χωρίζονται οι πρόσφυγες βάσει της εθνικότητας και της θρησκείας τους.

Πάντως προβληματισμός έχει ήδη αρχίσει να υπάρχει και στο SPD αναφορικά με την προσφυγική κρίση. Ο βουλευτής Γιοχάνες Καρς ζήτησε από τους πρόσφυγες που έχουν φτάσει στη Γερμανία να προσπαθήσουν να ενσωματωθούν.

«Οι πρόσφυγες δεν έρχονται μόνο σε μια πλούσια χώρα, αλλά κυρίως σε μια παγκόσμια κοινότητα. Όποιος ακολουθεί τις αξίες της είναι καλοδεχούμενος» σχολίασε.

Την ίδια στιγμή, η Κλαούντια Ροτ, βουλευτής των Πρασίνων και αντιπρόεδρος της Μπούντεσταγκ, κατηγόρησε την CSU ότι θέλει να ακολουθήσει την πολιτική της Ουγγαρίας σε ό,τι αφορά την παροχή ασύλου. «Η CSU προωθεί τον εξορμπανισμό της γερμανικής πολιτικής παροχής ασύλου» είπε η Ροτ στην εφημερίδα Welt, αναφερόμενη στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν.

5-10-2015
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=743282






Μεγάλη αλλαγή στη γερμανική κοινή γνώμη για το θέμα των προσφύγων

Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μια αλλαγή στη στάση των Γερμανών απέναντι στους πρόσφυγες, επισημαίνει η εφημερίδα Die Welt: Πλέον το μεγάλο κύμα προσφύγων και μεταναστών που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη χώρα προκαλεί άγχος στην πλειονότητα των Γερμανών, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ βλέπει τη δημοτικότητά της να μειώνεται και τις επικρίσεις ακόμη και από το εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού να αυξάνονται, ενώ ο επικριτής της και πρόεδρος του CSU Χορστ Ζέεχοφερ κερδίζει σε δημοφιλία.

Μετά την άφιξη τον Σεπτέμβριο στη Γερμανία περισσότερων από 200.000 προσφύγων και μεταναστών, περισσότερων από ποτέ σε διάστημα ενός μήνα, φαίνεται ότι άλλαξε η στάση των Γερμανών.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση ''Deutschalndtrend'' του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, αυξήθηκε η ανασφάλεια των Γερμανών. Στις αρχές Σεπτεμβρίου το 38% των ερωτηθέντων είχε απαντήσει ότι ο μεγάλος αριθμός προσφύγων που φτάνει στη χώρα του προκαλεί φόβο, και τέσσερις εβδομάδες αργότερα το ποσοστό αυξήθηκε στο 51%.

Αξιοσημείωτη είναι η αλλαγή στάσης των Γερμανών μόνο την προηγούμενη εβδομάδα: το ποσοστό όσων συμφώνησαν με τη φράση "μου προκαλεί φόβο το γεγονός ότι έρχονται στη χώρα τόσοι πρόσφυγες" αυξήθηκε κατά 6 μονάδες σε διάστημα μόλις επτά ημερών.

Η αυξανόμενη δυσαρέσκεια απέναντι στους πρόσφυγες αποτυπώνεται και στη μείωση της δημοτικότητας της Γερμανίδας καγκελαρίου, αλλά και της ικανοποίησης από το έργο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Τον Σεπτέμβριο το 53% των ερωτηθέντων είχε απαντήσει ότι είναι ικανοποιημένο από το έργο της κυβέρνησης, ενώ τώρα το ποσοστό έπεσε στο 48%.

Παράλληλα η δημοτικότητα της Μέρκελ μειώθηκε κατά εννέα μονάδες στο 54%, κάτι που συνέβη και σε άλλους υπουργούς της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ (μείωση επτά μονάδων) και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (μείωση πέντε μονάδων).

Αντίθετα σημαντική είναι η δημοσκοπική άνοδος του προέδρου των Χριστιανοκοινωνιστών και πρωθυπουργού της Βαυαρίας Χορστ Ζέεχοφερ κατά 11 μονάδες.

Από τον φόβο των Γερμανών απέναντι στους πρόσφυγες επωφελήθηκε κυρίως το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο μετά την αποχώρηση του ιδρυτή του Μπερντ Λίκε έχει σημειώσει σαφή στροφή προς τα δεξιά.

Αν διεξάγονταν εκλογές αυτή την Κυριακή το AfD θα έμπαινε στην ομοσπονδιακή βουλή με ποσοστό 6%, αύξηση κατά δύο μονάδες.

Στο μεταξύ αυξάνονται οι επικρίσεις απέναντι στην πολιτική που ασκεί η καγκελάριος Μέρκελ, ακόμη και από μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού.

"Έχουμε φτάσει στα όριά μας", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Άξελ Σέφερ στην εφημερίδα '''Suddeutsche Zeitung''.

"Τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα θα πρέπει να ενισχυθούν όσο το δυνατόν περισσότερο, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ασφαλιστούν και να ελεγχθούν", τόνισε.

Γι’ αυτό τον σκοπό θα πρέπει να συνεργαστούν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. "Η ανεξέλεγκτη μετανάστευση δεν μπορεί να γίνει πλέον ανεκτή από τους πρόσφυγες, τις αρχές και τον πληθυσμό", εξήγησε.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ πρότεινε να στέλνονται πίσω στα σύνορα οι μετανάστες που δεν έχουν καμία πιθανότητα να λάβουν άσυλο στη χώρα. Μιλώντας μάλιστα στην Passauer Neue Presse ο ντε Μεζιέρ επεσήμανε ότι οι πρόσφυγες μπορούν να κρατούνται στα σύνορα προκειμένου να ελέγχεται αν δικαιούνται να ζητήσουν άσυλο στη Γερμανία.

Πάντως η οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των προσφύγων Pro Asyl προειδοποίησε κατά της δημιουργίας ζωνών τράνζιτ στα γερμανικά σύνορα. "Αν κρατάμε τους ανθρώπους στα σύνορα και με γρήγορες διαδικασίες αποφασίζουμε αν δικαιούνται άσυλο, τότε θα επρόκειτο για ζώνες όπου δεν θα ισχύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γκίντερ Μπούρκχαρτ.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
2-10-2015
http://www.capital.gr/forum/thread/5343525?messageId=5343525


    Ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προειδοποίησε ότι
 η χώρα "πλησιάζει στα όρια των δυνατοτήτων της" 
σε ό,τι αφορά την υποδοχή προσφύγων.

''Spiegel''- Zigmar Gabriel: 
Η Γερμανία πλησιάζει στα όρια των δυνατοτήτων της με τους πρόσφυγες

Μιλώντας στο περιοδικό ''Spiegel'' ο Γκάμπριελ εξήγησε ότι είναι σημαντική μια συζήτηση με τους Γερμανούς για τα προβλήματα και τους φόβους τους σχετικά με τη μεγάλη εισροή προσφύγων στη χώρα, ενώ ζήτησε από όσους έρχονται στη Γερμανία να προσπαθήσουν να ενσωματωθούν εκεί. Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο μόνος τρόπος να περιοριστεί το προσφυγικό κύμα προς την Ευρώπη είναι να καταπολεμηθούν οι αιτίες του και κυρίως η κρίση στη Συρία.

"Οι άνθρωποι έρχονται διότι έπειτα από χρόνια πολέμου στη Συρία έχουν χάσει κάθε ελπίδα ότι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Και επειδή η διεθνής κοινότητα δεν τους προσφέρει αρκετά χρήματα για τρόφιμα και ιατρική περίθαλψη στους προσφυγικούς καταυλισμούς", τόνισε ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

"Βρέθηκα πρόσφατα στην Ιορδανία στον μεγαλύτερο καταυλισμό της περιοχής: επειδή η κατάσταση εκεί έχει επιδεινωθεί δραματικά οι πρόσφυγες κυριολεκτικά ξεριζώνουν τις σκηνές τους και κατευθύνονται προς την Ευρώπη και τη Γερμανία", πρόσθεσε.

Παρόλα αυτά ο Γκάμπριελ επεσήμανε ότι ανησυχεί καθώς "στη Γερμανία πλησιάζουμε με μεγάλη ταχύτητα στα όρια των δυνατοτήτων μας (…) Φέτος θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τον τεράστιο αριθμό προσφύγων με μεγάλη δυσκολία. Πολλές περιοχές στη Γερμανία είναι ήδη υπερπλήρεις (…) Φυσικά το δικαίωμα στην παροχή ασύλου δεν γνωρίζει ανώτατα όρια, όμως υπάρχουν ρεαλιστικοί περιορισμοί στο βάρος που μπορούν να σηκώσουν οι κοινότητες και τα κρατίδια".

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης, διότι "η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καμία γέφυρα την οποία μπορούμε να υψώσουμε ούτε μπροστά από την Ευρώπη ούτε μπροστά από τη Γερμανία. Κανένας φράχτης και κανένας τοίχος στον κόσμο δεν θα είναι αρκετά ψηλός ώστε να σταματήσει τους πρόσφυγες. Αντ’ αυτού θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να πετύχουμε τον τερματισμό του εμφυλίου στη Συρία και να νικήσουμε το Ισλαμικό Κράτος. Επίσης πρέπει να σταθεροποιηθούν οι γειτονικές χώρες, η Τουρκία, ο Λίβανος, η Ιορδανία".

Απευθυνόμενος στους ίδιους τους πρόσφυγες ο Γκάμπριελ είπε ότι θα πρέπει να σεβαστούν κάποιες βασικές αρχές της Γερμανίας, όπως το Σύνταγμα της χώρας, η ελευθερία του λόγου και της θρησκείας, αλλά και η ισότητα των δύο φύλων.

"Δεν χρειαζόμαστε μόνο μεταφραστές για τη γλώσσα, αλλά και για τον πολιτισμό", τόνισε. "Σε αυτό ελπίζω και στους μετανάστες που ζουν ήδη καιρό εδώ: Μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε ποια λάθη κάναμε στην ενσωμάτωσή τους και να εξηγήσουν στους πρόσφυγες ποια είναι η χώρα".
Παράλληλα ο Γερμανός αντικαγκελάριος υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας για την επίλυση της κρίσης στη Συρία δεν θα πρέπει να αποτύχουν εξαιτίας της διαφωνίας τους για το μέλλον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Παρόλα αυτά ο Γκάμπριελ επεσήμανε ότι "ο Άσαντ δεν έχει μέλλον. Πρέπει να προσπαθήσουμε να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία. Αυτές χρηματοδοτούν και υποστηρίζουν πολιτικά τις διάφορες πλευρές του εμφυλίου με στόχο να πετύχουν τους δικούς τους σκοπούς στη Συρία. Μόλις αυτό σταματήσει, θα τερματιστούν και οι μάχες".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
02-Οκτ-2015 
http://www.capital.gr/story/3068922/gabriel-i-germania-plisiazei-sta-oria-ton-dunatotiton-tis-me-tous-prosfuges