Θαύμα, θαύμα… η ΝΔ ξανάγινε αντιμνημονιακή!




Ένα εκπληκτικό deja Vu ζούμε τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες με τη ΝΔ.Το επίσημο κόμμα της αστικής τάξης της χώρας (τρομάρα και της αστικής τάξης και του κόμματος, αλλά τέλος πάντων) επιστρέφει, στην πολιτική συνταγή της περιόδου 2010-2011 στην αντιμνημονιακή ρητορική του. Σαν σε ταξίδι στο χρόνο θυμίζει και πάλι τα όσα… επαναστατικά έλεγε τότε – πριν δηλαδή κάνει τη θεαματική κωλοτούμπα με την κυβέρνηση Παπαδήμου και αποκηρύξει εκείνη την στάση του ως… αμάρτημα.

Για την μεγάλη αυτή επιστροφή στο αντιμνημονιακό μέτωπο ήταν αρκετή η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ, χάνοντας την κύρια, όσο και άνιση, μάχη με τους δανειστές , αποδέχθηκε μία επώδυνη μνημονιακή συμφωνία, η ΝΔ θεώρησε φρόνιμο και μάλλον χρήσιμο για την πολιτική της επιβίωση να αρχίσει πάλι τα υποκριτικά αντιμνημονιακά τσαλιμάκια. Άφησε στην άκρη εκείνα τα περί «μνημονίου – ευλογία», τα περί «αναγκαιότητας των μεταρρυθμίσεων που περιέχει το μνημόνιο» και τα περί συμπόρευσης με τους ευρωπαίους και έπιασε το… καλαματιανό!

Τι λέει λοιπόν η ΝΔ; πρακτικά ισχυρίζεται ότι αυτό που υλοποιεί η κυβέρνηση σε κύρια μέτωπα, όπως η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου, μέσω άγριας φορολογίας, η δραματική παρέμβαση στο ασφαλιστικό και άλλα, είναι δικής της επιλογής και όχι αποτέλεσμα μνημονιακή υποχρέωση.  

Υποκριτικά η ΝΔ δείχνει την κυβέρνηση ως υπεύθυνη, ενώ έκανε ακριβώς τα ίδια και χειρότερα την προηγούμενη τριετία και ενώ γνωρίζει ότι είναι έτσι οι απαιτήσεις των δανειστών, που δεν αφήνουν πολλά χρονικά και οικονομικά περιθώρια για κάτι άλλο.

Τι μας λέει δηλαδή η ΝΔ; Ότι με τη συμφωνία που είχε κάνει η ίδια και προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος σε ύψους 3% (και 4,5% του χρόνου) δεν θα επέβαλλε άγρια φορολογικά μέτρα, ακόμη κι αν η οικονομία ήταν σε κάποια ανάπτυξη; Ότι δεν θα έκανε παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό με δραματικές μειώσεις στις συντάξεις, ενώ η ίδια είχε αποδεχθεί τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και με δεδομένες τις θέσεις της τρόικας ότι χρειάζονται περαιτέρω μειώσεις από τον προϋπολογισμό για το ασφαλιστικό σύστημα;

Ισχυρίζεται αλήθεια ότι δεν θα έκανε η ίδια αλλαγή στη φορολόγηση των αγροτών, όταν οι δανειστές δεν έκαναν πίσω από την αξίωση αυτή; Με ποιο μαγικό θα τα κατάφερναν τα παλικάρια της Συγγρού να τα στείλουμε σε κάνα τσίρκο να τρελάνουν κόσμο!

Και αλήθεια υπερασπίζονται την ιδιωτική εκπαίδευση και ωρύονται για τον ΦΠΑ αυτοί που τρέλαναν την μεσαία τάξη σε φόρους κάθε έμπνευσης;

Δεν έχει λοιπόν κανένα νόημα η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση από τα δεξιά. Τα ψήφισαν όλα το καλοκαίρι κι ας μην κάνουν τώρα τα παλικάρια της αντιμνημονιακής φακής. Νόημα έχει η αντιπολίτευση από τα αριστερά, όχι από τα δεξιά και τους κατεξοχήν μνημονιακούς.

Λίγη σοβαρότητα λοιπόν από τη ΝΔ δεν βλάπτει, έστω κι αν η παράταξη είναι σε βαθιά και αδιόρθωτη, όπως φαίνεται, κρίση. Ιδίως όταν έχεις χάσει με 8 μονάδες, δύο φορές μέσα σε 8 μήνες… Εκτός κι αν με τα πολλά 8άρια, αρχίζεις και συ τα 8άρια στα αντιπολιτευτικά σου βήματα…

Γιάννης Μακρυγιάννης
21/10/2015 
http://www.protothema.gr/blogs/blogger/post/519928/thauma-thauma-i-nd-xanagine-adimnimoniaki/