Εξωτερική Πολιτική: Τι προσφέρουν και τι περιμένουν οι Γάλλοι.
EUROKINISSI
Τι προσφέρουν και τι περιμένουν οι Γάλλοι.
Τι προσφέρουν και τι περιμένουν οι Γάλλοι.
Σημαντική είναι στη Γαλλία η προβολή της επίσημης επίσκεψης του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα. Το ταξίδι του Γάλλου προέδρου έρχεται σε μια ευνοϊκή συγκυρία στις ελληνογαλλικές σχέσεις, μέσα στο θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί από πρόσφατες υποστηρικτικές παρεμβάσεις της γαλλικής πλευράς υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ.
Η γαλλική αποστολή θα αποτελείται από ευρύ υπουργικό κλιμάκιο, από Γάλλους επιχειρηματίες και προσωπικότητες του πολιτισμού.
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους στα Ηλύσια o κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με τις επιδιώξεις της Γαλλίας για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.
Ο εκπρόσωπος έδωσε έμφαση στις εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας, επιβεβαιώνοντας ότι η γαλλική πλευρά «επιδιώκει να αναδείξει το θέμα των επενδύσεων και των οικονομικών ανταλλαγών, των οποίων η εμβάθυνση και ανάπτυξη αποτελούν αμοιβαίο συμφέρον για τις δύο χώρες. Οσον αφορά την ανάγκη που θα προκύψει για επενδύσεις στην Ελλάδα, η Γαλλία θα είναι πάντα διαθέσιμη να εισέλθει σε συνομιλίες».
Σε ερωτήσεις σχετικά με τη στήριξη της Γαλλίας προς τον Αλέξη Τσίπρα ως προς την επιθυμία του να συμμετάσχει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στους «θεσμούς» ελέγχου, ο Στεφάν Λε Φολ δήλωσε: «Η Γαλλία έχει υποστηρίξει πολλές φορές –εντός του ευρωπαϊκού διαλόγου– το γεγονός ότι η δημοκρατική διάσταση και ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ένα διακύβευμα για την ευρωζώνη. Η Γαλλία τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Σχετικά με τη θέση της Γαλλίας για από κοινού περιπολίες Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο πέλαγος, ο εκπρόσωπος τόνισε:
«Είμαστε υπέρ μιας συνεργασίας. Οσον αφορά τις κοινές περιπολίες, είναι σαφές ότι δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε το μεγάλο ζήτημα του προσφυγικού κύματος αν δεν συνεργαστούμε. Η Ελλάδα αποτελεί πέρασμα μεταναστών και πρέπει να τη βοηθήσουμε ως προς την εγκατάσταση των κέντρων όπου θα γίνεται η καταγραφή και η διάκριση του ποιος έχει δικαίωμα ασύλου ή όχι».
Η εφημερίδα «Le Monde», σε άρθρο με τίτλο «Ο Ολάντ θέλει να καθησυχάσει τους Ελληνες που ανησυχούν βλέποντας τη Mέρκελ να φλερτάρει με την Τουρκία», αναφέρει ότι η Γαλλία αντί για ελληνοτουρκικές περιπολίες θα προτείνει ευρωπαϊκές περιπολίες στο Αιγαίο, ενισχυτικές των επιχειρήσεων της Frontex.
Τι θα περιλαμβάνει η κοινή ελληνογαλλική διακήρυξη
Επίσκεψη ουσίας, παράλληλα με τον αυτονόητο ισχυρό πολιτικό συμβολισμό, χαρακτηρίζει η κυβέρνηση τη διήμερη παρουσία του Φρανσουά Ολάντ σήμερα και αύριο στην Αθήνα.
«Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου επιβεβαιώνει την ειδική σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες. Μία σχέση η οποία εδραιώθηκε στις δύσκολες στιγμές της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα με τους εταίρους μας στην Ε.Ε. και αποτυπώνεται στο ευρωπαϊκό πεδίο, καθημερινά», τονίζει με δήλωσή της στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κυβερνητι
κή εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη.
κή εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπογραφεί κοινή διακήρυξη που θα επεκτείνεται σε διάφορους τομείς π.χ. παροχή τεχνογνωσίας προς την Ελλάδα στη δημόσια διοίκηση, τη φορολογία και τις μεταρρυθμίσεις, επενδυτική συνεργασία στον τουρισμό, τις υποδομές και την εκπαίδευση.
Κατά τις επαφές του πρωθυπουργού με τον Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να συζητηθούν ζητήματα που αποτελούν επείγουσα προτεραιότητα για την ελληνική πλευρά, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, δύο παράλληλες διαδικασίες, οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2015.
Οι σχετικές συζητήσεις, σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη, θα εστιαστούν στη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, όπως και στην προώθηση «αμοιβαία επωφελών επενδυτικών πρωτοβουλιών», με απώτερο σκοπό την επιτάχυνση της επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη.
Τέλος, ειδική αναφορά αναμένεται να υπάρξει στο προσφυγικό ζήτημα, στο πλαίσιο της ενιαίας πολιτικής που διαμορφώνει η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από την ελληνική Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Γάλλος πρόεδρος και η επίσημη αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει φτάνουν το απόγευμα στις 16.50 στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου θα τους υποδεχτεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Τα μέτρα ασφαλείας αναμένονται δρακόντεια, με αποκλεισμούς δρόμων και ειδικές διαπιστεύσεις για τους δημοσιογράφους, ενώ το πρωτόκολλο της επίσημης υποδοχής ίσως «παραβιαστεί» ελαφρώς ανάλογα με τις διαθέσεις του καιρού.
ΗΡΑ ΦΕΛΟΥΚΑΤΖΗ
22-10-2015
http://www.efsyn.gr/arthro/ti-prosferoyn-kai-ti-perimenoyn-oi-galloi
"Ο Γάλλος φίλος"
Για μεγάλες προσδοκίες κάνει λόγο σήμερα ο γερμανικός τύπος αναφορικά με την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα. Παράλληλα σχολιάζεται και η πρόοδος των ελληνικών μεταρρυθμίσεων.
Η επίσκεψη του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα σχολιάζεται εκτενώς από την εφημερίδα Handelsblatt. "Ο Γάλλος φίλος", όπως χαρακτηρίζει τον πρόεδρο Ολάντ η γερμανική οικονομική εφημερίδα, "θεωρείται ένας από τους λίγους που καταλαβαίνουν τον Τσίπρα. Η Αθήνα έχει μεγάλες προσδοκίες από αυτή την επίσκεψη. (…) Παλαιότερα οι Γερμανοί ήταν το πιο δημοφιλές έθνος στην Ελλάδα – μέχρι να έρθει η ελληνική κρίση και αυτό που οι Έλληνες θεωρούν γερμανική επιβολή λιτότητας. Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, οι Γάλλοι βρίσκονται πολύ πιο πάνω από τους Γερμανούς στην ελληνική λίστα με τα δημοφιλέστερα έθνη. Οι Έλληνες αισθάνονται ότι οι Γερμανοί τους υποβιβάζουν και τους πατρονάρουν, ενώ οι Γάλλοι τους καταλαβαίνουν, σχεδόν τους αγαπούν" εκτιμά η εφημερίδα.
Σε άλλο σημείο του άρθρου γίνεται αναφορά στα μεγαλεπήβολα σχέδια που είχε ο έλληνας πρωθυπουργός. "Αρχικά ο Τσίπρας σχεδίαζε να δημιουργήσει μαζί με την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία μια "συμμαχία του νότου" εναντίον της Γερμανίας. Αυτή η στρατηγική απέτυχε διότι οι κυβερνήσεις στη Ρώμη, τη Μαδρίτη και τη Λισαβόνα γύρισαν την πλάτη στον ριζοσπάστη Έλληνα. Στο μεταξύ αυτές οι τρεις χώρες έχουν αφήσει πίσω τους την κρίση, τη στιγμή που στην Ελλάδα παρατηρούνται όλο και περισσότερα τα κακώς κείμενα. Ο Τσίπρας διαπίστωσε ότι δεν έχει σχεδόν κανένα φίλο στην ΕΕ. Τρεις είναι οι πολιτικοί στην ΕΕ που ο Τσίπρας προσεγγίζει επανειλημμένα: η Αγκελα Μέρκελ, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Φρανσουά Ολάντ". Ωστόσο η εφημερίδα επισημαίνει ότι η γαλλική πλευρά επιδιώκει μέσα από αυτή την επίσκεψη τη βελτίωση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, γι' αυτό άλλωστε ο Ολάντ συνοδεύεται από αντιπροσωπία 70 επιχειρήσεων.
Οι μεταρρυθμίσεις στο μικροσκόπιο
Στο στόχαστρο δύο γερμανικών εφημερίδων έχει βρεθεί η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης με αφορμή την χθεσινή επίσκεψη των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα. Δύο διαφορετικές γνώμες εκφράζονται στην Frankfurter Allgemeine Zeitung και στην Süddeutsche Zeitung.
Η πρώτη, αναφερόμενη σε σχετική δήλωση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, γράφει χαρακτηριστικά: "Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται με τις μεταρρυθμίσεις που καλείται να υλοποιήσει σε μικρό χρονικό διάστημα λίγο πολύ εντός του προγραμματισμού. (σ.σ. Ο Β. Ντομπρόβσκις) περιμένει ότι τις επόμενες εβδομάδες θα εκταμιευτεί δόση ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ". Ωστόσο σε άλλο σημείο του άρθρου αναφέρεται: "Ο Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι δε θα μπορέσει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για τον πρώτο γενικό έλεγχο των ελληνικών μεταρρυθμίσεων από τους δανειστές. Υπολογίζει ότι η αποστολή ελέγχου θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο. Μόνο τότε θα μπορέσει η Αθήνα να λάβει επιπλέον δάνεια".
Σε πολύ πιο αυστηρό ύφος κινείται το αντίστοιχο άρθρο της Süddeutsche Zeitung: "Η Ελλάδα θα λάβει χρήματα μόνο εάν η κυβέρνηση υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις – όμως έχει καθυστερήσει. Μέχρι τώρα δεν έχουν πραγματοποιηθεί ούτε τα μισά από τα προαπαιτούμενα. (…) Δισεκατομμύρια μόνο έναντι μεταρρυθμίσεων. Αυτή είναι η συμφωνία με την Αθήνα. Η χώρα πρέπει να δουλέψει σκληρά για κάθε δόση του πακέτου στήριξης ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι".
Εσωτερικές διαμάχες
Η Süddeutsche Zeitung κάνει λόγο και για διαμάχη μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου εξαιτίας μεταξύ άλλων του ποσού των 78 εκατομμυρίων ευρώ, που φέρεται να μην εισέπραξε η γ.γ. από εταιρεία ως πρόστιμο. "Είναι εξαιρετικά απίθανο μετά από αυτή τη διένεξη η κυβέρνηση να συνεργαστεί ξανά με την Κατερίνας Σαββαΐδου. Τα ελληνικά μέσα χαρακτηρίζουν την κατάσταση αδιέξοδη. Μέχρι τώρα ο Τσίπρας κατάφερε να επικρατήσει έναντι όλων των αντιπάλων του".
Αλεξάνδρα Κοσμά
Πηγή: Deutsche Welle
Επίσκεψη Ολάντ: Tα ψεύτικα, τα λόγια τα μεγάλα…
Στις 22 και 23 του Οκτώβρη την Ελλάδα δεν θα επισκεφθεί ο Μεσσίας, αλλά ο Φρανσουά Ολάντ. Ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα αρκετά δημοσιεύματα επιχειρούν, χωρίς ιδιαίτερα τεκμηριωμένη ανάλυση, να παρουσιάσουν τον Γάλλο πρόεδρο σαν το ευρωπαϊκό αντίπαλο δέος της Μέρκελ, επειδή έτσι ενδεχομένως διαρρέουν από το Μαξίμου.
Στην αποκορύφωση της εθνικής μας απόγνωσης τον Ιούλιο είδαμε τον «καλοπροαίρετο» Γάλλο πρόεδρο, σαν από μηχανής θεό που μας έσωσε στο παραπέντε από την καταστροφή την οποία εν τέλει μας πούλησε – με το Γ’μνημόνιο- ενεργώντας σαν πλασιέ της Γερμανίδας καγκελαρίου.
Στη χώρα που πάντα περιμένει έναν αλλοδαπό σωτήρα για να ξελασπώσει κι έχει συνηθίσει την εκ του εξωτερικού κηδεμονία όταν η αγριάδα του σαρδόνιου Σόιμπλε απέτυχε, τότε η Μέρκελ ενεργοποίησε το δικό της Plan B.
Τη γνωστή μελιστάλαχτη γαλλική διπλωματική διγλωσσία που τόσο καλά κατέχει ο Φρανσουά Ολάντ, όχι όμως και οξυδέρκεια για να αντιληφθεί ότι την ίδια στιγμή η Γερμανίδα καγκελάριος χρησιμοποιώντας τον, έσκαβε μακροπρόθεσμα δυο τάφους κι όχι έναν…
Για να επανέλθω στην πολυδιαφημιζόμενη επίσκεψη του Φρανσουά Ολαντ στη χώρα μας, οι πραγματικοί λόγοι της επίσκεψης του είναι οι εξής:
1) Η παροχή φραστικής -και μόνο- στήριξης στον Αλέξη Τσίπρα, λίγο πριν αρχίσει για τους Έλληνες ο πιο δύσκολος χειμώνας των τελευταίων ετών.
Τα “Θα” και τα ευχολόγιά του, θα δράσουν (πιστεύουν στην κυβέρνηση), σαν αναισθητικό σε έναν λαό που με σοκ και δέος παρακολουθεί την ταινία τρόμου με τίτλο “Αλλάζουμε τα φώτα στο αύριο” με την ευγενή συμβολή και προσφορά και του Γάλλου φίλου μας, μην το ξεχνάμε.
2) «Για να εξασφαλίσει το κομμάτι της πίτας που πιστεύει ότι αντιστοιχεί στη χώρα του από το ελληνικό ξεπούλημα, λιμανιών, τρένων, ενέργειας, κτηματολογίου, εξοπλιστικών, τουρισμού, κτλ» που συνεχίζονται και στην εποχή της “πρώτης φοράς αριστερά.” Ένα ξεπούλημα που ονόμασαν ιδιωτικοποιήσεις και επενδύσεις πολλά υποσχόμενες, αλλά που στο τέλος οι αυτόχθονες θα βρεθούν να γλύφουν ένα αποστεωμένο κόκαλο.
3) Ο Ολάντ ελπίζει πως η “στήριξή” του στον Τσίπρα, του οποίου η «μπογιά» περνάει ακόμη στο εξωτερικό -όχι όμως για πολύ, γιατί αρχίζουν και καταλαβαίνουν την μετάλλαξη που έχει επέλθει εις βάρος του ελληνικού λαού- θα τον ενισχύσει τη στιγμή που η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου λιώνει όπως ο πάγος στον ήλιο. Πλέον διολίσθησε στο 20%, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 18/10 -γεγονός που τον καθιστά πιο αποδυναμωμένο από ποτέ στην ευρωπαϊκή αλλά και γαλλική πολιτική σκηνή.
4) Και φθάσαμε στο ψητό ή αλλιώς «φόβου τον Ολάντ και δώρα φέροντα». Πρωταρχικός σκοπός του Γάλλου προέδρου είναι να μεταφέρει, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, τη δυσαρέσκεια της Άνγκελα Μέρκελ, για τις αντιρρήσεις που έχει εκφράσει η ελληνική πλευρά για τις κοινές ελληνο-τουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η προσφυγική/μεταναστευτική κρίση που προκαλεί ιδιαίτερα πονοκέφαλο στην Γερμανίδα καγκελάριο. Ο Ολάντ, που έχει ευθυγραμμιστεί στη γραμμή Μέρκελ, και πάνω σ αυτό το θέμα θα πιέσει μέσω Βερολίνου και Βρυξελλών για υπαγορευμένη συνεργασία στο Αιγαίο με την Τουρκία, βαφτίζοντας την ενδεχομένως FRONTEX, για να βουλώσουν στόματα, σε αντάλλαγμα μερικής χαλάρωσης στα οικονομικά μέτρα.
Κι επειδή το θέαμα και οι υποσχέσεις δρουν πάντα ευεργετικά σε έναν λαό στον οποίο στερείς τον άρτο, στο θέμα του χρέους ο Ολάντ αναμένεται όπως διαρρέουν απο το Ελιζέ να επαναλάβει στην Αθήνα τη στήριξή του για διευθέτηση μετά την αξιολόγηση των τροικανών τον Δεκέμβριο και την αναδιάρθρωση των τραπεζών.
Στην επιθυμία, όμως, της ελληνικής κυβέρνησης να προστεθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στους θεσμούς, ώστε να υπάρχει ένα εκλεγμένο όργανο που να λογοδοτεί στους Ευρωπαίους εταίρους, ο Ολάντ μπορεί να φαίνεται υποστηρικτικός, παρασκηνιακά όμως αναμένεται να υπενθυμίσει τον γερμανικό σκόπελο.
Η Γερμανία θα δεχόταν κάτι τέτοιο μόνο αν γνώριζε ότι είχε τον απόλυτο έλεγχο του Ευρωκοινοβουλίου, πράγμα αδύνατο, σε αντίθεση με το Εurogroup που το έχει στο τσεπάκι της. Απο την άλλη, δεν έχει κανένα λόγο να μειώσει το εύρος της ευρωπαϊκής της εξουσίας. Γι’αυτό οι καλά γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι προωθεί τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα απαρτίζεται μόνο από τις χώρες της Ευρωζώνης, και το οποίο θα βρίσκεται κάτω από τον πολιτικό έλεγχο των υπουργών Οικονομικών!
Μαρία Δεναξά
19 Οκτωβρίου 2015
http://www.aixmi.gr/index.php/episkepsihollande-pseftikalogiamegala/
"Ο Γάλλος φίλος"
Για μεγάλες προσδοκίες κάνει λόγο σήμερα ο γερμανικός τύπος αναφορικά με την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα. Παράλληλα σχολιάζεται και η πρόοδος των ελληνικών μεταρρυθμίσεων.
Η επίσκεψη του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα σχολιάζεται εκτενώς από την εφημερίδα Handelsblatt. "Ο Γάλλος φίλος", όπως χαρακτηρίζει τον πρόεδρο Ολάντ η γερμανική οικονομική εφημερίδα, "θεωρείται ένας από τους λίγους που καταλαβαίνουν τον Τσίπρα. Η Αθήνα έχει μεγάλες προσδοκίες από αυτή την επίσκεψη. (…) Παλαιότερα οι Γερμανοί ήταν το πιο δημοφιλές έθνος στην Ελλάδα – μέχρι να έρθει η ελληνική κρίση και αυτό που οι Έλληνες θεωρούν γερμανική επιβολή λιτότητας. Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, οι Γάλλοι βρίσκονται πολύ πιο πάνω από τους Γερμανούς στην ελληνική λίστα με τα δημοφιλέστερα έθνη. Οι Έλληνες αισθάνονται ότι οι Γερμανοί τους υποβιβάζουν και τους πατρονάρουν, ενώ οι Γάλλοι τους καταλαβαίνουν, σχεδόν τους αγαπούν" εκτιμά η εφημερίδα.
Σε άλλο σημείο του άρθρου γίνεται αναφορά στα μεγαλεπήβολα σχέδια που είχε ο έλληνας πρωθυπουργός. "Αρχικά ο Τσίπρας σχεδίαζε να δημιουργήσει μαζί με την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία μια "συμμαχία του νότου" εναντίον της Γερμανίας. Αυτή η στρατηγική απέτυχε διότι οι κυβερνήσεις στη Ρώμη, τη Μαδρίτη και τη Λισαβόνα γύρισαν την πλάτη στον ριζοσπάστη Έλληνα. Στο μεταξύ αυτές οι τρεις χώρες έχουν αφήσει πίσω τους την κρίση, τη στιγμή που στην Ελλάδα παρατηρούνται όλο και περισσότερα τα κακώς κείμενα. Ο Τσίπρας διαπίστωσε ότι δεν έχει σχεδόν κανένα φίλο στην ΕΕ. Τρεις είναι οι πολιτικοί στην ΕΕ που ο Τσίπρας προσεγγίζει επανειλημμένα: η Αγκελα Μέρκελ, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Φρανσουά Ολάντ". Ωστόσο η εφημερίδα επισημαίνει ότι η γαλλική πλευρά επιδιώκει μέσα από αυτή την επίσκεψη τη βελτίωση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, γι' αυτό άλλωστε ο Ολάντ συνοδεύεται από αντιπροσωπία 70 επιχειρήσεων.
Οι μεταρρυθμίσεις στο μικροσκόπιο
Στο στόχαστρο δύο γερμανικών εφημερίδων έχει βρεθεί η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης με αφορμή την χθεσινή επίσκεψη των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα. Δύο διαφορετικές γνώμες εκφράζονται στην Frankfurter Allgemeine Zeitung και στην Süddeutsche Zeitung.
Η πρώτη, αναφερόμενη σε σχετική δήλωση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, γράφει χαρακτηριστικά: "Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται με τις μεταρρυθμίσεις που καλείται να υλοποιήσει σε μικρό χρονικό διάστημα λίγο πολύ εντός του προγραμματισμού. (σ.σ. Ο Β. Ντομπρόβσκις) περιμένει ότι τις επόμενες εβδομάδες θα εκταμιευτεί δόση ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ". Ωστόσο σε άλλο σημείο του άρθρου αναφέρεται: "Ο Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι δε θα μπορέσει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για τον πρώτο γενικό έλεγχο των ελληνικών μεταρρυθμίσεων από τους δανειστές. Υπολογίζει ότι η αποστολή ελέγχου θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο. Μόνο τότε θα μπορέσει η Αθήνα να λάβει επιπλέον δάνεια".
Σε πολύ πιο αυστηρό ύφος κινείται το αντίστοιχο άρθρο της Süddeutsche Zeitung: "Η Ελλάδα θα λάβει χρήματα μόνο εάν η κυβέρνηση υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις – όμως έχει καθυστερήσει. Μέχρι τώρα δεν έχουν πραγματοποιηθεί ούτε τα μισά από τα προαπαιτούμενα. (…) Δισεκατομμύρια μόνο έναντι μεταρρυθμίσεων. Αυτή είναι η συμφωνία με την Αθήνα. Η χώρα πρέπει να δουλέψει σκληρά για κάθε δόση του πακέτου στήριξης ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι".
Εσωτερικές διαμάχες
Η Süddeutsche Zeitung κάνει λόγο και για διαμάχη μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου εξαιτίας μεταξύ άλλων του ποσού των 78 εκατομμυρίων ευρώ, που φέρεται να μην εισέπραξε η γ.γ. από εταιρεία ως πρόστιμο. "Είναι εξαιρετικά απίθανο μετά από αυτή τη διένεξη η κυβέρνηση να συνεργαστεί ξανά με την Κατερίνας Σαββαΐδου. Τα ελληνικά μέσα χαρακτηρίζουν την κατάσταση αδιέξοδη. Μέχρι τώρα ο Τσίπρας κατάφερε να επικρατήσει έναντι όλων των αντιπάλων του".
Αλεξάνδρα Κοσμά
Πηγή: Deutsche Welle
22-Οκτ-2015
Επίσκεψη Ολάντ: Tα ψεύτικα, τα λόγια τα μεγάλα…
Στις 22 και 23 του Οκτώβρη την Ελλάδα δεν θα επισκεφθεί ο Μεσσίας, αλλά ο Φρανσουά Ολάντ. Ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα αρκετά δημοσιεύματα επιχειρούν, χωρίς ιδιαίτερα τεκμηριωμένη ανάλυση, να παρουσιάσουν τον Γάλλο πρόεδρο σαν το ευρωπαϊκό αντίπαλο δέος της Μέρκελ, επειδή έτσι ενδεχομένως διαρρέουν από το Μαξίμου.
Στην αποκορύφωση της εθνικής μας απόγνωσης τον Ιούλιο είδαμε τον «καλοπροαίρετο» Γάλλο πρόεδρο, σαν από μηχανής θεό που μας έσωσε στο παραπέντε από την καταστροφή την οποία εν τέλει μας πούλησε – με το Γ’μνημόνιο- ενεργώντας σαν πλασιέ της Γερμανίδας καγκελαρίου.
Στη χώρα που πάντα περιμένει έναν αλλοδαπό σωτήρα για να ξελασπώσει κι έχει συνηθίσει την εκ του εξωτερικού κηδεμονία όταν η αγριάδα του σαρδόνιου Σόιμπλε απέτυχε, τότε η Μέρκελ ενεργοποίησε το δικό της Plan B.
Τη γνωστή μελιστάλαχτη γαλλική διπλωματική διγλωσσία που τόσο καλά κατέχει ο Φρανσουά Ολάντ, όχι όμως και οξυδέρκεια για να αντιληφθεί ότι την ίδια στιγμή η Γερμανίδα καγκελάριος χρησιμοποιώντας τον, έσκαβε μακροπρόθεσμα δυο τάφους κι όχι έναν…
Για να επανέλθω στην πολυδιαφημιζόμενη επίσκεψη του Φρανσουά Ολαντ στη χώρα μας, οι πραγματικοί λόγοι της επίσκεψης του είναι οι εξής:
1) Η παροχή φραστικής -και μόνο- στήριξης στον Αλέξη Τσίπρα, λίγο πριν αρχίσει για τους Έλληνες ο πιο δύσκολος χειμώνας των τελευταίων ετών.
Τα “Θα” και τα ευχολόγιά του, θα δράσουν (πιστεύουν στην κυβέρνηση), σαν αναισθητικό σε έναν λαό που με σοκ και δέος παρακολουθεί την ταινία τρόμου με τίτλο “Αλλάζουμε τα φώτα στο αύριο” με την ευγενή συμβολή και προσφορά και του Γάλλου φίλου μας, μην το ξεχνάμε.
2) «Για να εξασφαλίσει το κομμάτι της πίτας που πιστεύει ότι αντιστοιχεί στη χώρα του από το ελληνικό ξεπούλημα, λιμανιών, τρένων, ενέργειας, κτηματολογίου, εξοπλιστικών, τουρισμού, κτλ» που συνεχίζονται και στην εποχή της “πρώτης φοράς αριστερά.” Ένα ξεπούλημα που ονόμασαν ιδιωτικοποιήσεις και επενδύσεις πολλά υποσχόμενες, αλλά που στο τέλος οι αυτόχθονες θα βρεθούν να γλύφουν ένα αποστεωμένο κόκαλο.
3) Ο Ολάντ ελπίζει πως η “στήριξή” του στον Τσίπρα, του οποίου η «μπογιά» περνάει ακόμη στο εξωτερικό -όχι όμως για πολύ, γιατί αρχίζουν και καταλαβαίνουν την μετάλλαξη που έχει επέλθει εις βάρος του ελληνικού λαού- θα τον ενισχύσει τη στιγμή που η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου λιώνει όπως ο πάγος στον ήλιο. Πλέον διολίσθησε στο 20%, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 18/10 -γεγονός που τον καθιστά πιο αποδυναμωμένο από ποτέ στην ευρωπαϊκή αλλά και γαλλική πολιτική σκηνή.
4) Και φθάσαμε στο ψητό ή αλλιώς «φόβου τον Ολάντ και δώρα φέροντα». Πρωταρχικός σκοπός του Γάλλου προέδρου είναι να μεταφέρει, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, τη δυσαρέσκεια της Άνγκελα Μέρκελ, για τις αντιρρήσεις που έχει εκφράσει η ελληνική πλευρά για τις κοινές ελληνο-τουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η προσφυγική/μεταναστευτική κρίση που προκαλεί ιδιαίτερα πονοκέφαλο στην Γερμανίδα καγκελάριο. Ο Ολάντ, που έχει ευθυγραμμιστεί στη γραμμή Μέρκελ, και πάνω σ αυτό το θέμα θα πιέσει μέσω Βερολίνου και Βρυξελλών για υπαγορευμένη συνεργασία στο Αιγαίο με την Τουρκία, βαφτίζοντας την ενδεχομένως FRONTEX, για να βουλώσουν στόματα, σε αντάλλαγμα μερικής χαλάρωσης στα οικονομικά μέτρα.
Κι επειδή το θέαμα και οι υποσχέσεις δρουν πάντα ευεργετικά σε έναν λαό στον οποίο στερείς τον άρτο, στο θέμα του χρέους ο Ολάντ αναμένεται όπως διαρρέουν απο το Ελιζέ να επαναλάβει στην Αθήνα τη στήριξή του για διευθέτηση μετά την αξιολόγηση των τροικανών τον Δεκέμβριο και την αναδιάρθρωση των τραπεζών.
Στην επιθυμία, όμως, της ελληνικής κυβέρνησης να προστεθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στους θεσμούς, ώστε να υπάρχει ένα εκλεγμένο όργανο που να λογοδοτεί στους Ευρωπαίους εταίρους, ο Ολάντ μπορεί να φαίνεται υποστηρικτικός, παρασκηνιακά όμως αναμένεται να υπενθυμίσει τον γερμανικό σκόπελο.
Η Γερμανία θα δεχόταν κάτι τέτοιο μόνο αν γνώριζε ότι είχε τον απόλυτο έλεγχο του Ευρωκοινοβουλίου, πράγμα αδύνατο, σε αντίθεση με το Εurogroup που το έχει στο τσεπάκι της. Απο την άλλη, δεν έχει κανένα λόγο να μειώσει το εύρος της ευρωπαϊκής της εξουσίας. Γι’αυτό οι καλά γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι προωθεί τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα απαρτίζεται μόνο από τις χώρες της Ευρωζώνης, και το οποίο θα βρίσκεται κάτω από τον πολιτικό έλεγχο των υπουργών Οικονομικών!
Μαρία Δεναξά
19 Οκτωβρίου 2015
http://www.aixmi.gr/index.php/episkepsihollande-pseftikalogiamegala/