Βροντερό «όχι» από εκατοντάδες χιλιάδες Γερμανούς στην TTIP






Πάνω από 150.000 άνθρωποι   διαδήλωσαν  το Σάββατο στο Βερολίνο ενάντια στο σχέδιο συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου TTIP, που βρίσκεται υπό συζήτηση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.



Με πάνω από 600 λεωφορεία με διαδηλωτές από όλη τη Γερμανία έφθασαν νωρίς σήμερα στο Βερολίνο για να λάβουν μέρος στη μεγάλη διαδήλωση.  Σύμφωνα με επίσημους υπολογισμούς, όπως γράφει η Deutsche Welle, ο αριθμός των διαδηλωτών ξεπέρασε τους 150.000, ενώ πολλοί κάνουν λόγο ακόμη και για 250.00 διαδηλωτές. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση κατά της Συμφωνίας που έχει μέχρις στιγμής οργανωθεί, με την ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα εργατικών ενώσεων, περιβαλλοντικών ΜΚΟ καθώς και αντικαταπιλιστικών ομάδων να ξεπερνά κάθε προσδοκία. Στις σημερινές εκδηλώσεις συμμετείχαν επίσης οι Πράσινοι, το Κόμμα της Αριστεράς καθώς και εκπρόσωποι των Σοσιαλδημοκρατών.

Το σύνθημα που κυριαρχούσε στα πλακάτ των διαδηλωτών ήταν «Stop TTIP». «Ελευθερία Δημοκρατικής Δράσης αντί για TTIP» και «H TTIP σηματοδοτεί το κλιματικό ναυάγιο», ήταν δύο ακόμη συνθήματα στα πλακάτ των διαδηλωτών. «Να σώσουμε τη δημοκρατία και όχι τις εταιρείες», είπε ο ακτιβιστής Μίκαελ Μίλερ, ένας εκ των ομιλητών σε κεντρική εκδήλωση εκπροσωπώντας γερμανικές ΜΚΟ.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν την πορεία τους από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Βερολίνου και κατευθύνθηκαν σε κεντρικούς δρόμους της γερμανικής πρωτεύουσας. Οι διαδηλωτές εγείρουν έντονες ενστάσεις, ιδίως ως προς μια διάταξη που αναγράφεται στο προσχέδιο της συμφωνίας και η οποία δίνει τη δυνατότητα σε εταιρείες να στρέφονται δικαστικά κατά κρατών ενώπιον ειδικών δικαστηρίων.

Αυτό επισημαίνουν ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω διάβρωση των εργασιακών σχέσεων αλλά στην κατάπτωση βασικών προδιαγραφών περί προστασίας του περιβάλλοντος. «Έχουμε ξανακούσει υποσχέσεις για δουλειές, ευημερία και ανάπτυξη», είπε στην Deutsche Welle o Λάρι Μπράουν, συνδικαλιστής από τον Καναδά. Σημειωτέον ότι και ο Καναδάς διαπραγματεύεται μία αντίστοιχη συμφωνία με την ΕΕ (Συμφωνία CETA). «Όλα είναι ψέματα. Πρέπει να τους σταματήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπράουν. Στο ίδιο μήκος και η Λάρα, μια δεκαπεντάχρονη διαδηλώτρια που ήρθε στο Βερολίνο από τη Βαυαρία: «Η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου θα καταστρέψει τη δημοκρατία. Γιατί στο τέλος οι πολυεθνικές εταιρείες θα καθορίζουν τις αποφάσεις και όχι οι εκλεγμένοι πολιτικοί».

10-10-2015
http://tvxs.gr/news/eyropi-eop/brontero-oxi-apo-ekatontades-xiliades-germanoys-stin-ttip


Διαβάστε αναλυτικά στο Tvxs.gr για την TTIP: 





10 λόγοι που πρέπει να ανησυχείς για την TTIP

TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership): 
Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων μεταξύ  Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ

1/10 - Η ΤΤΙΡ είναι απειλή για τη δημοκρατία. Εάν συμφωνηθεί, η ΤΤΙΡ θα δώσει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να μηνύουν τις κυβερνήσεις σχετικά με πολιτικές αποφάσεις που θα μπορούσαν να βλάψουν τα μελλοντικά τους κέρδη, υπονομεύοντας τη δημοκρατική λήψη αποφάσεων για το δημόσιο συμφέρον.

2/10 - H ΤΤΙΡ αποτελεί απειλή για τις δημόσιες υπηρεσίες. Η ΤΤΙΡ θα δημιουργήσει νέες αγορές σε δημόσιες υπηρεσίες, όπως η υγεία και η εκπαίδευση, κάτι που οδηγεί σε μεγαλύτερη απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση. Θα καταστεί επίσης πολύ δύσκολο να υπαχθούν οι υπηρεσίες αυτές - καθώς και η ενέργεια και το νερό μας – ξανά υπό δημόσιο έλεγχο.

 3/10 - Η ΤΤΙΡ απειλεί την ασφάλεια των τροφίμων. Μέσω της εναρμόνισης των κανονισμών για την ασφάλεια των τροφίμων, τα πρότυπα ασφαλείας τροφίμων της ΕΕ θα πρέπει να μειωθούν στα επίπεδα των ΗΠΑ. Με αυτό το τρόπο θα αρθούν οι περιορισμοί της ΕΕ για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς ΓΤΟ, τα φυτοφάρμακα και τις ορμόνες βοδινού κρέατος

4/10 - Η ΤΤΙΡ αποτελεί απειλή για το περιβάλλον. Η ΤΤΙΡ θα μειώσει τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς της ΕΕ στα επίπεδα των ΗΠΑ, επιτρέποντας μια αμερικανικού τύπου ανάπτυξη fracking στην Ευρώπη.

5/10 -  Η ΤΤΙΡ είναι απειλή για το κλίμα. Ισχυροποιώντας τα δικαιώματα των επενδυτών, η ΤΤΙΡ θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να μηνύουν κυβερνήσεις όταν υιοθετήσουν νέες πολιτικές κατά των ορυκτών καυσίμων

6/10 -  Η ΤΤΙΡ απειλεί τα δικαιώματα των εργαζομένων. Tα δικαιώματα των εργαζομένων θα μπορούσαν να μειωθούν στα πρότυπα των ΗΠΑ και οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να μετεγκατασταθούν σε πολιτείες των ΗΠΑ & των χωρών της ΕΕ με τα χαμηλότερα πρότυπα εργασίας.

7/10 - Η ΤΤΙΡ είναι μια απειλή για την ιδιωτική ζωή. Διέρρευσαν έγγραφα που δείχνουν ότι η ΤΤΙΡ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να επαναφέρει κεντρικά στοιχεία της Εμπορικής Συμφωνίας Κατά της Παραποίησης (ACTA), η οποία απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από λαϊκή διαμαρτυρία. Η TTIP θα μπορούσε να αναγκάσει τους παρόχους διαδικτύου για να κατασκοπεύουν τους πελάτες τους. 

8/10 - Η ΤΤΙΡ αποτελεί απειλή για τον οικονομικό έλεγχο. Η ΤΤΙΡ θα καταργήσει πολλούς από τους νέους δημοσιονομικούς κανονισμούς (όπως οι τραπεζικές εγγυήσεις) που έχουν εισαχθεί μετά το 2008 για να αποτρέψουν ένα ακόμη μελλοντικό οικονομικό κραχ. 

9/10 - Η ΤΤΙΡ βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση στο απόρρητο. Ενώ τα εταιρικά συμφέροντα παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, το κοινό δεν συμμετέχει με κανέναν τρόπο στις συζητήσεις. Όλοι οι διαπραγματευτές πρέπει να υπογράψουν συμφωνίες εμπιστευτικότητας. Δεν υπάρχει πρόσβαση στο κείμενο της συμφωνίας - ακόμη και για τους βουλευτές - έτσι τα περισσότερα από αυτά που γνωρίζουμε είναι από έγγραφα που διέρρευσαν.

 10/10 -  ΤΤΙΡ είναι ένα επικίνδυνο προσχέδιο για τον υπόλοιπο κόσμο. Αν η ΤΤΙΡ συμφωνηθεί, οι χώρες στον παγκόσμιο Νότο θα βρεθούν υπό τεράστια πίεση για την εφαρμογή προτύπων τύπου ΤΤΙΡ ώστε να αποφευχθεί η μείωση της εμπορικής τους δραστηριότητας. Το λόμπι των επιχειρήσεων επιβεβαιώνει το στόχο τους για τη δημιουργία μιας «παγκόσμιας σύγκλισης προς τα πρότυπα των ΕΕ-ΗΠΑ». Με αυτό το τρόπο θα δούμε πολιτικές ελεύθερου εμπορίου να επιβάλλονται στις φτωχότερες χώρες, οι οποίες δεν είχαν καμία συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις.

[Πηγή: http://stop-ttip-ceta-greece.blogspot.gr]

[Πρωτότυπο κείμενο: http://www.globaljustice.org.uk]



              Σ Χ Ε Τ Ι Κ Α             

Το οικονομικό ΝΑΤΟ

Zήτω η Ευρωπαϊκή Ένωση!