Η Γαλλία και το Μάλι: Το αποικιακό παρελθόν και η στρατιωτική επέμβαση του 2013.





Η επίθεση ενόπλων στο Radisson Blu Hotel στη Μπαμακό, πρωτεύουσα του Μάλι, λίγο μετά τη «Μαύρη Παρασκευή» των επιθέσεων στο Παρίσι, φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο το ζήτημα του ισλαμιστικού αντάρτικου στη συγκεκριμένη αφρικανική χώρα, παλιά γαλλική αποικία, το οποίο και προκάλεσε επέμβαση των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων το 2013.
Το Μάλι πέρασε υπό γαλλική αποικιακή κυριαρχία το 1892, με διορισμό κυβερνήτη το 1893 στην περιοχή που κατονομάστηκε «Γαλλικό Σουδάν» (Soudan Français). Το 1905 το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής ήταν υπό γαλλικό έλεγχο. Το Γαλλικό Σουδάν εντασσόταν στο ευρύτερο πλαίσιο της Ομοσπονδίας της Γαλλικής Δυτικής Αφρικής, και το 1958 μετονομάστηκε σε «Σουδανική Δημοκρατία», αποκτώντας εσωτερική αυτονομία. Το 1959, μαζί με τη Σενεγάλη, δημιούργησαν την Ομοσπονδία του Μάλι, και στις 31 Μαρτίου 1960 η Γαλλία συμφώνησε στην ανεξαρτητοποίησή της. Στις 20 Ιουνίου, η Ομοσπονδία του Μάλι κατέστη πλήρως ανεξάρτητη, με πρώτο πρόεδρο τον Μοντίμπο Κέιτα.
Η σύγκρουση στο Μάλι, (επονομαζόμενη και ως «Εμφύλιος του Μάλι», ή «Σύγκρουση στο Βόρειο Μάλι») άρχισε τον Ιανουάριο του 2012, μεταξύ του βορρά και του Νότου, με την έναρξη επιχειρήσεων από πολλαπλές αντάρτικες οργανώσεις εναντίον της κυβέρνησης, επιδιώκοντας ανεξαρτητοποίηση ή μεγαλύτερη αυτονομία στο βόρειο Μάλι Αζαβάντ)- με τον MNLA (Εθνικό Κίνημα για την Απελευθέρωση του Αζαβάντ) να παίρνει τον έλεγχο της περιοχής τον Απρίλιο του 2012, επιδιώκοντας να καταστεί το Αζαβάντ ανεξάρτητο κράτος για τους Τουαρέγκ. Στις 22 Μαρτίου 2012 έπεσε από πραξικόπημα ο πρόεδρος Αμαντού Τουμάνι Τουρέ, λόγω των χειρισμών του κατά την κρίση, με στρατιωτικές μονάδες πραξικοπηματιών (CNDR) να αναστέλουν το Σύνταγμα της χώρας. Ως αποτέλεσμα της αστάθειας που ακολούθησε, οι αντάρτες κατέλαβαν το Κιντάλ, το Γκάο και το Τιμπουκτού, με τον MNLA να ανακηρύσσει νίκη και ανεξαρτητοποίηση του Αζαβάντ τον Απρίλιο του 2012.
Ο MNLA αρχικά έχαιρε της στήριξης της ισλαμιστικής οργάνωσης Άνσαρ αντ Ντιν, που, μετά την απώθηση των κυβερνητικών δυνάμεων από το Αζαβάντ, άρχισε να επιβάλει τη Σαρία σε κάποιες περιοχές, συνεπικουρούμενη από άλλες οργανώσεις. Αυτό την έφερε σε σύγκρουση με τον MNLA και άλλες οργανώσεις, ενώ στο ευρύτερο πλαίσιο εμπλέκεται και το AQMI (Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ). Τον Ιούλιο του 2012, ο MNLA είχε χάσει τον έλεγχο των περισσότερων πόλεων από τους ισλαμιστές.
Η κυβέρνηση του Μάλι ζήτησε ξένη βοήθεια για την ανάκτηση του βορρά, και στις 11 Ιανουαρίου 2013 άρχισαν οι γαλλικές στρατιωτικές επιχειρήσεις (Επιχείρηση Serval), με περίπου 5.000 στρατιωτικούς, συν δυνάμεις της Αφρικανικής Ένωσης. Στις 8 Φεβρουαρίου η περιοχή που κατείχαν οι ισλαμιστές είχε ανακτηθεί, ενώ κατά της Άνσαρ αντ Ντιν και των συμμάχων της μάχονταν και οι αυτονομιστές Τουαρέγκ, που υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία με την κυβέρνηση στις 18 Ιουνίου 2013. Ωστόσο, σποραδικές συγκρούσεις και τρομοκρατικές επιθέσεις συνεχίστηκαν, ακόμα και μετά από συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στις 19 Φεβρουαρίου στο Αλγέρι.
Οι δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών (12.000 στρατιώτες) στο Μάλι ανέλαβαν την ευθύνη της ασφάλειας στη χώρα από τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις τον Ιούλιο του 2013, ενώ η Γαλλία άρχισε την αντιτρομοκρατική επιχείρηση Barkhane κατά των τζιχαντιστών στο Σαχέλ τον Αύγουστο του 2014, σε συνεργασία με τη Μπουρκίνα Φάσο, το Τσαντ, το Μάλι, τη Μαυριτανία και τον Νίγηρα.
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ
20-11-2015
http://www.huffingtonpost.gr/2015/11/20/gallia-mali_n_8607978.html?utm_hp_ref=diethnes







Στο Μάλι διεξάγεται η πιο επικίνδυνη ειρηνευτική αποστολή στον κόσμο
Πιλότοι από Ελ Σαλβαδόρ πραγματοποιούν αναγνωριστικές πτήσεις με οπλισμένα ελικόπτερα  

«Στις αχανείς εκτάσεις βόρεια του Τιμπουκτού στο Μάλι, η άμμος της Σαχάρας που παρασύρεται από τον άνεμο καλύπτει τα φορτηγά των λαθρεμπόρων και των διακινητών, των εμπόρων όπλων και των τζιχαντιστών που ακμάζουν σε ένα από τα πιο αφιλόξενα μέρη στη Γη […] Αλλά το Τιμπουκτού είναι εγγύτερα από όσο πιστεύετε. Το φράγμα της καυτής άμμου ανάμεσα στη Βόρεια Αφρική και την υπόλοιπη ήπειρο δεν αποτελεί πλέον φράγμα. Η Ευρώπη είναι μόνο μία χώρα και μία επικίνδυνη θάλασσα μακριά».

Αυτά αναφέρει το BBC σε δημοσίευμά του με αφορμή την πολύνεκρη επίθεση, την Παρασκευή, ένοπλων τζιχαντιστών σε πολυτελές ξενοδοχείο του Μπαμακό, πρωτεύουσας του Μάλι, αποκαλύπτοντας πως στην ταραγμένη αυτή χώρα της Δυτικής Αφρικής βρίσκεται σε εξέλιξη η πιο επικίνδυνη ειρηνευτική αποστολή Κυανόκρανων στον κόσμο.

Το εμπόριο ναρκωτικών, η παράνομη μετανάστευση και η δράση βίαιων ισλαμιστικών ομάδων είχε ως αποτέλεσμα αρχικά την στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας στη χώρα ενώ ακολούθησε η ειρηνευτική αποστολή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Πιλότοι από Ελ Σαλβαδόρ πραγματοποιούν αναγνωριστικές πτήσεις με οπλισμένα ελικόπτερα, άνδρες από το Μπαγκλαντές περιπολούν κατά μήκος του Νίγηρα και Ολλανδοί εξαπολύουν επιθέσεις κατά επιλεγμένων στόχων χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αλλά οι περισσότεροι από τους περίπου 12.000 ειρηνοποιούς - κυρίως στρατιώτες και αστυνομικούς - που βρίσκονται πλέον στο Μάλι, προέρχονται από τις όμορες χώρες ενώ η σοβαρότερη απειλή που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι η ισλαμιστική τρομοκρατία.

«(Χρησιμοποιούν) κυρίως νάρκες και (στήνουν) ενέδρες - καταφεύγουν στον ασύμμετρο πόλεμο και έτσι χάσαμε μερικούς γενναίους ειρηνοποιούς», εξήγησε στον απεσταλμένο του BBC o ταξίαρχος Σιντίκι Ντάνιελ Τραορέ, επικεφαλής των δυνάμεων της ειρηνευτικής αποστολής που δραστηριοποιούνται στα δυτικά της χώρας.

«Πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε χρησιμοποιώντας νέα μέσα. Απειλούμαστε από ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις αλλά υπάρχει επίσης εγκληματικότητα και σημειώνονται και ληστείες», πρόσθεσε, προσδιορίζοντας πως η στρατηγική που ακολουθείται είναι αντίστοιχη με εκείνη που εφαρμόστηκε στο Ιράκ και το Αφγανιστάν: βασικός στόχος των ειρηνοποιών είναι να αλλάξουν τη νοοτροπία και να κερδίσουν τη συμπάθεια των πολιτών, συλλέγοντας ταυτόχρονα όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τη δράση των εγκληματικών και των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Από τον Ιούλιο του 2013, περίοδο κατά την οποία άρχισε η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στο Μάλι, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 50 ειρηνοποιοί και εκατοντάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί. «Όταν είμαστε αντιμέτωποι με συνεχείς επιθέσεις, είναι πολύ δύσκολο να επικεντρωθούμε σε βασικές εργασίες όπως η διευκόλυνση των πολιτικών διαδικασιών, η προστασία των αμάχων, η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο έλεγχος και η ενίσχυση θεσμών», ανέφερε χαρακτηριστικά αξιωματούχος του Οργανισμού.

21-11-2015 
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=755800