Αλλαγή της Γερμανίας στο προσφυγικό;

     





Τι προτείνει η κυβέρνηση;

Ένα αποκλειστικό δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στα τελευταία μέτρα που έλαβε η γερμανική κυβέρνηση για να ελέγξει την προσφυγική κρίση, η οποία έχει θέσει την πιο σοβαρή πρόκληση για την Καγκελάριο Angela Merkel στη δεκαετή θητεία της.

Το δημοσίευμα επικαλείται εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών ο οποίος δήλωσε στη FAZ ότι "το ομοσπονδιακό γραφείο μετανάστευσης και προσφύγων (BAMF) έχει λάβει εντολή να χορηγήσει επικουρική προστασία στους πρόσφυγες του εμφυλίου πολέμου από τη Συρία”.

Αυτό που σημαίνει στην πράξη είναι ότι οι Σύριοι πρόσφυγες δεν θα αναγνωρίζονται πλέον νομικά ως "πρόσφυγες”, αλλά κατηγοριοποιούνται σε μια τάξη ανθρώπων που δεν είναι ασφαλές να επιστρέψουν στην χώρα καταγωγής τους. Mε βάση μια συμφωνία που επιτεύχθηκε από την κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα, εκείνοι που βρίσκονται υπό την επικουρική προστασία, θα τους χορηγείται άδεια παραμονής μόνο για ένα χρόνο και θα υπάρχει διετές "πάγωμα” για την οικογενειακή επανένωση.

Μέχρι στιγμής, οι Σύριοι πρόσφυγες είχαν στις περισσότερες περιπτώσεις λάβει "πρωτογενή προστασία”, δίνοντάς τους ένα νομικό status πρόσφυγα, με το δικαίωμα να μείνουν στη Γερμανία για τρία χρόνια και να επανενωθούν με τις οικογένειές τους. Η επικουρική προστασία είχε εφαρμοστεί κυρίως σε αιτούντες ασύλου από τα Δυτικά Βαλκάνια, και πιο πρόσφατα, από το Αφγανιστάν. 

Σύμφωνα με τη BAMF, 55.600 Σύριοι αιτήθηκαν ασύλου στη Γερμανία τον Αύγουστο του 2015, με 38.650 εξ αυτών να αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες, και μόλις 53 να λαμβάνουν επικουρική προστασία.

Θα λειτουργήσει;

Αλλά καθώς η Γερμανία και η Ευρώπη δυσκολεύεται να βρει απαντήσεις στην μεταναστευτική κρίση -πόσο αποτελεσματικό θα είναι στα αλήθεια αυτό το τελευταίο μέτρο; Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει οτι η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει τους παράγοντες έλξης, και να αποτρέψει ανθρώπους να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι στην Ευρώπη. Ωστόσο από την άλλη πλευρά, το να αιτηθεί κανείς προστασία στη Γερμανία για το εάν επιτρέπεται να μείνει για ένα χρόνο ή για τρία, θα είναι ένα πενιχρό αντάλλαγμα για εκείνους που φεύγουν για να σωθούν από τις barrel bombs του προέδρου Assad ή από τα νύχια του Ισλαμικού Κράτους.

Η πιο κυνική και πιο πιθανή απάντηση είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να πείσει την κοινή γνώμη ότι έχει ένα πλάνο, καθώς η πολιτική "ανοιχτών θυρών” της Merkel για την μεταναστευτική πολιτική και η ρητορική "θα τα καταφέρουμε” έχει αποτύχει σοβαρά. Όχι μόνο έχει ο Μεγάλος Συνασπισμός της εμπλακεί σε αντίποινα τύπου "οφθαλμόν αντί οφθαλμού” για εβδομάδες τώρα (σε έναν βαθμό που δεν είχαμε δει ξανά στην ισχυρή κεντροδεξιά πολιτική συναίνεσης της Merkel), αλλά οι Γερμανοί έχουν επίσης χάσει την πίστη τους.

Η ειρωνεία αυτής της έκβασης είναι πως φαίνεται πολύ πιο αυστηρή από αυτό που φαινομενικά απορρίφθηκε από το κεντροαριστερό SPD πριν από λίγες ημέρες- ζώνες διέλευσης στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα αποτέλεσμα μιας άσκησης με στόχο να σώσει κάτι απο το προφίλ της κυβέρνησης (το CSU παίρνει ό,τι θέλει στην ουσία, το SPD θέλει να αποφύγει τα στρατόπεδα σε γερμανικό έδαφος, ενώ η Merkel παραμένει αυτή που οικοδομεί τη συναίνεση) αλλά θα μπορούσε ακόμη να προκαλέσει περισσότερες εντάσεις εντός του συνασπισμού.

Ενώ οι Γερμανοί δεν είναι αντίθετοι με την μετανάστευση κατ αρχήν, φοβούνται ότι η κυβέρνησή τους έχει χάσει τον έλεγχο. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε προσφάτως ότι 758.000 αιτούντες ασύλου έχουν καταγραφεί στη Γερμανία από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2015. Η τελευταία δημοσκόπηση του ARD-Deutschland Trend εμφανίζει ότι η δημοτικότητα της Merkel διαμορφώνεται στο 49%. Αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ υψηλό στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής όπου υπάρχουν λίγοι ισχυροί ηγέτες, αλλά στο πλαίσιο της Γερμανίας, οπου οι πολίτες διατήρησαν την εμπιστοσύνη τους στην Καγκελάριο ακόμη και στις πιο σκοτεινές ημέρες της κρίσης της ευρωζώνης, ο χειρισμός της κρίσης των προσφύγων από την πλευρά της, έχει οδηγήσει σε μείωση της δημοτικότητάς της κατά 26% σε έξι μήνες. Και αυτό είναι μεγάλο θέμα.

Η κίνηση σηματοδοτεί την πιο χαρακτηριστική στροφή στην μεταναστευτική πολιτική της Γερμανίας μέχρι σήμερα, και είναι το αποκορύφωμα της τεράστιας συσσώρευσης πίεσης. Ωστόσο εάν αποτύχει να έχει ουσιαστική επίδραση στο πρόβλημα, αυτή η πίεση -τόσο από σε σχέση με την κυβέρνηση συνασπισμού όσο και με τον ευρύτερο πληθυσμό- απλώς θα συνεχίσει να αυξάνεται.

OpenEurope.org.uk

της Nina Schick
9-11-2015
http://www.capital.gr/story/3078959

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: