Το πιο σοβαρό λάθος εξωτερικής πολιτικής της διοίκησης Ερντογάν- Νταβούτογλου





Του Χακάν Ακσάι*
25/11/15

Είμαι στη Μόσχα. Έκπληκτος, λυπημένος και θυμωμένος. Η χθεσινή είναι η μέρα που τα έκαναν μούσκεμα. Χθες, σκοτείνιασε ξαφνικά η αντίληψη περί Τουρκίας στη Ρωσία. Η Τουρκία έγινε η χώρα που προκαλεί τα περισσότερα ερωτήματα, που επικρίνεται και προκαλεί το μεγαλύτερο θυμό.

Η Τουρκία κατέρριψε χτες ένα ρωσικό αεροσκάφος. Οι Ρώσοι εδώ και καιρό βλέπουν τους Τούρκους ως στενό συνεργάτη, καλό γείτονα και, γιατί όχι, φίλο, παρότι δεν συμφωνούν σε πολλά μαζί τους, και γι’ αυτό σοκαρίστηκαν όταν οι Τούρκοι έκαναν χρήση όπλων εναντίον τους.

Τουρτσία, δηλαδή Τουρκία στα ρώσικα. Κατά τα 26 έτη που έζησα στην Τουρκία ποτέ δεν άκουσα και δεν είδα τόσο συχνή χρήση της λέξης «Τουρτσία» μέσα σε μια μέρα. Αυτό συνέβη χθες. Δημιουργήθηκε μια πληγή εμπιστοσύνης, τα ίχνη της οποίας δεν θα σβηστούν τόσο εύκολα.

Οι Ρώσοι ξέρουν από διπλωματία και την ασκούν με υπομονή και αποφασιστικότητα. Ανεξάρτητα από το αν είναι δίκαιη ή άδικη, σωστή ή λάθος, η στάση τους είναι πάντα σχεδιασμένη και σταθερή.

Είναι μεγάλο κράτος η Ρωσία. Μπορεί μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης να έχουν σπάσει τα φτερά της, μπορεί να άρχισε να διακατέχεται από κόμπλεξ επειδή απώλεσε δυνάμεις, αλλά πάντα έχει το πάθος να συνέλθει και να δείξει στον εαυτό της και κυρίως στον κόσμο ότι παραμένει μεγάλο κράτος.

Γνωρίζει ωστόσο να υπομένει, να κρύβει τον πόνο της, να σωπαίνει αν χρειαστεί και να περιμένει να επανακάμψει. Όταν, στις 10 Οκτωβρίου 2012, η τουρκική κυβέρνηση ανάγκασε το αεροσκάφος που πήγαινε από τη Μόσχα στη Δαμασκό να κάνει υποχρεωτική προσγείωση στην Άγκυρα, η Ρωσία θύμωσε, αλλά δεν το έδειξε. Όταν, στις 18 Ιουλίου 2014, ο τότε πρωθυπουργός Ερντογάν δήλωσε, δίχως να παρουσιάσει τεκμήριο, ότι το αεροσκάφος της Μαλαισίας που καταρρίφθηκε κατά τις ρωσο- ουκρανικές συγκρούσεις, το έριξαν οι Ρώσοι, η Ρωσία θύμωσε ακόμη περισσότερο. Αλλά και πάλι κατάφερε να κάνει υπομονή.

Χθες όμως η κατάσταση ήταν διαφορετική. Όταν ο Ρώσος ηγέτης Πούτιν έλεγε ότι η κατάρριψη του αεροσκάφους τους θα επηρεάσει σοβαρά τις σχέσεις με την Τουρκία, η έκφραση του προσώπου του, η γλώσσα του σώματός του ήταν τελείως διαφορετικά. Το ίδιο ισχύει και για τον υπουργό Εξωτερικών, Λαβρόφ, καθώς έλεγε ότι ματαιώνει την επίσκεψή του στην Τουρκία και καλούσε τους Ρώσους τουρίστες να μην επισκεφθούν την Τουρκία.

Χτες υπήρξαν και πολλές άλλες αντιδράσεις από Ρώσους βουλευτές, στρατιωτικούς αξιωματούχους, δημοσιογράφους και απλούς πολίτες. Από λανθασμένες και ακραία ενθουσιώδεις προτάσεις, όπως το «να παγώσουν όλες οι διμερείς συμφωνίες με την Τουρκία», μέχρι τις εκκλήσεις για εμπάργκο προς τα τουρκικά προϊόντα.

Τι θα κάνει άραγε τώρα η Ρωσία; Θα μας κόψει το φυσικό αέριο και θα μας αφήσει να παγώσουμε; Όχι, δεν νομίζω ότι η Ρωσία θα επιλέξει τον δρόμο αυτό. Η Ρωσία θα μείνει πιστή στις συμφωνίες, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα ζημιωθεί. Ωστόσο, θα υπάρξουν βήματα, απαντήσεις από πλευράς Κρεμλίνου.

Ένα από αυτά μπορεί να είναι κάποιες δηλώσεις ή ακόμη και τεκμήρια που θα δείχνουν την υποστήριξη της Τουρκίας προς το «Ισλαμικό Κράτος», όπως για παράδειγμα κάποια στοιχεία για τη διανομή του πετρελαίου του «Ισλαμικού Κράτους» μέσω Τουρκίας.

Μπορεί επίσης να καταβληθεί προσπάθεια με σκοπό την απομόνωση της Τουρκίας από τη συμμαχία εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους». Μπορεί επίσης να ενισχυθούν οι σχέσεις της Μόσχας με τους Κούρδους. Μπορεί να γίνουν διαφορετικά πράγματα στις σχέσεις της Τουρκίας με το «PYD», σχέσεις που έχουν αποδυναμωθεί μετά από πιέσεις της Τουρκίας, και να ανοίξει το γραφείο του «PYD» στη Μόσχα.

Πολλά προβλήματα από τις τιμές του φυσικού αερίου, μέχρι το αρμενικό ζήτημα μπορεί να ενταθούν, με τη μεσολάβηση της Ρωσίας.

Η Τουρκία είναι ο έβδομος κατά σειρά εμπορικός εταίρος της Ρωσίας. Από την άλλη η Ρωσία, είναι για την Τουρκία δεύτερος εταίρος. Πολλοί από τους ενεργειακούς μας δρόμους οδηγούν στη Ρωσία. Εμπόριο, τουρισμός, κατασκευές και πάει λέγοντας.

Κάνουν όμως στην Τουρκία λόγο για κανόνες εμπλοκής. Στη χώρα αυτή όπου δεν ισχύουν κανόνες, παρουσιάζουν τους κανόνες εμπλοκής λες και είναι ιερό καθήκον. Χωρίς να υπολογίσουν τον ισολογισμό στις διεθνείς σχέσεις και στις σχέσεις με τη Ρωσία, πατούν ένα κουμπί και καταρρίπτουν το ρωσικό αεροσκάφος. «Δοκίμασαν την ισχύ μας και πήραν την απάντηση» λένε.

Και η ισχύς των άλλων; Τα προβλήματα που θα ανακύψουν αύριο και φαίνονται μάλιστα από σήμερα; Τι θα κάνουμε, θα τα σκεφτούμε αργότερα αυτά;

Χτες πέρασα μια δύσκολη μέρα στη Μόσχα. Αμέτρητες συνομιλίες, ηλεκτρονικά μηνύματα, ερωτήσεις, ζωντανές συνδέσεις… Και τελικά τελείωσε η μέρα. Ωστόσο, είναι δύσκολο να κοιμηθεί άνετα κανείς. Μέσα σε μια μέρα πήγαμε χρόνια πίσω. Θα ζήσουμε πολύ σοβαρά προβλήματα με τη Ρωσία. Με το χθεσινό της βήμα, η διοίκηση Ερντογάν – Νταβούτογλου έκανε ίσως το μεγαλύτερο λάθος εξωτερικής πολιτικής.

(* O Χακάν Ακσάι είναι αρθρογράφος της τουρκικής ιστοσελίδας ''Τ24'' )
mignatiou.com

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΣ
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:
http://www.anixneuseis.gr/?p=133973




ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕΛΕΤΗΣ» ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
Φυσικό αέριο, τουρισμός και Κουρδικό
 -Γιατί οι Τούρκοι ανησυχούν για ρωσικά αντίποινα 

Ο τομέας της ενέργειας που συνιστά το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, άλλες εμπορικές συναλλαγές, ο τουρισμός, το πολυδιάστατο ζήτημα των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου και διάφορα πολιτικά ζητήματα όπως το ενδεχόμενο πιο ενεργητικής έκφρασης του ρωσικού ενδιαφέροντος προς τους Κούρδους της Συρίας είναι η ατζέντα του πιθανού κόστους για την Τουρκία, εξ' αιτίας της χτεσινής κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους.
Ο τομέας της ενέργειας που συνιστά το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, άλλες εμπορικές συναλλαγές, ο τουρισμός, το πολυδιάστατο ζήτημα των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου και διάφορα πολιτικά ζητήματα όπως το ενδεχόμενο πιο ενεργητικής έκφρασης του ρωσικού ενδιαφέροντος προς τους Κούρδους της Συρίας είναι η ατζέντα του πιθανού κόστους για την Τουρκία, εξ' αιτίας της χτεσινής κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΜΠΕ στην Κωνσταντινούπολη Αρης Αμπατζή, ο οικονομικός και πολιτικός «πόλεμος» που μπορεί να κηρύξει η Μόσχα στην Άγκυρα είναι το περιεχόμενο των ανησυχιών που έχουν αρχίσει να εκφράζονται στην Τουρκία. Προς το παρόν υπάρχει μόνο η πληροφορία που μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης περί απόφασης της Μόσχας να σταματήσει τις εισαγωγές λευκού κρέατος από την Τουρκία, από την 1η Δεκεμβρίου. Ωστόσο αυτό που υπογραμμίζεται στις περισσότερες αναλύσεις στην Τουρκία είναι η υπόθεση ότι οι «απαντήσεις» της Μόσχας δεν θα είναι βεβιασμένες, αλλά προϊόντα μελέτης και σχεδιασμού.
Ως προς την οικονομική διάσταση, ένα κεφάλαιο που δείχνει πολλά είναι οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών για το έτος 2014 ανήλθε στα 31,2 δις δολάρια. Το έτος 2014 η Ρωσία ήταν για την Τουρκία πρώτος στον κατάλογο εταίρος στις εισαγωγές με ποσοστό 10,4% και έβδομος εταίρος στις εξαγωγές με ποσοστό 3,8%. Πιο αναλυτικά οι εισαγωγές και εξαγωγές της Τουρκίας από και προς τη Ρωσία για την περίοδο 2010-2014 σε δις δολάρια έχουν ως εξής:
  • 2014: εισαγωγές 25,3 εξαγωγές 5,9
  • 2013: εισαγωγές 25,1 εξαγωγές 6,9
  • 2012: εισαγωγές 26,6 εξαγωγές 6,7
  • 2011: εισαγωγές 23,9 εξαγωγές 5,9
  • 2010: εισαγωγές 21,6 εξαγωγές 4,6.
Το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών της Τουρκίας από τη Ρωσία αφορά το φυσικό αέριο. Η Τουρκία εισάγει από τη Ρωσία το 54,7% του φυσικού αερίου. Πρόκειται για στοιχεία του έτους 2014. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και τη μείωση που συνήθως παρουσιάζεται στις εισαγωγές από το Ιράν, το οποίο είναι η δεύτερη στον κατάλογο χώρα από την οποία η Τουρκία εισάγει φυσικό αέριο.
Από χτες το απόγευμα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν την πληροφορία ότι έχουν αρχίσει ήδη οι ακυρώσεις ταξιδιών Ρώσων τουριστών. Το 2014 επισκέφθηκαν την Τουρκία 4.479.049 Ρώσοι τουρίστες, αριθμός που ισοδυναμεί με το 12,2% των επισκέψεων ξένων τουριστών στην Τουρκία που ήταν συνολικά 36.837.900. Οι Ρώσοι κατατάσσονται δεύτεροι στον κατάλογο των ξένων επισκεπτών στην Τουρκία.
Ένα σημαντικό κεφάλαιο είναι οι αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου. Κατά την επίσκεψή του την 1η Δεκεμβρίου 2014 στην Τουρκία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε προτείνει τη δημιουργία του «Turkish Stream» που θα αντικαθιστούσε τον αγωγό «South Stream» και θα ένωνε τη Ρωσία με την Τουρκία μέσω Μαύρης Θάλασσας. Έτσι η Τουρκία μέσω του αγωγού αυτού θα εισήγαγε φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Με επέκταση του αγωγού αυτού, το αέριο θα μεταφερόταν και στην Ευρώπη. Η δήλωση του Ρώσου πρωθυπουργού Ντιμίτρι Μεντβέντεφ ότι ενδέχεται να δεχτούν πλήγμα κάποια κοινά σχέδια, λογικά, σχετίζονται μεταξύ άλλων και με τον αγωγό «Turkish Stream».
Η πολιτική διάσταση αφορά σε πρώτο πλάνο στοιχεία που πηγάζουν από την κατάσταση στη Συρία. Το ενδεχόμενο να ενισχύσει τις σχέσεις της η Ρωσία με τους Κούρδους της Συρίας, είναι μία από τις ανησυχίες που εκφράζονται από χτες στην Τουρκία. Λόγω της σχέσης όμως κυρίως των Κούρδων της Συρίας με αυτούς της Τουρκίας και τη συγγένεια της κουρδικής οργάνωσης στην Τουρκία (ΡΚΚ) με αυτήν στη Συρία (PYD), οι συνέπειες θα είναι σημαντικές.
Επιπρόσθετα ο Πούτιν αποκτά ένα νέο χαρτί, με δεδομένο το γεγονός ότι η περιοχή της Λαττάκειας την οποία βομβαρδίζουν τις τελευταίες μέρες οι Ρώσοι είναι αυτή στην οποία υπάρχουν δυνάμεις της «Αλ Νούσρα». Πρόκειται για το παρακλάδι της «Αλ Κάιντα» στη Συρία.
Οι δυνάμεις όμως της «Αλ Νούσρα στη Λαττάκεια» αποτελούνται στην πλειοψηφία τους από Τσετσένους ισλαμιστές και λιγοστούς Τουρκομάνους.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δηλώνει πλέον δημοσίως, όπως έκανε χτες, «και τι έγινε αν στείλαμε όπλα στους Τουρκομάνους…». Αυτοί οι λιγοστοί Τουρκομάνοι (το μεγαλύτερο μέρος των Τουρκομάνων της Λαττάκειας έχουν ήδη καταφύγει στην Τουρκία, όπως επίσης ο ίδιος ο Ερντογάν δήλωσε σήμερα) είναι μαζί με τους Τσετσένους, η δύναμη της «Αλ Νούσρα». Συνεπώς ο Πούτιν αποκτά ξαφνικά το εξής χαρτί: Αν η Τουρκία δηλώνει δημοσίως ότι στέλνει όπλα σε μια δύναμη, σε χώρα που βρίσκεται σε εμφύλιο και συγκεκριμένα σε μια ισλαμιστική οργάνωση, τότε πώς μπορεί να διαμαρτυρηθεί αν κάποιοι ενισχύσουν πολιτικά ή υλικά το ΡΚΚ το οποίο χαρακτηρίζει «τρομοκρατική οργάνωση» , όπως τρομοκρατικές οργανώσεις είναι στη Συρία το «Ισλαμικό Κράτος» και η «Αλ Νούσρα».
Αυτό το χαρτί δεν αφορά ίσως το ενδεχόμενο να στηρίξει η Ρωσία το ΡΚΚ, αλλά την προοπτική να εκμεταλλευτεί η Ρωσία το επιχείρημα αυτό σε διεθνή φόρα. Όπως ενδεχομένως μπορεί να κάνει συμβάλλοντας στην αποκάλυψη και στοιχείων σχετικά με την εμπλοκή της Τουρκίας στο λαθρεμπόριο πετρελαίου του «Ισλαμικού Κράτους».
25-11-2015

http://www.iefimerida.gr/news/237555/fysiko-aerio-toyrismos-kai-koyrdiko-giati-oi-toyrkoi-anisyhoyn-gia-rosika-antipoina#ixzz3sWFPbYqC